Els materials helena _aldwin

  • View
    638

  • Download
    2

Embed Size (px)

Text of Els materials helena _aldwin

ELS MATERIALS

ELS MATERIALSHelena RomeroAldwin Galvan 1r d E.SOTecnologia3r trimestre

INTRODUCCIEls materials venen de la natura. Alguns materials sn ms senzills que daltres perqu necessiten ser transformats per poder fer objectes.La utilitzaci del materials poden afectar al medi ambient.

Exemples:

NDEX-Objectius-Com es classifiquen els materials?-Gesti ambiental-Gesti social-Conclusi -Bibliografia

OBJECTIUSEl objectiu daquest treball s fer un llista de tots els materials necessaris per poder viure millor, i saber com poden afectar-nos a nosaltres i al medi ambient.

Com es classifiquen els materials?A la Terra hi ha molts tipus de materials, i una pregunta que ens fem s, com es classifiquen.Els materials es classifiquen en 6 grans grups:-La fusta-Els petris -Els metalls-La cermica-Els plstics-Els txtils

1.La fustaLa fusta s un dels materials que trobem en tots els llocs: en bancs, a casa, a lescola...De tants cop que veiem la fusta no ens adonem que no totes sn iguals, per per aix us direm els diferents tipus de fusta.

1.1.Fusta de piOrigen= Ve del pi.Histria= Per els nostres avantpassats era un fusta molt noble.Caracterstiques= s una fusta dura.Aplicaci=Mobles

1.2.Fusta de roureOrigen= Ve del roureHistria= Al passat al fusta era imprescindible per tota la casa.Caracterstiques= s dura i resistent Aplicaci= Mobles, taules...

2.Els plsticsEls plstics han agafat un paper molt important a la nostra vida quotidiana: a les bosses, a les ampolles, a la manegues...Per sabem de que estan fets, sabem quins tipus hi ha?Els plstics sn derivats del petroli i es classifiquen en 3 grans grups: els termostables, els elastmers i el termoplstics.

2.1.Els termostablesEls termostables sn plstics rgids i ms frgils i no es poden reciclar aplicant-los calor ja que han per donar-los forma han hagut de passar per calor i pressi. Un dels termostables ms utilitzats sn els fenols (PF) i les amines (MF)

2.1.1.Fenols (PF)Origen= PetroliHistria= Ho van descobrir al 1834Caracterstiques= Els fenols sn resistents a la corrosi. s fabriquen de molts pocs color (negre i marr). Es fan servir com a allants.Aplicaci=laminat per a taules, botons, connectors.

2.1.2.Amines (MF)Origen= PetroliCaracterstiques= Amb les amines sobtenen productes amb rigidesa.Aplicaci= adhesius, recobriments de paper.

2.2.TermoplsticsEls termoplstics es deformen amb la calor i es solidifiquen amb el fred.Hi ha molts tipus de termoplstics per els ms utilitzats sn : els policarbonats (PC), poliestir (PS)

2.2.1.Policarbonat (PC)Origen= PetroliHistria=El cientfic E.I Carothers va ser el primer en fer una investigaci sobre el PC.Caracterstiques= s transparent i s 200 vegades ms resistent que el vidre.Aplicaci= CDs, lents, pellcules allants.

2.2.2.Poliestir (PS)Origen= PetroliHistria= s va descobrir a mitjans del s. XIXCaracterstiques= Sn frgils i no suren a laigua.Aplicaci= carcasses, envasos de iogurts, botons daparell.

2.3.ElastmersEls elastmers sn els plstics ms elstics, ms fcils de transformar-los, per no suporten la calor.Un dels elastmers ms importants sn:la silicona (SI) i els cautxs (CA).

2.3.1.Silicona (SI)Origen= Petroli.Histria= al 1945 van desenvolupar un mtode fora rpid per a preparar monmers de siliconaCaracterstiques=Sn flexibles, tenen una estabilitat trmica molt bona i tenen propietats elctriques molt bones.Aplicaci= Augmentaci de pit, aplicacions resistents a laigua

2.3.2.Cautxs (CA)

Origen= Petroli.Histria=El cautx ja era conegut a Amrica molt abans del 1492Caracterstiques=Sn molt flexibles i resistents.Aplicaci=Rodes i soles de sabates.

3.Els metallsEls metalls des de la prehistria fins ara els utilitzem. Per sabem quins tipus hi ha, sabem diferenciar els diferent tipus? Ara teniu una llista del metalls ms utilitzats.

3.1.FrricsEls metalls frrics sn tot aquells que venen del ferro. Dos del frrics ms utilitzats sn el ferro dol i lacer.

3.1.1.Ferro dolOrigen= MinesHistria= Entre dos i tres millennis abans de Crist van apareixent cada vegada ms objectes de ferro.Caracterstiques=s de color gris i t propietats magntiques.Aplicaci= Edificis, vaixells.

3.1.2.AcerOrigen= MinesHistria=Es va comenar a utilitzar per la construcci. s el metall ms utilitzatCaracterstiques= esta fet de ferro i carboni, s de color grisAplicaci= Edificis, vaixells.

3.2.No FrricsEls metalls no frrics sn tot aquells que no venen del ferro. Un del no frrics ms utilitzats sn el coure .

3.2.1.CoureOrigen= MinesHistria=Es va comenar a a la prehistria a ledat de coure.Caracterstiques=s el 3 metalls ms utilitzat. s rogencAplicaci=Tubs, motors elctrics.

4.PetrisEls petris normalment els trobem a la cuina. Per els sabem diferenciar. A continuaci tenim un del petris ms abundants a les nostres cases, el marbre.4.1.MarbreOrigen= Roques.Histria=va ser utilitzat enYasemek Gazientep,Turquiapelshitites, en els anys1600 aCCaracterstiques=s formada per calcita i s blancAplicaci= Taulells de cuina.

5.Cermica i vidreLa cermica la trobem en gerros en figures i el vidre a les ampolles. Per sabem de que estan formats sabem de on venen?

5.1CermicaOrigen=s una barreja dargila i sorraHistria=La cermica va ser molt important pels romans, ja que a les botigues la majoria dobjectes era feta de cermicaCaracterstiques= Quan sasseca es dur per frgil.Aplicaci= Decoraci, escultures, vaixelles.

5.1.VidreOrigen= Barreja de sorra, calcria i sosaHistria=A Egipte durant el regnat deTouthmosis III es van comenar a produir els primer gots de vidre.Caracterstiques= s fcil de trencar.Aplicaci= Envasos de iogurt de vidre, ampolles.

6.TxtilsEls txtils podrem dir sn els que portem sempre a sobre. Un dels txtils ms importants s el cot.

6.1.CotOrigen= CotonerHistria= El cot va ser cultivat per primera vegada a lsiafa uns 7.000 anysCaracterstiques= s tou i s elsticAplicaci= Roba, jerseis.

Gesti ambientalSi fem un s excessiu del materials podem fer malb el medi ambient. Si explotem els boscos hi hauria ms CO2 i no i hauria oxigen. Si fem servir molt el plstic algun dia el petroli sacabar i a ms el plstic al estar fet de petroli contamina. Si fem servir molts els petris a les mines no hi quedaran roques.

Gesti socialA la nostra societat, a lescola procurem de reduir de reutilitzar i de reciclar. Amb el paper, escrivim per les dues bandes, procurem portar carmanyoles en canvi de paper de plata i fem tot el possible fer reduir la contaminaci.

ConclusiHem vist doncs que sense els materials no tindrem res, ja que tot esta fets per els material. Per tot i aix no hem dabusar del materials ja que algun dia sacabaran. Ara ja coneixem diferents tipus de materials i com es classifiquen. I tamb sabem els problemes que causen alguns dells.

BibliografiaLlibre de tecnologia.- 29/5/11Plstics-30/5/11Fusta-30/5/11Marbre-31/5/11Vidre-31/5/11Cermica-1/6/11Txtils-2/6/11Metalls-3/6/11