Boala inflamatorie pelvina

  • View
    51

  • Download
    0

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Boala inflamatorie pelvina sinteza curs

Text of Boala inflamatorie pelvina

SCOALA POSTLICEEALA SANITARA

FUNDATIA ECOLOGICA

GREENRolul asistentei medicale in ingrijirea pacientei cu

Boala inflamatorie pelviana

BIP

Elev: Indrumator

Ticusan Alexandra amg 3d

Motivatia lucrari

Am ales aceasta tema din prisma frecventei cu care se intalnesc majoritatea femeilor dar si din cauza lipsei de informare, importanta examinarii periodice laexamenul ginecologic si de san.Nu se acorda suficienta atentie fata de aceste afectiuni care duc intr-un final, o femeie, la cancer, infertilitate si chiar moarte. Afectiunile ginecologice, oricat de banale ar parea, trebuie tratate din timp pentru ca pot avea efecte majore asupra starii de fertilitate. Ca orice boala netratata la timp, si bolile aparatului ganital, atunci cand nu sunt tratate de la primele simptome ale aparitiei lor, se pot agrava, iar vindecarea va fi de mai lunga durata si de asemenea pot ramane urmari pentru tot restul vietii. In cazul tinerelor care nu au avut copii, dar isi doresc pe viitor, le sunt recomandate vizitele periodice la medicul ginecolog, deoarece de la o simpla afectiune se poate ajunge foarte usor la infertilitate. In ceea ce priviste medicatia ea trebuie urmata in tocmai cu recomandarile medicului specialist, dupa ce au fost efectuate analizele corespunzatoare. Istoricul bolii

Cuvntul ginecologie vine din greac gyne antic grecesc, , greaca moderna gynaika, , femeie sensul cuvantului +Logia studiul cuvantului, aa ginecologie literalmente este studiul femeii.Istorie

Kahun ginecologic Papyrus este cel mai vechi text cunoscut medical de orce fel. Datat la aproximativ 1800 .Hr se ocupa cu diferite problem ale femeii mai concret cu boli ginecologice, problem ale fertilittii, sarcinii, etc. Texul este imprtit in treizeci si patru de sectiuni si fiecare sectiune trateaz o anumita boala sau o problem specific continnd indicatii in vederea diagnosticrii dar ti metode de tratament. Tratamentele sunt nechirurgicale acestae fiind prin medicamentatie care se aplica pe partea corporala afectata sau care se administreaza pe cale bucal (inghtindu-se).

Hipocrate Corpus este o lucrare de specialitate in domeniul ginecologic datnd .Hr sec 4-lea/sec 5-lea. De asemenea d.Hr putem aminti de lucrarea Gynaikeia de Soranus din Efes aceasta fiind tot in domeniul medicinal mai precis domeniul ginecologic.

n Statele Unite J Marion Sims este considerat parintele ginecologiei americane acesta avand o mare contributie in domeniul chirurgiei si a tratamentelor Examinare

Controlul ginecologic este considerat un consult de specialitate. n unele ri femeile trebuie s vad mai nti un medic generalist (cunoscut sub numele de medic de familie) inainte de a vedea un medic ginecolog. Dac starea pacientelor necesita instruire, furnizarea unor cunostinte in vederea tratarii, aplicarea unor intervenii chirurgicale, sau diferite echipamente de care medicul de familie nu dispune pacientele sunt trimise pentru aceste intervenii la medicul ginecolog. In Statele Unite legea si firmele de asigurri private le permite medicilor ginecologi s acorde ingrijire medicala primar n afar de domeniul lor de specialitate. Datorit acestui fapt unele femei opteaz pentru un medic ginecolog pentru problene care nu au de-a face cu domeniul ginecologic.

Principalele instrumente de diagnostic se bazeaz pe examinare i pe documentele clinice acumulate de-a lungul istoriei. Examenul ginecologic este un examen intim reprezinta mai mult decat un examen fizic de rutin si necesuta diferite instrumente specifice cum ar fi oglinda. Oglinda const din din dou lame cu balamale din metal sau plastic concave, aceasta este folosita pentru a retrage esuturile vaginului si a permite examinarea colului uterin, partea inferioar a uterului situat n partea superioara a vaginului. Ginecologii de obicei fac un examen bimanual (o mn pe abdomen si unul sau dou degete in in vagin) pentru a palpa colul uterin, uter, ovare si osos pelvis. Ginecologi de sex masculuin poate avea o femeie nsotitor pentru examinarea acestoraBoli

Conditii principale abordate de ctre un ginecolog sunt:

Cancer i boli de pre-canceroasse ale organelor reproductive, inclusiv ovarele, trompele uterine, uter, col uterin, vagin, vulv etc Incontien urinar Amenoree (absena mestruaiei) Dismenoree (perioadele menstruale dureroase) Infertilitate Hemoragie (in periada menstrual) aceasta este o indicatie comun pentru histerectomie Prolaps de organe pelvine

In fecii ale vaginului, colului uterin si a uterului (inclusive ciuperci, bacteriene, virale, si cu protozoare)

Exist unele incruciri n aceste domenii de exemplu o femeie cu incontien urinar poate merge i la un urolog.Capitolul I

Anatomia si fiziologia organelor genitale

Anatomia organelor genitale

Aparatul genital feminin - Muntele lui Venus, Labiile mari, mici, Clitorisul, Himenul, Glandele Bertholin, Skene, Bulbii vestibulari, Vulva, vaginul, uterul, trompe, ovare. Reproducerea este o caracteristica fundamentala a oricarei fiinte si se realizeaza prin participarea a doua organisme de sex diferit. Ea este rezultatul fecundarii gametului feminin (ovul) de catre gametul masculin (spermatozoid). Oul rezultat se grefeaza in cavitatea uterina, unde continua sa creasca si sa se dezvolte pana ce fatul devenit viabil este expulzat din uter prin actul nasterii.

Diferentierea sexuala este prezenta inca din momentul fecundarii oului, dfar diferentierea intersexuala somatopsihica are loc lent in timpul copilariei si se realizeaza dupa pubertate ca urmare a activitatilor gonadelor. In copilarie, hormonii sexuali secretati in cantitati reduse contribuie, impreuna cu ceilalti hormoni, la cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului, iar dupa pubertate, acesti hormoni secretati in cantitati crescute la femei cu anumite caracteristici ciclice, intretin functia sexuala.

Organizarea morfofunctionala a sistemului reproducator la ambele sexe este extrem de complexa, gonadele avand atat functia de a produce gameti (ovule si spermatozoizi) cat si pe cea de a secreta hormoni sexuali, care prin diferitele lor activitati asupra organelor genitale si asupra intregului organism, asigura conditii optime pentru reproducere.

Aparatul genital feminin este format dintr-o parte externa - vulva - si un grup de organe interne localizate in pelvis: vaginul, uterul, trompele Faloppe (salpinge) si ovarele.

Glandele mamare constituie anexe ale aparatului genital.

Evolutia si starea morfologica a organelor genitale sunt in strinsa interdependenta cu starea hormonala, diferita in fiecare din perioadele de dezvoltare.

VULVA reprezinta deschiderea in afara organelor genitale.

Este constituita din: - muntele lui Venus

labiile mari

labiile mici

clitorisul

himenul

glandele Bertholin glandele Skene

bulbii vestibulari

glandele anexe regionale

perineul dr284r3269krrd La nivelul vulvei se afla si orificiul extern al uretrei (meatul urinar) cu glandele Skene.

Muntele lui Venus: Regiunea anatomica dinaintea simfizei puluiene, acoperita, de la pubertate cu par. Este bogat in tesut grasos, fibroconjuctiv, oferindu-i un relief usor proeminent si o consistenta moale de perinita.

Labiile mari: sunt pliuri cutaneo-mucoase constituite din fibre musculare si tesut grasos si conjunctiv. Ele sunt acoperite pe fata externa de piele, iar pe partea interna de o mucoasa prevazuta cu un epiteliu pavimentos. Prezinta foliculi polisebatici pe fata externa si glande sudoripare a caror functie debuteaza la pubertate.

Anatomic se unesc si formeaza comisura anterioara, extremitatile posterioare se unesc, la fel intre ele si formeaza comisura posterioara (furculita). Contin un bogat plex venos care in cazuri de traumatisme produce hemoragie profuza si hematoame extinse.

Labiile mici: Sunt formate din tesut conjunctiv si fibre musculare, printre care se gasesc rare fibre de tip erectil. Sunt acoperite de o mucoasa prevazuta cu un epiteliu pavimentos. Prezinta glande sebacee si eventual glande sudoripare.

Clitorisul: Este constituit din doi corpi cavernosi, separati printr-un sept incomplet. Se termina cu o extremitate proeminenta denumita gland, prevazuta cu un fren.

Himenul: Oblitereaza partial orificiul vaginal si este format din tesut conjunctiv bine vascularizat, fiind acoperit de un epiteliu pavimentos.

Forma orificiului himenal poate fi:

semilunara

circulara

cribiforma

septata

fibriata

Glandele Bertholin: Sunt situate pe cele doua laturi ale extremitatii inferioare a vaginului in grosimea labiilor mari. Sunt glande tubulare ramificate, alcatuite din lobi formati la randul lor din acini glandulari cu functie muco-secretorie.

Glandele Skene: Sunt asezate parauretral si se deschid pe partile laterale ale orificiului uretral.

Bulbii vestibulari: Sunt organe erectile incomplet dezvoltate.Limfaticele vulvei: Sunt drenate de ganglionii limfatici inghinali superficiali si profunzi si de ganglionii femurali superficiali si profunzi

Perineul: Este o formatiune musculo-aponevrotica, care inchide in jos excavatia osoasa a bazinului.

Organele genitale externe: vaginul

uterul - corp

istm

col (cervixul)

trompe - portiunea interstitionala

portiunea istmica

portiune ampulara

ovareleORGANELE GENITALE INTERNE:Vaginul: Este un organ fibro-muscular cu lumenul turtit in sensul antero-posterior. Vaginul are rol in copulatie (depunerea spermatozoizilor) siserveste drept canal trecerea fatului si anexele sale in timpul nasterii.