Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

 • Upload
  dani

 • View
  293

 • Download
  14

Embed Size (px)

Citation preview

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  1/358

  1

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  2/358

  Edgar Rice Burroughs

  Seria TARZAN

  TARZANNemblnzitul

  sau

  Salonul nebuniei

  V.1.0

  Tarzan The Untamed1920

  Ilustratia copertei:Boris Vallejo

  Versiune electronic realizatdup volumul aprut laEDITURA EURO PONTIC

  CLUJ-NAPOCA, 1996

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  3/358

  CAPITOLUL I - Jaf i omor

  Printr-o pdure ntunecoas din Africa de Sud-Est,nainta anevoios o trup de soldai negri al crorcomandant, cpitanul Schneider, abia mergea de oboseal;iar din cauza cldurii, broboanele de sudoare de pe fruntei se prelingeau pe obraji i gt.

  Alturi de cpitan pea un locotenent, iar subloco-tenentul Von Goss venea din urm, cu o mn de soldai,forele principale, grbind la drum un grup de crui,care, dei aproape mori de osteneal, erau loviinecontenit, cnd cu patul carabinelor, cnd cu vrfulascuit al baionetelor. Negsindu-se nici un cru napropierea cpitanului, acesta i rcorea furia pe soldai,dar cu mult atenie, fiindc ei erau narmai, iar cei treiofieri albi se gseau singuri cu atia negri n inima

  Africii.Mai bine de jumtate din companie mergea naintea

  cpitanului i a locotenentului su; iar restul n urma lor.Astfel, gsindu-se la mijloc, cei doi ofieri micoraser

  primejdiile acelei jungle slbatice.n fruntea coloanei, legai mpreun de gt cu un lan

  gros, se aflau doi negri slbatici, aproape goi. Erau

  cluzele indigene, impuse n serviciul zisei Kulturgermane, ale crei urme se vedeau cu prisosin nnumeroasele rni i vnti de pe corpul lor.

  Astfel, pn i n ntunecimea Africii, lumina civilizaieigermane ncepea s se reflecte asupra srmanilor indigeni,dup cum, cam tot pe aceeai vreme, n toamna anului1914, se revrsase cu atta strlucire asupra blndeiBelgii.

  E adevrat, cluzele s-au rtcit mpreun cu toatcompania, dar acest lucru se ntmpla mai tuturor

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  4/358

  cluzelor africane. Pentru cpitanul Schneider, ns, nuavea nici o importan faptul c pierderea drumului asurvenit n urma relei-voine a cluzelor sau din netiinalor. i era destul s tie c s-a rtcit n slbticiile Africii

  i c avea la ndemn fiine omeneti, mai slabe dect el,pe care le putea supune diferitelor torturi.Faptul c nu i-a omort imediat se datora, n parte,

  unei urme de speran c vor gsi drumul, scondu-i dinjungla n care se gseau acum, iar, pe de alt parte,faptului c, atta timp ct mai triau, avea prilejul s-ipedepseasc.

  Srmanele fiine, spernd c vor da din ntmplare

  peste drumul adevrat, susineau din toate puterile c tiudrumul i nu se rtciser, aa c ei continuau s meargpe o crare veche, scobit de uzul a nenumrate animale,probabil n curs de secole.

  Pe aici era drumul lui Tantor, elefantul, cnd se duceas se adape. Tot pe aici umbla i Buto, rinocerul, n timpce noaptea, animalele de prad peau uor, aproape fr

  zgomot, pe dedesubtul ghirlandelor fcute de crengilencolcite ale copacilor dintr-o parte n alta, ducndu-sespre cmpia ntins din marginea junglei, unde gseauprada mai uor.

  Iar, cnd cluzele au ajuns la marginea acestei cmpii,care s-a ivit pe neateptate naintea lor, cpitanul scoaseun suspin adnc de uurare, pentru c, dup attea zilede rtcire fr ndejde printr-o jungl aproape deneptruns, privelitea ntins de ierburi cltinate de vnt,mpestriat n unele locuri de cte un copac sau doi, iar ladistan o linie verde erpuind printre tufiuri, ce indicauo ap curgtoare, i prea europeanului un adevratparadis.

  Un zmbet de satisfacie a aprut pe buzele neamuluii, ducnd binoclul la ochi, a cercetat ntreaga cmpie cu

  minuiozitate, pn cnd s-a oprit deasupra unor cldiride pe lng marginea nverzit a rului.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  5/358

  Avem noroc, zise Schneider tovarului su. Vezi ce-iacolo?

  Locotenentul, care privea i el cu binoclul, a ndreptatlentilele n direcia artat, pn cnd a vzut i el

  privelitea ce a atras atenia superiorului.Da, zise el. Vd o ferm englez. Trebuie s fie a luiGreystoke, pentru c alta nu mai este n aceast parte aAfricii engleze de rsrit. Ne-a ajutat Dumnezeu, domnulecpitan.

  Eu cred c l-am descoperit cu mult mai repede ca els fi aflat c ara lui i a noastr sunt n rzboi. Acum o ssimt i el mna de fier a Germaniei.

  S sperm c este acas, a zis locotenentul, cas-lputem lua cu noi, cnd vom raporta lui Kraut la Nairobi,iar cpitanul Fritz Schneider va fi recompensat cnd l vaaduce pe faimosul Tarzan.

  Schneider i umfl pieptul de mndrie.Ai dreptate, prietene, zise el. Ba nc la amndoi o s

  ne mearg bine; numai c va trebui s alergm dup

  generalul Kraut pn s-l ajungem, att de repede seretrag englezii cu armata lor caraghioas.n sfrit, mica trup de soldai negri cu cei trei ofieri

  albi ai lor, au pornit veseli la drum, spre reedina luiJohn Clayton, lord de Greystoke, dar pe cpitan l ateptao dezamgire, pentru c nici Tarzan, nici fiul su nu erauacas.

  Lady Jane, netiind c Germania i Anglia sunt nrzboi, i-a primit ct se poate de ospitalier pe ofieri, dnddispoziii credincioilor ei Waziri s prepare o cin dintrecele mai festive i bogate pentru soldaii inamici.

  Din partea de rsrit, de la o distan foarte mare,Tarzan venea cu mare vitez dinspre Nairobi ctre fermasa. A aflat acolo despre izbucnirea rzboiului mondial i,gndindu-se la o posibil invazie a Africii engleze de Est de

  ctre germani, se grbea s ajung mai curnd acaspentru a i putea transporta soia ntr-un loc unde ar fifost n mai mult siguran.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  6/358

  Avea cu el i vreo douzeci de rzboinici negri caabanosul, dar i se prea c ei merg prea ncet prin jungl,cu toat obinuina unor astfel de cltorii.

  De multe ori, cnd era nevoie, se dezbrca tot att de

  uor de pojghia subire de civilizaie, ca i de hainele sale,simbolul acestei civilizaii putnd s se transforme, ntr-oclip, din englezul nobil, civilizat i cu maniere distinse, nslbaticul aproape gol de mai nainte, care cutreierapdurile africane.

  Soia lui era n primejdie!? Iat singurul gnd care lstpnea. Ea nu mai era pentru el acum lady JaneGreystoke, ci mai curnd femeia pe care o ctigase prin

  fora muchilor si de oel i pe care trebuia s o in i so apere cu ajutorul aceluiai armament de lupt.

  Iar acela care srea repede din creang n creang prinpdurea nclcit, sau alerga cu pai repezi prin poienilece le ntlnea n cale, nu mai arta acum ca un membru alCamerei lorzilor, ci, mai degrab ca o maimu dintre celemai mari, antropoide. Avea numai un scop, care-i

  nbuea orice gnd de oboseal sau primejdie.Manu, maimua mic din vrful copacilor, l-a vzuttrecnd i a nceput s vorbeasc n limba ei. De mult nul-a mai vzut Manu pe marele Tarmangani trecnd gol prinjungl. Acum Manu era btrn, cu prul crunt i barbalung, dar n ochii lui aproape stini a lucit flacraamintirii vremurilor cnd Tarzan domnea ca suprem,stpnitor al junglei peste toate vietile care clcau iarbacrescut printre copacii seculari.

  Chiar Numa, leul, ascuns n timpul zilei lng prada pecare a reuit s-o prind cu o noapte mai nainte, a clipitdin ochii si galbeni i a zvcnit din vrful cozii sale, cndl-a ajuns mirosul vechiului su duman.

  Dar i Tarzan a simit mirosul lui Numa i a lui Manu,ca i a oricrei alte fiare din jungl, cu toat graba lui n

  drumul su ctre apus. Timpul scurt pe care l-a petrecutn societatea englez nu i-a alterat nici cea mai micprticic din minunatele faculti ale simurilor sale.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  7/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  8/358

  Tarzan a pornit atunci la drum din nou, de ast dat cuo vitez i mai mare, mpins de o team neneleas,produs mai mult de intuiie, dect de judecat. ntocmaica fiarele, Tarzan, prea c posed al aselea sim. Cu

  mult nainte de a fi ajuns la conacul moiei, i-a zugrvitexact n minte privelitea care avea s-i ntmpine ochii.Frumoasa sa locuin era acum tcut i pustie. Mor-

  mane de ruine fumegnde artau numai locul unde aufost hambarele mari ale moiei. Din colibele de lutacoperite cu stuf ale muncitorilor si nu se vedea nici ourm. Din unele locuri, se nla cte un vultur, zburd ncercuri mari pe deasupra strvurilor de animale i oameni.

  n cele din urm, ptruns de o groaz cum nu a maiavut prilejul s o simt pn atunci, a fcut un efort i aintrat n cas. Privelitea care i-a ntmpinat ochii a fcuts explodeze negura urii i rzbunrii, deoarece, crucificatpe zidul odii de primire, era Wasimbu, fiul uria alcredinciosului Muviro, care de mai mult de un an a fostprotectorul lady-ei Jane.

  Mobila odii rsturnat i sfrmat, lacurile de sngeuscat de pe pardoseal, precum i urmele lsate pe zidurii ui de mini nsngerate, artau destul de limpede luptacrncen ce trebuie s se fi desfurat n ncpereangust a acelui apartament. Rsturnat peste pian, zceacadavrul unui alt rzboinic negru, n timp ce, la uabudoarului lady-ei Jane, mai zceau ucii ali trei dingrupul credincioilor lordului de Greystoke.

  Ua acestei odi era nchis. Tarzan, cu privirea vag,cu umerii lsai n jos, sttea nemicat i mut, privindcadrul neanimat al uii, care-i ascundea un secret oribil,pe care nici nu ndrznea s i-l nchipuie.

  ncet, cu picioarele ca plumbul, a naintat pn la u.A ntins mna cutnd o clan. Aici a mai stat un timpneclinitit. Apoi, cu un gest de rzvrtire, i-a ndreptat

  uriaastatur i cu umerii lsai pe spate, cu capul sus,fr fric, a mpins ua i a pitpeste pragul odii careascundea amintirile celor mai scumpe momente din viaa

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  9/358

  sa. Iar, dup ce a traversat-o, nici o schimbare nu s-a ivitn expresia posomort a figurii sale, cnd, s-a oprit lngpat, n faa trupului nensufleit al femeii ce zcea acolo,cu faa n jos, nemicat i tcut acum, dar pe care el a

  lsat-o plin de via, tineree i iubire.Nici o lacrim nu a aprut sub genele lui Tarzan, darnumai Dumnezeu ar fi putut s tie gndurile care treceauprin creierul lui nc slbatic. Mult vreme a rmas acolo,cu ochii aintii asupra cadavrului carbonizat n aa modnct nu mai era de recunoscut. n cele din urm, ns, s-aaplecat i l-a ridicat n brae i cnd l-a ntors pe parteacealalat a vzut ct de oribil i-a fost moartea, simind n

  clipa aceea cea mai profund durere amestecat cu ur.Nu a avut nevoie nici de dovada unei arme germane

  sfrmate pe care a gsit-o n odaia din afar, nici deapca soldeasc plin de snge aruncat pe jos, ca stie cine au fost cei care au comis acea crim ngrozitoarei inutil.

  A avut i un momet de speran zadarnic, ndoiala c

  identitatea cadavrului nu ar fi a soiei sale, dar, dup ce adescoperit inelele de pe degetele ei, s-a stins i ultima razde ndejde ce i-a licrit o clip.

  Dar, fr a-i manifesta durerea ntr-un alt mod dectprin tcere i veneraie, a ngropat trupul carbonizat ngrdina de trandafiri, mndria lady-ei Jane Clayton, iaralturi pe rzboinicii negri care i-au dat viaa att dezadarnic pentru aprarea stpnei lor.

  n alt parte a curii, a descoperit mai multe gropi i s-adecis imediat s caute acolo proba decisiv a identitiiadevrailor nfptuitori ai atrocitilor comise n lipsa lui.

  A dezgropat, deci, cadavrele a vreo doisprezece ascarisgermani i a gsit pe uniformele lor semnalmentele com-paniei i ale regimentului crora aparineau. Era destulpentru el, sigur c, narmat cu aceste indicii, i va

  descoperi cu uurin pe ofierii albi ce i-au condus penegri.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  10/358

  S-a ntors n grdina de trandafiri, unde iarba i florileerau clcate n picioare de huni i vandali i s-a oprit cucapul aplecat lng mormntul aceleia care i-a fost maidrag dect orice pe lume, lundu-i astfel de la ea un

  ultim adio. Cnd soarele a nceput s coboare la orizont, nspatele pdurilor gigante de la apus, a plecat pe urmelenc distincte lsate de Hauptmann Fritz Schneider icompania sa.

  Suferina lui, o suferin mut, nu era prin aceasta maipuin sfietoare. La nceput, durerea intens i-a amoritorice alt facultate a gndirii... Creierul su a fost copleit,n aa msur de aceast calamitate, nct nu mai

  reaciona dect la o singur idee, care l obseda: E moart!E moart! E moart! Fraza aceea izbea ca un ciocan ncreierul su, cu o monotonie care i producea o dureresurd... Cu toate acestea, picioarele l duceau mecanic peurma ucigailor, n timp ce, n subcontient, fiecare sim iera ncordat pentru prentmpinarea primejdiilor mereuprezente ale junglei ecuatoriale.

  Dar, puin cte puin, chinurile sale s-au manifestatprintr-o emoie, att de real i de tangibil, nct preaun tovar care mergea alturi de el. Era Ura - ce i-aadus, ntr-o msur oarecare alinare, pentru c era o ursublim, care l nnobila... ura attor milioane de oamenidin lumea ntreag fa de nemi i ara lor.

  Bineneles, ura lui se concentra numai asupraucigailor soiei sale, dar cuprindea tot ce era german, fiensufleit, fie nensufleit. Iar, cnd gndul acesta a ajunss-l stpneasc cu totul, i-a ntors faa spre Goro, luna,i cu mna ridicat i-a blestemat pe autorii crimeingrozitoare care s-a comis n absena lui de la ferm; i-amai blestemat, n acelai timp, pe toi ai lor, mpreun cutoate neamurile, fcnd n sufletul su un jurmntsolemn: se va lupta cu ei fr cruare, pn l va ajunge

  moartea.Imediat dup aceea, a simit o uurare n suflet, pentruc, pn acum, viitorul, care i s-a prut gol i fr nici un

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  11/358

  rost, era plin de posibiliti la care numai cnd se gndea,se revrsa n el un sentiment de fericire; de acum acestviitor consta n ncetarea absolut a chinurilor i nndeplinirea unei opere care i va preocupa tot timpul.

  Dezbrcat nu numai de toate semnele exterioare alecivilizatiei, Tarzan a revenit acum, din toate punctele devedere i la starea de fiar slbatic n care a fost crescut.Niciodat gradul lui de civilizaie nu a fost altceva dect opojghi subire: un lustru pe care-l accepta de draguliubitei sale soii, creznd c ea era mai fericit vzndu-lastfel. n realitate, el a purtat ntotdeauna un mare dispremanifestrilor exterioare ale aa-zisei culturi.

  Civilizaia nu nsemna pentru Tarzan dect o stnjenirea libertii sub toate aspectele ei: libertatea de aciune, decugetare, de iubire i de ur. Hainele i erau nesuferite,neconfortabile, urcioase i stingheritoare, obiecte care iaminteau de nctuarea pe veci n care triau srmanelefiine omeneti din Londra i Paris. Hainele nu erau dectemblema ipocriziei care nsemna civilizaie..., pretext c

  purttorii lor s-ar ruina de ceea ce acopereau hainele, defptura omeneasc fcut dup chipul i asemnarea luiDumnezeu.

  Tarzan tia ct de ridicol i caraghios, n acelai timp,artau animalele de ordin inferior cnd erau mbrcate,deoarece a vzut, n diferite circuri din Europa, animalecostumate. Mai tia, de asemenea, ce nfiare ridicol,dei legat de un sentiment de mizericordie, are chiaromul, cnd i acoper corpul cu haine potrivit cerinelorcivilizaiei, deoarece el pn la vrsta de douzeci de aninu a vzut dect slbatici goi ca i el.

  Tarzan admira peste msur un corp bine proporionati musculos, fie al unui om, fie al unei antilope sau al unuileu. Totdeauna a fost mai presus de nelegerea lui cauzapentru care hainele sunt considerate mai frumoase dect o

  piele sntoas i curat sau pentru ce pantalonii ihainele ar fi mai plcute dect rotunjimea muchilorjucnd sub o piete flexibil.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  12/358

  n lumea civilizat, a descoperit cu mult mai multlcomie, cruzime i egoism dect a vzut vreodat, njungla slbatic pe care a cunoscut-o i cu toate c nlumea civilizat i-a gsit tovara vieii i civa prieteni

  pe care i iubea i admira, niciodat nu a ajuns s accepteaceast lume aa cum am face oricare dintre noi care nuam cunoscut alt via.

  De aceea, a simit o mare uurare cnd a prsitdefinitiv orice urm exterioar a civilizaiei i a pornit dinnou prin jungl, numai cu o blan pe olduri.

  Era narmat cu cuitul de vntoare al tatlui su,atrnat la oldul stng; arcul cu tolba de sgei peste

  umeri,iar peste piept, peste unul din umeri i pededesubtul celuilalt avea ncolcit o funie lung din firede iarb, fr de care s-ar fi simit tot att de gol ca oricaredin noi, dac ne-am gsi deodat pe strad numai nflanel.

  Mai avea i o suli mare i grea, pe care uneori, oducea n mn, iar alteori peste umr, atrnat de o curea

  lung. i lipsea, ns, medalionul btut n diamante, ncare pstra fotografiile tatlui i mamei sale i pe care l-apurtat totdeauna pn cnd i l-a dat soiei sale, ca semnal celui mai adnc devotament, nainte de a se cstori.

  De atunci, ea l-a purtat nencetat, dar Tarzan nu agsit medalionul nicieri, nici asupra corpului eicarbonizat, nici n budoar, aa c rzbunarea spre caretindea mai avea un scop: gsirea giuvaerului furat

  Abia spre miezul nopii a nceput i el s simtoboseala lungilor ore de drum i s-i dea seama c pni muchi ca ai lui i au limita lor de rezisten

  Urmrirea ucigailor nu s-a caracterizat printr-o vitezexcesiv, ci mai curnd n armonie cu procesul lui mintal,care se rezuma ntr-o hotrre neclintit de a pretinde dela nemi mai mult dect ochi pentru ochi i mai mult dect

  dinte pentru dinte, pentru c noiunea de timp nu ocupadect prea puin loc n socotelile lui.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  13/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  14/358

  pregtit de lupt la cel mai mic pretext, cnd nevoia ocerea.

  n sfrit, a ajuns i la copacul pe care l-a cutat. ntimpul acesta luna a fost cu totul acoperit de nori, iar

  vrfurile copacilor se legnau violent, sub btaienecurmat a vntului, al crui muget acoperea celelaltezgomote mai mici din jungl.

  Tarzan a nceput s urce copacul, spre bifurcaia adou crengi puternice, unde i-a fcut el, ntr-o vreme, omic platform de crengi. Acum s-a ntunecat cu totul. Eracu mult mai ntuneric dect nainte, deoarece tot cerul afost acoperit de nori groi i negri.

  Deodat, Tarzan s-a oprit n urcuul su, iar nrile luisensibile s-au dilatat, mirosind aerul din jurul su. O clipnumai a rmas n atitudinea aceasta, pentru ca imediatdup aceea s sar cu energia i agilitatea unei pisicideparte de tot, spre captul unei crengi; apoi s se salte nsus, prin ntuneric, spre a se prinde de o alt creang, pecare s se ridice, iar de acolo pe alta i mai sus.

  Dar ce l-a determinat pe el, ca din urcuul ncet petrunchiul copacului, s treac deodat la un ocol att derapid printre crengile copacilor?

  Oricare dintre noi, ceilali muritori, nu am fi pututvedea nimic: nici chiar platforma care, cu un moment mainainte, a fost chiar deasupra capului su, dar care acuma rmas ceva mai jos de el; n timp ce el ocolea, am fiputut auzi un mrit fioros i apoi am fi vzut, cnd lunaa ieit o clip din nori, att platforma ct i o mogldean care, dup ce ochii s-ar mai fi obinuit cu ntunericul,am fi recunoscut-o pe Sita, pantera fioroas.

  Ca rspuns la mritul acestei feline, din pieptulputernic al lui Tarzan a ieit un mrit surd, tot att defioros ca i al fiarei, dar un mrit prin care pantera erantiinat c a nimerit n culcuul altuia. Sita era ns n

  toane rele, aa c, n loc s prseasc platforma, l privearnjind pe omul de pe creanga de mai sus de ea.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  15/358

  Atunci, Tarzan s-a apropiat ncet de-a lungul crengiinspre trunchiul copacului, pn cnd ajunse exactdeasupra panterei. A tras din teac cuitul de vntoare altatlui su: arma care i-a dat de la nceput o adevrat

  ascenden asupra fiarelor junglei, dar de care spera c nuva fi nevoit s se foloseasc acum, tiind bine c cele maimulte dintre disputele de jungl se rezolv mai des prinmrituri amenintoare dect prin lupt, legea viclenieifiind tot att de mult n vigoare n jungl ca oriiundeaiurea; fiarele mricele numai n chestiuni de dragoste ide hran, se ncaier cu ghearele i cu colii.

  Tarzan s-a sprijinit de trunchiul copacului i s-a

  aplecat nainte, mai aproape de Sita.Ho de copii! a strigat el.Pantera s-a ridicat i s-a aezat pe oldurle din spate

  rnjindu-i colii la cteva palme distan de faabatjocoritoare a lui Tarzan. Acesta a mrit fioros i a izbitpantera peste bot cu latul cuitului.

  Eu sunt Tarzan! a rcnit el. Aici este culcuul lui

  Tarzan. Pleac de aici ori te ucid!Cu toate c i-a vorbit n limba marilor maimue dinjungl, nu este de crezut c Sita i-ar fi neles cuvinteledei pricepea destul de bine c acea maimu fr prvroia s-o intimideze, ca s plece din culcuul ce i l-a alesi pe lng unde se atepta s treac, n timpul nopii,destule animale potrivite pentru mncare.

  nfuriat, pantera a srit n sus ca fulgerul i a izbitspre Tarzan cu ghiarele ei puternice, o lovitur care i-ar fisfiat faa pe loc dac l-ar fi ajuns; dar nu a fost aa;Tarzan a fost mai rapid dect Sita.

  Dup ce pantera a reczut n cele patru labe pe micaplatform, Tarzan i-a luat de pe umr sulia cea grea i anceput s mpung spre faa cu colii rnjii ai fiarei, ntimp ce aceasta para loviturile, cnd cu o lab, cnd cu

  cealalt; amndoi continuau duetul de urlete i mrituri,astfel nct ar fi ngheat i sngele n vinele oricui le-ar fiauzit.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  16/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  17/358

  Cu un rcnet amestecat cu bubuitul tunetului de sus.a srit sprepanter, care nu a fost n stare dect s deazadarnic cu o lab prin aer, pe cnd cu celelalte trei sesusinea de creang s nu cad..., dar Tarzan nu a ajuns

  pn n curba de distrugere a labei panterei.Sritura pe care a fcut-o l-a dus mai sus de gheareleamenintoare ale acesteia i, fcnd o ntorstur n aer,a czut drept n spinarea fiarei i a nfipt cuitul adnc nblana ei ruginie.

  Sita, turbat de furie i durere, a fcut n agonia ei, unefort suprem s-l nhae pe Tarzan n gheare. Astfel, i-apierdut sprijinul de pe creanga btut de furtun,

  prbuindu-se amndoi prin crengile ce se rupeau,troznind n drumul lor. Tarzan nu a slbit nici mcar oclip ncletarea mortal n care i inea adversarul.Intrase ntr-o lupt pe via i pe moarte i fidelinstinctelor primitive ale vieii slbatice, legea nescris ajunglei, unul din ei sau amndoi, trebuia s moar mainainte ca lupta s se fi terminat.

  Pantera, ca toate pisicile, a czut i ea exact n picoare,ns greutatea omului din spatele ei a lit-o la pmnt, ntimp ce cuitul i s-a nfipt din nou ntre coaste.

  O singur dat a mai ncercat Sita s se ridice, darnumai ca s cad din nou ntins la pmnt. Tarzan asimit cum se nmoaie muchii puternici ai fiarei de sub el:Sita era moart.

  Ridicndu-se de jos, Tarzan a pus un picior pe cadavruldumanului su nvins i ntorcndu-i faa ctre cerulplin de tunete i fulgere, n timp ce o ploaie torenial s-adezlnuit asupra lui, a dat drumul strigtului slbatic devictorie al maimuelor printre care a crescut.

  n sfrit, satisfcut c atinsese scopul de a-i goniinamicul din culcu, a adunat un bra de frunze late i s-aurcat n platforma din copac.

  Acolo, a aternut o parte din frunze ca s se culce peele, iar cu restul s-a acoperit cum a putut mai bine ca s

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  18/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  19/358

  germane vor cuta s se uneasc unele cu altele lapunctul acesta.

  Dou zile mai trziu, pe cnd se gsea pe dealurile de lasud de Kilimanjaro, a auzit un bubuit de tunuri departe de

  tot, spre rsrit. Era dup-amiaz i o vreme nchis,noroas; cnd Tarzan a trecut printr-un defileu ngust, asimit cteva picturi de ploaie cznd pe umerii lui goi.

  A scuturat din cap i a mrit suprat, iar dup aceeas-a uitat prin mprejururimi dup un adpost, stul deatta pribegie n umezeal i frig dorind, n acelai timp,s-i continue drumul n direcia de unde s-a auzitbubuitul de tun, n sigurana c acolo trebuie s fie nemii

  n lupt cu englezii.La gndul c i el este englez pieptul i s-a umflat de

  mndrie, dar numai pentru o clip, deoarece imediat dupaceea a cltinat din cap murmurnd:

  Nu! Tarzan nu-i englez, pentru c englezii suntoameni, iar Tarzan e Tarmangani.

  Totui, nici durerea cea mare din sufletul lui, nici ura

  mpotriva neamului omenesc n general nu-l puteau mpie-dica s simt o satisfacie destul de mare c adversariinemilor sunt englezii. Att numai, regreta c englezii suntfiine omeneti i nu maimue mari albe, dup cum seconsidera el.

  Mine, i-a zis, voi merge acolo i i voi gsi pe nemi.Satisfcut pentru un moment n aceast privin, a

  nceput s caute un loc unde se poate adposti n timpulfurtunii. Dup puin, a descoperit intrarea joas i ngusta ceea ce prea a fi o peter la baza stncilor din parteade nord a trectorii.

  i-a tras cuitul i s-a apropiat cu atenie, tiind c,dac este cumva o peter acolo, trebuie s fie, frndoial, vizuina unei fiare. n faa intrrii eraumprtiate n jur o mulime de buci de piatr de diferite

  mrimi, ca i acelea czute la poalele stncilor.Cnd le-a vzut, i-a propus ca, n cazul n care va gsipetera neocupat, s baricadeze intrarea cu ele,

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  20/358

  asigurndu-i, astfel, o noapte linitit de odihn ninteriorul adpostului. Va fi n siguran chiar dac vabate vntul, va tuna sau va fulgera. Tarzan va stanuntru, n linite i fr s fie udat, pn cnd

  elementele naturii se vor liniti.Din interiorul peterii curgea n afar un pria, maimult un firicel de ap, dar ap rece i limpede ca cristalul.

  Ajungnd lng peter, Tarzan s-a lsat n genunchi ia mirosit n dreapta i n stnga. Un mrit surd i-a ieitdin piept imediat dup aceast operaie, n timp ce buzade sus i s-a rnjit lsnd s i se vad colii.

  Numa! a murmurat el.

  Aceast descoperire nu l-a oprit. Poate c Numa nu eraacas... Trebuia ns s se asigure de aceasta, fcnd mainti o cercetare.

  Intrarea era att de joas, nct Tarzan a fost nevoit sse ntind pe jos pentru a putea s-i introduc doar capulprin deschiztur; dar mai nainte de a face aceasta, aprivit, a mirosit n toate direciile, mai ales n urma sa,

  nefiindu-i deloc plcut s fie luat prin surprindere dinpartea aceea.La prima privire pe care a aruncat-o n peter, a

  descoperit un tunel ngust; la captul opus se zrea olumin. Interiorul tunelului nu era att de ntunecos nctTarzan s nu poat observa cu uurin c n acel momentnu este ocupat.

  naintnd cu mare atenie, s-a trt spre extremitateacealalt, intuind ceea ce s-ar fi ntmplat dac ar fi intratpe neateptate n tunel, aprnd n faa lui. Numa ns nua aprut astfel c Tarzan a ajuns cu bine n partea celalt,ridicndu-se numaidect n picioare.

  Se afla ntr-o deschiztur stncoas, ai crei pereiprpstioi se ridicau aproape perpendicular de toateprile. Tunelul din defileu strbtnd stnca, forma un fel

  de trectoare dinspre lumea din afar la un tip denfundtur sau prpastie nchis din toate prile demaluri nalte de stnc. n afar de acel tunel ngust, nu

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  21/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  22/358

  Frate cu Dango! a strigat Tarzan nfuriat c ntoar-cerea lui Numa s-a produs astfel, nct s l frusteze denoaptea confortabil pe care i-a imaginat-o. Nu tii c eusunt Tarzan? a continuat el plin de furie. Pleac acum,

  pentru c la noapte eu dorm aici, nu tu! Numa ns nu aplecat, ci a scos un rcnet amenintor, fcnd civa pain direcia lui Tarzan. Acesta s-a aplecat, a luat o piatramai mare de jos i a azvrlit-o drept n nasul fiarei.

  Cnd trebuie s te confruni cu leii nu poi s tiiniciodat ce se poate ntmpla la un moment dat. Acestaputea foarte bine s se ntoarc i s fug la primaameninare; Tarzan a mai intimidat muli lei n trecut, dar

  de data aceasta nu a reuit.Piatra l-a izbit pe Numa exact n bot, partea cea mai

  sensibil din anatomia unei feline, dar, n loc s lprovoace la fug, l-a transformat ntr-o main de ur idistrugere.

  Coada i s-a nepenit n sus i scond o serie dercnete ngrozitoare, s-a repezit asupra lui Tarzan cu

  viteza unui tren expres.Tarzan abia a avut timp s ajung la copac i s seagate de una din crengile lui mai joase, de pe care aaruncat tot felul de insulte regelui animalelor, n timp ceacesta ocolea de mai multe ori copacul, mrind i urlndde furie.

  Acum a nceput s plou intens, mrindu-se lipsa deconfort i suprarea lui Tarzan. i ntr-adevr era nfuriat:dar, deoarece nu a intrat niciodat n lupt cu vreun leunumai mpins de cea mai aprig necesitate i, tiind c,dac ar face aceasta acum, nu s-ar bizui dect peagerimea lui i pe noroc. Nu s-a gndit nici mcar pentru osecund s nceap un duel mpotriva unor muchi attde puternici i a unor coli i ghiare att de teribile, unduel att de inegal i de inutil, numai pentru simpla

  recompens a unui loc confortabil.A rmas, deci, acolo sus, n copacul n care s-a urcat ntimp ce ploaia curgea necontenit, iar leul sttea lng

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  23/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  24/358

  Ajungea el pn la cinci-ase i chiar apte metri de lapmnt n sus, dar cdea napoi nvins i descurajat.

  Dup ce l-a privit dispreuitor cteva clipe, Tarzan anceput s urce ncet i cu mult grij spre muchia

  dealului. De mai multe ori abia reuea s gseasc cte unpunct de sprijin, dar n cele din urm s-a tras uor pemuchie, s-a ridicat n picioare i, lund de jos un pietroi,l-a aruncat n Numa, iar apoi a pornit la drum.

  A gsit, dup cteva minute, un loc pe unde putea scoboare destul de uor pn n defileul prin care a trecutmunii, i era pregtit s-i reia drumul n direcia de undese auzeau bubuiturile de tun cnd, deodat, s-a oprit i a

  nceput s zmbeasc la ideea care i trecuse prin cap.S-a ntors i a mers repede pn la intrarea din afar a

  tunelului. Aici a ascultat un moment, apoi a nceput sadune repede pietre i bolovani pe care i-a ngrmdit ngura tunelului.

  Aproape a nchis cu totul deschiztura, cnd leul aaprut de partea cealalt, foarte suprat i feroce,

  strduindu-se cu labele i cu colii s ndeprtezebolovanii de piatr i scond rcnete puternice.Rcnetele de leu nu-l speriau ns pe Tarzan care, nc

  de cnd era copil i adormea la pieptul pros al Kalei,maimua mare, s-a obinuit cu corul slbatic al rcnetelorde leu; i, cum aproape toat viaa i-a petrecut-o njungl, cu greu se ntmpla s treac vreo zi sau vreonoapte n care s nu aud rcnete de lei flmnzi, nfuriaisau n cutare de leoaice.

  Sunetele de felul acesta aveau asupra lui Tarzanaceeai influen ca i goarna unui automobil asupranoastr, cnd ne atenioneaz s ne ferim din faa lui; iardac nu suntem n faa lui, nu i acordm nici o atenie.Astfel, n momentul de fa, ca s folosim o figur de stil,Tarzan nu se afla n faa automobilului. tia c Numa nu-l

  putea ajunge, aa c a executat n linite baricadareaintrrii n tunel, pn cnd nu i-a mai rmas leului nici oposibilitate de ieire.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  25/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  26/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  27/358

  Ce gnduri treceau oare prin creierul lui slbatic? Cinear fi putut spune?

  Expresia frumoasei sale figuri nu arta nici un semn deviolen; ochii si cprui, reci ca oelul, nu denotau dect

  o atenie deosebit de ncordat.n cele din urm, soldatul, pe care Tarzan l-a auzit mainti, s-a ridicat i spunndu-le celorlali noapte bun,s-a ndeprtat n ntuneric, trecnd la o distan mic delocul unde se afla Tarzan i ndreptndu-se spre spateletaberei.

  Tarzan l-a urmrit i l-a ajuns tocmai cnd soldatultrecea prin umbra unui copac.

  Nu s-a auzit nici un zgomot, nimic, cnd Tarzan a sritexact n spatele victimei sale, trntind-o la pmnt. naceeai clip, degetele lui de oel s-au strns de beregatasoldatului, nbuindu-i orice strigt i, astfel, inndu-lde gt l-a trt ntr-un loc ascuns de un tufi.

  S nu strigi! a optit el n ureche pe limba negrului,desfcndu-i n acelai timp degetele de pe gtul lui.

  Soldatul a rsuflat adnc, ncordndu-i privirile nsus, ca s vad ce fel de fiin era aceea n ale crei ghearea czut. Din cauza ntunericului ns, nu a vzut dectcorpul unui om bronzat de aria soarelui, aplecat asupralui; dar nu a uitat teribila for a muchilor puternici carei s-au ncletat de beregat i l-au trt n tufi ca pe uncopila. i, dac i-a trecut prin cap gndul de a opunerezisten, desigur c l-a nlturat imediat, cci nu a maifcut nici o micare.

  Cum l cheam pe ofierul care a ucis femeia de laferma unde v-ai luptat cu Wizirii? a ntrebat Tarzan.

  Hauptmann Schneider, a rspuns negrul ndat cei-a putut regsi vocea.

  Unde se afl acum? a mai ntrebat Tarzan. Aici. Poate pe la comandament. Mai toi ofierii se

  duc seara acolo s primeasc ordine.Du-m i pe mine acolo, a poruncit Tarzan; iar, dacsunt descoperit, s tii c te ucid pe loc. Ridic-te!

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  28/358

  Negrul s-a ridicat i l-a condus prin tabr, ocolindmulte locuri. De cteva ori au fost nevoii s se ascund desoldaii care treceau. n cele din urm, ajungnd lng ocpi mare de fn, negrul s-a oprit i artndu-i, undeva

  la distan, o cldire cu dou etaje, i-a zis: Acolo este comandamentul. Mai departe nu putemmerge fr s nu fim vzui. Circulaia soldailor este preamare.

  Tarzan i-a dat i el seama c nu ar mai putea s nain-teze nsoit de soldat. A ntors capul i l-a privit unmoment, ca i cnd ar fi reflectat cum s dispun de el.

  Ai participat la uciderea lui Wasimbu, Wazirul cel

  mare, aa-i? l-a acuzat el, vorbindu-i cu voce joas, dardestul de teribil.

  Negrul a nceput s tremure din toate ncheieturile,nmuindu-i-se genunchii.

  Aa am primit ordin! s-a aprat el.Cine v-a dat ordinul?Locotenentul Van Goss, a rspuns soldatul. Este i

  el aici. l voi gsi cu siguran. Dar i tu te distrai cnd els-a zvrcolit n chinuri i suferine.

  Soldatul a ncremenit. Din cuvintele de acuzare pe carele-a auzit, a neles c i s-a rostit sentina la moarte.

  Fr s mai spun ceva, Tarzan l-a prins din nou degt ca i nainte, fr ca negrul s mai poat scoate unsunet.

  Muchii uriai s-au ncordat. Braele i s-au ridicat cuenergie i mpreun cu ele trupul negrului, descriind uncerc prin aer... o dat, de dou ori, de trei ori, ca apoi sfie aruncat n lturi, n timp ce Tarzan a pornit n direciacomandamentului generalului Kraut.

  Numai o singur santinel, n spatele cldirii, i-ampiedicat drumul. Tarzan s-a trt pe pmnt, pitindu-se

  cu aceeai facilitate i succes cu care numai fiarele dinjungl pot s o fac.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  29/358

  Cnd privirile santinelei erau ndreptate n direcia lui,Tarzan se lea la pmnt, rmnnd nemicat ca o piatr;iar cnd santinela privea n alt parte, nainta spre ea nmare vitez.

  A ajuns, n sfrit, la distana potrivit de atac, i aateptat pn cnd santinela s-a ntors nc o dat cuspatele, s-a ridicat i s-a npustit asupra ei fr sproduc nici un zgomot.

  Ca i mai nainte, afacerea s-a ncheiat n deplinlinite, i Tarzan i-a transportat noua victim pn lngzid, unde a lsat-o moart n umbra cldirii.

  Etajul de jos era luminat, iar cel de sus era cufundat n

  ntuneric Tarzan a privit prin fereastr i a vzut o camermare pe care a considerat-o principal, i a zrit una maimic alturi de ea. n ncperea principal erau mai muliofieri, dintre care unii stteau pe la mese, scriind, iar aliiumblau, vorbind ntre ei.

  Cum ferestrele erau deschise. Tarzan a reuit s deslu-easc o mare parte din convorbire, dar nu era nimic care

  s i trezeasc interesul. Ofierii discutau mai mult despresuccesele nemilor n Africa, fcnd, n acelai timp,presupuneri asupra datei cnd vor intra trupele lor dinEuropa n Paris. Unii spuneau c mpratul se i aflaacolo, i blestemau Belgia care le-a pus attea piedici.

  n ncperea cea mic de alturi, edea la o mas unom mare, sptos, cu faa rocat, iar n spatele lui, pescaune, ali civa ofieri, iar ali doi dintre ei stteau dreptn faa generalului care le punea ntrebri.

  n timpul cnd vorbea, generalul se juca cu o lampelegant de petrol, din mijlocul mesei. Dup puin, s-aauzit o btaie la u i a intrat un aghiotant care, dup cea salutat, a adus urmtorul raport scurt:

  A sosit domnioara Kircher, s trii, domnulegeneral!

  S pofteasc! a comandat generalul.Apoi, a fcut semn celor doi ofieri din faa lui cdiscuia lor s-a ncheiat.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  30/358

  Ofierii au ieit, tocmai cnd domniara a intrat, iarceilali ofieri din camer s-au ridicat i au salutat-o. D-raKircher a rspuns cu o nclinare i un zmbet uor.

  Era o fat foarte drgu, amnunt care reieea bine,

  cu tot costumul de clrie prfuit i cu tot praful de pefa. Pe lng aceasta, era i foarte tnr: nu se putea sfi avut nici douzeci de ani.

  Ea a naintat pn la masa la care edea generalul, ascos dintr-un buzunar din interiorul taiorului o hrtiendoit n patru, i i-a ntins-o comandantului.

  edei, v rog, d-r! a invitat-o acesta.Un alt ofier i-a oferit numaidect un scaun. Nici unul

  nu a vorbit n timpul ct generalul a citit hrtia adus ded-ra Kircher.

  Tarzan a observat cu atenie diferitele persoane dincamer. Se ntreba care dintre ei ar fi HauptmannSchneider, deoarece trei ofieri erau cpitani. Despre fati-a fcut impresia c trebuie s fie de la serviciul deinformaii o spioan, cu alte cuvinte.

  Frumuseea ei nu l-a atras deloc: i-ar fi sucit gtulacela frumos, fr nici o ezitare. Nu era dect o nemoaic,nimic mai mult, dar acum avea de fcut altceva maiimportant. l vroia pe cpitanul Schneider.

  n sfrit, generalul a terminat de citit.Bun, a zis el fetei.Apoi adresndu-se ctre ofier, a ordonat;Trimite dup maiorul Schneider.La aceste cuvinte Tarzan a simit c i se zburlete prul

  pe ceaf.Maiorul Schneider! a gndit el. Deci l-au i avansat la

  gradul de maior pe monstrul care i-a ucis soia...: i seprea poate s fi fost avansat n mod special pentru aceastcrim!

  Ofierul trimis a ieit din camer, iar ntre ceilali a

  nceput o discuie general, din care Tarzan a nelesnumaidect c forele germane din Africa de rsrit erau

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  31/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  32/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  33/358

  Toat noaptea aceea, l-a grbit la drum pe neam care,pe lng faptul c era aproape sfrit de oboseal, a ajunss fie dominat i de o spaim nermurit. Ceea ce-lexaspera mai mult era tcerea aceea cumplit a persoanei

  n minile creia se afla.Doamne, dac ar vorbi mcar! a gndit cu disperaremaiorul Schneider.

  A ncercat, de nenumrate ori, s l sileasc sau s lnduplece s scoat doar un cuvnt. Dar rezultatul erantodeauna acelai: tcere nentrerupt i o mpunsturdureroas cu vrful suliei. Schneider sngera i rnile ldureau. Era att de obosit, se cltina la fiecare pas i chiar

  a czut de cteva ori, dar tot de attea ori a trebuit s seridice n urma nepturilor ngrozitoare i fr mil alesuliei.

  Abia dup ce s-a fcut ziu a ajuns i Tarzan la ohotrre care i-a venit ca o inspiraie de sus. Un zmbetuor i-a aprut pe buze, i imediat a cutat un loc potrivitpentru odihn, dorind ca prizonierul su s fie destul de

  voinic pentru ceea ce i-a pregtit.Undeva mai departe curgea un pria pe care l-atrecut Tarzan cu o zi nainte; acolo a vzut un vad ceservea i ca loc de adpost al animalelor, i unde, desigur,s-ar fi putut vna ceva.

  Fcnd neamului semn ca s pstreze linite deplin,s-au apropiat amndoi ncet de pria i au vzut n jos,pe crare, un cerb pregtit s plece dup ce s-a adpat.

  Tarzan, l-a mpins atunci pe Schneider ntr-un tufi dinmarginea crrii, i ghemuindu-se alturi de el, a ateptatcerbul, n timp ce neamul l privea tcut i speriat peuriaul de lng el.

  Abia acum, dup ce s-a luminat de ziu, a putut i els-l priveasc mai atent pe acela care l-a prins, dar, dacn timpul nopii a fost destul de speriat i nu a tiut lng

  cine se afl, emoiile acelea nu erau nimic n comparaiecu ceea ce simea acum.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  34/358

  Cine sau ce putea fi acel slbatic uria fr mbrc-minte pe el?

  Nu l-a auzit vorbind dect o singur dat; atunci cndi-a poruncit s nu strige; dar i-a vorbit ntr-o nemeasc

  excelent i cu intonaia corect a omului inteligent.l privea acum ca o broasc hipnotizat privind arpelecare o va devora. A vzut formele graioase i corpulsimetric nemicat ca o statuie, pitit n ascunziul frunzelordese ale stufiului. A vzut cerbul venind ncet inebnuitor de-a lungul crrii. Un cerb btrn, urmat deunul tnr i gras, la civa pai mai n urm; iar, cndacesta a ajuns n dreptul uriaului din tufi, ochii lui

  Schneider s-au dilatat deodat, i un strigt aproape ieitdin piept. Omul ager de lng el a srit spre gtulcerbului, scond, n acelai timp, un rcnet fioros ca ifiarele din jungl.

  Dar agilitatea lui Tarzan a procurat carne proasptatt pentru Schneider, ct pentru el nsui. El a preferats o mnnce crud, iar neamului i-a dat voie s fac foc

  i s frig carnea.Amndoi au rmas acolo s se odihneasc pn trziudup-amiaz, cnd au pornit din nou la drum; un drumdintre cele mai ngrozitoare pentru Schneider.necunoscnd destinaia, i de mai multe ori cznd ngenunchi n faa lui Tarzan, rugndu-l s se nduplece is-i lmureasc situaia.

  Acesta ns tcea, mergnd nainte: n locul oricruirspuns l mpungea cu sulia pe bietul neam.

  n sfrit, a treia zi, pe la amiaz, au ajuns i ladestinaie. Dup ce au urcat o colin nalt, stncoas, aumers aproximativ o sut de metri i s-au oprit la margineaunei prpstii adnci, n adncimea creia Schneider avzut numai un copac singuratic, un pria ngust ipuin iarb care cretea printre bolovanii presrai n

  toate prile.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  35/358

  Tarzan i-a fcut semn s coboare, dar neamul a fcutun pas napoi, ngrozit. Tarzan l-a prins de guler i l-ampins cu asprime spre marginea prpastiei.

  Coboar! i-a poruncit el.

  Era a doua oar c-i vorbea, n timpul celor trei zile, iprobabil c numai aceasttcere a vrt n sufletul neam-ului o spaim mai cumplit chiar dect aceea pe care i-oinsufla vrful suliei gata de aciune n fiecare moment.

  Schneider a privit cu groaz peste marginea adncimiii era pregtit s nceap s coboare cnd Tarzan l-a opritcu un gest.

  Sunt lordul de Greytokc, i-a spus el. Soia mea a fost

  aceea pe care ai omort-o n inuturile Wazirilor. nelegi,cred, pentru ce am venit dup tine. Coboar acum!

  Neamul a czut n genunchi.Nu i-am ucis soia! a strigat el. Fie-i mil! Nu i-am

  ucis soia i nu tiu nimic despre... Coboar! s-a rstit Tarzan, ridicnd amenintor

  vrful suliei, n credina c acest om minea i, nefiind

  surprins de aceasta.Un om care ucide ar mini oricnd, fr jen.Schneider tot mai ezita i se ruga. Tarzan l-a izbit cu

  sulia, iar neamul a nceput s coboare ncet i cu fricnsoit i ajutat de Tarzan pe unde era mai dificil, pn auajuns numai la civa metri de fundtura prpastiei.

  Fr zgomot acum! l-a avertizat Tarzan.i, artndu-i deschiztura pe unde se intra n tunel,

  tocmai de partea cealalt a fundturii, a adugat:Acolo, nuntru, este un leu flmnd. Dac poi s

  ajungi de aici pn la copac nainte s te simt, mai aicteva zile n care s te bucuri de viat; pe urm, cnd veifi prea slab ca s te mai poi ine de crengile copacului,Numa i va astmpra i el foamea pentru ultima oar.terge-o acum! a sfrit Tarzan, mpingndu-l pe neam,

  n jos, de unde i s-au sprijinit clciele.Nemul, tremurnd de fric, a pornit spre copacul lacare aproape a ajuns cnd, din urma lui, la intrarea

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  36/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  37/358

  conving c englezii erau aproape nfrni n luptele dinAfrica mpotriva nemilor.

  La nceput, nu a acordat mare importan acestor tiri,deoarece, dup moartea soiei sale singura sa legtur cu

  civilizaia, a renunat la orice amestec cu omenirea, fr sse mai considere om, ci maimu.Dup ce i-a pregtit sfritul lui Schneider, aa cum

  s-a priceput mai bine, a pornit s nconjoare Kilimanjaro is vneze pe colinele de la nordul acestormuni puternici,deoarece a descoperit c n apropierea armatelor nu eranimic de vnat.

  Din cnd n cnd, i amintea de neamul pe care l-a

  lsat n copacul singuratic din prpastia nfundat undeera nchis leul flmnd i i imagina scena care sepetrecea, zmbind cu satisfacie. Pe de alt parte,gndindu-se la durerile sufleteti prin care trecea victimasa, slbit de foame i nnebunit de sete, dorea s cad ctmai curnd n ghearele lui Numa.

  Se ntreba: ce s-ar ntmpla dac Schneider ar vrea s

  coboare pn la rule dup ap, tocmai cnd leul ar intran tunel? i nchipuia atunci goana nebun pn la copac,cnd leul s-ar repezi s-i nhae prada: fapt care, maitrziu, cu siguran c va reui s-o fac, neamulnendemnatic neputnd s coboare pn la rule, frs nu fi fcut nici mcar un zgomot, orict de mic, care satrag atenia lui Numa.

  Cu timpul, ns, plcerea care deriva din acestenchipuiri a nceput s nu mai aib nici un farmec iTarzan s-a trezit de mai multe ori gndindu-se la soldaiienglezi care luptau cu attea greuti i, mai ales, la faptulc germanii i secerau pe toate crrile.

  Gndul acesta l-a fcut s lase capul n jos i s mriestranic, fiindu-i ciud, ntr-un fel, c nu poate s uiteuor c este englez, tocmai atunci cnd nu dorea s fie

  dect o maimu.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  38/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  39/358

  apropia pe nesimite. Apucnd o creang care a czut,Tarzan, mrind amenintor, a aruncat-o asupra fiarei.

  Pleac de-aici, mnctor de strvuri! a strigat el.Dar Dango era flmnd i, fiind mare i puternic, a

  nceput s mrie i el dnd, n acelai timp, trcoale ca icum ar fi pndit prilejul s poat ataca.Tarzan l cunotea pe Dango mai bine dect acesta se

  conotea el nsui. tia c bestia, slbatic de foame, i-aadunat curajul ca s atace i c, probabil, era obinuit cuoamenii, aa c nu prea i era team de el.

  i-a desfcut sulia grea de pe umr i a pus-o lng ella ndemn, continund s mnnce, urmrind orice

  micare a hienei.Nu i era fric, pentru c era de mult obinuit cu

  primejdiile junglei, ba nc le privea ca simple ntmplridin viaa zilnic, aa dup cum am ajuns noi s privimprimejdiile tot att de reale ale vieii de ferm sau ale vieiide ora de pe strzile cu mult circulaie.

  A fost nscut i crescut n jungl i era gata s-i apere

  prada de oricine ar fi rvnit la ea, bineneles n marginileposibile ale ngrijirii de sine.n condiii favorabile l-ar fi nfruntat chiar i pe Numa,

  iar dac ar fi fost silit s scape cu fuga, ar fi fcut-o frcea mai mic ruine.

  n aceste inuturi slbatice, nu exista nici o fiin maicurajoas dect el dar, n acelai timp, nu exista nici unamai neleapt, i aceti factori au fost aceia care i-aungduit s poat rezista i s supravieuiasc diferitelorgreuti.

  Dango ar fi atacat mult mai curnd, dar n faamriturilor lui Tarzan, sttea la ndoial, fiindu-i team.Aceast hien a mai atacat femei i copii n inuturile lor.I-a speriat pn i pe brbai n jurul focurilor lor denoapte; dar nu a mai vzut pn acum o fiin uman care

  s scoat asemenea sunete, care semnau mai mult cu alelui Numa cnd era nfuriat, dect cu ale unui om speriat.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  40/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  41/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  42/358

  mometul cnd l-a descoperit pe Tarzan, a examinat terenuls vad, probabil, efectul mpucturii sau poate ca sdescopere o nou int.

  Tarzan a privit spre locul pe care l cerceta soldatul cu

  binoclul i, cu ochii lui ageri, a descoperit multe inte bunepentru un trgtor aezat att de sus deasupra traneelor.Evident c neamul a fost satisfcut de observaiile sale

  cci, lund puca din nou, a aezat-o cu patul n umri-a nceput s inteasc cu atenie; tot n clipa aceea uncorp bronzat de aria soarelui, a srit asupra lui de pemalul de mai sus de el.

  Nu s-a auzit nici un zgomot i probabil c nici neamul

  nu a mai avut cum s tie ce fel de vieuitoare a fost aceeacare i-a srit n spate, pentru c, n clipa ciocnirii, degeteleca oelul ale lui Tarzan s-au ncletat n gtul pros alneamului care, dup un moment de mpotrivirezadarnic, a trecut n rndul celor care nu mai simtnimic...

  ntinzndu-se la pmnt n dosul parapetului

  improvizat de neam. Tarzan a examinat cu minuiozitatetaberele i traneele germane care se gseau n apropieralui.

  A vzut destui ofieri i soldai umblnd prin tranee.La cteva sute de metri n faa lui, a observat omain-puc, foarte bine ascuns, care btea n crucipeste terenul neutru din faa trupelor engleze, secerndinamicul dintr-o astfel de direcie, nct englezilor le eradeosebit de dificil s o descopere.

  Tarzan privea toate acestea, jucndu-se alene cu pucaneamului pe care l-a ucis. Dup puin timp a nceput scerceteze mecanismul armei. A privit dup aceea din nouspre traneele germane i a schimbat poziia nltorului,apoi a dus puca la umr i a ochit cu atenie.

  Era un inta excelent. A vnat de multe ori animale

  mari, mpreun cu prietenii lui din lumea civilizat,folosindu-se de armele lor i, cu toate c nu a ucisniciodat dect pentru hran sau pentru a se apra, s-a

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  43/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  44/358

  locul unde se afl trdtorul, pe care probabil c l-au igsit numaidect, deoarece, Tarzan i-a vzut pe nemindreptnd o main-puc spre el.

  Dar, pn ce maina s poat intra n aciune, soldaii

  din echipa care trebuia s-o mnuiasc, zceau mori lngarma care le-a fost ncredinat.Mai erau ns destui soldai care s ocupe locul acesta,

  involuntar, probabil, dar, silii de ofierii lor, trebuiau sintre n aciune. n afar de aceasta, nc alte doumaini-puc erau acum ndreptate spre Tarzan, gata sfie puse n funciune.

  Dndu-i seama c afacerea s-a ncheiat, Tarzan a mai

  tras o mpuctur de adio i apoi, lsnd puca la oparte, a disprut printre stncile din spatele su. Ctevaminute dup aceea, a auzit pocniturile repezi ale armeloral cror foc era concentrat pe locul abia prsit de el i anceput s zmbeasc, gndindu-se la risipa de muniienemeasc.

  Au pltit scump pentru Wasimbu, Wazirul meu, pe

  care l-au rstignit, i pentru cei pe care mi i-au ucis, amurmurat el. Dar pentru Jane nu vor fi n stare splteasc niciodat, chiar dac i-a ucide pe toi.

  n aceeai zi, pe nserat, a ocolit flancurile ambelorarmate i trecnd pe lng posturile de paz ale englezilor,a ptruns adnc n interiorul taberei acestora. Nimeni nul-a vzut venind i nimeni nu tia c el este acolo.

  Comandamentul regimentului al doilea din Rhodesia segsea aezat ntr-un loc adpostit, cu mult n spatele fron-tului, aa c era ferit de ochiul ianamicului; lmpileaprinse nu erau interzise.

  Colonelul Capell edea n faa unei mese de campanie,pe care era ntins o hart militar i vorbea cu muliofieri.

  Masa era aezat sub crengile stufoase i lungi ale unui

  copac mare, o lamp lumina feele celor din jurul mesei iarmai ncolo ardea un focule.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  45/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  46/358

  Nu te-am recunoscut la nceput, s-a scuzat maiorul.Ultima dat cnd ne-am vzut, erai la Londra, mbrcat nfrac. E o mare diferen, pe onoarea mea! Este odiscrepan pe care cred c o recunoti i d-ta.

  Tarzan a zmbit i apoi s-a adresat colonelului. Am auzit aproape toat convorbirea dv. Abia amsosit din spatele frontului german. Am posibilitatea s vajut.

  Colonelul l-a privit ntrebtor pe maiorul Preswick carea neles imediat i a fcut repede prezentrile cuvenite.recomandndu-l pe Tarzan comandantului su i celorlaliofieri prezeni. Tarzan le-a povestit pe scurt motivul care

  l-a determinat s porneasc mpotriva nemilor. i-acum, venii s v nrolai cu noi? a ntrebat

  colonelul.Tarzan a dat din cap negativ. Nu n mod regulat, a rspuns el. Trebuie s m

  rzbun dup sistemul meu; totui, v pot ajuta i pe dv.Pot s intru n tabra nemilor oricnd a vrea.

  Capell a zmbit cltinnd din cap.Nu e tocmai att de uor dup cum i nchipui, a zisel. Sptmna trecut am pierdut doi ofieri care auncercat acest lucru. Amndoi erau oameni cu experienn biroul informaii.

  Este mai dificil dect a intra n lagrul englez? antrebat Tarzan.

  Colonelul era gata s rspund, cnd i-a trecut prinminte o idee nou i l-a privit curios pe Tarzan.

  Dar pe d-ta cine te-a adus aici? a ntrebat el. Cinete-a trecut prin posturile exterioare?

  Am venit singur, trecnd printre liniile germane iengleze i am intrat n tabra dv. Dac nu m credeitrimitei pe cineva s cerceteze i v vei convinge.

  Dar cine te-a nsoit? a insistat Capell.

  Nimeni, a rspuns Tarzan.Apoi, stnd drept ct era de nalt, a spus cu mndrie:

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  47/358

  Voi, cei din lumea civilizat, cnd ajungei n jungl,v pierdei cu totul. Pn i maimuele cele mai mici suntmai detepte n aceast privin. Eu m mir cum de maiexistai; numai numrul mare, numai armele pe care le

  avei i numai puterea de judecat ce o posedai v scapcu via.Vznd privirile mirate ale ofierilor din jurul su,

  Tarzan a continuat: Dac a avea numai cteva sute de maimue din

  acelea mari... dotate cu judecata pe care o avei dv., aputea s-i resping pe nemi pn la ocean, tot att derepede pe ct ar putea s-i duc picioarele pe aceia care ar

  mai fi n via. Din nefericire, pentru dv, bietele maimuenu pot s plnuiasc mpreun. Altminteri, n Africa, nuar mai exista picior de om. Dar s lsm aceasta. Vrei sv ajut? Nu v-ar plcea s tii locul unde sunt acumacteva maini-puc ale nemilor?

  Colonelul l-a asigurat c le-ar fi de mare folos s tieaceasta. Atunci, Tarzan s-a apropiat de harta din faa

  colonelului i i-a artat locul unde se aflau treimaini-puc, care provocau multe ncurcturi englezilor.Uite, aici, a zis el punnd degetul pe hart, este un

  loc mai slab aprat de negri dar mainile-puc din faafrontului sunt coordonate de albi. Dac... un moment, vrog! Am un plan bun prin care putei s umplei traneulacesta cu oamenii dv. i apoi s tragei n traneele dindreapta lui cu propriile lor maini-puti.

  Colonelul Capell a zmbit i a cltinat uor din cap:Vi se pare un lucru simplu, d-le! Pentru mine este uor, a rspuns Tarzan. Pot s

  golesc poriunea aceasta de tranee fr s trag o singurmpuctur. Eu am fost crescut n jungl, cunosc fiineledin jungl, pe Gomangani, tot att de bine ca i pecelelalte. Ateptai aici poimine sear, a spus el,

  ntorcndu-se s plece.Ateapt! a zis colonelul. Stai, s-i dau un ofier ste conduc printre posturi.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  48/358

  Tarzan a zmbit i a plecat Cnd s-a ndeprtat degrupul ofierilor a trecut pe lng unul de staturmrunt, cu gulerul de la manta ridicat i viziera chipiuluitras n jos pe ochi. n momentul acela, flacra focului

  lumin o clip faa ofierului, care i s-a prut oarecumcunoscut lui Tarzan. Acesta, ns, i-a nchipuit c puteas fie un tnr pe care l-a cunoscut la Londra, aa c nus-a mai gndit la acest amnunt i a plecat mai departe,printre liniile engleze, fr s fie simit de nimeni.

  Toat noaptea aceea a mers nainte, traversnddealurile sudice ale munilor Kilimanjaro, urmndinstinctiv o cale nou, necunoscut, dndu-i seama c

  ceea ce cuta nu putea s se gseasc dect undeva, pevreo coast mpdurit i mai nalt dect acela peste carea trecut n ultimele sale drumuri prin aceste inuturi ncnecunoscute lui.

  Cu trei ceasuri mai nainte de rsritul zorilor, nrilelui simitoare l-au avertizat c undeva, n vecintate, vagsi ceea ce cuta i, atunci, s-a urcat ntr-un copac nalt

  unde s-a aezat, cum a putut mai bine, ca s guste ctevaore de somn.

  CAPITOLUL IV

  Golirea traneelor

  Kudu, soarele, era de trei sulie pe cer cnd s-a trezitTarzan. Mai trziu i-a ntins minile i picioarele uriae,i-a trecut degetele prin prul negru i des,iar dup aceeaa srit uor la pmnt.

  A pornit apoi, numaidect, n cutarea celui pentrucare a venit i a mers, lundu-se dup miros, n partea de

  jos a unei rpe adnci.Dup puin timp nrile l-au ntiinat c vnatul este napropiere, aa c a mers i el cu mai mult atenie. La un

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  49/358

  moment dat, s-a oprit n spatele unui tufi de mcie, iarla civa metri mai ncolo l-a vzut pe Horta, mistreul,mpreun cu o mulime din semenii si.

  Desfcndu-i arcul de pe umr, a ales o sgeat din

  tolb i a ochit cu grij n cel mai mare dintre porciimistrei.Mai inea n gur vreo trei-patru sgei, astfel c abia a

  pornit cea dinti cu iueala fulgerului, c a doua i-a luatlocul i a pornit dup ea.

  Imediat s-a ivit o nvlmeal mare printre mistrei,netiind de unde i amenin primejdia. La nceput au stato clip n loc ca i tmpii; apoi au nceput s se

  nvrteasc, pisnd pmntul, pn cnd ase din ei aufost mori sau rnii.

  Netiind ce s fac, au guiat cu toii n cor i au pornitsperiai n goan, aa c, dup cteva clipe, au disprut ntufiurile dese care cresc pe sub copacii mari ai junglei.

  Tarzan a ieit din ascunztoare, i-a ucis pe aceia carenu muriser nc i a nceput s-i jupoaie de piele.

  Pe cnd lucra repede i cu mult ndemnare nungna vreun cntec, nici nu fluiera, cum fac mulilucrtori din lumea civilizat.

  n lucruri mici ca acestea, dar foarte multe din ele,Tarzan se deosebea de ceilali oameni, dar probabil ctotul se datora copilriei petrecute n jungl.

  Fiarele din jungl, printre care a crescut, aveaudispoziia de a se juca numai pn la maturitate i foarterar dup aceea. Maimuele lui, mai ales cele de parteabrbtasc, deveneau nite indivizi fioroi i argoi, cuct naintau n vrst.

  Pentru ei viaa era o chestiune foarte serioas, mai alesn anotimpurile slabe... Trebuia s te bai cu alii ca s-iasiguri partea ta de hran; obiceiul, odat format, deveneao a dou natur.

  A vna pentru hran era munca de toate zilele, de caredepindea viaa celor nscui n jungl, iar munca este un

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  50/358

  fapt care nu trebuie privit cu uurin i nici ndeplinitfr foarte mult atenie.

  De aceea, la orice aciune Tarzan era serios, cu toate ca reinut ceea ce pierd alte fiare din jungl odat cu

  vrsta: umorul, cruia i ddea curs atunci cnd i veneala socoteal. Era un umor cam trist i, uneori, destul defioros, dar pe el l satisfcea.

  De asemenea, dac cineva ar ncepe s fredoneze saus fluiere n timp ce lucreaz, i-ar fi imposibil s seconcentreze asupra lucrului su; Tarzan era n stare s-iconcentreze fiecare din cele cinci simuri asupra unuisubiect diferit.

  Acum lucra la jupuitul celor ase mistrei, aa cdegetele i ochii i erau ocupai cu aceast activitate, ca icum nu ar fi existat nimic altceva pe lume; totui, urechilelui i nasul erau complet ocupate cu altceva: primele sprind orice zgomot, ct de mic, din orice parte a pdurii,iar nasul simea orice adiere de vnt, orict de uoar ar fifost.

  Astfel, cu ajutorul nasului a descoperit apropierea luiSabor, leoaica, n momentul cnd vntul i-a schimbatpentru o clip adierea.

  Tot att de lmurit ca i cum ar fi vzut-o cu ochii,Tarzan a tiut c leoaica a dat peste mirosul de carneproaspt i c a pornit imediat spre locul unde se aflavnatul.

  Mai tia, dup tria mirosului i a vntului, distanaexact la care se afla fiara, precum i faptul c venea dinspatele lui.Tocmai a isprvit de jupuit ultimul porc, aa cnu se grbea. Avea la ndemn celelalte cinci piei, a avutgrij s le aeze grmad lng el, iar pe deasupra capuluisu se ntindeau crengile groase ale unui copac mare.

  Nici mcar capul nu i l-a ntors, tiind c leoaica estenc departe; dar i-a ncordat atenia ca s prind cel mai

  mic zgomot care ar arta s s-a apropiat.Cum a isprvit i cu ultima piele, s-a ridicat. Acum aauzit-o pe Sabor, n tufiul vecin, dar nu tocmai aa de

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  51/358

  aproape. Fr s se grbeasc, a luat de jos pieile i unuldin ciolanele de mistrei i s-a aruncat pe crengile de sus,tocmai n momentul cnd leoaica a aprut la civa metri.

  Urcat acolo, a atrnat pieile ntinse pe o creang i s-a

  aezat linitit cu spatele ctre trunchiul copacului,mncnd cu poft din pulpa pe care a luat-o cu el. Sabor aieit mrind, din tufi, s-a uitat cteva clipe n sus laTarzan, apoi a nceput s mnnce din mistreul de lngcopac.

  Tarzan a privit-o i a zmbit, amintindu-i de o discuiepe care a avut-o odat cu un vntor faimos i care asusinut c leul, regele mndru al animalelor, nu mnnc

  dect ceea ce i ucide singur. Tarzan tia ns, mai binerosturile, pentru c i-a vzut pe Numa i pe Sabormncnd chiar strvuri.

  Dup ce a mncat, Tarzan a nceput s lucreze pieile:toate ase erau mari i solide. Mai nti a tiat din ele fiilungi i nguste cam de un centimetru, att ct a crezut ceste suficient. Dup aceea, a cusut dou piei la un loc, iar

  pe marginea lor, de jur mprejur, a fcut guri lapatru-cinci centimetri, prin care a trecut o fie lung depiele, formnd astfel, o pung mare cu curele. Tot n felulacesta a mai croit nc patru pungi, puin mai mici ns,avnd grij s i mai rmn cteva fii nguste.

  Dup ce a terminat i aceast lucrare, a cules un fructmare i zemos cu care a aruncat n Sabor i n zgomotulmriturilor acesteia, a pornit printre copaci din creangn creang spre sud-est ducnd cu el cele cinci pungi pecare le-a confecionat.

  Direcia n care s-a ndreptat era petera unde a nchisleul i nu a trecut mult pn s ajung la muchia de sus aprpastiei, de care s-a apropiat cu mult atenie i a privitn jos. Numa nu era nicieri.

  Tarzan a mirosit aerul i a ascultat. Nu a putut s aud

  nimic i totui, tia c Numa trebuie s fie undeva ntunel. Avea sperana c poate dormea, deoarece aproapetot planul su depindea de faptul ca Numa s nu l

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  52/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  53/358

  hien... deci, nu a putut s moar de foame ntr-un timpatt de scurt, mai ales c firul de ap ce se scurgea dinprpastie, prin tunel afar, era suficient ca s-ipotoleasc setea.

  Era gata s coboare din copac pentru a cerceta terenul,cnd i-a trecut prin minte c ar putea s-l determine maibine pe Numa s ias dect s mearg el n cavern.

  i-a transformat imediat gndul n aciune i a fostrspltit numaidect prin zgomotul care s-a auzit dininteriorul tunelului, iar dup o clip-dou leul, cu privirileslbatice, a ieit fioros, pregtit s l mnnce i pe dracu,dac acesta ar fi fost bun de mncare.

  Cnd l-a vzut pe Tarzan gras i rotunjor, sus n copac,a devenit imediat ntruchiparea celei mai aprige furii.

  Att nasul ct i ochii l-au ncredinat c aceasta estefiina care l-a adus n starea n care se afla, dar tot nasuli ochii i spuneau i altceva: c fptura din faa lui eracomestibil.

  A ncercat frenetic s se caere pe trunchiul copacului

  dar nu a reuit. A srit de dou ori, att de sus, nct s-aagat de una dintre crengile de mai jos ale copacului. nambele rnduri ns, nu s-a putut menine i a czut cuspatele la pmnt; iar de fiecare dat devenea din ce n cemai fioros.

  Mriturile, scrniturile i rcnetele lui se auzeaunencetat, iar Tarzan l aa tot mai mult, jignindu-l cuvocabularul junglei i btndu-i joc de el pentruneputina de a ajunge sus.Pe de alt parte, se bucura cNuma i sleia puterile i ultimele fore care i-au mairmas.

  n sfrit, Tarzan s-a ridicat n picioare i i-a desprinsarcul de pe umeri. A aranjat funia, cu grij, colac n mnastng i ochiul n mna dreapt; dup aceea, s-a aezatcu un picior pe o creang i cu cellalt pe alt creang i

  cu spatele bine sprijinit de trunchiul copacului.Vznd c Numa nu sare imediat n sus, a nceput smrie; drept rezultat, fiara s-a ridicat n dou picioare i,

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  54/358

  n aceeai clip, laul a czut ca fulgerul de gtul ei. Cu osmucitur, Tarzan a strns laul i Numa a rmasspnzurat, abia atingnd pmntul cu labele din spate.

  naintnd ncet spre vrful celor dou crengi pe care

  sttea cu picioarele, Tarzan l-a tras i pe Numa acolo, aaca s nu mai ajung cu ghearele la trunchiul copacului. Alegat bine funia, dup ce l-a ridicat pe leu de la pmnt iaruncnd jos cele cinci sculee de piele de mistre, a sriti el din copac.

  Numa lovea din toate puterile cu labele din fa n funiade iarb a lui Tarzan, iar acesta s-a gndit c trebuie slucreze repede, dac nu dorea ca leul s i-o rup din

  moment n moment.Mai nti, a pus peste capul leului punga cea mare i a

  legat-o bine de gtul acestuia cu curelele ei; apoi, a reuit,dei cu mare dificultate, abia scpnd, de cteva ori, s nufie sfiat de ghearele fiarei, s-l mpiedice pe Numa,legndu-i la un loc toate picioarele cu fiile de piele pecare le mai avea.

  ntre timp, smuciturile leului au ncetat aproape cutotul: evident c strns de gt cum era, se sufoca cuncetul, fapt ce nu i-a convenit ns lui Tarzan, aa c s-aaruncat din nou n copac, a dezlegat funia i l-a lsat peNuma jos la pmnt, cobornd dup el i scondu-i laulde la gt.

  Dup aceea, a luat cuitul de vntoare i a tiat douguri n dreptul ochilor leului cu scopul de a-i lsa loc peunde s intre aer i loc pe unde s poat vedea.

  Sfrindu-i opera, s-a ocupat cu nclarea leului,adic s i pun fiecare lab n cte una din celelaltepungi. Pe cele de la picioarele din spate nu numai c le-alegat strngnd curelele pungilor, dar a nvrtit curelele decteva ori pe de-asupra genunchilor ct a putut de strns,fcnd aceeai operaie i la picioarele din spate.

  Dup ce a terminat, a stat o clip i i-a privit operazmbind, deoarece Numa, leul, era acum tot att deinofensiv ca i Bara, cerbul cel plpnd.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  55/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  56/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  57/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  58/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  59/358

  Imaginea acestei fpturi nspimnttoare a fost preamult pentru leul asupra cruia s-a avntat, trgndu-l ipe Tarzan dup el; leul, mrind, a ntors spatele i afugit, iar dup el s-au luat i ceilali trei, mpreun cu

  leoaica.Numa a ncercat s i urmeze, dar a fost reinut defunia cu care l-a legat Tarzan. Furios, s-a ntors asupra luis se rzbune, dar a primit o lovitur puternic peste cap,cu coada suliei.

  Scuturnd din cap i mrind, leul a pornit, n cele dinurm, din nou n direcia iniial.

  Era foarte flmnd, pe jumtate mort de foame i prin

  urmare, i era team de Tarzan, mergnd alturi destpnul su ca un cine credincios.

  S-a ntunecat bine cnd a ajuns lng flancul drept altaberei engleze, dup ce au trebuit s fac un ocol pentrua evita o patrul german.

  La o mic distant de primele posturi de santinel,Tarzan l-a legat pe Numa de un copac, apoi a continuat

  drumul singur. A scpat de prima santinel, a scpat de adoua i, ocolind mereu, ascunzndu-se cum putea cndera nevoie, a ajuns pn la comandamentul coloneluluiCapell, unde a aprut naintea ofierilor adunai acolo caun spirit materializat din aer curat.

  Au zmbit cu toii cnd l-au vzut pe Tarzan,recunoscndu-l dar surprinzndu-i modul n care acesta asosit.

  Ar trebui s mpuc vreo doi-trei pentru o asemeneaneglijent, a zis el. La ce bun s mai in posturilemrginae, cnd un om poate s se strecoare printre elecnd vrea i cnd i place?

  Tarzan a zmbit i a rspuns;Nu e vina lor, domnule colonel. Eu nu sunt om, ci un

  Tarmangani. Credei-m c orice Mangani poate, dac

  vrea, s intre oricnd n tabra dv., dar dac ar fi eisantinele, absolut nimeni nu ar putea s treac fr ca eis nu tie.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  60/358

  Cine sunt Manganii? a ntrebat colonelul. Am puteas nrolm vreo civa dintre ei.

  Tarzan a nclinat din cap n semn negativ. Mangani sunt maimuele mari, a explicat el; este

  poporul peste care domnesc eu, dar nu i putemntrebuina, pentru c nu se pot concentra timp suficientasupra unei singure idei. Dac le-a spune despre acestea,vor fi foarte interesai un timp oarecare, poate chiar destulde lung pn s ajung cu ei aici i s explic atribuiilefiecruia. Dar dup aceea, vor pierde orice interes asupracelor ce le-am spus, iar cnd vei avea nevoie de ei, i veigsi prin pdure, cutnd gndaci i omizi, n loc s fie la

  posturile lor. Mintea lor esta ca i a copiilor, de aceea aurmas ceea ce sunt astzi.

  Vd c lor le zici Mangani. iar ie i spui Tarman-gani. Care este diferena? a intrebat colonelul.

  Tar nseamn alb,a rspuns Tarzan. iar Manganinseamn maimue mari. Numele meu, nume care mi s-adat n tribul lui Ciuk, nseamn piele alb. Probabil, aa

  cred, c pielea mea, cnd eram copil mic, arta foarte albfa de blana neagr a mamei mele adoptive Kala, aacmi-au zis Tarzan i Tarmangani. i d-tale i-ar zice totTarmangani, a ncheiat el zmbind.

  Colonelul Capell a zmbit la rndul su. Nu e nimic jignitor n toate acestea, Greystoke, ba

  chiar ar fi demn de apreciat. Dar, te rog, expune-mi planulpe care l-ai hotrt Tot mai crezi c poi goli traneul dinfaa sectorului nostru?

  De cine este ocupat: tot de Gomangani? Cine sunt Gomanganii? a ntrebat colonelul. Este

  ocupat tot de trupele indigene, dac de acetia ntrebi.Da, Gomanganii sunt maimuele mari negre: oamenii

  negri, cum s-ar zice.Bine! Ce ai de gnd s faci i ce ajutor doreti s i

  dm?Tarzan s-a apropiat de mas i a pus un deget pe hart.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  61/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  62/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  63/358

  naintea lor se vedea gaura neagr a tunelului careducea spre traneele germane Tarzan l-a mpins pe Numanainte, pn ce capul acestuia a fost aproape tot n tunel;dar, aducndu-i aminte de ceva, s-a ntors repede i a

  tras maina-puc de pe parapet, s i fie la ndemn.Dup aceea, s-a ntors spre leu, tindu-i repede leg-turile de la pungile picioarelor din fa i mai nainte caleul s-i dea seama c aceast parte a corpului este liberdin nou. Tarzan a dezlegat funia de la gtul leului i a tiatcurelele care ineau punga pe capul lui Numa. Apoi, l-aprins pe acesta de spate i l-a mpins aproape jumtate ntunel.

  Numa a ncercat s se retrag, dar a nimerit n vrfulascuit al cuitului lui Tarzan, care l-a nepat dureros noldurile din spate.

  Silindu-l mereu, omul junglei a reuit s-l mpingdestul de mult ca s nu mai aib cum s scape, dect oris porneasc nainte, ori s se nfing de bun voie ncuitul ascuit din spatele su.

  Tarzan a mai tiat i legturile de la picioarele din spatei punnd umrul i vrful cuitului n dosul leului, i-anfipt clciele n pmntul surpat de explozia bombei i aa mpins cu putere.

  Centimetru cu centimentru, Numa nainta prin tunel.Mria acum puternic i, dup puin timp, a nceput srcneasc. Deodat, dup o clip de ezitare, a srit napoii atunci, Tarzan a tiut c a simit miros de carne de om.

  Trgnd maina-puc dup el, Tarzan a alergat nurma leului, ale crui rcnete le auzea foarte bine,amestecat cu ipete de oameni nspimntai.

  nc odat un zmbet rece i nemilos a aprut pebuzele lui.

  Mi-au ucis Wazirii, a murmurat el. L-au rstignit peWasimbu, fiul lui Muviro. Aa le trebuie!

  Reuind s treac prin tunel i aprnd n traneu, nua vzut nici o urm de om n despritura aceea, nici n

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  64/358

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  65/358

  Englezii au fugit n partea aceea, strignd din rsputeri,ca s i poat atrage atenia lui Tarzan, dar strigtele lornu au ajuns pn la el...; strigtele nu au reuit s iasprin iadul de zgomot care s-a dezlnuit n traneul

  german.Neamul a urcat parapetul la spatele lui Tarzan; cuminile lui groase i grase, a ridicat patul armei, gata srepead baioneta pentru a strpunge dumanul pe laspate, dintr-o parte n alta, dar micarea lui Tarzan a fosttot att de rapid ca i cea a lui Ara, fulgerul.

  Nu a fost om acela care a srit n spatele ofieruluigerman, izbind la o parte baioneta ascuit ca pe un

  beior n mna unui copil, ci a fost o fiar slbatic, de peale crui buze a izbucnit un rcnet ca al unei fiare.

  Aceasta pentru c Tarzan, ntiinat de simul ce lposed la fel cu celelalte fpturi din jungl, din ntinselesale domenii slbatice..., ntiinat de primejdia din spate,s-a rsucit s ntmpine atacul, i a vzut n acelai timp,insigna companiei i a regimentului de pe bluza

  inamicului. Erau aceleai pe care le-au avut ucigaii soieilui i ai oamenilor pe care i-a lsat s-o apere, era insignaacelora care i-au jefuit casa i i-au distrus fericirea.

  Da, s-a repezit ca o fiar, nfingndu-i dinii n umrulneamului... i, ca o fiar, a cuprins cu ghearele gtul grosal victimei.

  Atunci soldaii regimentului al doilea din Rhodesia auvzut ceea ce le va rmne pentru totdeauna ntiprit nmemorie.

  L-au vzut pe uriaul lor prieten ridicndu-l de jos peneam i scuturndu-l dup cum scutur buldogul unoarece..., sau cum Sabor, leoaica, i scutur, uneori,prada.

  Au vzut ochii neamului ieind degroaz, din orbite,izbind zadarnic cu minile peste capul i umerii masivi ai

  aceluia pe care, cu un moment mai nainte, a vrut s-lucid mielete, pe la spate. L-au mai vzut pe Tarzan,rsucind deodat, n loc pe neam, punndu-i un

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  66/358

  genunchi n spate, un bra pe dup gt i apoi, ncepnds-l ndoaie ncet pe spate. Picioarele neamului s-aunmuiat i el s-a lsat pe genunchi; dar acea forirezistibil l ndoia mai departe. n agonia durerii, neamul

  a rcnit o dat... dar atunci s-a rupt ceva, iar Tarzan aaruncat la o parte corpul moleit i fr via alneamului.

  Soldaii regimentului de Rhodesia au pornit nainte cuun ura pe buzele lor... un ura care nu a fost pronunatniciodat, un ura ce le-a ngheat pe buze deoarece, nmomentul acela Tarzan a pus un picior peste corpul celuipe care l-a ucis i ridicnd faa spre cer, a dat drumul

  strigtului ngrozitor de victorie obinuit de maimuoiiprintre care a crescut.

  Sublocotenentul Von Goss era i el mort.i fr a mai arunca o privire napoi ctre soldaii

  englezi uluii de ce au vzut. Tarzan a srit din tranee,disprnd n negura nopii.

  CAPITOLUL V

  Medalionul de aur

  Mica armat englez din Africa de rsrit, dup ce asuferit destule nfrngeri de la forele inamice cu mult

  superioare lor din punct de vedere numeric, i-au revenitntr-un fel n timpul din urm.

  Ofensiva german a fost zdrobit, iar nemii seretrgeau acum ncet, rezistnd cu ncpnare, n lungulcii ferate Tanga.

  Ruperea liniilor germane a urmat imediat dup captu-rarea sectorului stng de tranee, cnd soldaii indigeni au

  fost izgonii de Tarzan cu Numa, n noaptea neuitat deenglezi cnd omul junglei a asmuit un leu flmndasupra superstiioilor negri ncremenii de groaz.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  67/358

  Al doilea regiment de arhodesia a intrat imediat nposesia traneului i din aceast poziie, mturndseciunile vecine ale liniilor germane i fcnd posibil unatac de noapte al restului trupelor engleze.

  De atunci au trecut cteva sptmni. Nemii disputauenglezilor fiecare kilometru din terenul acela fr ap iacoperit de mrcini, cutnd cu disperare s i meninpoziiile n lungul cii ferate.

  Ofierii englezi nu au mai auzit nimic despre Tarzan,nc de pe cnd l-a ucis pe sublocotenentul Van Goss i adisprut, lund o direcie spre centrul taberei germane.Unii dintre ofieri considerau c putea s fie omort n

  timp ce ncerca s treac printre liniile lor.Posibil s-l fi omort, a zis colonelul Capell, dar nu

  mi-a putea nchipui c l-ar fi putut prinde viu.ntr-adevr, nemii nu l-au prins pe Tarzan i nici nu

  l-au omort. El a petrecut aceste dou sptmni n modplcut i cu destul profit, adunnd un bagaj de cunotinedestul de mare asupra situaiei i rezistenei trupelor ger-

  mane, a metodelor lor de rzboi i diferitelor ci prin careun singur Tarmangani poate s hruiasc o armat i s-islbeasc moralul.

  n momentul de fa, dorea s-i duc la ndeplinire odorin deosebit.

  Era vorba de o oarecare spioan nemoaic, pe caredorea s o prind i s o predea vie, englezilor.

  Cnd s-a dus prima dat la comandamentul german avzut-o pe tnra aceea prednd generalului o hrtie, iarceva mai trziu a vzut-o n tabra englezilor, deghizat nuniforma unui ofier englez. Concluzia era destul de limpe-de: acea femeie era spioan.

  Astfel, Tarzan a umblat tot pe lng comandamentulnemilor, noapte de noapte, cu sperana c o va vedea dinnou sau va putea da peste vreun indiciu cu ajutorul cruia

  s-i gseasc urma. n acelai timp, se ndeletnicea cu omulime de activiti bizare care ar fi putut incita groaza ninimile germanilor.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  68/358

  Dovada c reuea o avea din crmpeiele de convorbiripe care putea s le aud cnd se furia prin tabranemilor.

  ntr-o sear, cnd era ascuns ntr-un tufi apropiat de

  comandament, a ascultat convorbirea mai multor ofieri.Unul a adus vorba despre cele ce povesteau soldaiiindigeni n legtur cu gonirea lor prin traneu de ctre unleu - cu cteva sptmni n urm - i apariia simultana unui om alb, de statur uria, fr haine pe el, desprecare erau convini c trebuie s fie un demon din jungl.

  Trebuie s fie acelai individ care a srit pe fereastrn biroul generalului i a luat cu el pe maiorul Schneider.

  a spus hotrt altul dintre ei. Eu m mir, a nceput al treilea, cum de l-a ales

  dintre toi pe maior. Se zice c l-ar fi interesat numaiSchneider. A pus mai nti mna pe von Kelter i ar fiputut s-l ia chiar pe general, dar nu cuta pe nimenialtcineva dect pe Schneider. Pe el l-a urmrit prin cameri pe el l-a smucit i l-a dus. Dumnezeu singur tie care i-a

  fost soarta.Cpitanul Fritz Schneider are i el o teorie proprie, aintervenit altul. Mi-a spus acum vreo zece zile c el ar tipentru ce a fost luat fratele lui i c a fost un caz degreeal a identitii.

  Da, a nceput altul, mi-a spus i mie c nu a fostsigur depre aceasta pn nu a fost ucis i Von Goss, duptoate aparanele, de aceeai fptur, n noaptea cnd leula intrat n tranee. Von Goss fcea parte din comapanialui Schneider. De asemenea, n noaptea cnd a fost luatmaiorul, s-a gsit un soldat de-al lui Schneider cu gtulrupt i cpitanul crede c dracul se ine de el i decompania lui... c n noaptea aceea a venit dup el i l-aluat pe fratele lui din greeal. Kraut i-a spus c nu apronunat bine numele maiorului cnd l-a recomandat

  domnioarei Kircher i slbaticul a srit pe fereastr,repezindu-se la maior.

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  69/358

  Deodat micul grup de ofieri a nepenit n loc, ascul-tnd.

  Ce a fost asta? a izbucnit unul, privind spre tufiuldin care s-au auzit sunete de groaz.

  Nu erau alte sunete dect mriturile scoase de Tarzan,aflnd c, din greeala lui, a rmas n via acela care acomis crima oribil de la moia sa, c ucigaul soiei salese plimba nepedepsit.

  Un minut ntreg, care li s-a prut o venicie, ofierii austat ateni, cu nervii ncordai i cu ochii aintii asupratufiului de unde a ieit acel sunet nfricotor.

  Fiecare i-a amintit de recentele dispariii misterioase

  att din inima taberei, ct i de pe la margine. Fiecare s-agndit la cei pe care i-a vzut ucii, aproape n vzul i nauzul camarazilor lor, de ctre o fptur nevzut.

  S-au mai gndit i la semnele pe care le-au gsit pegtul victimelor, semne care preau a fi fcute de ghearesau de degete enorme, dar nu puteau spune exact care,precum i la semnele de pe umr sau de la beregat,

  mucturi adnci fcute de dini puternici.Ateptau, deci, ateni cu revolverele pregtite.

  La un momemt dat, tufiul s-a micat aproape imper-ceptibil; iar n clipa urmtoare, un ofier a tras, deodat, ntufi; Tarzan, ns, nu mai era acolo.

  n intervalul care a trecut de la micarea tufiului pnla descrcarea revolverului, Tarzan s-a topit n ntunericulnopii. Dup vreo zece minute, a ajuns n partea aceea ataberei unde era cortul soldailor negri din companiaindigen comandat de Hauptmann Fritz Schneider.

  Oamenii erau ntini pe pmntul gol, fr corturi; s-auridicat doar cteva pentru ofieri i el a nceput s sefurieze n partea aceea.

  Era, ntr-adevr, o lucrare migloas i primejdioas,

  pentru c acum nemii erau foarte ateni, n scopul de adescoperi dumanul nverunat care s-a furiat pn ntaberele lor, noaptea, pentru a se rzbuna. Totui, Tarzan

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  70/358

  a trecut neobservat pe lng santinelele lor, precum i pelng paznicii din interior, ajungnd n cele din urm, laspatele liniei ofierilor.

  Aici s-a lipit de pmnt, alturi de cel mai apropiat cort

  i a ascultat. Din interior se auzea rsuflarea regulat aunui om care dormea. Tarzan a fost mulumit.A scos cuitul, a tiat sforile pnzei din spate i a intrat.Nu a fcut nici un zgomot. Nici umbra unei frunze,

  cznd uor la pmnt ntr-o zi linitit, nu ar fi fcut maipuin zgomot. S-a trt ncet pn lng cel care dormeai s-a aplecat deasupra lui.

  Nu avea cum s tie, dac era Schneider sau altul,

  pentru c pe acesta nu-l vzuse niciodat; avea, ns,intenia s afle att acest lucru, ct i altele.

  L-a scuturat binior de umeripe neam iar acesta s-amicat cu greu mormind sunete nenelese.

  Tcere! i-a poruncit Tarzan n oapt. Tcere...altfel,ucid.

  Neamul a deschis ochii. n semiobscuritatea din cort a

  vzut un om uria aplecat asupra lui. n acelai moment, omn puternic i s-a nfipt n umr, n timp ce alta i-anconjurat uor gtul.

  S nu strigi! Rspunde n oapt la ntrebrile mele.Cum te cheam?

  Luberg, a rspuns ofierul. Ce doreti?Bietul om tremura. Prezena fantastic a acestui uria,

  fr haine pe el, i-a dat o senzaie de rcoare. Ca i alii,i-a amintit i el de oamenii asasinai att de misterios ntcerea nopii din tabr.

  Unde este cpitanul Schneider? n care cort? antrebat Tarzan.

  Nu este aici, a rspuns Luberg; a fost trimis de ieri laWilhelmstal.

  Pe tine nu te voi ucide...acum, a zis Tarzan. Mai nti

  merg s aflu dac m-ai minit sau nu; iar dac m-aiminit, moartea i va fi cumplit. tii cum a murit maiorulSchneider?

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  71/358

  Neamul a dat din cap.Eu ns tiu, a continuat Tarzan, i crede-m c nu

  a fost o moarte tocmai uoar...nici chiar pentru unblestemat de neam ca el. Acum, ntoarce-te cu faa n jos

  i nchide ochii. S nu strigi i s nu faci zgomot.Neamul a fcut dup cum i s-a poruncit; iar n clipacnd a pus mna la ochi, Tarzan s-a furiat din cort.

  Nu i-a trebuit mult ca s ias din tabra german. La oor dup ce l-a lsat pe german ncremenit n cort, era pedrum spre orelul de munte Wilhelmstal, reedina devar a guvernatorului Africii germane de est.

  D-ra Bertha Kircher s-a rtcit, cauz pentru care s-asimit tot att de umilit pe ct era de suprat, mai alesc nu i-ar fi plcut s admit, c tocmai ea, care s-aludat c tie bine rosturile pdurilor, a pierdut acumdrumul cu desvrire, ntr-un petic de pmnt destul decunoscut: fia care se ntindea ntre rul Pangani i liniaferat Tanga.

  tia ea bine c Wilhelmstal era la vreo optzeci-nouzecide kilometri nspre sud-est, dar, printr-o mbinare demprejurricontrarii, nu mai era acum n stare s spunn ce direcie ar fi sud-estul.

  Cnd a pornit de la comandamentul german, a mers peun drum bine cunoscut, ntrebuinat i de trupe i a avuttot dreptul s i nchipuie c nu se va abate din drumpn nu va ajunge la Wilhelmstal.

  Mai trziu, ns, fiind avertizat c o patrul puternicenglez, care a venit pe malul stng al rului Pangani, atrecut pe la sud de ea i nainta acum pe linia ferat spreTonda, a fost i ea nevoit s se abat din drum.Inteniona ca, dup ce va merge o bucat bun de drumspre vest, s se ndrepte spre sud i s treac, fr nici opiedic prin spatele patrulei engleze.

  Totui, dup ce a prsit drumul principal, s-a pomenitntr-o pdure deas i, cum cerul era foarte nnorat, atrebuit s recurg la ajutorul busolei ca s se poat

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  72/358

  orienta. A avut ns o nou dezamgire, descoperind c nuluase busola cu ea.

  Simindu-se, ns, foarte sigur pe cunotinele eidespre pdure, i-a continuat drumul fr grij, n direcia

  pe care a considerat-o c ducea spre vest i nu a avut nicicea mai mic bnuial c ar fi pierdut drumul, numaidac ntr-un trziu, cnd potrivit calculelor ei, a tiatpdurea spre est, departe de tot,la sud de patrula englez.

  A trecut mult vreme de la amiaz, fiind acum aproapede nserat, iar ea ar fi trebuit s dea de mult peste drumulprincipal ceva mai la sud de Tonda... dar drumul parc aintrat n pmnt i fata a nceput s se cam ngrijoreze.

  A clrit calul toat ziua, fr s-i fi dat s mnncesau s-l adape. Acum, noaptea s-a apropiat, iar ea i-a datbine seama c s-a rtcit cu siguran ntr-un inutslbatic de neumblat, dar destul de reputat pentru muscaTsetse (o musc mult mai veninoas dect muscacolumbac din Romnia) i mulimea fiarelor.

  Era o situaie la care numai gndindu-te, i venea s

  nnebuneti: s te tii rtcit i fr cea mai mic noiunedespre direcia n care cltoreti, fiind cu plutin snaintezi chiar n direcie contrar, deprtndu-tenecontenit de inta cltoriei i afundndu-te tot maiadnc n jungl. Cu toate acestea, era imposibil s seopreasc:trebuia s mearg tot nainte.

  Bertha Kircher nu era o la. Oricte altei defecte i-ar fiputut gsi lumea, pe acesta nu l avea. Totui, odat cuapropierea nopii nu i-a putut scoate din minte grozviileorelor att de lungi pe care va trebui s le petreac pncnd soarele va mprtia ntunericul de neptruns aljunglei: noaptea ngrozitoare fr lun, care invita toatefiarele pdurii s ias n cutarea hranei.

  Cu cteva momente mai nainte de a se ntuneca cutotul, a gsit o poieni, n mijlocul creia creteau vreo

  trei arbuti i s-a hotrt s rmn acolo peste noapte.Iarba era nalt i deas, astfel c se putea hrni caluliar ea putea s-i fac un aternut destul de moale. Pe

  http://localhost/var/www/apps/conversion/tmp/scratch_10/fiindhttp://localhost/var/www/apps/conversion/tmp/scratch_10/fiind
 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  73/358

  lng aceasta mai erau attea crengi i crengue uscate iczute, c ar fi suficiente pentru a putea s fac un focdestul de mare, pe care s l ntreintoat noaptea.

  Lund de pe cal aua i scondu-i frul, le-a aezat

  jos, lng un arbust de care a legat calul, dndu-i destulfunie pentru ca animalul s poat mnca n voie. Dupaceea a nceput s adune uscturi, iar cnd s-a ntunecatde tot avea un foc mare i suficiente lemne ca s-i ajungtoat noaptea.

  i-a luat mncarea rece pe care o avea iar dinbidonaul de ap a luat o nghiitur. Att ndrznea sbea: numai o nghiitur, netiind ct timp va trece pn

  va mai gsi ap.i prea ru c pe cal trebuia s l lase fr ap. Chiar

  i spionii germani au inim, iar acest spion era foartetnr i, mai mult dect att, era femeie.

  Acum n toat jungla domnea un ntuneric profund.Era o noapte fr lun i fr stele, iar focul fcut de d-raKircher nu fcea altceva dect s accentueze ntunericul

  din jur.Att reuea ea s vad: iarba din jurul ei i trunchiulcopacilor, al cror relief se vedea puternic pe fondul deneptruns al junglei..., iar mai departe de flcrile foculuinu mai exista nimic.

  Pdurea prea c a amuit. Era o tcere nfiortoare.Att mai auzea ea, de la o deprtare mare: ecoul slab alunor bubuituri de tun, dar nu ar fi putut spune din caredirecie veneau. i-a ncordat auzul i toi nervii astfelnct tensiunea lor i-a devenit insuportabil; totui,direcia de unde se auzeau bubuiturile de tun, a rmaspentru ea un mister: un mister care o dezola, netiind nacest fel n ce direcie s mearg n dimineaa urmtoare.

  Dimineaa urmtoare! Va mai fi oare ea n via cnd varsri soarele?

  i-a ndreptat umerii i s-a scuturat pentru a nlturagndurile care o deprimau. Ca s-i fac puin curaj, anceput s fredoneze o melodie militar, aducndu-i aua

 • 7/29/2019 Burroughs - Tarzan Neimblanzitul

  74/358

  lng foc i smulgnd mai mult iarb pentru a avea unaternut mai moale. Peste cal a ntins ptura de sub a i,pentru c s-a fcut destul de frig, ea s-a mbrcat cu omanta soldeasc.

  Aezndu-se n aa fel nct s poat sta rezemat dea, se pregtea s petreac o noapte de veghe: o noaptefr nici un pic de somn.

  Mai mult de o or, tcerea nu a fost ntrerupt dect debubuiturile din ce n ce mai rare, care se auzeau din dep-rtare i de zgomotul fcut de cal, rupnd i ronind iarbadin poian, cnd, deodat, a izbucnit la doi-trei kilometridistant, sunetuldetuntor al rcnetului unui leu.

  Fata a tresrit puternic i a pus mna imediat pecarabina de lng ea. Un fior uor a strbtut ntreaga eifptur delicat, pe cnd corpul i se fcea ca pielea degsc.

  Rcnetul s-a repetat ngrozitor, de mai multe ori; defiecare dat i se prea c se aude din ce n ce mai aproape.Dac de direcia bubuiturii tunurilor nu era sigur, de

  sensul din care se apropia leul era ferm convins: era multmai aproape dect trupele. Leul se afla n partea de sus aadierii vntului, deci nu i-a simit mirosul, dei, duptoate probabilitile, se apropia s cerceteze luminafocului, care desigur se putea vedea de la o distan mare.

  A mai trecut o or: or plin de groaz, n timpul creiafata a stat cu ochii i urechile ncordate spre golulntunecos de dincolo de slaul ei luminos.

  n timpul acestei ore, leul nu a mai rcnit, dar ea aveasenzaia, de care nu se mai putea scutura, c fiara sefurieaz asupra ei. Din cnd n cnd, tresrea puternic,ntorcnd capul i cutnd s strbat cu privireantunericul din spate, din dreap