of 59 /59
I. CLIMATUL INTELECTUAL INTERBELIC. PROBLEMA ANTISEMITISMULUI ROMÂNESC 1. Statutul minorităţii evreieşti în România interbelică „Nici un argument din lume nu poate exclude acest adevăr: evreii sunt oameni.” Deputatul olandez Hahn „Problema evreiască” din România a dobândit noi valenţe după desăvârşirea statului unitar român la 1 decembrie 1918. Momentul 1918 a determinat transformări profunde, geografice şi economice, atât pentru majoritatea românească, cât şi pentru minoritari. 1.1. Realităţi demografice şi ponderea minorităţilor în România Mare Sistemul de la Versailles a fondat un stat care şi-a dublat teritoriul de la 130 177 km² la 295 049 km², apropiindu-se de acela al Italiei sau Angliei, iar populaţia a crescut de la 7 160 000 locuitori în 1912 la 15 541 000 în 1920 1 . Dintr-un stat naţional relativ omogen (în 1912 minorităţile reprezentau doar 8 %), după 1918 România a devenit un stat cu minorităţi multiple, în care românii reprezentau elementul majoritar. 1 Carol Iancu, Evreii din România (1919-1938). De la emancipare la marginalizare, Bucureşti, Editura Hasefer, 2000, p. 23

Antisemitism in Perioada Interbelica

Embed Size (px)

DESCRIPTION

referat

Text of Antisemitism in Perioada Interbelica

I. CLIMATUL INTELECTUAL INTERBELIC. PROBLEMA ANTISEMITISMULUI ROMNESC

1. Statutul minoritii evreieti n Romnia interbelic

Nici un argument din lume nu poate exclude acest adevr:

evreii sunt oameni.

Deputatul olandez Hahn

Problema evreiasc din Romnia a dobndit noi valene dup desvrirea statului unitar romn la 1 decembrie 1918. Momentul 1918 a determinat transformri profunde, geografice i economice, att pentru majoritatea romneasc, ct i pentru minoritari.

1.1. Realiti demografice i ponderea minoritilor n Romnia MareSistemul de la Versailles a fondat un stat care i-a dublat teritoriul de la 130 177 km la 295 049 km, apropiindu-se de acela al Italiei sau Angliei, iar populaia a crescut de la 7 160 000 locuitori n 1912 la 15 541 000 n 19201. Dintr-un stat naional relativ omogen (n 1912 minoritile reprezentau doar 8 %), dup 1918 Romnia a devenit un stat cu minoriti multiple, n care romnii reprezentau elementul majoritar.

Recensmntul oficial din 29 decembrie 1930 indica faptul c dup neamuri, din totalul de 18 053 000 de locuitori, 71,9 % erau romni, 7,9 % erau unguri, 4,1 % germani, 4 % evrei, 3,2 % ruteni i ucraineni, 2,3 % rui, 2 % bulgari, etc. Dup limba vorbit, populaia era repartizat astfel: 73 % vorbeau limba romn, 8,6 % ungara, 4,2 % germana, 3,6 % ucraineana, 2,9 % idi, 2,5 % rusa, 2 % bulgara, 1,6 % turca2. Diferena dintre numrul privind naionalitatea i numrul privind limba matern este de 876 204 (4,89 %) ceea ce demonstreaz o asimilare lingvistic (pierderea limbii de origine) , deosebit de marcat la igani (61,5 %) i evrei (28,8 %)3.

Minoritatea cea mai numeroas era cea a maghiarilor mprii n secui ce locuiau n mase compacte n judeele Odorhei, Ciuc, Trei Scaune, unguri (reprezentau 55 % din toi maghiarii rii) i ceangi, cei mai asimilai romnilor, erau stabilii n judeele Bacu i Roman. Germanii, care locuiau n majoritate n Transilvania, erau a doua minoritate din Romnia Mare. Ei erau formai din dou grupuri: saii luterani concentrai n Sibiu i Braov i vabii romano-catolici care locuiau n Banat , mai ales la sate. Evreii reprezentau a treia mare minoritate, numrnd 728 115 suflete dup neam i 756 930 dup religie. Ei erau concentrai mai ales in orae (constituiau 13,6 % din populaia urban), doar 1,6 % locuind la sat . La cei 230 000 de evrei din Vechiul Regat s-au adugat evreii din noile provincii: 206 958 din Basarabia, 192 833 din Transilvania i 93 101 din Bucovina4. Numrul mare de evrei se explic prin faptul c la sfritul primului rzboi mondial s-a produs o dezrdcinare a comunitilor evreieti care fugeau de revoluia rus, din Republica Sovietic Ungar sau de instabilitatea politic generat de prbuirea Austro-Ungariei. Astfel, muli evrei au intrat in interiorul granielor romneti,mai mult sau mai puin legal, mituind uneori funcionarii romni.

1.2. Conferina de Pace de la Paris i reglementarea drepturilor minoritilor

Cu un tablou demografic destul de colorat, Romnia avea o problem serioas de rezolvat, anume cea a statutului minoritilor. n fond, problema se punea pentru ambele pri, att pentru majoritari, ct i pentru minoritari, n sensul redefinirii propriei identiti. n primul rnd, trebuia conturat o tematic a minoritilor, raportat la actele fondatoare ale Romniei Mari. Pe ce trebuia ntemeiat o doctrin a minoritilor? Pe hotrrile de la Alba-Iulia sau pe Tratatul minoritilor5 semnat la Paris? Principiile de la Alba Iulia au inventariat, n primul rnd, drepturile civile si politice ale minoritilor. Libertatea cuvntului i a presei, libertatea religioas, nvmntul public n limba proprie sunt pentru Iuliu Maniu eseniale n vederea conservrii identitii minoritilor6.

La Conferina de Pace de la Paris statele participante au fost mprite n dou categorii: una compus din statele ce nu i-au asumat nici o obligaie n problema minoritilor i a doua format din state ce au ncheiat acorduri speciale n chestiunea minoritilor (Polonia, Cehoslovacia, Romnia, Ungaria, Austria, Iugoslavia, Turcia, Grecia).

Tratatele minoritilor stipulau:

I. drepturile ceteanului (introducerea limbii minoritare n nvmntul public, dreptul la asociaii i coli particulare);

II. drepturile de dobndire i pierdere a naionalitii; III. drepturi acordate fie individual, fie grupurilor minoritare7.

Ideea general era de a se constitui o egalitate ntre toi cetenii unui stat, indiferent de limb, religie, etnie, o egalitate pozitiv i una negativ8. Politica de asimilare nu era interzis statelor cu minoriti, ci numai le erau interzise unele procedee de constrngere sau de violen. Problema minoritilor devine din problem de drept intern o problem de drept internaional, pentru a crei garanie era deschis posibilitatea recursului i a petiiilor la Societatea Naiunilor9. Romnia a semnat acest tratat la presiunea marilor puteri la 10 decembrie 1919, lundu-i angajamentul s-l respecte. Traian Bratu, profesor la Universitatea din Iai, comenteaz pe marginea acestui tratat: prin nerespectarea tratatului de la Versailles privind

minoritile am iei din rndul naiunilor civilizatealiaii au puterea de a ne gtui economicete. Acest tratat pentru noi trebuie s rmn sfnt10.

FORMTEXT

Articolul 7 al tratatului stipula: Romnia se oblig a recunoate ca supui romni, de plin drept i fr nici o formalitate, pe evreii locuind n ar pe teritoriile Romniei i care nu se pot prevala de nici o alt naionalitate"11. Acest articol a fost rezultatul interveniilor evreilor n lucrrile conferinei. Dr. W. Filderman aflat la Paris n fruntea unei delegaii format din dr. Iacob Niemirower, juristul Lascr araga (din partea organizaiei sioniste) a obinut ca problema evreilor din Romnia sa fie discutat cu prioritate i separat. Susinut de delegaia evreimii mondiale (Joint i Aliana Israelit Universal), Filderman a redactat un Memorandum n care a inclus i revendicrile evreilor din provinciile alipite.

Statutul juridic al evreilor din Romnia Mare

Problema evreiasca nu reprezenta o noutate pentru Romnia, dar spre deosebire de etapele anterioare n perioada interbelic a devenit o problem evident, cunoscnd din punct de vedere legislativ dou perioade: 1918-1923 i 1934-1938. Cea dinti a fost marcat de acordarea de drepturi ceteneti, iar a doua a cuprins ntoarcerea la legislaia antisemit i retragerea pe scar larg a ceteniei evreilor dobndit n primele decenii interbelice. Potrivit istoricului Alias Schwarzfeld, epoca de aur a evreilor din Romnia a fost ntre 1848-1866. n aceast perioad, ntre comunitile evreieti i instituiile guvernului romn a existat un modus vivendi12. ns istoricul evreu Radu Ioanid consider c i anii 1923-1937 au reprezentat o epoc de aur pentru evreii din Romnia din punctul de vedere al drepturilor omului13.

Prin Constituia din 28 martie 1923 (art. 133) au fost ratificate toate decretele lege din 1918 i 1919, ca i decretele lege de naturalizare individual. Toi evreii puteau deveni ceteni romni, pornind de la o declaraie de opiune fcut de persoanele ce doreau a fi naturalizate. Era vorba de o naturalizare bazat pe voin. Conform decretului lege din 30 decembrie 1918 locuitorii Regatului, majori fr deosebire de religie i care nu s-au bucurat de plenitudinea drepturilor de ceteni, vor putea dobndi exerciiul acestor drepturi cnd vor dovedi, dup formele legii de fa, c sunt nscui n ar i c nu au fost supui unui stat strin14. Decretul din 28 mai 1919 a venit cu o completare: fcnd declaraia c ei sunt nscui n Romnia. Cetenie romn au primit i evreii care au luptat n primul rzboi mondial, precum i rudele acestora. n rzboiul de rentregire au murit 882 de evrei, 740 au fost rnii, 449 luai prizonieri, 3043 disprui i 825 decorai15.

Articolul 5 din Constituia anului 1923 prevedea c romnii, fr deosebire de origine etnic, de limb sau de religie, se bucur de libertatea contiinei, de libertatea nvmntului, de libertatea presei, de libertatea ntrunirilor, de libertatea de asociaie i de toate libertile i drepturile stabilite prin legi16.

La scurt timp dup promulgarea Constituiei din 1923, legea Mrzescu din 24 februarie 1924 a fcut ca procedura de naturalizare s fie mai dificil. Au fost impuse condiii de form, condiii de fond i efectele naturalizrii17. Astfel s-a aplicat principiul naturalizrii individuale i s-a unificat statutul evreilor din Vechiul Regat cu acela al evreilor din noile provincii. Legea Mrzescu prevedea i decderea din statutul de cetean romn al celor care s-au refugiat pe teritoriul romnesc dup ncheierea rzboiului, n mod ilegal. Aceast lege a pus capt procesului de naturalizare a evreilor din Romnia i a privat de cetenia romn 30 000 de familii evreieti.

Opinia public romneasc a acceptat naturalizarea, cu excepia tulburrilor studeneti din 1922. Dar ceea ce este cel mai important n acest proces este c atitudinea guvernului fa de minoritatea evreiasc a fost un compromis ntre realitile i nevoile interne i presiunea internaional. Naturalizarea trebuia fcut oricum, dar politicienii romni ai vremii au fost de prere c acest proces trebuia fcut n alt ritm i n alte condiii ca o necesitate a modernizrii. Romnia era ultima ar din Europa care nu-i ncetenise evreii ceea ce marca o ntrziere i n democratizarea rii. n acest proces statul roman i-a afirmat suveranitatea, naturalizarea fcndu-se individual, nu colectiv cum se solicitase n tratate i cum ceruser evreii din ar i strintate18.

Alturi de celelalte minoriti, minoritatea evreiasc a fcut obiectul i altor legi din perioada interbelic, din care amintim legea cultelor (22 aprilie 1928), legea nvmntului particular (22 decembrie 1925), legea nvmntului secundar (15 mai 1928) prin care predarea religiei evreieti a fost n mod oficial introdus i reglementat n colile statului. Conform articolelor 54 i 55 din legea cultelor, comunitatea evreiasc trebuia s satisfac nevoile religioase, culturale i de asisten social. Comunitile evreieti aveau posibilitatea de a se grupa n uniuni, potrivit tendinelor lor religioase19.

Legea asupra nvmntului particular prevedea ca colile particulare s se nfiineze pe baza unei autorizaii de la Ministerul Instruciunii. Aceste coli nu aveau dreptul s elibereze diplome. n colile particulare numai limba romn, istoria i geografia Romniei se predau n limba romn, limba de predare fiind limba minoritar pentru toate celelalte discipline20.

Aceast legislaie evreiasc menionat mai sus este rezultatul dialogului dintre organizaiile politice ale evreilor i autoritile Romniei interbelice, opoziiei meninute de presa evreiasc i reaciile organizaiilor evreieti internaionale care supravegheau ndeaproape desfurarea procesului de naturalizare a evreilor din Romnia.

Organizarea politic a comunitilor evreieti din Romnia interbelic

Din punct de vedere politic, evreii din Vechiul Regat erau organizai din 1909 n UEP, devenit n 1922 UER a crei lupt major a fost obinerea i aprarea drepturilor politice pentru evrei. UER a nglobat din 1923 organizaiile evreieti din Basarabia, Bucovina i Transilvania. n 1928 s-a nfiinat Clubul Parlamentar Evreiesc care coordona activitatea deputailor i senatorilor evrei. ncepnd cu 4 mai 1931 a aprut Partidul Evreiesc condus de Theodor Fischer i Adolf Stern, care a fost susinut doar de o parte a evreilor din Romnia. Partidul Evreiesc a pornit n politica sa de la considerentul c evreii din Romnia erau legai de entitatea naionala a poporului evreu, identificndu-se n acelai timp i cu naiunea romn, pe trmul devotamentului fa de patrie i stat. n 1931 acest partid a obinut 64 193 de voturi i 3 mandate n parlament.

n 1936 prin unirea UER cu Partidul Evreiesc a luat natere Consiliul Central al Evreilor din Romnia al crui obiectiv era aprarea drepturilor evreieti i combaterea antisemitismului. Consiliul Central al Evreilor a negociat adesea voturile, ncheind aliane (carteluri) cu partidele mari ce le permiteau o reprezentare n Parlament21. Micarea politic evreiasc s-a concretizat n publicaiile nfrirea i Tribuna Evreiasc22. Din 1924 exista Uniunea Sionista condus de Adolf Bernhard, care promova sionismul (emigrarea n Palestina).

Primul deputat evreu n Parlament a fost din Cernui, Meyer Elener avocat, ziarist, sionist, preedintele Consiliului Evreiesc din Bucovina. n general, parlamentarii evrei fceau parte din elita evreiasc: industriai (Max Auschnit), negustori (Iosif Sanielevici), bancheri (Elly Bercowitz), rabini (Iacob Niemirower, Alexandru afran), avocai, ziariti (W. Filderman, Horia Carp). Toi aceti parlamentari evrei s-au identificat cu interesele rii. De exemplu, n anii crizei economice 1929-1933, acetia au analizat pagubele economiei cauzate de criz i au oferit soluii pentru depirea ei. Din numeroasele intervenii ale parlamentarilor evrei am reinut cteva care puncteaz atitudinea evreilor fa de Constituia din 1923 i de legea cultelor din 1928 (v. anexa 1).

Implicarea evreilor n economia romneasc

n Romnia Mare, majoritatea comunitilor evreieti erau caracterizate printr-o stratificare social, uneori marcat puternic de inegaliti. Evantaiul profesiilor era destul de larg, dar concentrri importante se nregistrau n comer i meteuguri. Printre profesiunile liberale practicate, medicina ocupa primul loc urmat de edituri, librrii , pres (gazetarii evrei reprezentau 70 % din numrul total al gazetarilor )23.

Evreii din Romnia interbelic au adus o contribuie important la progresul industrial, la crearea de noi locuri de munc, la creterea produciei , la echiparea tehnic modern. Economistul Eugen aomir a ajuns la concluzia c evreii au fost fondatorii industriei romneti24, concluzie confirmat de faptul c cea mai mare ntreprindere de metalurgie i construcii de maini din Romnia interbelic, Uzinele de Fier i Domeniile Reia, aparineau evreului Max Auschnit. n 1937, 37 % din totalul membrilor Camerei de Comer i Industrie erau evrei.

1.6. Statutul instituiilor colare evreieti

Copiii evreilor au putut frecventa toate treptele de nvmnt. Comparativ cu romnii, numrul evreilor care urmau cursurile nvmntului superior era mai mare. .Doar 1,5 % dintre elevii romni nscrii la coala primar se regseau n nvmntul superior, n timp ce evreii se regseau n proporie de 7,6 %25. Legea Angelescu privind nvmntul particular (mai 1925) s-a meninut pn n 1940 cu unele modificri: diminuarea taxelor de examen, eliminarea examenelor de sfrit de an pentru primele trei clase primare. n plus, deschiderea colilor evreieti duminica a fost tolerat26. Evreii erau urbanizai27, complet alfabetizai (citeau de la o vrst fraged Biblia ), astfel se explic de ce din 80 % studeni romni promovau doar 10-11 %, n timp ce din 12 % studeni evrei promovau 100 %.

1.7. Aspecte comunitare ale evreilor din Romnia interbelic

Viaa comunitar a evreilor diferea de la o regiune la alta. Fiecare regiune avea specificul ei. Primul congres al evreimii din Romnia a avut loc la 19 mai 192128 la Bucureti, unde evreii din Transilvania nu au participat. n 1922 evreii ardeleni i-au constituit Uniunea Comunitilor Izraelite din Transilvania i Banat. Comunitatea evreiasc din Oradea coordona diferite asociaii cu caracter literar, tiinific i sportiv (echip de fotbal, scrim)29 .Spre deosebire de Transilvania , n Moldova nu s-a format un partid naional evreiesc i populaia evreiasc a votat cu diferite partide. Obtea evreiasc ieean ntreinea o via sportiv, muzical, teatral (organizaiile sportive Macabi, Hakoah )30, filantropic (azile, societi filantropice ca Iubirea de oameni sau Caritas-Humanitas )31. n Iai exista chiar i un spital israelit i o maternitate israelit.

Evreii din Bucovina care nu au fost de acord cu unirea cu Romnia, ei mai spernd n meninerea statului austriac care s-i protejeze de antisemitism, erau mprii n socialiti, sioniti, poalei-sioniti. Socialitii susineau integrarea n noua Romnie. Evreii din societatea Poale-Zion pledau pentru instruirea n idi. Cei mai numeroi, sionitii, considerau Romnia un teritoriu n care evreii trebuiau s acumuleze cunotinele i capitalurile necesare strmutrii n Palestina32. Dei iniial au protestat mpotriva crerii teatrului naional romnesc i a introducerii limbii romne n administraie i justiie, evreii din Bucovina s-au adaptat ntr-un timp relativ scurt noilor realiti politice, iar oraul Cernui a devenit cel mai important centru al activitii politice a evreilor din Romnia33.

Nici evreii din Basarabia, purttori ai unei mentaliti tradiionale nu au simpatizat la nceput administraia romneasc. Pentru ei, mirajul comunismului rusesc era o alternativ mai bun.

Evreii din Transilvania care se aflaser n avangarda politicii de maghiarizare, considerndu-se unguri nainte de a fi evrei ( riscnd chiar s fie renegai cumva de Aliana Israelit Universal ), nu au manifestat loialitate fa de noul stat. Ei erau mprii n trei organizaii: ortodox, neolog i status quo34.

n concluzie, majoritatea evreilor manifestau ostilitate fa de noul stat romn. Mai mult dect att, evreii din cele patru regiuni unite aveau puine trsturi comune. Doar evreii din Vechiul Regat puteau fi considerai un grup unitar, format din dou subgrupe, evreii din Muntenia, de orientare occidental, i cei din Moldova, de orientare rsritean. Mai bine de jumtate din evreii romni locuiau ntr-o zon nordic35 care includea Nordul Transilvaniei, Bucovina i prile estice ale Basarabiei i numra 80 % din ntreaga populaie evreiasc. Diferenele de asimilare i aculturaie dintre comunitile evreieti din Vechiul Regat i cele din noile teritorii au influenat, cu certitudine, relaia lor cu autoritile romne. Comunitile evreieti au rmas separate pn la nceputul celui de-al doilea rzboi mondial. De aceea, se poate vorbi nu de o evreime romneasc, ci de evreitile din Romnia.

Considerm c cei care s-au adaptat cel mai greu la cerinele noilor autoriti au fost evreii maghiari, devenii din stpni, supui. Statul romn avea o receptare negativ a acestui procent minoritar din dou motive: 1. erau unguri i 2. erau i evrei pe deasupra. Dar cine erau de fapt aceti evrei ardeleni sub raportul identitii lor? Ei erau contabilizai la rubrica evrei maghiari. Cazul evreilor transilvneni necesit o atenie aparte, pentru c ei au suferit cele mai profunde schimbri. Victor Neumann definete double background, ca fiind dubla identitate pe care o deineau acetia36. Problema lor principal era dubl: s-i soluioneze dilema identitii i s se adapteze la noua situaie politic. Din punct de vedere etnico-naional, psihologic sau emoional, evreii ardeleni se delimitau de minoritatea maghiar. Antisemitismul maghiar mascat n primul deceniu interbelic (partidul maghiar avea nevoie de voturile evreilor maghiari) a devenit transparent n scurt timp. Cu toate acestea, evreimea ardelean nu i-a renegat nici identitatea evreiasc, nici pe cea maghiar de natur cultural-spiritual. Relaiile dintre maghiarii evrei i autoritile romne au fost n mare parte ambigue, deoarece acest segment de populaie a fost privit cu dubl suspiciune, considerat un grup de maghiari ascuni37.

n concluzie, putem afirma c aciunea guvernului privind minoritile a fost coerent, marcat n general de contradicia dintre legislaia internaional i realitile concrete ale Romniei interbelice. Autoritile romne au dus o politic de substituire a elitelor neromneti cu unele mai loiale, de naionalitate romn, ceea ce a determinat izolarea minoritilor. Aciunea societii privind minoritile a fost confuz, pentru c nu i-a difereniat pe evreii din diferitele regiuni, i-a privit n bloc, raportndu-se doar la vrfuri. Perioada 1918-1925 a reprezentat o etap important pe calea integrrii minoritilor naionale n cadrul statului unitar romn nou format. S-au creat structuri politice i culturale, s-au schimbat idei i s-au cutat soluii, s-a ncercat o colaborare ntre majoritari i minoritari.

2. Antisemitismul romnesc ntre cele dou rzboaie mondiale

Dei primele decenii interbelice se caracterizeaz printr-o relaxare a relaiilor dintre majoritari i minoritari, problema evreiasc nu a ncetat s provoace reacii dintre cele mai diverse, majoritatea ns ostile evreilor. Paradoxal este c emanciparea i obinerea drepturilor politice de ctre evrei au determinat redeschiderea unui antisemitism oficial. De exemplu, Carol Iancu dezvluie c n toamna anului 1919 evreii ardeleni care doreau s-i viziteze familiile din Ungaria sau Austria au fost obligai pentru a obine paaportul s semneze o declaraie prin care se angajau s nu mai revin n Romnia38. De asemenea, ministrul Instruciunii Publice, Constantin Angelescu, a autorizat difuzarea faimosului pamflet antisemit nfruntarea Jidovilor n toate aezmintele colare ale rii , fapt care a determinat numeroase plngeri evreieti39.

2.1. Surse i forme ale antisemitismului romnesc

Prerile asupra antisemitismului sunt mprite. Homo antisemiticus este creaia crizelor economice, a teologiei i artei cretine medievale i a antropologiei i biologiei rasiale. Propaganda antisemit i-a cldit dovezi mpotriva evreilor n binecunoscutul fals Protocoalele nelepilor Sionului n care este dezvluit planul de distrugere a ordinii mondiale din care ar avea de ctigat evreii prin preluarea puterii financiare, politice i economice a ntregii lumi, instaurndu-se o pax iudaica40. n 1921 un ziarist britanic a demonstrat c lucrarea aparinea antisemiilor din Rusia arist i era un plagiat dup o satir franuzeasc care nu avea nici o legtur cu evreii. Protocoalele au gsit terenul potrivit i n Romnia, dar nu au sedus ntreaga inteligen romneasc. ntre cauzele ce au dus la apariia antisemitismului amintim cauze de ordin religios, social, economic, rasial, etc. Dintre acestea gravele nemulumiri de natur economic au avut impactul cel mai mare. Cauzele economice au inclus: camta evreiasc, srcia, concurena profesional ntreinut de evrei41. La acestea s-au adugat o serie de stereotipuri referitoare la evrei care au prins rdcini i pe pmnt romnesc. Portretul fizic (chipul de Silen sau omul-ap, rocat, pistruiat, jidanul murdar, mirosind a usturoi), cel profesional ( evreul negustor, cmtar, crciumar), cel moral i intelectual (la, fricos, dezertor, inteligent) au creionat strinul prin excelen, homo alienus.

Sursele antisemitismului romnesc au fost variate. Ceea ce deranja n epoc era numrul evreilor, despre care antisemiii spuneau c este mai mare dect cel din recensmintele oficiale. Ei erau ngrijorai c Romnia ar fi fost la vremea respectiv ara cu cea mai mare procentualitate de evrei din Europa. Potrivit statisticilor lor, n Suedia i Norvegia era 1 evreu la 9000 de locuitori, n Anglia 1 la 3000, n Frana i Italia 1 la 400, pe cnd n Romnia era 1 evreu la 17 romni42. W. Filderman, preedinte UER, a demonstrat falsitatea acestor declaraii, clarificnd problema evreiasc din Romnia prin lucrarea Adevrul asupra problemei evreieti din Romnia (1925). n Curierul israelit din 18 iulie 1934, W. Filderman scria : Ce ni se imput? C suntem prea numeroi! Dar, la o populaie de 18 milioane, din care 4 milioane sunt de alt origine, noi nu suntem dect 800 000, adic 5 la sut din totalul populaiei rii43.

Din punct de vedere social, evreii erau privii ca un pericol, dup ce i obinuser drepturile politice i civile. n acest sens, poetul Octavian Goga nota n articolul Rspuns unor provocri din volumul Mustul fierbe : a doua zi dup ce i-au pus hrtiile n regul, se socot ndreptii s-i plimbe privirea indiscret n toate prile Cnd i ia cineva frumuel de guler, atunci vin cu Liga Drepturilor Omului i se constituie n descendeni direci ai enciclopeditilor francezi44.

Antisemitismul romnesc a fost instigat i de ideea c extrema stng comunist era promovat n special de evrei. Din cei 728 115 evrei nregistrai la recensmntul din 1930, doar 300 fceau parte din Partidul Comunist din Romnia, adic 0,3 %, iar o statistic din 1933 arta c Partidul Comunist din Romnia avea 1665 de membri, din care 375 romni , 440 maghiari, 300 evrei, 140 bulgari, 170 diverse naionaliti. De aici se deduce c eticheta evreu = comunist era fals45. n discursul antisemit interbelic evreii erau adesea descrii ca fiind ageni ai comunismului, coruptori ai moravurilor poporului romn. Ziarul Buna Vestire introducea frecvent rubrica Montrii democraiei n care reprezentanii elitei evreieti din Romnia erau criticai. Se utilizau toate mijloacele posibile pentru crearea unor cliee46.

2.2. Antisemitismul economic

Cea mai virulent form a antisemitismului romnesc a fost cea economic. n total discordan cu rezultatele pozitive obinute n producie de ctre meseriaii evrei, acetia reprezentau un pericol pentru economia romneasc. n Anuarul negustorilor, meseriailor i liberilor profesioniti romni cretini i cretini din Bucureti pe anul 1926 mesajul antisemiilor era:

Nimic de la jidani !

Nimic cu jidani !

Nimic prin jidani !

Romnii cu romnii 47

n anii '30 sloganul legionarilor era nici un ac de la jidani. tefan Zeletin n capitolul Finan i antisemitism considera c o cauz a agitaiei antisemite din societatea romneasc interbelic era caracterul nc exotic al finanei evreieti care expune pe evrei la atacuri necontenite i ndreptite din partea burgheziei naionale48. Dei temerile romnilor erau parial justificate, soluiile crizei economice nu puteau fi rezolvate prin gsirea unui ap ispitor. Traian Bratu observa i el c rolul evreilor n economia romneasc era predominant, dar n acelai timp recunotea c evreii ndeplineau n viaa economic a rii un rol pe care romnii nu aveau cum s l ndeplineasc.

Evreii s-au aprat mpotriva acuzaiilor conform crora ei ar fi responsabili de criza economic n care se afla Romnia sau c ei ar fi provocat omajul existent. Felix Aderca susinea c evreii au fost silii sa se nghesuie n comer, doar din cauza legilor restrictive, adic nici otire, nici nvmnt, nici n funciile de stat sau avocatur49. La rndul lui, W. Filderman considera c evreii nu aveau nici o legtur cu criza economic, ci vina le revenea n totalitate guvernanilor romni: Ce rspundere avem noi? Noi n-am condus. Noi n-am fost nici minitri, nici parlamentari, nici funcionari de stat. Noi n-am fcut legile, nici nu le-am aplicat50.

Era ignorat faptul c numai un numr redus de evrei dispuneau de capital financiar, majoritatea trind n mizerie. n acest sens, romanul lui I. Peltz, Calea Vcreti, este ilustrativ. i Mihail Sebastian n De dou mii de ani (1934) opunea numrului mic de bancheri evrei, nvinuii c i-ar manipula pe politicienii romni, o grupare numeroas de meseriai evrei care supravieuiau n mizerie.

Propaganda antisemit a fost puternic ntreinut de presa vremii, nsa ceea ce este i mai trist este c i Biserica s-a implicat n aceast aciune. n pastorala din 1924 mitropolitul Miron Cristea acuza evreii crciumari c au cotropit poporul, cum nimicete omida toat verdeaa unui arbore51.

2.3. Antisemitismul intelectual

n perioada interbelic s-a produs o modificare n evantaiul profesional evreiesc, muli evrei prsindu-i ocupaiile comerciale i ndreptndu-se spre profesii liberale, ca rspuns la nesigurana economic i ansele sporite oferite de educaie. Astfel a luat natere caracterul antisemit al culturii romne care, conchide t. Zeletin, nstrineaz intelectualitatea noastr fa de evrei. Cel mai adesea efii micrilor antisemite erau profesori universitari. De multe ori ei influenau tineretul studios n aceast direcie. Aderenii acestei politici s-au lepdat de ea ndat ce au scpat de sub influena indirect a profesorilor respectivi, ne asigura Traian Bratu52.

Cel mai virulent antisemit, A. C. Cuza scria la 1 septembrie 1922 n ziarul Aprarea Naional despre Intelectualismul jidovesc: aceast corcitur nu poate servi cu nimic cultura celorlalte naii pe care numai o falsific () inteligena jidanului e curat materialist () astfel se explica fenomenul att de curios c acest popor care triete de mai bine de 3000 de ani () n-a produs nici un geniu53. O parte dintre antisemii accepta faptul c evreii erau inteligeni. Emil Cioran recunotea n 1936 c nici un (evreu) nu e prost evreii, cel mai inteligent, mai dotat, mai cerebral popor54.

Inteligena evreului se datora faptului c la evrei educaia era o cutum. Acuzaiilor antisemite aduse de A. C. Cuza, W. Filderman le-a rspuns n capitolul Intelectualismul evreilor i scurt ochire asupra contribuiei evreilor la propirea culturii romneti n raport cu roadele micrii antisemite, enumernd serviciile intelectuale ce le-au adus omenirii intelectualii evrei.

O alt problem a perioadei interbelice legat de aprarea culturii romneti , a fost cea a tulburrilor studeneti, de care profesorii universitari antisemii ca A.C.Cuza nu erau strini. n acest sens, anul 1922 a reprezentat un an de cotitur n istoria antisemitismului romnesc prin tulburrile studeneti rspndite n ntreaga ar. Facultile de drept i medicin, spre care se ndreptau muli dintre tinerii evrei, au devenit centre de agitaie antisemit. n timpul acestor agitaii studenii romni i-au mpiedicat pe colegii lor evrei s asiste la cursuri, i-au gonit din cminele studeneti, au distrus prvlii i tipografii evreieti, interzicnd reprezentarea pieselor scrise sau jucate de evrei. Studenii romni au cerut aplicarea lui numerus clausus privind admiterea evreilor n universiti. Scnteia ce a provocat agitaii a fost faptul c la institutele de anatomie lipseau cadavrele necesare diseciilor. Studenii cretini au solicitat ca i comunitatea evreiasc s pun la dispoziie cadavre fapt care contravenea credinei iudaice. n februarie 1925, Filderman i-a luat angajamentul s procure de la diversele comuniti din ar cadavrele necesare pentru disecie, iar UER a promis c va pune la dispoziia facultilor de medicin 50 de cadavre anual. Cu toate acestea, universitile au rmas nchise n mare parte a anului (1922), iar la Iai anul academic a fost anulat55. Evenimentele s-au repetat cu ocazia unui congres al studenilor din iarna anului 1927, desfurat la Oradea, cnd Liga Studenilor a propus numerus clausus . Huliganismul studenesc a provocat 100 de rnii56 i distrugeri n Timioara, Cluj i Huedin. Rectoratul Universitii din Bucureti a hotrt ca toi studenii gsii vinovai de furt sau distrugere s fie exmatriculai pentru totdeauna din universitile rii57. Nicolae Iorga , susintor nfocat al naionalismului tradiional, a reacionat la aceste excentriciti , numindu-le mai mult dect condamnabile. Ministrul Angelescu a intervenit,cernd printr-o circular interzicerea distribuirii de manifeste rasiale n coli58.

Cu ocazia acestor vandalisme, profesori, funcionari, avocai, ofieri, militari i-au manifestat deschis simpatia fa de studeni, lund parte la demonstraii, donndu-le bani sau oferindu-le cazare celor exmatriculai din cmine59.

Lund atitudine contra tulburrilor studeneti, Traian Bratu, profesor i rector al Universitii din Iai, a fcut afirmaii care l-au afectat (a fost atacat, brutalizat de studeni care l-au stigmatizat ca filosemit, tindu-i o ureche): Naionalismul antisemit creeaz acestui stat o opinie public nefavorabil i o pres ostil n strintate() Universitile sunt temple sfinte ale tiinei, n care consideraiuni de ras i de confesiune nu ncap, cum nu ncape nici ura60. Acelai Traian Bratu a recunoscut ca axiom, c fiecare printe iubete pe copiii si mai mult dect pe ai altora, dar c iubirea fa de ai ti nu implic ura contra celor de alt neam.

n 1937 Nicolae Titulescu scria unui prieten despre antisemitismul din ar: Problema asta ne otrvete .Unde naiba ai vrea ca antisemiii de la noi s-i trimit pe evrei , ca s se debaraseze de ei? Cred c nu au intenia s-i arunce pe toi n mare sau s-i trimit la dvs. V mrturisesc c nu-i neleg deloc pe aceti antievrei furioi. Eu triesc nconjurat de evrei i nu pot dect s m felicit pentru asta. Sunt sociabili, inteligeni i activi. Cei pe care i-am angajat mi-au artat ntotdeauna o credin solid61.

2.4. Antisemitismul legionar Democraia interbelic, imperfect, dar real, nate monstrul care o va devora: legionarismul62. Primul partid care avea un program politic bazat pe idei antisemite a fost PND condus de A.C.Cuza i Nicolae Iorga. La un moment dat, filosofii antisemitismului romnesc au ajuns s nu se mai neleag. Astfel, A.C.Cuza a nfiinat la 4 martie 1923 LANC cu un program ultranaionalist antisemit i cu svastica drept emblem ( nainte ca svastica s devin simbolul naional-socialitilor din Germania). eful cu organizarea LANC era Corneliu Zelea Codreanu63. Termenul de cuzism a dobndit repede semnificaia de antisemitism. Dup patru ani, la 24 iunie 1927, discipolul lui Cuza, Corneliu Zelea Codreanu , a nfiinat LAM, din dorina de a radicaliza metodele antisemite. El i-a luat titlul de cpitan, fr vreo legtur cu gradul din armat. Este de reinut c micarea legionar s-a manifestat mai nti ca anti-bolevica, apoi antisemit i xenofob. Din 1930 LAM a devenit Garda de Fier la ideologia creia i-au adus contribuia numeroi intelectuali: teoreticianul Legiunii, Nae Ionescu (1890-1940), Nichifor Crainic (1889-1972), Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica. Dei o organizaie de extrem dreapta, bazat pe un antisemitism feroce, micarea legionar nu a fcut victime n rndul evreilor, ci n rndul celor care au ncercat s o desfiineze sau s o discrediteze: C. Manciu, I.Gh. Duca, N. Iorga, Armand Clinescu, Virgil Madgearu. Citite astzi crile lui Corneliu Zelea Codreanu dezvluie o srcie de idei, nici o argumentare coerent, doar metafore, simboluri i patos stilistic. Dar la vremea respectiv legionarii au tiut s toarne nemulumirea social prin nsei corpurile lor. Haiducismul, caii albi, cntecele, taberele de munc, ortodoxia au fost doar ingredientele64. Format n majoritate din foti membri LANC, LAM numra la nceputul anului 1929 peste 400 de membri, dar cu mult sub 1000 de membri.

Succesul legionarilor a fost dovedit de rezultatele alegerilor din 20 decembrie 1937, atunci cnd acetia au obinut 15,58 % din voturi, devenind a treia putere politic n stat dup liberali i rniti.

Contribuia legionarilor la ideologia antisemitismului consta n formularea antisemitismului rasial, de exterminare. Conform teoriei antisemitismului rasial, evreii ar fi avut efecte negative asupra sntii naiunii. Mai muli medici ai perioadei menionau eugenia (eugenics) pentru pstrarea capitalului biologic al naiunii. n vederea asigurrii acestui proces de eugenie trebuiau eliminai toi strinii i bolnavii din punct de vedere psihic. Bazndu-se pe lucrarea lui N.C. Paulescu, Degenerarea rasei evreieti (1930), Petru Tiprescu n cartea sa Ras i degenerare (Bucureti, 1941) a ncercat s demonstreze, printr-o serie de statistici, c evreii sunt de 7 ori mai degenerai, de 9 ori mai supui la psihoze, de 19 ori maniaco-depresivi, de 11 ori mai paranoici, suferind de 8 ori de mai multe boli organice65. Prima etap a ideologiei antisemitismului legionar a constituit-o motenirea secolului al XIX- lea formulat n epoca Congresului de la Berlin. Atunci chestiunea evreiasc ocupa un loc principal n dezbaterile publice prin afirmaiile i comentariile lui V.Alecsandri, I.Slavici, A.D.Xenopol, Vasile Conta (considerat adevratul ntemeietor al antisemitismului doctrinar romnesc)66,Eminescu. S-a vehiculat adesea ideea c antisemitismul legionar i-ar fi avut rdcinile n unele afirmaii ale lui Eminescu. Dar Eminescu nu a atacat limba i cultura poporului evreu, ci anumite comportamente (mercantilism, corupie, specul ). n plus, antisemitismul lui nu a fost extremist, rasist.

O a doua etap a constituit-o relaia Iorga Cuza. Arghezi comenta asupra acestora, ironic: doi profei, apostolul Iorga i Cuza proorocul ().Naionalitatea este privit de aceti nvai ca o crim() Pruncilor evrei trebuie s li se rsuceasc gtul ndat dup natere. Copilul de evreu n-are drept la coala romneasc () Lumina soarelui vor distribui-o de la un ghieu special, aceti contabili ai lui Dumnezeu () Snge vrem! Prigoan i asasinat!67. Pentru N. Iorga antisemitismul era o coordonat a naionalismului su. Motivele antisemitismului lui Iorga erau doar economice, nu religioase, iar campaniile sale au contribuit mult la diversiunea antisemit din timpul rscoalei din 1907, cnd Iorga i-a acuzat pe evrei ca fiind arendai i exploatatori ai poporului68. Alturarea Iorga-Cuza s-a destrmat n perioada interbelic, deoarece Iorga devenise mai conciliant, dup 1922-1923 el respingnd violena. Mai mult dect att, el l-a propus pe Moses Gaster s fie ales membru al Academiei Romane69. Moartea sa a fost tragic i absurd, fiind asasinat tocmai de cei crora le fusese mentor.

A. C. Cuza, profesor universitar la Iai, decan al Facultii de Drept,a fost un important teoretician al antisemitismului. El a formulat pentru prima oar ideea de eliminare a evreilor din statul romn, deoarece, spune el, e dovedit c nu-i putem asimila i nici nu putem coopera70.

A treia etap a reprezentat-o noul antisemitism i tentaia fascist creia i cad prad majoritatea intelectualilor romni din perioada interbelic ( Nae Ionescu, Mircea Eliade, Emil Cioran ).

2.5. Legislaie antisemit romneasc n perioada interbelic

Cu guvernul Goga-Cuza (28 dec. 1937 10 feb.1938) a nceput elaborarea legislaiei antisemite. De fapt, acest tip de legislaie a cptat contur dup 1930 prin legea privind utilizarea personalului romnesc n ntreprinderi (16 iulie 1934). Potrivit acestei legi toate ntreprinderile erau obligate s aib personal romnesc n proporie de 80 % din fiecare categorie de personal. n perioada 1935-1937 s-au desfurat aciuni de nlturare a evreilor din unele asociaii profesionale (barourile de avocai), aciuni pe care autoritile romne le-au tolerat. La 9 mai 1937 s-a hotrt aplicarea lui numerus nullus pentru toi avocaii aparinnd minoritilor i n legtur cu admiterea minoritarilor la Facultatea de Medicin. n timpul guvernului Goga-Cuza antisemitismul a devenit politic de stat71, prin legile antievreieti adoptate: ridicarea permiselor de liber circulaie pentru 120 ziariti evrei pe mijloacele de transport, suspendarea ziarelor considerate evreieti ( Adevrul, Dimineaa, Lupta ), destituirea evreilor din toate administraiile publice. Potrivit decretului-lege asupra revizuirii ceteniei (21 ian. 1938)72 n dou zile evreii trebuiau s depun actele doveditoare c au cetenie romn. n semn de protest, evreii i-au retras economiile i fondurile din bnci, bursa s-a prbuit, au izbucnit greve i activitatea economic a fost paralizat. La presiunea organizaiilor internaionale guvernul Goga-Cuza a czut dup 41 de zile.

Dictatura regal care a urmat a cochetat ntr-o prim faz cu Garda de Fier, dup care i-a zdrobit pe legionari (Carol al II-lea a ordonat asasinarea lui Corneliu Zelea Codreanu la 29 noiembrie 1938), punnd apoi n aplicare multe dintre doleanele lor: legi rasiale anti-evreieti, partid unic, corporatism, aliana militar cu Axa. Din interese financiare sau conjuncturale, Carol al II-lea a susinut nlturarea industriailor evrei Oscar Kaufman, Otto Stern, Max Auschnit 73.

2.6. Reacii evreieti la antisemitismul romnesc

ncercnd s-i explice excesele antisemite din epoc, reprezentanii elitei evreieti credeau c se urmrea totala reducere la tcere a evreilor, lundu-li-se condeierii i oamenii de tiin: Condamnndu-i pe evrei la linitea varovian, politicienii vor s conving lumea c evreii triesc acolo ca n snul lui Avraam74. Iat cum i caracteriza W. Filderman pe antisemiii romni: Da, antisemiii sunt patrioi, numai c () ei sunt patrioi care i iubesc aa de mult ara nct cu metoda lor risc s-i opreasc mersul ascendent, ntocmai ca pelicanul, care i iubete aa de mult puii, nct i strnge pn i sugrum75. Pagini ntregi de articole referitoare la antisemitismul romnesc au fost dedicate n ziarul evreilor din perioada interbelic Curierul israelit. Aici ziaritii evrei au semnalat antisemitismul bisericesc, cel educaional, didactic, literar, n armat, academic, etc. n articolul Rolul antisemitismului n Romnia, semnat de M. Schweig din Curierul israelit, 5 oct.1922, nr.4, p.2, aflm c antisemitismul din Romnia a fost o importaiune adus de strini. Poporul romn nu fost i nu este antisemit. Intolerana religioas nu este cunoscut n istoria romnilor. Pare paradoxal, dar, aceste rnduri au fost scrise n acelai an n care au avut loc mari agitaii studeneti, ceea ce dovedete puterea de nelegere i ncredere pe care o aveau minoritarii evrei fa de majoritari. Au existat atitudini ostile i fa de majoritate, reacii fireti ale unei minoriti ce se simea n pericol de asimilare i deznaionalizare.

* *

*

n concluzie, putem afirma c antisemitismul din Romnia a avut un specific romnesc. Tinerii aflai ntr-o criz de ideal, de orientare, mereu n cutare de modele, rnimea ademenit de la apus de fascism i de la rsrit de comunism au constituit grosul contingentului de antisemii. Se poate spune c antisemitismul a avut meritul de a fi creat o coeziune de grup. n general, masele erau apolitice, mai mult ca sigur cretine, dar nu obligatoriu i antisemite sau xenofobe76. W. Filderman a sesizat o realitate pe care i-a mprtit-o i prim-ministrului Ionel Brtianu: ara nu este antisemit. Singurul antisemitism care exist nu vine de la popor, ci este injectat77.

Antisemitismul a luat forme variate. Trebuie fcut distincia ntre antisemitismul ciomagului i al btei de cel gndit i exprimat n cuvinte, antisemitismul metaforic care putea s produc aceleai efecte ca i lovitura brutal a ciomagului. Leon Volovici a descoperit mai multe fee ale evreofobiei din societatea romneasc interbelic, i anume :

a) antisemitismul total ( politic, etnic, religios, economic) la A.C.Cuza;

b) antisemitismul naional (tradiionalist) a lui N.Iorga;

c) antisemitismul naionalist al lui O.Goga;

d) antisemitismul delirant al lui Constantin Stere ;

e) antisemitismul extremist , mistico-legionar al lui Corneliu Zelea Codreanu;

f) antisemitismul metafizic i teologic al lui Nae Ionescu;

g) antisemitismul elogios al lui Emil Cioran;

h) antisemitismul ortodoxist i etnicist (Nichifor Crainic);

i) antisemitismul rasist i nazist (Horia Sima, N. Rou, N. Davidescu, Tiberiu Brileanu);

j) antisemitismul anti-comunist, anti-capitalist 78.

Antisemitismul politic (contient i activ) a fost combinat, chiar influenat de antisemitismul popular (incontient i pasiv). Antisemitismul romnesc s-a deosebit de cel european. Carol Iancu consider antisemitismul romnesc material, juridic, cauzat mai ales de factori economici, pe cnd cel european are cauze culturale i politice. Antisemitismul romnesc s-a afirmat printr-o serie de legi, antisemitismul european s-a dezvoltat pe un puternic filon teologic, prelund stereotipurile antisemitismului medieval. Dac n spaiul romnesc evreul e strinul prin excelen, cel diferit, de aceea i periculos , n Occident evreul este privit ca o versiune degradat (rasa inferioar ) a europeanului79.

1. Perceperea intelectualului romn evreu n societatea romneasc interbelic, pe plan social, economic, politic i cultural

Cu evrei ca dumneata pacea dintre romni i evrei va fi oricnd posibil. Mai mult chiar dect pacea: iubirea.

Mircea Vieru, un personaj cu puseuri naionaliste, din romanul De dou mii de ani (1934)

n Romnia interbelic, intelectualul evreu trebuia s-i asume condiia de intelectual i evreu, o dubl condiie, o dubl identitate care, n cele mai multe cazuri, provoca un tip schizoid, mprit ntre calitatea de evreu, pe care o solicita comunitatea evreiasc, i cea de intelectual, pe care trebuia s o dovedeasc societii vremii. n general, intelectualul evreu era cel mai tentat s accepte asimilarea, total sau parial, n condiiile n care vecinii i aminteau mereu c, n definitiv e evreu, iar comunitatea se temea s nu l piard.

n condiiile n care intelectualitatea romneasc era contaminat de maladia legionar, nu este greu de imaginat cum era vzut intelectualul evreu. Portretul su, din punct de vedere social, economic, politic sau cultural, era dominat de antisemitismul perioadei, mai ales dup anii 30. Dei antisemitismul nu era acceptat oficial n primul deceniu interbelic, la nivelul maselor acesta era ntreinut de o elit intelectual care se simea ameninat de strini. Dei li se recunoteau meritele, intelectualii evrei erau marginalizai, muli prefernd s aleag calea exilului dect s fie subapreciai n ara natal. Astfel, Romnia nu a avut dect de pierdut prin plecarea unui Moses Gaster, Lazr ineanu, Tristan Tzara, Benjamin Fondane i muli alii. Nu a fost auzit sfatul profesorului Traian Bratu care solicita antisemiilor i autoritilor romne s ncerce s i ctige pe aceti intelectuali evrei pentru tiina i cultura noastr, deci a asimila treptat i n raport cu naintarea noastr proprie n acestea, n primul loc ptura lor cult, care a trecut prin colile noastre, care cu ajutorul dasclilor notri a fost fcut prtae la interesele i strduinele noastre i-i vom lsa n comunitate sufleteasc cu ai lor i n legtur cu conductorii lor religioi numai n ale credinei132. Cu timpul, Traian Bratu credea c limba, de care se vor servi i n familie, va deveni limba noastr, literatura, pe care o vor citi, va fi literatura noastr, iar deosebirea va rmne numai n materie de credin, de rit, de cult. Acelai lucru l susinea i W. Filderman, ca soluie din partea evreilor, ns comunicarea majoritari-minoritari rmnea dificil.

Portretul intelectual al evreului romn era compus din stereotipuri pozitive i negative. Un exemplu de stereotip pozitiv era proverbiala inteligen a evreului, pe care o laud N. Crainic i Emil Cioran n lucrrile lor. n 1936 Cioran afirma cu senintate c n toate evreii sunt unici; n-au pereche n lume, n orice ar ar tri, ei se gsesc n avangarda spiritului; adunai la un loc, ar constitui o sum de excepii, de capaciti i de talente neegalate de nici un alt popor133. Au fost i voci antisemite care negau orice urm de talent la evrei, voci care evident deformau realitatea. Octavian Goga i-a atacat pe evrei ntr-un discurs parlamentar pentru c nu au talent, nu tiu s scrie romnete. La aceste atacuri intelectualii evrei nu au asistat pasiv ci au folosit singura arm pe care o aveau la ndemn, scrisul. I. Ludo i rspunde lui Goga ntr-un articol, De ce n-au evreii talent, din Adam (15 nov. 1936), n care demonteaz bucat cu bucat definiia conform creia talentai n Romnia nu pot fi dect romnii, apelnd la prevederile constituiei privind egalitatea tuturor cetenilor romni i la definiia talentului dat de orice dicionar.

Pentru a explica inteligena evreului, Moses Schwarzfeld vorbea de cultura pe care fiecare evreu se silete s o aib. S nu uitm c majoritatea evreilor erau alfabetizai, lucru care nu se poate spune i despre romni. Studierea Bibliei era o tradiie la evrei, iar obligativitatea instruciei primare a intrat n obiceiurile evreului. tii cum e la noi spune un locuitor al mahalalei evreieti din Dorohoiul nceputului de secol XX de cum ncepe copilul a mica limba, trebuie s nvee a citi, ca s tie a se ruga134. Apreciat de romni, inteligena evreului a devenit primejdioas n momentul n care numrul studenilor evrei l depea pe cel al studenilor romni, iar procentul de promovare al facultii era mai ridicat la studenii evrei dect la cei romni.

Din punct de vedere social, economic, politic i cultural, intelectualul romn evreu a fost perceput de multe ori, n primul rnd, ca evreu, i apoi ca intelectual. Ca s scape de stigmatul numelor au ncercat s i romnizeze numele, s se deghizeze pentru a fi acceptai n literatura musafirilor. Febra pseudonimelor la intelectualii evrei a devenit o necesitate, dar i o mod. Au fost ns destui, care au refuzat s se ascund i s i schimbe numele (Arnold Schwefelberg).

Intelectualul evreu era vzut ca o ameninare i n plan economic. Faptul c evreii se concentraser, n urma condiiilor i restriciilor impuse de stat, la nivelul profesiunilor liberale, a strnit suspiciuni n rndul antisemiilor i nu numai. Ameninai se simeau intelectualii romni aflai n prag de omaj intelectual, dar i ntreaga burghezie romneasc, avea de ce s se team n noile provincii afiliate Vechiului Regat. n aceste teritorii (Transilvania, Bucovina, Basarabia) clasa de mijloc era dominat de alte naionaliti, n special evrei, germani, unguri, iar romnii trebuiau s se lupte pentru a naionaliza burghezia teritoriilor respective. Statul romn s-a implicat n acest proces, impunnd o metod forat, inadecvat, de nlocuire treptat, e adevrat, a burgheziei nstrinate cu etnici romni. Astfel dai la o parte, strinii respectivi nu au fost apreciai, ei constituindu-se ntr-un bloc comun, evident fr simpatii pentru autoritile romne.

Din punct de vedere economic, intelectualul romn evreu era adesea perceput ca un intelectual fr probleme financiare, care tia s se descurce (nu cum erau scriitorii romni, ce triau mizerabil de pe urma crilor i articolelor publicate). De exemplu, Mihail Sebastian se plngea prietenilor romni c nu se descurc cu banii, iar acetia nu l credeau din moment ce avea bani s mnnce zilnic la Capa. n realitate, intelectualul evreu era asociat cu bancherul evreu, uitndu-se c ptura bancherilor evrei era subire i ajuta statutul romn, n timp ce intelectualii evrei luptndu-se cu greutile vieii, nu erau susinui cu nimic din punct de vedere economic de statul romn.

n plan cultural, intelectualii evrei erau apreciai, recunoscndu-li-se meritele. Multe tipografii, librrii, cinematografe aparineau evreilor, iar n cadrul acestora se desfurau numeroase ntlniri culturale, simpozioane, discuii, critici, prin care erau popularizate sau eliminate operele de valoare sau nu. Faptul c leagnul dadaismului a fost ara noastr, nu poate dect s ne fac cinste, chiar dac, la vremea respectiv, avangardismul era perceput ca decadent. De fapt, tot ce era produs de intelectualul evreu susineau antisemiii, era decadent, pornografic, urmrind contaminarea tineretului. De reinut c la noi nu s-au realizat liste cu autori evrei interzii, iar operele acestora nu au fost distruse n public, aa cum s-a ntmplat n Germania spre exemplu.

De multe ori intelectualul evreu s-a vrut un lupttor al etniei sale, un avocat al poporului su, de aceea muli s-au implicat n organizaiile politice ale vremii i au polemizat cu politicieni antisemii, susinndu-i drepturile (cazul W. Filderman, Adolphe Stern, Arnold Schwefelberg). Important este c au ncercat s gseasc soluii, s se uneasc mpotriva antisemitismului: unii s-au aprat, alii s-au meninut n umbr (Mihail Sebastian) i alii au ales s plece pentru a-i susine coreligionarii din afar.

Intelectualii evrei au trebuit s fac fa antisemitismului zilnic, antisemitismul vieii de zi cu zi, chiar dac au ales calea i riscurile asimilrii. Societatea i-a privit n grup, ca fiind evrei ri i nu a fcut diferene. Evrei buni erau considerai cei care se integrau pn la dispariie n societatea gazd, iar evreul ru era cel care refuza asimilarea Ceea ce este stupid scria W. Filderman n 1925 este pretenia antisemiilor de a crede c toi evreii trebuie s fie pui ntr-o singur cldare i tratai de periculoi. Sunt evrei buni, sunt evrei ri, dup cum sunt romni buni i romni ri135. G. Clinescu observase c toi scriitorii romni (se referea la cei din jurul Vieii Romneti) erau xenofobi i antisemii n momentul n care se punea problema social a existenei neamului. Astfel, Sadoveanu l descria pe romn ca victim a evreului, dar pe evreul luat n sine (cazul Haia Sanis) ca om, l privea cu obiectivitate i simpatie uman136. n felul acesta se confirm, dup prerea mea, afirmaia lui Jean Paul Sartre conform creia nu caracterul evreului creaz antisemitismul, ci mai degrab antisemitismul creaz caracterul evreului.

n final, vorbind despre asimilarea intelectualului romn evreu, constatm c statul romn nu a venit cu strategii ale asimilrii, ci acestea au fost create de la sine (schimbarea numelui, portului). Modelele de comportament ale evreilor asimilai au creat un tip de evreu uor de recunoscut. E important s reinem c asimilarea, ca fenomen de grup, a existat n realitate numai pentru intelecualii evrei, devenii pe jumtate mndri i pe jumtate ruinai de calitatea lor de evrei. Evreimii asimilate i s-a reproat ntotdeauna nstrinarea de iudaism, astfel nct calitatea de evreu devenea tot mai obsedant. Evreii erau obsedai de ea dup cum ai fi obsedat de un defect sau de un avantaj fizic i depindeau de ea tot aa dup cum depinzi de un viciu. Dispoziia nnscut a lui Proust se refer la aceast obsesie personal, privat, n mare msur justificat de o societate n care succesul sau eecul depindeau dac te nteai evreu sau nu.

ncercnd, n final, o radiografie a condiiei duale, m simt n calitate de avocat al aprrii scriitorului romno-evreu responsabil s nchei pledoaria aprrii, lsndu-v s meditai, n calitate de juriu asupra dublei conexiuni spirituale pe care o avea scriitorul romn evreu.

Pentru scriitorul evreu originea lui era particular, el fiind nscut din eroare; ceea ce l legitima era contiina limbii materne i faptul c nu se simea dezrdcinat chiar dac avea pistrui sau nasul acvilin, el simea c aparine literaturii romne, pentru c nu se putea izgoni n vreun exil lingvistic european sau american. El cerea scriitorilor romni s fie acceptat n Olimpul nlimilor culturale romneti. Dubla identitate l punea n dificultate pentru c risca s primeasc medalia de antisemit de la coreligionari sau de antinaional de la scriitorii naionali. Dorea s nu-i mai pun un pseudonim poznd n autohton spre a putea reui, dorea s adere la o contiin i un suflet romnesc, vrea s viseze, s gndeasc, s iubeasc i s urasc romnete137137. Cnd mediteaz, poetul cu dubl apartenen identitar-cultural, o face n limba romn i-n jurul lui zumzie cuvintele n limba evreiasc. El are puterea de a crea n limba matern, dar nu a ezitat s-i manifeste evreitatea niciodat. n final, limba lui e romna, cultura lui e de formaie romn i iudaic i binele lui e legat de binele cetii. Cunoaterea exclude suspiciunea, crede el cu trie, iar noi nu putem dect s-i dm dreptate i s-l citim pentru a-l cunoate.

Bibliografie

I. Instrumente de lucru

Bibliografia crilor aprute n limbile minoritilor naionale din Romnia n perioada 1990-2001, vol.1, Ministerul Informaiilor Publice Enciclopedia Judaica, Vol.1-19, Israel, Keter Publishing House, 1972

Hristodol, Gh. (coord.), Bibliografia istoric a Romniei, vol.VIII (1989-1994), Bucureti, Editura Academiei Romne, 1996

Idem, Bibliografia istoric a Romniei, vol. IX (1994-1999), Cluj-Napoca, Editura Academiei Romne, 2000

Dicionar enciclopedic de iudaism. Schi a istoriei poporului evreu, Bucureti, EdituraHasefer, 2000

O istorie a evreilor din Romnia n date, vol. II, (De la 1920 la 1944), Bucureti, Editura Hasefer, 2000

II. Izvoare

II. 1. Documente editeParlamentari evrei n forul legislativ al Romniei (1919-1940). Documente, Bucureti, Editura Hasefer, 1998

Dr. Wilhelm Filderman. Un avocat al etniei sale. Un avocat al cauzei naionale n Romnia. Articole, discursuri, memorii (1921-1948), vol.1-2, Fundaia Dr. Wilhelm FildermanScurtu, Ioan, Boar, Liviu (coord.), Minoritile naionale din Romnia (1918-1925). Documente, Bucureti, 1995Scurtu, Ioan, Dordea, Ioan (coord.), Minoritile naionale din Romnia (1925-1931) Documente, Bucureti, 1996Scurtu, Ioan (coord.), Minoritile naionale din Romnia (1931-1938). Documente,, Bucureti, 1999erbnescu, prof. Dr. Ioan (coord.), Evreii din Romnia n secolul XX (1900-1920). Fast i nefast ntr-un rstimp istoric. Documente i mrturii, vol.I-II, Bucureti, Editura Hasefer, 1993II. 2. Periodice

Adam, 1929-1938

AIICN, XXXIV, 1995

Criterion. Revist de arte, litere i filosofie, 1934-1935

Curierul israelit. Organ sptmnal pentru aprarea intereselor evreieti, 1919-1938

Cuvntul, 1933

Ilustraiunea evreiasc, 1930

Rampa, 1935

Vremea, 1928-1932II. 3. Memorii, jurnale, mrturiiAderca, Felix, Mrturia unei generaii, Bucureti, Editura Hasefer, 2003

Baltazar, Camil, Din romanul existenei mele literare, Bucureti, Editura Hasefer, 2004

Comarnescu, Petru, Jurnal (1931-1937), Iai, Institutul European, 1994

Crainic, Nichifor, Zile albe. Zile negre. Memorii (I), Bucureti, Editura Gndirea, 1991

Dorian, Emil, Jurnal din vremuri de prigoan, Bucureti, Editura Hasefer, 1996, p.5-95

Eliade, Mircea, Memorii, vol. I, Promisiunile echinociului (1907-1937), Bucureti, Editura Humanitas, 1991Idem, Memorii, vol. II, Recoltele solstiiului (1937-1960), Bucureti, Editura Humanitas, 1991Ionesco, Eugne, Prsent pass. Pass prsent, Gallimard, 1968

Lovinescu, Eugen, Memorii. Aqua Forte, Bucureti, Editura Minerva, 1998, p.212-303Peltz, I., Am scris numai pentru promovarea omeniei, Bucureti, Editura Hasefer, 2003Schwefelberg, Arnold, Amintirile unui intelectual evreu din Romnia, Bucureti, Editura Hasefer, 2000

Sebastian, Mihail, Jurnal 1935-1944, Bucureti, Editura Humanitas, 1996

Stern, Dr. Adolphe, Din viaa unui evreu romn, vol.3, Bucureti, Editura Hasefer, 2001, p.145-213

III. Lucrri generale

Al treilea discurs. Cultur, ideologie i politic n Romnia. Adrian Marino n dialog cu Sorin Antohi, Iai, Editura Polirom, 2001Agrigoroaiei, Ion, Romnia interbelic, vol. 1, Iai, Editura Universitii Al. I. Cuza, Iai, 2001 Alexandrescu, Sorin, Paradoxul romn, Bucureti, Editura Univers, 1998Ancel, Jean, Contribuii la istoria Romniei. Problema evreiasc, vol. II (1933-1944), Bucureti, Editura Hasefer, 2003

Arendt, Hannah, Originile totalitarismului, Bucureti, Editura Humanitas, 1994Clinescu, George, Istoria literaturii romne de origini pn n prezent, Bucureti, Editura Minerva, 1982 Constantinescu, Gabriel, Evreii n Romnia (sec. XVI-XX), Alba-Iulia-Paris, Editura Fronde, 2000 Duradine, Catherine, Istoria romnilor, Iai, Institutul European, 1998Hitchins, Keith, Romnia 1866-1947, Bucureti, Editura Humanitas, 1996Neumann, Victor, Istoria evreilor din Romnia, Timioara, Editura Amarcord, 1996Ornea, Zigu, Tradiionalism i modernitate n deceniul al treilea, Bucureti, Editura Eminescu, 1980

Scurtu, Ioan, Buzatu, Gheorghe, Istoria romnilor n secolul XX, vol. 1 (1918-1948), Bucureti, Editura Paidea, 1999

Tismneanu, Vladimir, Sprectrele Europei Centrale, Iai, Editura Polirom, 2001 Tutiuca, Dumitru, Eseiti romni, Brila, Editura Libertatea, 1996

IV. Lucrri speciale

IV.1. Depre intelectuali romni i evreiEvreii n societatea i contiina istoric romneasc, CSIER, 2003

Evreii n tiina romnesc, n Curierul israelit, 20 iunie 1937, p. 6

Intelectualitatea evreeasc mpotriva izolrii, n Curierul israelit, 30 mai 1931, p. 3M. Blecher mai puin cunoscut- coresponden i receptare critic, Bucureti, Editura Hasefer, 2000

Mihail Sebastian, Bucureti, Editura Eminescu, 1981 Sebastian sub vremi. Singurtatea i vulnerabilitatea martorului, Editura Universal Dalsi, Caietele Culturale Realitatea Evreiasc, nr.6

Abramovici, Martin, Condiia dublei apartenene, Editura Universal Dalsi, 2001

Aderca, Marcel, Felix Aderca i problema evreiasc, Bucureti, Editura Hasefer, 1999Agrigoroaiei, Ion, Regimul cultului mozaic dup Marea Unire, n SAHIR, vol. 3, 1998, p. 226-244 Idem, Dr. Wilhelm Filderman, contemporanul nostru, n SAHIR, vol. 6, 2001, p. 328-336Algazi, L., Crturarul evreu, n Curierul israelit, 4 ian. 1920, p.1

Antonesei, Liviu, Un model de aciune cultural: grupul Criterion, n Cultur i societate. Studii privitoare la trecutul romnesc (vol. ngrijit de Al. Zub), Bucureti, Editura tiinific, 1991, p. 367-390

Axelrad, A., Evreii n cultura romn, n Curierul israelit, 1 martie 1936, p. 3-4

Benda, Julien, Trdarea crturarilor, Bucureti, Editura Humanitas, 1993Benjamin, Lya, Consideraii despre specificul identitii evreieti din Transilvania interbelic, n Altera, 1995, nr. 2, p. 128-135Buzatu, Gheorghe, Romnia interbelic n cutarea unei ci proprii de dezvoltare, n Cultur i societate. Studii privitoare la trecutul romnesc (vol. ngrijit de Al. Zub), Bucureti, Editura tiinific, 1991, p.104-136Cantacuzino, Ioan, De dou mii de aniroman de Mihail Sebastian, n Criterion, 15 oct. 1934, p. 2

Carp, Horia, Pentru domnul profesor Iorga, n Curierul israelit, 5 nov. 1922, p. 1

Clinescu, Matei, Despre Ioan Petre Culianu i Mircea Eliade. Amintiri, lecturi, reflecii, Iai, Polirom, 2002Idem, How can one be what one is?: Cioran and Romania, n Identitate/alteritate n spaiul cultural romnesc (vol. ngrijit de Al. Zub), Iai, Editura Universitii Al. I. Cuza, 1996, p. 21-43Chimet, Iordan, Dosar Mihail Sebastian, Bucureti, Editura Universal Dalsi, 2001

Cioran, Emil, Schimbarea la fa a Romniei, Bucureti, Editura Humanitas, 1990

Ciufu, Elena, Sebastian incomodul, n Adevrul literar i artistic, febr. 2003, p.12

Crainic, Nichifor, Ortodoxie i etnocraie, Bucureti, Editura Albatros, 1997

Crohmlniceanu, Ovid. S., Evreii n micarea de avangard romneasc, Bucureti, Editura Hasefer, 2001

Idem, Literatura romn ntre cele dou rzboaie mondiale, vol.I (1972), vol.II (1974), vol.III (1975), Bucureti, Editura Minerva

Deleanu, Iulia, Cu sufletul deschis. Carte de neuitare, Bucureti, Editura Criterion, 2000

Durandin, Catherine, Discurs politic i modernizare n Romnia. Secolele XIX-XX, Presa Universitar Clujean, 2001, p.167-227

Eliade, Mircea, Profetism romnesc, vol.I, Itinerariu spiritual, vol.2, Romnia n eternitate, Bucureti, Editura Roza Vnturilor, 1990

Eliade, Mircea, Poimine, n Criterion, 15 oct. 1934, p. 5

Florian, Alexandru, Intelectualul ntre carier i politic n Observator cultural, 2002, nr. 121, p.12-14

Golopenia, Anton, Situaia intelectualilor romni, n Criterion, 15 nov.-1 dec. 1934, p.1-2

Grsoiu, Dorina, Mihail Sebastian sau ironia unui destin, Bucureti, Editura Minerva, 1986

Grigurcu, Gheorghe, Mihail Sebastian sau omul vulnerabil, n Viaa romneasc, 1997, nr. 7-8, p.124-128

Iancu, Carol, Evreii din Romnia (1919-1938). De la emancipare la marginalizare, Bucureti, Editura Hasefer, 2000

Ionescu, Nae, Chestiunea evreiasc i rspunsul unui ortodox din anii 30, Editura Samizdat, 2001

Kara, I., Contribuii la istoria obtii evreilor din Iai, Bucureti, Editura Hasefer, 1997

Kuller, Harry, 8 studii despre istoria evreilor din Romnia, Bucureti, Editura Hasefer, 1997, p. 267-338

Idem, Presa evreiasc bucuretean 1857-1994, Bucureti, Editura Hasefer, 1996, p. 80-133

Lazr, Marius, Paradoxuri ale modernizrii. Elemente pentru o sociologie a elitelor culturale romneti, Cluj-Napoca, Editura Limes, 2002, p. 83-281Livezeanu, Irina, Cultur i naionalism n Romnia Mare (1918-1930), Bucureti, Editura Humanitas, 1998

Lovinescu, Eugen, Antisemitismul meu literar, n Adam, 10 iunie 1932, p.1-2

Ludo, I., De ce n-au evreii talent, n Adam, 15 nov. 1936, p.14-15

Idem, Conu Leonida fa cu revoluia german, n Adam, 1 oct. 1933, p.1-7Idem, Un ovreiu cumsecade n ghearele moralei judaice, n Adam, 1 martie 1934, p.6-11

Micu, Dumitru, Literatura romn n secolul al XX-lea, Bucureti, Editura Fundaiei Culturale Romne, 2000, p. 33-45,117-128

Mozes, Tereza, Evreii din Oradea, Bucureti, Editura Hasefer, 1997

Murean, prof. univ. Camil (coord), Transilvania ntre medieval i modern, Cluj-Napoca, Fundaia Cultural Romn. Centru de Studii Transilvane, 1996 Mutti, Claudio, Penele Arhanghelului. Intelectualii romni i Garda de Fier (Nae Ionescu, Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica, Vasile Lovinescu), Bucureti, Editura Anastasia, 1997, p. 41-100

Nagy-Talavera, Nicholas M., Nicolae Iorga- o biografie, Iai, Institutul European, 1995

Neculau, Adrian, Ferrol, Gilles (coord.), Minoritari, marginali, exclui, Iai, Editura Polirom, 1996

Neumann, Dr. Justin, Revelaia literaturii lui M. Blecher, n Adam, 1 dec. 1937, p.17-43

Neumann, Victor, Intelectualii i gndirea politic, n Observator cultural, nr.47, 2001, p. 14-15

Oiteanu, Andrei, Imaginea evreului n cultura romn. Studii de imagologie n context est-central european, Bucureti, Editura Humanitas, 2001Peltz, I., Calea Vcreti, Bucureti, Editura Minerva, 1989

Petreu, Marta, Un trecut deocheat sau Schimbarea la fa a Romniei, Cluj, Biblioteca Apostrof, 1999

Purici, tefan, Romnii i evreii din Bucovina 1918-1923: mpreun sau separat?, n SAHIR, vol. 8, 2003, p. 195-213Rpeanu, Valeriu, Nicolae Iorga-Nae Ionescu-Mircea Eliade. Polemici. Controverse. Elogii, Bucureti, Editura Lider, 1999

Rosen, Avram, Contribuia evreilor la progresul industrial n Romnia interbelic, Bucureti, Editura Hasefer, 2002

Idem, Teme demografice i economice n preocuprile doctorului Wilhelm Filderman, n SAHIR, vol. 7, 2002, p. 207-222Savitescu, Ionel, Jurnal 1935-1944, n Ateneu, august 1997, nr.8, p. 5

Schffer, Gabriel, Literaii evrei!, n Curierul israelit, 19 dec. 1920, p. 4

Idem, Evreii n literatura i arta romn, n Curierul israelit, 15 dec. 1922, p. 3

Sebastian, Mihail, Ion Trivale, n Cuvntul, 22 nov. 1933, p. 1

Idem, Nu rezistm!, n Rampa, 4 feb.1935, p. 1

Idem, Totul e n regul, n Rampa, 11 martie 1935, p. 1

Idem, Academia nu-i iubete pe creatori, n Rampa, 29 mai 1935, p. 1

Idem, Cum i-am cunoscut, n Rampa, 30 dec. 1935, p. 6

Idem, De dou mii de ani Cum am devenit huligan, Bucureti, Editura Hasefer, 2003

Idem, Eseuri. Cronici. Memorial, Bucureti, Editura Minerva, 1972, p. 219-540

Idem, Opere, vol.1, Bucureti, Editura Minerva, 1994

Seianu, Romulus, Principiul naionalitilor. Originile, evoluia i elementele constitutive ale naionalitii, Bucureti, Editura Albatros, 1996Semilian, S., Cu privire la evrei n filologia romn, n Curierul israelit, 23 oct. 1938, p. 3

Solomovici, Teu, Romnia Judaic. O istorie neconvenional a evreilor din Romnia. 2000 de ani de existen continu, vol. 1 (de la nceputuri i pn la 23 august 1944), Bucureti, Editura Teu, 2001Idem, Scriitori romni de origine evreiasc sau scriitori evrei de expresie romneasc, n Contemporanul, 11 oct. 2001, p. 9

erban, Geo (coord), Zigu Ornea- permanena crturarului, Bucureti, Editura Hasefer, 2002, p. 287-292, 415-420

Idem, Citii-l corect pe Sebastian!, n Contemporanul, 5 oct. 2000, p. 3

Turliuc, Ctlin, Naturalizarea evreilor din Romnia (1918-1924), n AIICN, XXXIV, 1995, p. 89-97Vrgolici, Teodor, Jurnalul lui Mihail Sebastian, n Adevrul literar i artistic, martie 1997, p. 4

Viescu, Tatiana, Portret imperfect, Piteti, Editura Electus, 2001

Vldescu, Ovidiu Al., Principiul naionalitilor, Bucureti, 1935

Volovici, Leon, Traiectoria unui intelectual evreu din Romnia: Arnold Schwefelberg, n SAHIR, vol. 5, 2000, p. 239-249

Vulcnescu, Mircea, De la Nae Ionescu la , Bucureti, Editura Humanitas, 2003

Idem, Dimensiunea romneasc a existenei, Bucureti, Editura Fundaiei Culturale Romne, 1991, p. 85-148Idem, . Crize vechi n haine noi. Cine sunt i ce vor tinerii romni?, Bucureti, Editura Compania, 2004Idem, Generaie, n Criterion, 15 nov.-1 dec. 1934, p. 3-6

Zalis, Henri (coord.), Contribuia scriitorilor evrei la literatura romn, Uniunea Scriitorilor din Romnia, Caietele Viaa romneasc, 2001, nr.2 IV.2. Despre antisemitism

Protocoalele nelepilor Sionului, (trad. Ioan Moa ), Oradea, Editura Alma, 1997

Alter, Robert, The Jewish Voice, n Commentary, oct. 1995, p. 39-45Bankier, David, Jewish Society through Nazi Eyes (1933-1936), n Holocaust and Genocide Studies, 1991, nr. 2, p. 111-127

Blan Dinu, Coordonate ale antisemitismului romnesc din perspectiv comparatist, n SAHIR, vol. 8, 2003, p. 214-247Bocan, N., Mitu, S., Nicoar, T. (coord), Identitate i alteritate. Studii de imagologie, vol.II, Cluj-Napoca, Editura Presa Universitar Clujean, 1998 Braham, Randolph L. (ed.), The Tragedy of Romanian Jewry, New York, Columbia University Press, 1994 Bratu, Traian, Politica naional fa de minoriti. Note i observaiuni, Colecia Actualiti, 1925

Carp, Horia, Prbuirea antisemitismului, n Curierul israelit, 26 martie 1922, p. 1

Idem, Antisemitism academic, n Curierul israelit, 21 febr. 1937, p. 3

Claudian, Alexandru, Antisemitismul i cauzele lui sociale. Schi sociologic, Bucureti, Editura Albatros, 2000

Cioroianu, Adrian, Antisemitismul, imaturiatatea naionalismului, n Dilema Veche, 6-12 febr. 2004, p. 8

Constantinescu, Viorica, Evreul stereotip, Bucureti, Editura Eminescu, 1996 Constantiniu, Florin, Surse inedite despre oah, n Dosarele Istoriei, 2000, nr. 47, p. 59

Dawidowicz, Lucy, Rzboiul mpotriva evreilor (1933-1945), Bucureti, Editura Hasefer, 1999

Furet, Fr., Nolte, Ernst, Fascism i comunism, Bucureti, Editura Univers, 2000Gross, Jan T., Vecini. Suprimarea comunitii evreieti din Jedwabne, Polonia, Iai, Editura Polirom, 2002Hausleitner, Mariana, Evreii i antisemitismul n Bucovina ntre 1918 i 1944, n SAHIR, vol. 8, 2003, p. 195-213Heinen, Armin, Legiunea Arhanghelul Mihail. Micare social i organizaie politic, Bucureti, Editura Humanitas, 1999, p. 159-175, 462-472 Hrenciuc, Daniel, Marealul Joseph Pilsudski i renaterea Poloniei independente (1914-1935), Rdui, Editura Septentrion, 2003, p. 69-81

Ioanid, Radu, Rscumprarea evreilor. Istoria acordurilor secrete ntre Romnia i Israel, Iai, Editura Polirom, 2005, p. 35-51

Idem, The Holocaust in Romania, Chicago, 2000

Meyer, Michael A., Anti-Semitism and Jewish Identity, n Comentary, nov. 1989, p. 35-40Nagy-Talavera, Nicholas M., O istorie a fascismului n Ungaria i Romnia, Bucureti, Editura Hasefer, 1996, p. 58-72, 339-418 Nechama Tec, Polish Anti-semitism and the Rescuing of Jews, n East European Quarterlysept. 1986, nr. 3, p. 299-315Nedelcu, Mioara, Minoritile. Timpul afirmrii, Iai, Editura Moldova, 2003

Petrencu, Anatol, Polonezii n anii celui de-al doilea rzboi mondial, Editura Cartidact, 2005, p. 3-17, 58-80Poliakov, Lon, Istoria antisemitismului, vol.IV, Europa sinuciga (1870-1933), Bucureti, Editura Hasefer, 2000, p. 121-327

Idem, European Anti-Semitism East and West, n Commentary, nov. 1998, p. 553-560 Sandache, Cristian, Doctrina naional-cretin n Romnia, Bucureti, Editura Paideia, 1997, p. 7-146

Seton-Watson, Hugh, Eastern Europe between the Wars 1918-1941, New York, Harper & Row Publishers, 1967

Shafir, Michael, ntre negare i trivializare prin comparaie: negarea Holocaustului n rile postcomuniste n Europa Central i de Est, Iai, Editura Polirom , 2002

Skerpan, Alfred A., Aspects of Soviet Antisemitism, n Antioch Review, sept. 1952, p. 289-325Soloviov, Vladimir, Nikolai, Berdiaev, Gheorghi, Fedotov, Cretinism i antisemitism, Bucureti, Editura Humanitas, 1992, p. 96-134Szpilman, Wladyslaw, Pianistul. Extraordinara poveste a supravieuirii unui om n Varovia, 1939-1945, Bucureti, Editura Humanitas, 2004Tismneanu, Vladimir, Polonia eroic, n A Treia Europ, 2000, nr. 3-4, p. 35-37

Turda, Marius, Fantasies of Degeneration: Some Remarks on Racial Anti-Semitism in Interwar Romnia, n Studia Hebraica, 2003, nr. 3, p. 336-348Turliuc, Ctlin, Interwind Destines. Modern Romania and Its Ethnic Groups, Iai, Editura Junimea, 2003, p. 73-85Voicu, George, Romanian Literary Anti-Semitism: Historical-Ideological Facets, n Studia Hebraica, nr. 3, 2003, p. 138-162Volovici, Leon, Ideologia naionalist i problema evreiasc. Eseu despre formele antisemitismului intelectual n Romnia anilor 30, Bucureti, Editura Humanitas, 1995

Weber, Eugen, Dreapta romneasc, Cluj-Napoca, Editura Dacia, 1995

Weber, Eugen, Hans, Rogger (coord.), Dreapta european. Profil istoric, Bucureti, Editura Minerva, 1995, p. 1-310Weinreich, Max, Universitile lui Hitler. Contribuia intelectualilor la crimele Germaniei mpotriva evreilor, Iai, Editura Polirom, 2000Wiehn, Erhard Roy, Despre sociologia antisemitismului, n SAHIR, vol. 3, 1998, p. 11-341 Carol Iancu, Evreii din Romnia (1919-1938). De la emancipare la marginalizare,Bucureti, Editura Hasefer, 2000, p. 23

2 Minoritile naionale din Romnia (1925-1931).Documente, Bucureti, 1996, pp. 458-469

3 Carol Iancu, op. cit.,p. 30

4 Ibidem,p.31. Datele oferite de Carol Iancu sunt confirmate de cifrele recensmntului din 1930, document prezentat n detaliu in Minoritile naionale din Romnia (1925-1931) la paginile 468 si 469.

5 Maria Ghitta, Intre ideologie i mentalitate: problema minoritilor din Romnia n primul deceniu interbelic , n Identitate i alteritate . Studii de imagologie ,vol. II, Cluj-Napoca, Editura Presa Universitar Clujean , 1998, p. 334

6 Ibidem, p. 345

7 Transilvania ntre medieval i modern, Cluj-Napoca, Fundata Cultural Romn. Centrul de Studii Transilvane, 1996, pp. 98-99

8 Egalitatea pozitiva se refer la situaiile cnd statul trebuie s fac anumite lucruri pentru minoritari (invmnt primar n limba minoritar, alocarea unei cote din fondul statului pentru activitile culturale ale minoritilor). Egalitatea negativa se aplic cnd statul nu face altceva dect sa afirme aceast egalitate, de exemplu atunci cnd spui c toi cetenii indiferent de limb, religie sau etnie sunt egali n faa legii.

9 Speculaiile aprute spun c Romania s-ar fi opus semnrii acestui Tratat al minoritilor. n realitate, opoziia lui Ion I. C. Bratianu, eful delegaiei romne la Paris, se referea la tratarea Romniei ca stat cu interese limitate i la refuzarea unui amestec strin n politica intern. Romnii nu puteau s uite prevederile tratatului de la Berlin. Prin urmare, Brtianu i-a dat demisia la 12 septembrie 1919 i a prsitconferina. Alexandru Vaida-Voevod a semnat acest tratat la 10 decembrie 1919, ce a fost ratificat de Parlamentul Romaniei la 26 septembrie 1920.

10 Traian Bratu, Politica naional fa de minoriti, Iai,1925, p. 14

11 Evreii n societatea i contiina istoric romneasa, Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din Romania, 2003, p. 13

12 Irina Livezeanu, Cultur i naionalism n Romnia Mare (1918-1930), Bucureti, Editura Humanitas, p. 233

13 Radu Ioanid, Rscumprarea evreilor, Iai, Polirom, 2005, p. 39

14 Evreii n societatea i contina istoric romneasc, CSIER, 2003, p. 13

15 Carol Iancu, op. cit., p. 16

16 Minoritile naionale din Romnia (1925-1931). Documente, p. 572

17 Ctlin Turliuc, Naturalizarea evreilor n Romnia (1918-1924), n AIICN, XXXIV, 1995, p. 95

18 Ibidem, pp. 96-97

19 Ion Agrigoroaiei, Romnia interbelica,vol. I, Iai, Editura Universitii Alexandru Ioan Cuza, 2001, p. 262

20 Ibidem, p. 252

21 Carol Iancu, op. cit., p. 68

22 Harry Kuller, Presa evreiasc bucuretean (1857-1994), Bucureti, Editura Hasefer, 1996, p. 83

23 Carol Iancu, op. cit., p. 68

24 Avram Rosen, Contribuia evreilor la progresul industrial n Romnia interbelic, Bucureti, Editura Hasefer, 2002, pp. 286-287. Eugen aomir a formulat aceasta idee n teza sa de doctorat Contribuiuni la studiul evreilor ca element productor n economia naional (1937)

25 Harry Kuller, op. cit., p. 82

26 Carol Iancu, op. cit., pp. 136-137

27 Dup rzboiul de independen din 1877-1878 , Romnia a acordat evreilor care serviser n armat dreptul de a ine crciumi la sate. Numrul evreilor a fost nesemnificativ n mediul rural, majoritatea fiind concentrai la orae. v.Teu Solomovici, Romnia Judaica (de la nceputuri i pn la 23 august 1944), vol.I, Bucureti, Editura Teu, 2001, p. 183

28 Tereza Mozes, Evreii din Oradea, Bucureti, Editura Hasefer, 1997, p. 145

29 Ibidem, p.168. De reinut numele evreicei Ropper Zinovits Lenke, prima campioan de tenis a Romniei care ne-a reprezentat cu cinste ani n ir la campionatele balcanice, dar i n Elveia , Suedia.

30 I. Kara, Contribuii la istoria obtii evreilor din Iai , Bucureti, Editura Hasefer, 1997, p. 84

31 Ibidem, p. 82

32 Sion, iniial numele unei fortree ierusalimitene cucerit de regele David, apoi a nceput s desemneze Cetatea lui David. Sionismul ca micare politic a fost folosit prima oara n 1890 de Theodor Herz , dup afacerea Dreyfus. Statul Israel reprezint intruchiparea politic a sionismului . v. Teu Solomovici, op. cit., p. 142

33 tefan Purici, Romnii i evreii din Bucovina 1918-1923: mpreun sau separat?, n SAHIR, vol. 8, Bucureti, Editura Hasefer, 2003, p. 141

34 The Tragedy of Romanian Jewry, New York, Columbia University Press, 1994 , p. 32

35 Ibidem, p. 35. Termenul de zon nordic este echivalentul expresiei northern belt, folosit de editorul Randolph L. Braham.

36 Victor Neumann, From the Austro-Hungarian Empire to the Roumanian State-on the Jewish Question in a Disputed Territory, n Studia Hebraica, 2002, nr. 2, p. 42

37 Lya Benjamin, Consideraii despre specificul identitii evreieti n Transilvania interbelic n Altera, 1995, nr. 2, pp. 128-135

38 Carol Iancu, op. cit., p. 144

39 Ibidem , p. 150

40 Planul de distrugere i prbuire n haos cuprindea: discreditarea oricrei religii prin ateism, ntreinerea urii ntre clasele sociale, ncurajarea consumului, luxului, viciilor, ntreinerea corupiei, a crizei economice, impunerea dictaturii iudeo-masonice. v. Protocoalele nelepilor Sionului, Oradea, Editura Alma, 1997, pp. 29, 59, 73, 114

41 Alexandru Claudian, Antisemitismul i cauzele lui sociale. Schi sociologic,Bucureti, Editura Albatros, 2000, p. 69

42 Gabriel Constantinescu, Evreii din Romnia (secolele XVI-XX), Alba-Iulia-Paris, Editura Fronde, 2000, p. 148

43 v. Dr. W. Filderman.Un avocat al etniei sale.Un avocat al cauzei naionale. Articole,discursuri,memorii (1921-1948), vol.1, Fundaia Dr.W.Filderman, p. 123

44 Gabriel Constantinescu, op. cit., pp. 134 -135

45 Evreul Teu Solovici recunoate c evreii au fost n lumea socialismului ca la ei acas, muli evrei au nit naterea Partidului Comunist din Romania: C-tin DobrogeanuGherea , Ilie Moscovici, Stefan Stnc (Stein ), dr. H. Aroneanu, dr. Leon Ghelerter, medic i ziarist de renume. Acesta din urm a creat n 1928 mpreun cu ali social-democrai Partidul Social al Lucrtorilor din Romnia. Dar evreii nu pot fi pui toi in aceeai cldare, cum spunea i Filderman , iar o generalizare a acestui fenomen este incorect.

46 Cristian Sandache,Unele consideraii privind discursul antisemit n Romnia interbelic, n SAHIR, vol.7, 2002, pp. 233-236

47 apud. Avram Rosen, op.cit., p. 195

48 tefan Zeletin, Neolideralismul, Bucureti, Editura Scripta, 1992, p. 122

49 Andrei Oiteanu, Imaginea evreului n cultura romn, Bucureti, Editura Humanitas, 2001, p. 34

50 Dr. Wilhelm Filderman.Un avocat al etniei sale, vol. 1, p. 123

51 A. Oiteanu, op. cit., p. 179

52 Traian Bratu, op.cit., p. 30

53 Carol Iancu, op. cit., p. 156

54 A. Oiteanu, op. cit., p. 208

55 Armin Heinen, Legiunea Arhanghelul Mihail, Bucureti, Editura Humanitas, 1999, pp. 111-112

56 Tereza Mozes, Evreii din Oradea, Bucureti, Editura Hasefer, 1997, p. 141

57 Ibidem, p. 144

58 Carol Iancu, op. cit., pp. 179-181

59 Armin Heinen, op. cit., p. 116

60 Traian Bratu, op. cit., p. 39, 61

61 I. Kara , Contribuii la istoria obtii evreilor din Iai, Bucureti, Editura Hasefer, 1997, p. 67

62 Afirmaia aparine lui Sorin Alexandrescu, Paradoxul romn, Bucureti, Editura Univers, 1998, p. 194

63 Familia lui Corneliu Zelea Codreanu era originar din Bucovina .Bunicul su, Zilinschi, era pdurar de profesie. Tatl lui Corneliu Zelea Codreanu i-a modificat numele deranjat de rezonana polonez.

64 Sorin Alexandrescu, op. cit., p. 216

65 Marius Turda, Fantasies of Degeneration: Some Remarks on Racial Anti- Semitism in Interwar Romania, n Studia Hebraica, The Goldstein Goren Center for Hebrew Studies, University of Bucharest, Faculty of Letters, ed Dr. Felicia Waldman, 2002, nr. 2, pp. 341-345

66 Victor Neumann, Istoria evreilor din Romnia, Timioara , Editura Amarcord, 1996, p.181

67 Tereza Mozes, op. cit., p. 320

68 Carol Iancu, op. cit., p. 158

69 Odat cu promulgarea lui numerus nullus pentru avocaii minoritilor i alungarea acestora din barou, N. Iorga a revenit la vechile idei, propunnd ruperea legturilor cu aceia care au vrut sa-i nlocuiasca pe romni. Datorit acestor dese oscilaii ntre antisemitism i filosemitism, Carol Iancu concluzioneaza: Nicolae Iorga nu a acceptat antisemitismul, dar a fost antisemit toata viata.

70 Victor Neumann, op. cit., p. 187. A. C. Cuza a mai fost numit i patriarhul antisemitismului romnesc. Ideile lui au fost din cele mai absurde, dovedind o xenofobie delirant: Biblia nu trebuia s includ Vechiul Testament, evreii erau neamul Satanei; el constatase c fotbalul romnesc avea prea muli evrei i c doina a fost nlocuit cu jazzul i alte schellieli evreo-americane. v. Cristian Sandache, Doctrina naional-cretin n Romnia, Bucureti, Editura Paidea, 1997, pp. 10-16, 44

71 Prof. univ. dr. Ioan Scurtu, op. cit. p. 19. Goga a fost cel care a propus deportarea evreilor din Romnia n Madagascar. v. Radu Ioanid, The Holocaust in Romania, Chicago, 2000, p. 18

72 n urma aplicrii acestui decret, din cei 617 396 de evrei doar 63,5 % (392 174) i-au pstrat cetenia romn. v. Teresa Mozes, op. cit., p. 336

73 Tereza Mozes, op. cit., pp. 324-329. Dei avea un copil cu evreica Mirella Marcovici i ca amant evreic pe Elena Lupescu (Wolf), Carol nu a luat msuri contra agitaiilor antisemite. Un singur lucru nu i-au iertat romnii lui Carol: metresa evreic, Duduia, Jidoavca. i evreii au rsuflat uurai atunci cnd Carol i-a luat jidoavca i a fcut nunt undeva n America Latin.

74 Victor Neumann, op .cit, p. 189

75 Ion Agrigoroaiei, Dr. Wilhelm Filderman - contemporanul nostru , n SAHIR, vol. 6, 2001, p. 330

76 Lucian Nastas, Imposibila alteritate. Note despre antisemitismul universitar din Romnia (1920-1940), n Identitate/alteritate n spaiul cultural romnesc, Iai, Editura Universitii Al. I. Cuza, 1996, pp. 345-361

77 A.Oiteanu, op. cit. , p. 135

78 apud.Tereza Mozes, op. cit., p. 336

79 Armin Heinen, op. cit, p. 271

132 Traian Bratu, Politica naonal fa de minoriti, 1925, p. 37

133 Andrei Oiteanu, Imaginea evreului n cultura romn, Bucureti, Editura Humanitas, 2001, p.203

134 Ibidem, p. 205

135 Ibidem, p. 241

136Ibidem, p. 240

137 Martin Abramovici, Condiia dublei apartenene, Editura Univesal Dalsi, 2001, p.17