Fumatul Si Afectiunile Generale

  • Published on
    05-Dec-2015

  • View
    226

  • Download
    0

Embed Size (px)

DESCRIPTION

sanatate publica

Transcript

Fumatul si afectiunile generale

Milioane de oameni mor anual din cauza fumatului. Fumatul distruge atat sanatatea celui fumator cat si pe cea a celor din jurul sau.Sindromul tabagic fetal, infertilitatea, impotenta, fragilitatea imunitara, cancerul, bronsita, emfizemul pulmonar, ateroscleroza, infarctul, cefaleea si afectiunile neurodegenerative sunt cateva dintre bolile care pot fi cauzate de fumat.

O singura tigara fumata de femeia insarcinata creste ritmul cardiac fetal timp de 90 de minute. In timp acest lucru poate duce la aparitiasindromului tabagic fetalcare se traduce prin scaderea lungimii corpului, scaderea dezvoltarii normale intelectuale, emotionale si comportamentale si scaderea circumferintei capului si toracelui al copilului. Nou-nascutii mamelor fumatoare cantaresc cu 200 grame mai putin decat ceilalti. Daca mama continua sa fumeze si dupa nastere, la acestia creste riscul aparitiei"sindromului mortii subite a sugarului".

Infertilitateaeste definita prin lipsa obtinerii unei sarcini in urma unei activitati sexuale regulate si fara a folosi o metoda contraceptiva in decurs de 1 an. Infertilitatea poate exista atat la femei cat si la barbati. Femeile fumatoare prezinta un grad de fertilitate cu 25% mai redus din cauza scaderii concentratiei hormonilor si a substantelor cu rol in reproducere. Inhalarea fumului de tigara afecteaza direct zigotul (celula primara din care se va dezvolta bebelusul) in timpul calatoriei sale prin trompa uterina. Barbatii fumatori prezinta un numar mai redus de spermatozoizi in sperma, un numar mai mare de spermatozoizi cu anomalii de forma si o scadere a mobilitatii spermatozoizilor (lucru care scade cu 50% fertilitatea masculina).

Fumatul creste risculimpotenteicu 50%. In Romania unul din patru barbati sufera de impotenta.

Fumatul scadeimunitatea. Datorita fumatului creste numarul de globule albe, al limfocitelor, se poate modifica echilibrul dintre diferite sub-seturi de limfocite T, se reduce numarul celulelor NK - Natural Killer - (cu rol foarte important in protejarea organismului impotriva cancerului) -, se reduce numarul celulelor Laughans, motiv pentru care apare displazia colului.

Cancerul- Un procent de 30% dintre decesele din cauza cancerului sunt atribuite fumatului.

Bronsita- primul simptom este tusea cronica care la inceput apare doar dimineata, apoi devine permanenta, insotita de expectoratie si mai tarziu de emfizem cu insuficienta respiratorie.

Emfizemul pulmonar- un procent mai mare de 90% din bronhopneumopatiile cronice au drept cauza fumatul, prin asocierea bronsitei cronice (care se traduce prin inflamatia cronica a cailor respiratorii) cu emfizemul pulomonar (care se traduce prin intinderea si spargerea alveolelor pulmonare).

Ateroscleroza(se traduce prin ingrosarea si rigidizarea arterelor) - Monoxidul de carbon si nicotina (substante existente in fumul de tigara) destrama legaturile speciale dintre celulele peretului arterial, fapt care initiaza ateroscleroza. Daca obstructia se produce la nivelul vaselor sangvine pot aparea: cresterea tensiunii arteriale, anevrismul aortei sau boala Buerger si Raynaud care inseamna pierderea in totalitate a irigatiei sangvine si amputera membrului afectat. Daca se produce la nivelul inimii se poate declansa infarctul miocardic. O treime din decesele prin infarct sunt atribuite fumatului. Daca se produce la nivelul creierului, apar accidentele vasculare cerebrale care sunt cu 50% mai frecvente la fumatori fata de nefumatori.

Cefaleeasi migrenele apar frecvent la fumatori datorita monoxidului de carbon si scaderii fluxului sangvin cerebral. Numeroase studii epidemiologice au gasit o asociere semnificativ negativa intre fumat si tulburari neurodegenerative.Riscul de boala Alzheimer sau boala Parkinson la nefumatori se pare ca este in general de doua ori mai mare decat la fumatori.Aceasta inseamna ca pacienti cu Alzheimer sau Parkinson sunt cu aproximativ 50% mai putin suscepibili sa fi fumat in timpul de vietii, indiferent de factorii varsta sau sex. Alternativ, fumatorii sunt cu 50% mai putin susceptibili de a dezvolta bolile Parkinson sau Alzheimer decat nefumatorii, indiferent de varsta sau sex.Conform celor mai recente statistici, n Romnia fumatul omoar 33.000 de persoane pe an. Peste 70% dintre acetia mor ntre 35 i 69 de ani.n scopul reducerii efectelor nocive ale fumatului, n Romnia fumatul este interzis n spaii nchise de la locul de munc. n spaiile publice nchise, fumatul este permis numai n camere special amenajate pentru fumat, cu respectarea unor condiii obligatorii. Se interzice comercializarea produselor din tutun n unitile economice situate n incinta i la o distan mai mic de 50 metri fa de orice punct de acces n spitale i uniti de nvmnt, cu excepia unitilor de nvmnt superior. Exist obligativitatea de a tipri pe pachetele de igri un avertisment i o fotografie color sau alt ilustraie care ilustreaz consecinele fumatului asupra sntii. De asemenea, se interzice orice publicitate pentru produsele din tutun prin orice form de comunicare comercial care are ca scop sau ca efect direct ori indirect promovarea unui produs din tutun sau a fumatului.Sistemul de sntate a pltit, n 2012, 1,2 miliarde de lei pentru tratarea unor boli cauzate strict de fumat, din 4,3 miliarde de lei pentru tratarea bolilor asociate fumatului.

surse: www.wikipedia.org www.asociatiafumatorilor.ro