Gerald Durrell; Vadaszat Felvevogeppel

 • Published on
  03-Apr-2018

 • View
  219

 • Download
  0

Embed Size (px)

Transcript

 • 7/28/2019 Gerald Durrell; Vadaszat Felvevogeppel

  1/157

  GERALD DURRELL - VADSZAT FELVEVGPPEL

 • 7/28/2019 Gerald Durrell; Vadaszat Felvevogeppel

  2/157

  TARTALOMEgy kis bevezets

  ELS RSZ: A HOSSZ FEHR FELH FLDJE

  Az rkezsGejzrek, vekk, papagjokA hromszem gykAz eltnt madr nyomban

  MSODIK RSZ: A VILG PADLSAAz rkezs

  Lantmadarak s oposszumokMackk a fnHossz az t

  HARMADIK RSZ: AZ ELTN DZSUNGEL

  Az rkezsnekesek a fkonrisok blcsdje

  sszegezs

  Chrisnek s Jimnek, a pick, a lant madarak s a kmnybe szorultbicikli emlkre (nem is emltve a szentjnosbogarakat)

  EGY KIS BEVEZETS

  j-Zlandon, Ausztrlin s Malaysin keresztl vezetett az a

 • 7/28/2019 Gerald Durrell; Vadaszat Felvevogeppel

  3/157

  hathnapos t, amelynek krnikjt most kezbe veszi az olvas. Kettsclja volt ennek az utazsnak: elssorban meg akartam nzni, mit tettekezekben az orszgokban az si llatvilg megrzse vgett, msodsorbanpedig a BBC televzis filmsorozatot akart kszteni ugyanerrl.Tkletesen tudatban vagyok annak, hogy a megltogatott orszgokbantlttt rvid idrl tlve vllalkozsunk affle kutyafuttban lebonyoltottturistatnak ltszik, s egszen nyilvnval, hogy valsznleg torz kpetfestek az igazsgrl, s ki is hagyok sok mindent, amit pedig meg kelleneemltenem.

  Furcsa dolog, de nagyon nehz ilyen knyvet rni, s megtallni aszerencss kzputat az olyan fajta mvek mint - teszem azt - Kt s flnap Djakartban avagy Dlkelet-zsia keresztmetszete kztt, szszerint csak az igazat rni, gy ahogyan lttam, amivel viszont megsrtheteksok derk embert, aki oly szvlyesen segtett s oly melegvendgszeretettel fogadott. Az emberek, sajnos, hajlamosak arra, hogytallva rezzk magukat.

  Ezrt megragadom az alkalmat, hogy vlaszoljak nhny dhslevlre, amelyben minden bizonnyal megkapom a kioktatst j-zlandi,ausztrliai s malaysiai lakosoktl arrl, hogy nincs joga kritizlni annak,aki mindssze hat hetet tlttt orszgukban. n gy vlem, akkor is teljes

  joggal kritizlhat az ember, ha csupn t percet tlttt valahol. Hogyhelytll-e a kritika vagy sem, dntse el az olvas. Egyvalamitmindenesetre szintn elmondhatok: ragyog utazs volt, minden perctlveztem.

  ELS RSZ: A HOSSZ FEHR FELH FLDJE

  AZ RKEZS

  Lehet-e besurranni j-Zlandba- Brian Bell, a Nagy Szervez- trai itats- A ferdecsrek- tven madr helyben ugrl

 • 7/28/2019 Gerald Durrell; Vadaszat Felvevogeppel

  4/157

  Azt hittk, feltns nlkl osonhatunk be j-Zlandba, filmrevehetjk s megnzhetjk, amit akarunk, azutn ismt feltns nlklodbbllhatunk. Amikor azonban hajnk kikttt Aucklandnl, mindjrtlttuk, hogy a Vadvdelmi Hatsg - rkezsnk rmre - ijesztennneplyes fogadtatsra kszl. Ennek els jeleknt alacsony,kemnykts - a mesk Borsszem Jankjra emlkeztet -, kerek, rtatlancsecsem-kk szem, szles mosoly frfi lpett a fedlzetre.

  - Brian Bell vagyok - nyilatkoztatta ki, vasmarokkal szortva megkezemet -, a Vadvdelmi Szolglattl. Engem bzott meg a Hatsg, hogyvgigksrjem nt j-Zlandon, s gondoskodjam rla, hogy mindentlsson, amit meg akar nzni.

  - Ez rendkvl kedves a Hatsgtl - feleltem -, de igazn nemszndkoztam a terhre lenni

  - Idehoztam a terepjr kocsijt Wellingtonbl - szaktott flbe Brianmagabiztosan -, s tegnap beszltem kt kollgjval a BBC-tl. Mr tonvannak, hogy tallkozzanak velnk.

  - Nagyon kedves- kezdtem jra.

  - Kidolgoztam tovbb - folytatta Brian, rm emelve bvl kktekintett, mintha meg sem szlaltam volna - az titervet-is. Csak ki kellhznia belle, ami nem tetszik.

  Kezembe nyomott egy ktegnyi gppel rott dokumentumot, amelyolyan volt, mintha egy kirlyi ltogats programjnak s valaminagyszabs hadgyakorlat terveinek keresztezsbl jtt volna ltre.Hemzsegtek benne a lenygz javaslatok s parancsok: Jnius 5., 05,00ra. Taiaroa Head, kirlyalbatroszok megtekintse. Kbn trtem a fejem,

  vajon kaptak-e az albatroszok is hasonl titervet, s ha igen, zrtktelkben szllnak-e majd el elttem, s tisztelgsre billentik-eszrnyukat? De e csiklands gondolatok ellenre meg is rmltem egykiss, mert j-zlandi kirndulsomat nem akartam idegenvezetvel valturista-utazgatss nyomortani. Mieltt azonban hangot adhattam volnavlemnyemnek, Brian rjra pillantott, irtzatosat kromkodott,motyogott valamit, s dalisn elgetett. Vaskos titervemet szorongatva, ahajkorltnak dltem, s kiss kbultnak reztem magam, amikor megjelent

  Jacquie.

 • 7/28/2019 Gerald Durrell; Vadaszat Felvevogeppel

  5/157

  - Ki volt az a barna ruhs fick, akivel beszltl? - krdezte.- Brian Bell - feleltem, s felesgem kezbe nyomtam az titervet. - A

  Vadvdelmi Hatsgtl jtt, s egyenesen azrt kldtk, hogy a Szerveznklegyen, nagy Sz-szel.

  - Azt hittem, ppen ezt akartad elkerlni - jegyezte meg Jacquie.- Pontosan - mondtam komoran.Sebtben belenzett az titervbe, s sszevonta szemldkt.- Mit gondolnak, meddig maradunk itt, tz vig? - krdezte.Ebben a pillanatban visszatrt Brian, s bemutattam t Jacquienek.- rvendek - mondta szrakozottan. - Mr minden poggyszuk a

  parton van, s a vmkezelst is elintztem. Felrakjuk az egszet, s aszllodba hajtatunk.

  Tizenegy rra szerveztem az els sajtrtekezletet, a msodikatflhromra. Este mg lesz egy tv-interj, de azzal most nem kell trdnnk.Nos, ha kszen vannak, indulhatunk.

  Szdelegve hagytuk, hogy Brian partra tuszkoljon bennnket, s az eztkvet nhny rt letem leglidrcnyomsosabb idszakai kzsorolhatom. Amikor megrkeztnk a szllodba, Brian tadott bennnketegy mulatsgosn szepls kp, kellemes humor kis embernek, TerryEgannek, a kormny sajtosztly-vezetjnek.

  - Terryre bzom magukat - mondta Brian -, ksbb tallkozunk. Vanmg egy kis Szervezsem.

  Ugyan, mit akar mg Szervezni? - tprengtem. Taln tzezer kivit lltdszrsgbe az utck kt oldaln, amikor tra kelnk Aucklandbl? Rvidideje ismertem csak Brian Bellt, de gy reztem, nla ez is csak Szervezsdolga. Nos, Brian elvlt tlnk, s alig tnt el, mris megrkezett ariporterek els csapata. Ekkor kezddtt csak igazn a haddelhadd. Mindenlehetsges szgbl lefnykpeztek, s a legolcsbb kzhelyeinket is a

  legnagyobb blcsessgeknek kijr tisztelettel fogadtk. Ezutn enyht, desajnos tlsgosan kurta ebdsznet kvetkezett, majd megint kezddttellrl az egsz. Ks dlutn, amikor az utols riporter is elment, gyfordultam Terryhez, ahogyan a fuldokl kapaszkodik az utolsszalmaszlba.

  - Terry - knyrgtem rekedten -, akad itt olyan kedves, nyugodthely, ahov elmehetnnk inni valamit, s nem kell beszlni, legalbb tzpercig valamilyen bks nirvna, ahonnan kitiltottk a riportereket?

  - Ht persze - felelt Terry habozs nlkl -, ismerem a legmegfelelbb

 • 7/28/2019 Gerald Durrell; Vadaszat Felvevogeppel

  6/157

  helyet.- Ht akkor, amg isztok egyet, n felmegyek, s megfrdm - mondta

  Jacquie.- J, nem maradunk sokig - grtem -, csak le akarom csillaptani egy

  kicsit zillt idegeimet. Siktok, ha mg valaki megkrdi tlem, mitgondolok j-Zlandrl.

  - Igaz is - tudakolta Jacquie -, mit is vlaszoltl annak a riporternnek,aki ezt krdezte? Nem rtettem.

  - Azt felelte, hogy a kiktnek az a szglete, amit ltott, nagyoncsinos - mondta Terry vihogva.

  - Nem kellene ilyeneket mondanod - intett Jacquie.- Deht buta krds csak buta vlaszt rdemel.- Menjnk - szlt Terry -, mindkettnknek get szksge van egy

  pohr italra.Kvettem Terryt, ki a szllodbl az utcra. Tbb sarkon is

  befordultunk, azutn Terry benyomult egy barna ajtn. Mohn kvettem t,abban a hitben, hogy a bke s a nyugalom mennyorszgba jutok.

  j-zlandi ltogatsom els, bizonytalan lpseit csakis annaktulajdonthatom, hogy tlsgosan korn megismerkedtem azzal, amit gyneveznek, hogy trai itats. Figyeljk csak meg, csodlatos - szinte idilli

  - psztornekknt cseng ez a kifejezs. Tisztra siklt, kvr, mgis hescock kpt idzi, amint mohn s hlsan fogadjk a meleg moslkot anyjas gazda, a fld csillog szem embernek rdes, de jsgos kezbl.

  Pedig semmi sem llhat tvolabb az igazsgtl, mint ez.Az trai itats j-Zland esztelen italmrsi trvnyeinek egyenes

  kvetkezmnye. Hogy megakadlyozzk az embereket a lerszegedsben, akocsmkat hatkor zrjk, kzvetlenl az utn, hogy a tisztviselk elhagyjkhivatalukat. Ez annyit jelent, hogy munkahelykrl tvozva, lzas iramban

  knytelenek elrohanni a legkzelebbi kocsmba, s ktsgbeesettenigyekeznek magukba nteni annyi srt, amennyit csak brnak, a lehetlegrvidebb id alatt. Az iszkossg korltozsra sznt eszkzk kzl ezaz egyik legrtelmetlenebb, amellyel valaha is tallkoztam.

  A bke mennyorszgban, ahov Terry becsalogatott, ppen akkorzajlott az trai itats. Szinte lerhatatlan jelenet volt. Szomjasj-zlandiak sorakoztak vagy hszasval a sntspultnl, mindenki teljeshangervel beszlt, s nyelte a srt, olyan sebesen, ahogyan csak brta.

  Csapban vgzd locsolcsvn radt a sr, hogy a lehet leggyorsabban

 • 7/28/2019 Gerald Durrell; Vadaszat Felvevogeppel

  7/157

  jratlthessk a poharakat. Sorra a pultra csaptk az res korskat, s acsapos a pult mgtt fel-al futkosva fecskendezte beljk a srt. Amvelet nem volt knny, s taln tbb sr mltt a pultra, mint apoharakba. Gyors egymsutnban bemutattak vagy fltucat frfinak. Anevt egyiknek sem rtettem, de mindegyik azonnal megknlt egy-egykors srrel. Volt egy pillanat, amikor nyolc kors sr llt elttem, msikhrmat a kezemben szorongattam, gyhogy mr senkivel sem szorthattamkezet. Szablyos idkznknt, mintha adott jelre tennk, valamennyienkrusban kiltottak: - Igya ki, igya ki, mindjrt zrnak! - a sr s a zajegyttes hatsra megfjdult a fejem. Mire sikerlt meginnom a nyolckors srmet, titokzatos sszeeskvs eredmnyeknt msik nyolc kerlt ahelykre. Az j-zlandi vendgszeretet bkez, de kimert. Vglvratlanul, dobhrtyarepeszt ervel megdndlt egy hatalmas rzharang,mintha tzvsz ttt volna ki hirtelen. Azt gondoltam, kigyulladt a kocsma,s mmoromban azon tndtem, vajon a locsolcsbl ml srrel fogjk-eoltani a tzet. Terry gyszos tekintettel nzett rm.

  - Sajnlom, Gerry, itt a zrra - mondta nagyon szomoran. -Korbban kellett volna jnnnk.

  - Rettenetesen sajnlom - vltttem vissza, nem egszen szintn.Kinyomakodtunk az utcra, s visszatntorogtunk a szllodba, ahol

  Terry elbcszott. Jacquie-t a frd utn felhbortan dnek skipihentnek talltam.

  - Jlesett az ital? - rdekldtt.Vlaszra sem mltattam, csak leheveredtem az gyra, s behunytam a

  szemem. ppen kezdtem kellemesen elszenderedni, amikor kopogtak azajtn, s megjelent Brian Bell. Szemben jabb Szervezs lza ragyogott.

  - Hello - ksznttt nyjasan -, frissebbnek rzi magt?- gy rzem magam - feleltem elkeseredetten -, mintha pp most

  rgtam volna t magam egy klnlegesen nagy ksahegyen.- Nagyszer - mondta Brian meg sem hallva, amit mondtam.

  - Reggel korn kell indulnunk, s mivel ez az utols alkalom, gondoltam,kihajtatunk s megnzzk a ferdecsreket. Van mg idnk a tv-adseltt.

  Tapasztalatom szerint az let egyik alapszablya, hogy semmit semtanulhat az ember, ha nem vallja be tudatlansgt. Mondd meg, ha nemtudsz vagy nem ismersz valamit, s az emberek trni fogjk magukat, hogy

  megtantsanak r vagy megmutassk neked. Pillanatok alatt minden

 • 7/28/2019 Gerald Durrell; Vadaszat Felvevogeppel

  8/157

  kvnsgod teljesl. Most is ezt a filozfit alkalmaztam.- Mi az a ferdecsr? - krdeztem.Ennyi bevallott tudatlansg hallatra Brian kerek szeme mg jobban

  nekikerekedett, de udvariasabb volt annl, hogysem megjegyzst tegyen.- Egy kis gzlmadr - kezdte a magyarzatot, mintha szellemi

  fogyatkos ktves gyerekhez beszlne -, onnan kapta a nevt, hogyfloldalra csapott a csre. Csakis j-Zlandban tallhat, de itt sem maradtmr sok belle, azt hiszem, nincs tbb sszesen tezernl, br mg nemszmlltuk meg ket pontosan. A kzelben, a tengerparton van egy kisteleplsk, gondoltam, elugorhatnnk oda, s megnzhetnnk ket.

  Flrecsapott csr madarat ltni - ezt a lehetsget nem mulaszthatjael a termszetkutat mg akkor sem, ha trtnetesen olyan ahalmazllapota, amilyen az enym volt; rvidesen magunk mgtt hagytukteht Auckland klvrosait, s kirobogtunk a krnykre. Minl tovbbhaladtunk, annl nyomasztbb hangulat uralkodott el rajtam, mert a tjugyanolyan enyhn dimbes-dombos volt, mint Dorset s Devon hatrn:zld fvel bujn bentt, szzszorszppel pettyezett domboldalak, legelszbirkanyjakkal; szltl vd sarjerdkkel gondosan bekertett kis parcellk;mg az t mentn felrppen madarak is ugyanolyanok: sereglyek, srgas feketerigk, a magasban pedig pacsirta dalolta lebegve esti nekt. Csak

  azrt utaztam volna ilyen messzire Anglitl, hogy egy msik Anglibantalljam magam? - a sr utn ezt az jabb megprbltatst csaknemelviselhetetlennek reztem. Mikzben a part fel ztykldtnk agrngys svnyen, mlysges kesersgemben azon elmlkedtem, hogyugyan mirt is jttnk tulajdonkppen j-Zlandba. Akr otthon ismaradhattunk volna, ha mst sem ltunk, mint feketerigt meg pacsirtt.

  Brian gyesen bevezette a terepjrt egy birkanyj kzepbe, azllatok sztszrdtak elttnk, csak gy hullmzott a gyapjk futs kzben.

  Autnk lsvny mellett llt meg, amely mgtt egyenetlen, zsombkosterletet lttunk, majd felszradt iszappal bortott, sk flddarabot akavicsos partig, azon tl pedig a bartsgtalan, szrke tengert. Briankifejtette, hogy a ferdecsrek rendszerint itt, tlnk balra, egy hosszkavicsdombon tpllkoznak, de amikor a dagly elrasztja ezt a dombot,akkor beljebb hzdnak az elttnk elterl sk, iszapos terletre. Hibamregettk szemnket, ameddig ellthattunk, nyoma sem volt semmiflemadrnak. Brian dhdten morgott magban, ahogyan csak egy Nagy

  Szervez moroghat, amikor Szervezse ppen csdt mond, s lassan

 • 7/28/2019 Gerald Durrell; Vadaszat Felvevogeppel

  9/157

  behatolt az lsvnybe. Mi kvettk. les, hideg szl tmadt, ritks esthozott, s n meleg frdre meg puha gyra vgyakoztam. Ekkor Brianhirtelen megtorpant, s szemhez emelte tvcsvt.

  - Aha! - kiltott fel diadalmasan. - Itt vannak. Kiss eltrtek a szokotthelytl, de itt vannak.

  Kinyjtotta karjt, s n is a jelzett terletre irnytottam tvcsvemet.Els pillantsra csak szrkn, unalmasn terjeng iszapot lttam, az letlegcseklyebb nyoma nlkl. Azutn szrevettem, hogy az, ami elspillantsra nagy kiterjeds, szrke krnylszer hrtynak ltszott,szdt kavargssal mozog az iszapon. Alaposabb vizsglds utn kiderlt,hogy apr madarak sr tmegt ltom, s a madarak valami furcsa mdonszkdcselnek gy, hogy br szakadatlan mozgsban vannak, mindigpontosan ugyangy egytt maradnak. A tvolsg tlsgosan nagy voltahhoz, hogy pontosan lthassam, mit csinlnak, ezrt vatosan nekivgtunka grngys, zsombkos talajnak, amely elvlasztott tlk, s sikerlt vagyhatvan mternyire megkzelteni ket, szemltomst anlkl, hogy egycsppet is megriadtak volna. Most mr tisztn kivehettk, mit mvelnek, smondhatom, egyike volt a legklnsebb csoportos tevkenysgnek,amelyet valaha madaraktl lttam.

  A ferdecsrek kis madarak, fell kkesszrkk, alul fehrek, fejk

  fels rszn s szemk fltt fehr csk hzdik keresztbe, lluk alattnagyon takaros fekete szakllka dszlik. Kis csrk nyesks mdjra hajlikbalrl jobbra, s emiatt szpen domborod fejk, a fekete szemekkel egyttklns mdon piszeorrnak ltszik. Mozgsuk azonban sokkal inkbblenygztt, mint csrk sajtsgos formja. Vagy tvenen lehettek, snagyjbl hatszor kilenc mteres terletet szlltak meg. Valamennyienfllbon lltak, szemben a szllel. Megfigyeltem, hogy mindegyik madrmintegy harminc centimternyire ll szomszdjtl. Tollkat rzva,

  hunyorogva lldogltak, hihetetlenl gyszos tekintettel, s egyenslyoztktrkeny testket a szlben. Azutn hirtelen, s - amennyiremegllapthattam - minden klnsebb ok nlkl, egyikk (fllbon)elreugrott vagy tizent centimternyire. Ez termszetesen sztzillta volnaaz egsz csoport tgondolt terleti megoszlst, most teht az elsnekmegmozdult madr kzvetlen szomszdainak is meg kellett mozdulniuk,ezt kveten az legkzelebbi szomszdaik is knytelenek voltakmozdulni, s gy tovbb. Ilyen mdon idszakonknt az...