ingrijirea paleativa

  • View
    27

  • Download
    2

Embed Size (px)

DESCRIPTION

ingrijirea paleativa a persoanelor cu hiv

Text of ingrijirea paleativa

NGRIJIREA PALIATIV-pentru persoanele cu HIV/SIDA-ngrijirea paliativngrijirea paliativ reprezint ngrijirea complet a persoanelor care sufer de boli incurabile, uurndu-le suferina i oferindu-le sprijin n momentele dificile.

Scopul ngrijirii paliative este asigurarea unei ct mai bune caliti a vieii pentru bolnavi i familiile acestora. Ajut att pacientul s duc o via ct mai apropiat de cea normal pn la moarte, ct i familia s fac fa n timpul bolii pacientului i dup decesul acestuia, inclusiv prin serviciul de suport n perioada de doliu.

Beneficiar al ngrijirii paleative poate fi orice pacient cu o boal cronic progresiv, incurabil sau amenintoare de via, indiferent de vrst, diagnostic i prognostic.

Exit o serie de afeciuni care necesit o ngrijire paleativ, cum ar fi: cancer, HIV/SIDA, boli neurologice degenerative, insuficiena cardiac progresiv i cronic n stadii avansate, insuficiena renal avansat, boli pulmonare n stadii avansate, alte boli incurabile progresive, malformaii congenitale grave, distrofii neuro-musculare, scleroza multipla etc.

ngrijirea paliativ este asigurat de o echip multidisciplinar:

medic asistent medical infirmiera psiholog asistent social preot/pastor terapeui farmacistngrijirea paliativ din Romnian sistemul actual din Romnia ngrijirile paliative sunt asigurate unui numr restrns de pacieni datorit dezvoltrii insuficiente a serviciilor dar mai ales datorit apariiei i dezvoltrii haotice a acestor servicii astfel nct multe zone i implicit numr mare de pacieni nu pot beneficia de ngijirile de care au nevoie. Medicii de familie care sunt repartizai n reea relativ bine distribuii pe teritoriul rii sunt o for important, util i necesar pe care o putem implica n abordarea paliativ a pacienilor.Primul serviciu de ngrijiri paliative a aprut n 1992, la Braov, i se numete HOSPICE Casa Speranei - ngrijire la domiciliu, an n care a ngrijit aproximativ 60 de aduli bolnavi. n prezent, HOSPICE Casa Speranei ngrijete gratuit peste 2.500 de pacieni anual n judeul Braov i Bucureti, urmnd s deschid a doua unitate cu paturi la Bucureti. n 2012 funcionau n 23 de judee, 70 de servicii de ngrijiri paliative (ONG, SC, SRL).Programul Naional propune obiective pe termen scurt i mediu n vederea susinerii dezvoltrii coordonate n Romnia a serviciilor de ngrijiri paliative pentru acoperirea nevoii de ngrijire, n mod uniform, n toate judeele. Aceasta va presupune informarea i educarea profesionitilor din domeniul medical, realizarea cadrului legislativ i dezvoltarea propriu- zis de servicii. Documentul a fost prezentat i nregistrat la Ministerul Sntii n data de 8 august 2012, iar n 6 septembrie a fost prezentat public, pentru prima dat n plenul Conferinei Asociaiei Naionale de ngrijiri Paliative.

n Romnia aproape 150.000 persoane au nevoie anual de ngrijiri paliative, ns gradul de acoperire cu servicii specializate este de doar 4,2% i de 6,7% pentru bolnavii oncologici. Dar pentru a putea mbunti ct mai rapid aceast situaie este nevoie de o dezvoltare naional coordonat i accelerat a serviciilor de ngrijiri paliative, bazat pe o strategie naional agreat de profesioniti i susinut de autoriti.

Pachetul de servicii medicale elaborat de Ministerul Sntii enumer obiectivele asistenei medicale primare acordat de medicul de familie:

a) Creterea accesului populaiei la asistena medical primar;b) Creterea accesului la servicii medicale cu accent pe serviciile de prevenie;c) Optimizarea utilizrii resurselor;d) Acordarea de servicii medicale pentru boli prioritare (diabet, boli cardio-vasculare, BPOC, cancer);e) Creterea capacitii medicului de familie de a rezolva un numr ct mai mare de afeciuni la acest nivel;f) ncheierea episoadelor de boala.Pachetul de servicii medicale enunat de Legea privind reforma sistemului sanitar vine s acopere necesarul de ngrijire paliativ dar insuficient. La un pacient care necesit ngrijire paliativ medicul de familie va efectua vizite la domiciliu pentru afeciunile oncologice cu ECOG 3-4, insuficien cardiac clasa NYHA III-IV, accidente vasculare sechelare cu tetraparez, paraparez. n cursul vizitelor la domiciliu trebuie s evalueze holistic pacientul, enumernd problemele sale de ordin fizic (medical), social, psihologic si spiritual, efectueaz un plan de ngrijire, contacteaz serviciile sociale pentru rezolvarea problemelor de ordin social.

Cred c este necesar menionarea mai detaliat a aciunilor care trebuie ncredinate medicului de familie privind abordarea paliativ bineneles n funcie de curicula de pregatire a acestuia.

Abordarea paliativ trebuie s cuprind urmtoarele aciuni;

evaluarea iniial holistic;

ntocmirea unui plan de aciuni adaptat nevoilor pacientului;

evaluarea corect a durerii;

evaluarea altor simptome;

cunoaterea diferitelor clase de medicamente, doze i interaciuni posibile;

folosirea instrumentelor de evaluare validate: VAS, MMSE, scala HAD;

evaluarea de etap;

consilierea familiei privind procesul de ngrijire;

comunicarea adecvata ntre profesionitii implicai n ngrijire;

comunicarea onest cu pacientul i familia acestuia pe tot parcursul ngrijirii;

servicii de bereavement.

Este absolut necesar demararea Programului Naional de ngrijire Paliativ, pregtirea medicilor de familie pentru a putea acorda servicii de calitate conform standardelor, completarea pachetului de servicii cu aciuni bine denumite, bine descrise conform unor protocoale ntocmite de specialiti n ngrijire paliativ i aprobate de Asociaia Naional de ngrijiri Paliative care este membru al Asociaiei Europene de ngrijiri Paliative.

Harta cu rspndirea diferitelor servicii de ngrijire paliativ n Romnia: 2009(a), 2012 (b)ngrijirea paliativ pentru persoanele cu HIV/SIDA

HIV sau virusul imunodeficientei umane, este un retrovirus care provoac o infecie cronic, afectnd sistemul imunitar al persoanei infectate, slab rezistent n mediul ambient. HIV/SIDA este o boal cronic, incurabil, cu o rspndire greu de imaginat i controlat. Ea afecteaz att bolnavul, ct i familia lui.

Virusul este izolat n snge, sperm, secreii vaginale, saliv, lapte matern, lichid cerebro-spinal, lichid amniotic, urina. Se transmite sexual i parenteral, apare cu predilecie n cadrul unor anumite grupuri de oameni:

barbaii homosexuali / bisexuali activi;

consumatorii de stupefiante injectabile;

cei care fac transfuzii sau primesc produse din snge;

partenerii sexuali ai celor infectai;

nou-nscutii din mame infectate.

n infecia HIV/SIDA alterneaz starea de bine cu perioadele acute de boal. De cele mai multe ori se poate aprecia regresia bolii, dar nu se poate anticipa decesul. Aceste alternri ale strii de bine cu strile acute ale bolii cauzeaz stres psihic att pacientului, ct i familiei. Familia este tot timpul n ateptarea inevitabilului (morii) care nu se tie cnd apare. Fiecare stare proast a pacientului, acutizarea bolii, creeaz un stres suplimentar familiei. De aceea se spune c boala HIV este o boal a familiei. Prinii i familia ncearc s anticipeze i s accepte pierderea, dar este foarte greu. Sperana lor i a pacienilor este c se va putea tri foarte mult timp cu SIDA, chiar dac sunt foarte bolnavi i chiar dac n anumite cercuri i mass media apar i exist atitudini negative.Bolnavii cu SIDA n faz terminal au nevoie de ngrijiri speciale care ar trebui s fie acordate n spital pentru a se putea respecta i aplica precauiunile universale. Este nevoie de personal de ngrijire i de materiale de unic folosin care au un cost ridicat.

ngrijiri paliative pentru persoanele cu HIV/SIDA, este un concept de ngrijire, care combin un ir de msuri, terapii, ngrijirea activ i total a pacienilor, a cror boal nu mai rspunde la tratament curativ, prin prevenirea i nlturarea suferinei, prin identificarea precoce, evaluarea corect a tratamentului durerii i ale altor probleme - fizice, psiho-sociale i spirituale, n scop de a mbunti calitatea vieii pacienilor i familiilor lor, ce sufer de infecia HIV/SIDA, asociat cu alte maladii incurabile, care pun n pericol viaa;

Regulamentul cu privire la organizarea serviciilor de ngrijiri paliative pentru persoanele cu HIV/SIDA (n continuare Regulament) este elaborat n conformitate cu recomandrile Organizaiei Mondiale a Sntii, Ghidului naional de Tratament i ngrijiri n infecia HIV i SIDA, ordinului Ministerului Sntii nr.154 din 01.06.2009 Cu privire la organizarea serviciilor de ngrijiri paliative.

Regulamentul stabilete noiuni i principii de baz ale serviciilor de tratament i ngrijiri paliative pentru persoanele cu HIV/SIDA, modul de organizare a acestor servicii, criteriile de selectare a beneficiarilor, obligaiunile funcionale i drepturile prestatorilor de servicii n cauz.Beneficiarii de ngrijiri paliative sunt persoanele cu HIV/SIDA, de toate vrstele, cu maladii cronice n stadiu avansat i alte boli cu pronostic limitat, cu simptome necontrolate, care prezint un anumit nivel de dependen.

Lund n consideraie simptomele i caracterul specific al bolii, ngrijirea paliativ poate ncepe din momentul stabilirii diagnosticului HIV/SIDA.Volumul ngrijirilor paliative poate varia, ncepnd cu consilierea i supravegherea simpl a pacientului, colaborarea cu ngrijitorii primari, la etapele incipiente ale maladiei, pn la ngrijire paliativ deplin la sfritul vieii.Impredictibilitatea bolii HIV/SIDA este o problem i pentru personalul de ngrijire. Este greu s defineti faza terminal a bolii, cu diferitele ei exacerbri, s ncerci s stabileti o balan ntre interveniile active i ngrijirile paliative acordate n ultima faz (pentru moarte iminent).

Cteodat se pot lua decizii dac moartea pare inevitabil, dar alteori nu poi ti, nu poi fi sigur. Aceasta este cea mai mare problem: s lai pacientul s moar n pace sau s mai ncerci inerea lui n via cu orice pre, aa cum dorete familia.

B