of 128 /128
ŰRTAN ÉVKÖNYV 2007 Az Asztronautikai Tájékoztató 59. száma Kiadja a Magyar Asztronautikai Társaság

Űrtan Évkönyv 2007 kötetének

 • Author
  lamdat

 • View
  225

 • Download
  6

Embed Size (px)

Text of Űrtan Évkönyv 2007 kötetének

 • RTAN VKNYV 2007

  Az Asztronautikai Tjkoztat 59. szma

  Kiadja a Magyar Asztronautikai Trsasg

 • 2007. prilis 13-n a Pusks Tivadar Tvkzlsi Technikum, a Termszet Vilga folyirat s a MANT szervezsben rdikapcsolatot teremtettek a Nemzetkzi rllomson tartzkod Charles Simonyival, aki vlaszolt a magyar dikok ltal feltett krdsekre. (Fot: Horvth Mrk) Cmlap: Charles Simonyi a Nemzetkzi rlloms fedlzetn a magyar Pille sugrdzismr mszerrel is vgzett mrseket 2007 prilisban. (Kp: NASA)

 • RTAN vknyv 2007

  Az Asztronautikai Tjkoztat 59. szma

  Kiadja a Magyar Asztronautikai Trsasg

 • 2

  Magyar Asztronautikai Trsasg

  RTAN vknyv 2007

  Asztronautikai Tjkoztat 59. szm

  Szerkesztette: Dr. Frey Sndor

  Kiadja a Magyar Asztronautikai Trsasg, Budapest kzirat gyannt

  HU ISSN 1788-7771

  Kszlt 400 pldnyban

 • 3

  Elsz

  Az RTAN vknyv hsges olvasinak feltnhetett, hogy ettl a ktettl kezdve megvltoztattuk a cmben szerepl vszmozs logikjt. Korbban, 2006-ig az vszm az vknyv kiadsnak vre utalt. gy gondoltuk azonban, hogy szerencssebb gyakorlat, ha ezentl inkbb a beszmolban rintett v szma ll a cmlapon. Hosszabb id mlva leemelve a knyvet a polcrl, knnyebb lesz majd a trgyvet azonostani, akr a ktet cme alapjn. (A dntsben szerepe volt annak is, hogy az vknyvek kiadsi idpontjt sokszor a pnzgyi lehetsgek is korltozzk, ezrt a dtum nha bizonytalan.) A tavalyi ebbl a szempontbl tmeneti v cmadsi gondjt gy oldottuk meg, hogy mr a cmben utaltunk az rkorszak tvenedik vre.

  2007-ben nnepeltk az rkorszak kezdetnek, a Szputnyik1 plyra lltsnak 50. vforduljt. Erre a nevezetes alkalomra a Magyar Asztronautikai Trsasg is kszlt. Utlag visszatekintve elmondhatjuk, hogy ernkhz mrten st taln azon tl is sikerlt mltkppen megnnepelnnk a jubileumot. Szoksos programjainkon tl rdimsorokat indtottunk, orszgos rkutatsi dikvetlkedt hirdettnk, killts szervezsben vettnk rszt. Az v kiemelked esemnye volt Charles Simonyi magyar szrmazs rturista ltogatsa a Nemzetkzi rllomson.

  Ezekkel a tmkkal olvasink termszetesen az vkny lapjain is tallkozhatnak. Szoks szerint sszefoglaljuk a vilg s haznk rkutatsnak trgyvi esemnyeit. Szomor ktelessgnk megemlkezni Dr. Mszros Istvnrl, a MANT 2007-ben elhunyt ftitkrhelyettesrl. Beszmolunk a Trsasg rendezvnyeirl, s kzljk a dikok szmra kirt rkutatsi esszplyzatunk kzpiskols gyzteseinek a legjobb helyezst elrt lnynak s finak a dolgozatt is. Bzunk benne, hogy tagtrsaink rdekldssel forgatjk kiadvnyunkat, lvezettel olvassk a cikkeket, s vek mlva is hasznos informci-forrs marad az RTAN vknyv.

  Az vknyv megjelentetst a Krnyezetvdelmi s Vzgyi Minisztrium s a Magyar rkutatsi Iroda tmaplyzatn elnyert tmogats tette lehetv, amirt ezton is ksznetet mondunk.

  Budapest, 2008. december

  A szerkeszt

 • 4

  Szemelvnyek az rkutats 2007-es esemnyeibl

  sszelltotta: Dr. Kelemen Jnos

  sszelltsunkban elssorban az rvilg internetes hrportl (www.urvilag.hu) anyagaibl vlogattunk. Az eredeti hrek, beszmolk, sszefoglalk szerzi: Apthy Istvn, Boros-Olh Mnika, Dancs Bla, Galntai Zoltn, Horvai Ferenc, Horvth Tams, Frey Sndor, Kecskemty Kroly, Kereszturi kos, Plfalvi Jzsef, Szalai Sndor. A felhasznlt kpek tlnyom rsze NASA, ESA s JAXA fot.

  2007. janur jabb rv a Titan tavai mellett. Van-e folykony sznhidrogn a Szaturnusz risholdj-nak felsznn? A legfrissebb vlasz ismt: igen. A NASA Cassini-rszondjnak 2006. jliusi Titan-megkzeltse alkalmval kszlt radarmegfigyelsek eredmnyeit most hoztk nyilvnossgra. Szmos gyenge radarvisszaver-kpessg terlet mutatkozott az szaki

  fltekn a 70. s a 83. szlessgi fok kztt, melyek simasguk, alakjuk s a hozzjuk kapcsold, folykra emlkeztet kpzdmnyek alapjn tavak, illetve tmedrek lehetnek. Eddig legalbb 75 ilyen radarstt terletet talltak, amelyek mrete 3 s kb. 70 km kztti. A tavak peremvidke vltozatos; nhol les, ms esetek-ben fokozatosan alakul t a felszn jellege a tmeder s a krnyez terlet kztt. A tmedreket nem minden esetben tlti ki teljesen folyadk. A rszlegesen feltlttt jelleg arra utal, hogy a folyadkszint vltoz lehet, idn-knt akr ki is szradhatnak a kpzdmnyek. Br mg mindig nem zrhat ki teljesen, hogy a tmedencket valamilyen kis srsg, a holdon eddig megfigyelteknl sttebb, szilrd s finomszemcss ledk tlti ki, a legvalsznbb az, hogy a medrekben folykony metn, esetleg metn-etn keverk hullmzik.

  Az j radarmrsek ltal lefedett kb. 140 km szles sv. A sznek a felszn radarvisszaver kpessgt jelzik: minl sttebb a terlet, annl gyengbben veri vissza a radarhullmokat. A legkisebb megklnbztethet rszletek 500 mteresek. (Kp: NASA/JPL/USGS) A STEREO els eredmnyei. A NASA tavaly oktber 25-n felbocstott STEREO rszon-daprosnak mind a 16 mszere hibtlanul mkdik az els kt ht ellenrz mrsei szerint. A Hold gravitcis tert kihasznlva 2006. december 15-n elbb az Ahead elnevezs (vagyis az ell halad) szonda kerlt vgs, a Fldnl kiss beljebb fekv plyra. Ezt kveti janur 21-n a Behind a Fldtl lemaradva. A manverek folytn 1 v alatt a kt szon-da a Nap fell nzve 43 foknyi szgtvolsgra kerl majd egymstl. Egyes plazmamszerek kztk a magyar rszvtellel mkd IMPACT mr nhny nappal a felbocsts utn rtkelhet eredmnyeket kldtek, december 4-n pedig sikerlt a SECCHI 5 teleszkpjnak fedelt is kinyitni, s elkszltek az els kivl minsg korona- s napfelszn-kpek, 2 hullmhosszon lthat fnyben s egy ultraibolya tartomnyban.

  Br rvidesen elrjk a naptevkenysgi minimumot, december 5-n egy ilyenkor rend-kvli mretnek szmt, X9.0 erssg (rntgensugrzsban az eddig mrt 28. legersebb) fler jelent meg a Nap keleti oldaln, melyet msnap ugyanarrl az aktv terletrl egy alig

 • 5

  kisebb, X6.5 mret kitrs kvetett. A ksr koronakitrseket (CME) s az ezeket kvet szolris rszecskeesemnyt a SOHO-val egyidejleg a STEREO mszerei is szleltk, a maximlis rszecskefluxust december 7-n. Az IMPACT LET detektora igen j tmeg-felbontsnak ksznheten sikerlt elklnteni a Ne, Mg, Si s S elemeket a nagyenergij tlttt rszecskk kztt. prilis elejre a kt szonda szgtvolsga elri a 3 fokot, amely mr lehetv teszi a sztereokpeknek ksznheten a CME-k Nap-Fld irny sebessgnek becslst is. ton a legjabb Progressz. A Nemzetkzi rllomsra (ISS) tart orosz teherrhaj kt-napos t utn szombaton rkezik cljhoz. A Progressz-M59 (ms jellssel Progressz-24) Bajkonurbl indult, janur 18-n. Szoks szerint utnptlst szllt az ISS hrom rhajsa szmra, sszesen 2,5 tonna tmegben. Nem sokkal a start eltt a feleslegess vlt dolgokkal megrakodott Progressz-22 (vagyis az rllomshoz indtott 22. teherrhaj) levlt az ISS-rl, s a Fld sr lgkrbe rve megsemmislt. (A korbbi teherrhajk kzl az sszel indult Progressz-23 (-M58) tovbbra is a Zvezda modulhoz csatlakozva vrja hasonl sorst.) Az j Progressz az orosz Pirsz modulhoz dokkol janur 20-n. A mostani indts klnlegessge, hogy az ppen szz vvel ezeltt szletett Szergej Koroljovra is emlkeznek vele. A szovjet rraktk fkonstruktrnek arckpt a Szojuz hordozrakta oldaln is elhelyeztk.

  Fldet rt az indiai visszatr kapszula... pontosabban vizet, hiszen a Bengl-blbl halsztk ki a janur 10-n indtott SRE-1-et. Az SRE (Space-Capsule Recovery Experiment) 11 napig keringett polris, 637 km magas Fld krli plyn, fedlzetn anyagtudomnyi s biolgiai ksrletekkel. Janur 22-n trt vissza. Az 550 kg-os visszatr reszkz alkalmat adott az indai szakembereknek az emberes rreplsek techno-lgijnak tesztelsre is.

  Lencsevgen a Lutetia kisbolyg. A Rosetta rszonda 2007 janurjban a 21 Lutetia kis-bolygt tanulmnyozta. Az rszonda most kis felbonts kpeket ksztett a kisbolyrl, de mg visszatr hozz. A 21 Lutetit 36 rn keresztl figyelte meg 2007. janur 2-n s 3-n a Rosetta stkskutat rszonda. A jelents magyar rszvtellel ptett reszkz vgs clpontja a 67P/Csurjomov-Geraszimenk-stks, melyet vrhatan 2014 mjusban r majd el. Az rszondt 2004. mrcius 3-n, hossz halasztst kveten indtotta az Eurpai rgynksg Ariane-5 hordozraktval. tja sorn a Rosetta megkzelti a Marsot, a 21 Lutetia s a 2867 Steins kisbolygkat (2008-ban illetve 2010-ben). A legnagyobb kzelsget megelzen, Nap krli keringse idejn a Rosetta mr megfigyelte a Steins aszteroidt 2006 mrciusban, s most a Lutetira vethetett a tvolbl egy pillantst. A kisbolyg fnyessg-bl kvetkeztethetnek alakjra, pontosabb felszni sszettelre, mretre. gy a nagyobb megkzeltsre mr bizonyos tudomnyos informcik birtokban kerlhet sor, amikor nagy-felbonts felvteleket is vrhatunk az gitest felsznrl. A kb. 100 km tmrj Lutetia a megfigyelskor mintegy 245 milli km-re volt a Rosetttl. A Rosetta a tervek szerint 2010. jlius 10-n, 15 km-es msodpercenknti sebessggel, mintegy 3 ezer km-re halad el a Lutetia kisbolyg mellett.

 • 6

  r-origami. Mi sl ki abbl, ha a paprhajtogats mvszett sszehzastjk az rtechnolgival? Japn specialits! A paprhajtogats mvszete valsznleg Knban szletett, de a modern idkben Japnban fejleszettk tklyre. Az origami ma is mlyen gykerezik a japn kultrban. Szinte termszetesnek tnik, hogy ezt a tudst az rkutatsban is hasznostsk. A japn JAXA rgynksg kutatrszlegnl (ISAS) kln csoport foglalkozik sszetett szerkezetekkel. Az egyik vezet tma a napvitorls: nagymret, vkony hrtykat lehetne alkalmazni bolygkzi rszondk hajtsra, a Nap sugrnyomst kihasznlva. Br az gy nyerhet gyorster igen kicsi, de hossz ideig hat, ezrt nagy sebessgek is elrhetk vele. Hossz tvon a megolds hatkonyabb, mint ha a szonda hajtanyagot cipelne magval. Az alapfeladat nagyfellet tbb tz mteres napvitorlk vilgrbe juttatsa, ami magban foglalja az ssze- s szthajtogats problmjt. Egy hatkonyan mkd napvitorla legalbb 60 mter tmrj, rendkvl knny (ezrt vkony, akr 10 mikromteres), s a lehet legkisebb trfogatban elfr a hordozrakta orrkpjban. A japnok 2004 ta tszr vgeztek napvitorla-kinyitsi ksrletet a felslgkrben. A technolgia a nem tl tvoli jvben alkalmazsra ksz lesz. A JAXA mg nem vgleges tervei kztt szerepel egy, a Jupiterhez 2011 krl indtand napvitorls, ionhajtmvel kiegsztve.

  Hasonl jelleg, origami-szakrtknek val feladat nagymret antennk feljuttatsa s kinyitsa a Fld krli plyn. Erre a legutbbi plda a decemberben startolt Kiku-8 (ETS-VIII) kommunikcis mhold volt. A kutatsok sorn amelyek erdemnyei nagyrszt azrt egyelre az asztalfikban maradnak sokszor igyekeznek a termszettl ellesni a mdszere-ket. Egy virg kinylsa sok szempontbl hasonl problma: a minimlis trfogatba csoma-golt szirmokat a lehet legkevesebb energia felhasznlsval kell kibontani. Ha egy ered-mny nem is hasznosul az rkutatsban, lehet nem vrt alkalmazsa is. Az egyik eredetileg napvitorlshoz kszlt, immr szabadalmaztatott mdszert egy mozdulattal kinyithat s sszecsukhat turistatrkpek gyrtsra hasznljk. Lzeres kapcsolat mhold s replgp kztt. Januri beszmolk szerint az ESA geo-stacionrius plyn lev Artemis holdja a vilgon elsknt prblta ki a ktutas optikai adat-tvitelt egy replgppel. A december eleji kt tesztrepls sorn 6 illetve 10 km-es magas-sgban replt a gp. Az thidalt tvolsg a mholdig kb. 40 ezer km volt. Az oda-vissza kap-csolat hat alkalommal jtt ltre. (A teljestmny ahhoz hasonlthat, mintha egy golflabdt

  kellene eltallni a Prizs-Brsszel kztti tvolsgbl.) Az Artemis (Advanced Relay and Technology Mission Satellite) korbban sikere-sen tesztelte a lzersugrral trtn kommunikcit az alacsony plyn kering francia fldmegfigyel SPOT-4 holddal. Ez ksrlet 2001 novemberben szintn vilgels-sget jelentett. Ekkor a SPOT-4 kpei optikai ton jutottak az Artemisre, mint tjtszllomsra, ahonnan rdihullmok segtsgvel

 • 7

  rtk el a Fldet. A SILEX optikai adattviteli berendezst 2005 novembertl nemzetkzi ksrletben, a japn Kirari mholddal is kiprbltk. Ez volt az els plda a ktutas optikai kommunikcira reszkzk kztt.

  Az optikai technolgia a rdis adattvitelhez kpest szmos elnnyel jr. Kisebb tme-g s energiaigny fedlzeti berendezsekkel nagyobb adattovbbtsi sebessg rhet el. Nagyobb a biztonsg, az eljrs nem rzkeny a zavar interferencira. Az Artemis term-szetesen rdis adattovbbtst is vgez, pldul az ESA Envisat holdjnak mrseit kzvetti a Fldre napi rendszeressggel. Knai rfegyverteszt? Amerikai titkosszolglati rteslsek szerint Kna sikeresen prblt ki egy olyan eszkzt, amellyel mholdakat lehet megsemmisteni. Az egyelre megerstsre vr gyan szerint janur 11-n egy kiregedett knai mete-orolgiai mholdon prbltk ki a mdszert. Az alacsony polris plyn kering, 1999-ben indtott Feng Yun-1C (FY-1C) holdat egy ballisztikus raktval indtott megsemmist eszkzzel tettk mkdskptelenn. Ha a hr igaz, akkor egy jelents j knai katonai eszkzzel kell szmolni, amely jelen pillanatban mg legfeljebb politikai fegyvernek tekinthet. Az eset nyomn radsul szmottev mennyisg r-szemt keletkezhetett. A tavaly nagy visszhangot kivltott j amerikai rstratgia mgtt meghzd egyik legersebb motivci ppen a knai szndkoktl, az zsiai orszg gyorsan nvekv rbeli jelenlttl val flelem. Nhny hnappal ezeltt pldul elterjedt a hr, hogy egy amerikai katonai mholdat lltlag knai lzeres berendezssal cloztak meg a Fldrl. (A mholdak megsemmistse termszetesen korntsem knai tallmny: ilyen ksrleteket az amerikaiak s a szovjetek az rkorszak kezdete ta vgeztek.) Moszktk rszemmel. A francia SPOT-5 tvrzkel mhold nagyfelbonts kpei alapjn elre jelezhetk Afrikban a fertz betegsgeket terjeszt rovarok megjelensi terletei. A Francia rgynksg (CNES) ltal is tmogatott ksrlet sorn Szenegl egy kijellt ter-letn az idszakos tavak helyeit mrtk fel. A csapadkos monszunidszakban megjelen llvizekben szaporodnak el a moszktk, amelyek aztn megfertzik a lakossgot s az itatni vitt hzillatokat.

  A sznyogok 400 milli ve vannak jelen a Fldn, manapsg mintegy egymilli fajjal. A vrszv rovarok emberek milliinak lett veszlyeztetik az ltaluk terjeszett fertz betegsgek (pl. a malria, a srgalz) rvn. Egyes vlemnyek szerint a klma globlis fel-melegedse nyomn a vrushordoz sznyogok elterjedse nem csak a trpusi terletekre korltozdik majd. A mholdfelvtelek s a helyben mrt meteorolgiai s hidrolgiai ada-tok alapjn jl meg lehet becslni a moszktk letciklusnak kezdett. A legjobban vesz-lyeztetett terleteket aztn a helyiek elkerlhetik, az egszsggyi hatsgok szksg esetn idejekorn oltsokkal vdekezhetnek. A cl a vlsgkezels helyett a kockzat kezelse, mg mieltt a helyzet vlsgosra fordulna. E tbb kutatsi terletet fellel ksrletben a mhol-das adatok csak az egyik informciforrst jelentik. 2007. februr Hamarosan hazaindul a Hayabusa. Ahhoz, hogy a Hayabusa japn kisbolygkutat r-szonda 2010-ben valban visszajusson a Fldhz, 2007 februrjban el kell hagynia az Itokawa kisbolyg plyjt. A Hayabusa (Hjbusz Slyom) szonda irnytsrt felels japn szakemberek ezeket a heteket a 2003. mjus 9-n, M-5 hordozraktval indtott, ionhajtmvel felszerelt kisbolygszonda, az (25143) Itokawt megltogat reszkz visszatrsnek elksztsvel tltik. Az rszonda jelenleg az Itokawval azonos plyn

 • 8

  kering a Nap krl. Ahhoz, hogy visszainduljon, nagy szerencse is szksges, hiszen az rszonda meglehetsen nehezen teljestette feladatt, szmos meghibsods lpett fel klde-tsnek eddigi szakasza sorn.

  A Hayabusa ltal vizsglt kisbolyg 2006. november 24-n, hossz id utn vgre fldi tvcsvekkel is megfigyelhetv vlt. A Kiso Obszervatrium 105 cm-es Schmidt-tvcsv-vel rktettk meg az Itokawt, ami akkor ppen a Gemini csillagkpben tartzkodott. A megfigyelskor 21 magnitdj kisbolyg Fldtl val tvolsga 0,78 Csillagszati Egysg (120 milli km) volt. 2007. janur 22-n 0,46 CSE, jlius 23-n pedig mindssze 0,28 CSE lesz bolygnktl mrt tvolsga. A Slyom ltal tanulmnyozott kisbolygt utoljra 2004 szeptemberben tudtk megfigyelni fldfelszni tvcsvekkel.

  A Hayabust 2003. mjus 9-n indtottk a Kagoshima rkzpontbl, 2005 november 25-n pedig anyagmintt gyjttt a kisbolyg felsznrl. Kldetse korntsem volt zkken-mentes: hrom giroszkpjbl kett lellt, pattog leszllegysge, a MINERVA elsuhant a kisbolyg mellett, a mintavtel is csak tbb prblkozs utn sikerlt (felttelezheten). Az reszkz jelenleg megkzeltleg 73 milli km tvolsgba van bolygnktl. Februrban a tervek szerint megint munkba llnak a szonda ionhajtmvei, hogy megkezdje visszautaz-st a Fldre. 2010 jniusban a kutatk remnyei szerint a Slyom psgben r fldet zskmnyval, az Itokawa felsznrl szrmaz mintkkal. A NASA a Holdat bombzn. Egy nhny ven bell megvalsul becsapdsi ksrlettel kvnja a NASA felmrni, mennyi vzjg s milyen koncentrciban rejtzhet a Hold dli plusnak rkk rnykban lv krtereinek mlyn. Az eredmnyek az emberes exped-cik helysznt segthetnek eldnteni.

  A 2008 oktberben indtand Lunar Reconnaissance Orbitert (LRO) nem sokkal indtsa utn egy msik holdszonda is kvetn a NASA legjabb tervei szerint. A 79 milli dollrbl megvalstand Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) feladata az lenne, hogy a Hold dli plusba juttasson egy be-csapd egysget. Az rszonda tjnak tdik napjn haladna el a Hold mellett, hogy annak gravitcis len-dt hatst a Holddal majdnem megegyez tvolsg Fld krli plyra lljon. 81 nappal ksbb ismt elhaladna a Hold mellett, a becsapdsra ekkor kerlne

  sor. Az anyaszonda rzkeli megfigyelnk az egyharmad futballplya mret, t mter mly krtert, illetve az abbl kidobd anyagot. A spektroszkpos vizsglatokbl a vzjg jelenlte 0,5%-os koncentrci alatt kimutathat lesz. A Clementine s Lunar Prospector amerikai (Pentagon, illetve NASA) rszondk mrsei vz jelenltre utaltak, az Arecibi rditvcs a vzjeget nagy koncentrciban tartalmaz terlet nagysgt hozzvetleg 10 ngyztkilom-terre tette. Az LCROSS rszonda becsapd egysgeknt az Atlas-5 hordozrakta tetejre erstett, talaktott Centaur vgfokozatot hasznlnk fel. Az gy ltrejv robbanskor 220 tonna trmelk dobdna ki a felsznbl. Mindennek sszettele fldi teleszkpokkal is ele-mezhet lenne. Az esemny utn az LCROSS, kvetve a becsapd egysg sorst, szintn becsapdna a felsznbe, melynek kidobd anyagt a fldi tvcsvekkel szintn megfigyel-nk. A programba a Hubble-rteleszkpot is bevonnk. Az LCROSS megvalstsa 2007 februrjnak vgn rkezik jabb fzisba, amikor elkszl az LCROSS rszletes terveinek elemz jelentse. A nyert adatokbl a NASA az emberes expedcik helysznnek eldntst remli, a vzjeget ugyanis jl hasznosthatn egy lland holdbzison dolgoz szemlyzet. jra a Nap alatt. Az Eurpban ptett Ulysses szonda most ismt a Nap dli plusa fltt repl. A Fld s a bolygk keringsi skja tbb-kevsb egybeesik a Nap egyenlti

 • 9

  skjval. Az Ulysses az els reszkz, amely jelentsen, majdnem merlegesen kitrve ebbl a skbl, kzponti csillagunkat s krnyezett fellrl s alulrl is kpes megfigyelni. Mostani Nap krli plyjnak peridusa 6,2 v. A programot eredetileg 5 vesre terveztk, de az rszonda s 9 fedlzeti mszere mg most, tbb mint 16 v utn is jl brja a munkt. Mkdtetsk ugyanakkor egyre nehezebb, mivel a fedlzetn rendelkezsre ll elektromos teljestmny folyamatosan cskken. (A radioizotpos termoelektromos genertor a radioaktv bomlsbl szrmaz ht alaktja elektromos energiv.) Ezrt az utbbi vekben csak a legfontosabb mrberendezsek mkdtek folyamatosan, a tbbieket felvltva kapcsoljk ki s be. Mjustl, ahogy a szonda kzelebb kerl a Naphoz, szerencsre cskkenteni tudjk majd a ftst. Ezltal felszabadul annyi energia, hogy a teljes mszerpark egyidben is mkdkpes lehet. Kmholdak Japnbl. Egy radaros s egy optikai feldert mholdat lltottak plyra a szigetorszgbl, H-2A raktval. A start februr 24-n trtnt a Tanegashima rkzpontbl. A radaros tvrzkel reszkz immr a msodik a japn kmmhold-programban. A lthat fny tartomnyban dolgoz kmholdakat korbban 2003-ban s 2006-ban bocstottak Fld krli plyra. Mostani trsuk a szkszav sajtjelentsek szerint mg jobb teljestmnyt nyjt majd. A teljess vl japn kmhold-flotta lehetv teszi, hogy a Fld minden pontjrl minden nap j informcikat szerezhessenek. A holdak polris napszinkron plyra kerlnek. Mkdtetskrt a japn kormny a felels, amely azutn kezdett a programba, hogy 1998-ban szak-Korea ballisztikus raktt indtott az orszg terlete fel. Korbban a mholdas feldertshez amerikai adatokat, illetve kereskedelmi mholdfelvteleket hasznltak. Elindult a THEMIS. Delta-2 raktval startolt a fldi magnetoszfra folyamatait kutat t kis amerikai mhold. Az indtsra Floridbl ktnapos ksssel, februr 17-n kerlt sor. A THEMIS egy rvidts: Time History of Events and Macroscale Interactions during Substorms. Magyarul nagyjbl azt fejezi ki, hogy a program az n. mgneses szubviharok sorn bekvetkez esemnyeket s nagysklj klcsnhatsukat vizsglja. A THEMIS a NASA els olyan rprogramja, amelyben egyszerre t azonos mestersges hold ktelkt lltjk plyra. Feladata, hogy dntsn a Fld magnetoszfrjban lezajl szubviharok (ms magyar szakkifejezssel blhborgsok) keletkezsre vonatkoz plazmafizikai elmletek kzt, s megvlaszolja a krdst, pontosan hol s hogyan jn ltre ez a jelensg, mi okozza a sarki fny hirtelen felersdst. Mindezt a nevbl addan teljesen objektven, prtatlanul teszi Themis ugyanis a grg mitolgiban az igazsg isten-nje...

  De mik is a vizsgland je-lensgek? Az blhborgs a mgneses trnek nhny rs id-tartam, 100 nanoteslnl ki-sebb amplitdj, helyi jelleg vl-

 • 10

  tozsa. Nevt onnan kapta, hogy a magnetogramokon egyoldal kiblsds formjban jelentkezik gy, hogy a mgneses elemek rtke folyamatosan n, vagy cskken egy szls rtkig, majd fokozatosan visszatr az eredeti rtkhez. Egyes blhborgsok tbb napon t folyamatosan ugyanabban az idben jelentkeznek. A visszatrsi hajlam tlen nagyobb, mint nyron, s gyakorisgukban a 27 napos peridus is megllapthat (ez kb. a Nap ten-gelyforgsi peridusa az egyenltn - A szerk.). Az blhborgsok a magasabb szles-sgeken s jjel ersebbek. Mindebbl arra lehet kvetkeztetni, hogy az blhborgsokat a Nap rszecskesugrzsval s az ionoszfrban lev ramlsokkal hozhatjuk kapcsolatba. (Vlgyesi Lajos: Geofizika, Megyetemi Kiad, 2002)

  A szubviharok mkdsnek feldertse fontos az ridjrs folyamatainak megrts-hez. Hozzjrul a Fld krl kering reszkzk s az rhajk utasainak a veszlyes rszecs-kesugrzstl val megvdshez. Mivel az egyes blhborgsok hatsa a Fld krli tr-sg nagy rszben perceken bell rezhet, egyetlen mhold nem elg a kifejldsk vizsg-lathoz. Az t, mosgp mret THEMIS hold egyszerre nagy terletet tart megfigyels alatt, a Nap-Fld vonal mentn. Ersen elnylt, rezonns plyjukat gy alaktjk ki, hogy 1, 2 s 4 nap alatt kerljk meg a Fldet. Ngynaponta a mholdak egy vonalba kerlnek, a Fld-Hold tvolsg hatodrsznek illetve felnek megfelel tvolsgok kztt. rdekessg, hogy egyelre mg nem dlt el: az t azonos mhold kzl melyik milyen vgleges plyra ll majd. Az irnytsrt felels szakemberek ezt a start utn kb. egy hnappal hatrozzk meg, mieltt elindtjk a plyamdost manvereket. A holdak kt ves lettartamuk sorn mintegy 30 szubvihart figyelhetnek majd meg. Marsi turistatrkpek. Az eurpai Mars Express szonda nagyfelbonts sztereokamerj-nak (HRSC) felvtelei alapjn kszltek az els marsi topogrfiai trkpek. Az 1:200 000-es mretarny trkpeken a domborzatot a megszokott szintvonalakkal jellik, s megjelentik a felszni alakzatok neveit is. Az igazi turistskodshoz a 250 mterenknt berajzolt magas-sgi kontrok nem volnnak tl praktikusak. De mintul kszlt 1:100 000-es mretarny vltozat is, 100 mterenknt megjelentett szintvonalakkal, valamint a mg tbb rszletet mutat 1:50 000-es, 50 mteres szintklnbsgeket jelz kontrokkal (ebbl egy rszletet a lenti kpen mutatunk).

  Ha terepi sthoz egyelre (tbb okbl) nem is alkalmasak, a marsfelszn rszletes kutats-hoz idvel megkerlhetetlen referenciaknt szolglhatnak az gy ellltott trkpek.

 • 11

  lland bzis a Holdon. 2006. decemberi amerikai bejelents szerint az rhajsok szmra 2024-tl lehetne biztostani az lland jelenlt feltteleit. Shackleton-krter, Dli-sark, Hold. Taln gy cmezhetik a jvben leveleiket azok, akik Holdra ltogat rokonaiknak szeretn-nek rni. Legalbbis erre utal a NASA tavaly decemberi bejelentse, mely egy jvbeli llan-d bzis lehetsges helyszneknt jelli meg a krtert. Hossz hnapok teltek el azta, hogy bejelentettk, mi mdon kpzeli a NASA a Holdra val visszatrst. Akkor a tervek nem szltak az lland bzis lehetsgrl, noha Bush elnk 2004-es beszdben azt is clknt tzte ki. Az jabban megismert tervek rtelmben 2018-ban indulnnak ismt rhajsok a Holdra. Ezt kveten, 2020-ban kezdhetnk meg az lland bzis kiptst. Amg a bzis el nem kszl, az rhajsok egy-egy hetet tartzkodnnak a Holdon. Kln vinnk fel az llo-ms egyes elemeit. A 2024-es teljes kiptettsgtl kezdden elbb 30 napos idszakokban vltank egymst, de csak rvid ideig, ugyanis mr 2024-ben elindulna az els hossztv kutatst vgz lland legnysg, ami krlbell 180 napot tartzkodik majd a bzison. A tervek egyelre nem kidolgozottak, a vgleges helyszn mg vltozhat, ahogyan az els hold-raszlls s az els hossztv legnysg is. (Annak idejn a Nemzetkzi rlloms els lland szemlyzett az amerikaiak szintn csak az ISS kiptst kveten szerettk volna elindtani.)

  A Jupitert szlelte a Mars-szonda. A Mars krl kering Mars Reconnaissance Orbiter 40 cm tmrj teleszkpja (kamerja) akkora felbontst tesz lehetv, hogy vele mg a Jupiter is knnyedn szlelhet. A HiRISE nev kamert hasznl, s ezzel a Mars felsznrl 20-30 cm-es pixelenknti felbonts kpeket kszteni kpes MRO 2007. janur 11-n nagyfelbonts kpeket ksztett a Jupiterrl s holdjairl, gy Mars krl kering rtvcsknt mkdtt tulajdon-kppen. A kp ksztsnek az volt az oka, hogy a kutatk kalibrljk a tvcs kpalkot mszereinek sznmlysgt.

  Az eljrssal mr a szonda nyers kpei is sokkal teltettebbek, kontrasztosabbak. A Jupiterhez rt a New Horizons. A Plt fel szguld, oda 2015-ben r amerikai r-szonda menet kzben nhny hasznos dolgot gyjt be a Naprendszer legnagyobb bolygja mellett elhaladva. Ilyenek a kpek, a ht fedlzeti tudom-nyos berendezs mrsi adatai, de legfkpp az a mintegy 14 ezer km/rs sebessg-nvekeds, amit a Jupiter gravitcis lendt hatsa okozott. Az risbolygtl ellopott energia az rszonda szmra jelents, a Jupiter viszont nem veszt tbbet, mint energijnak 1/1025-ed rszt. (Becsl-sek szerint ez az arny pp akkora, mint egy csepp a fldi cenok teljes vzkszlethez kpest...) A New Horizons mindssze 13 hnappal ezeltt startolt, s mr a Fld krnyezett elhagyva is az eddigi leggyorsabb rszondnak szmtott. A meg-kzelts sorn mintegy 2,3 milli km volt a szonda legkisebb tvolsga a Jupitertl. Ez a ngy Galilei-fle hold kzl a legklsnek, a Callistnak a tvolsgnl kicsit nagyobb. A tvolsg elegenden nagy volt ahhoz, hogy az risbolyg magnetoszfrja ne okozhasson krokat a mszerekben. Az esemny magyar id szerint februr 28-n, reggel hromnegyed 7 krl kvetkezett be. A Jupiter kzelben ksztett felvtelek tlnyom rszt a szonda fedlzetn troljk, s mrcius-prilis folyamn sugrozzk a Fldre.

 • 12

  Irni raktaindts. Irni bejelents szerint elrte a vilgrt a vasrnap indtott sajt fejlesz-ts raktjuk. A szkszav hivatalos bejelents februr 25-n, a teherni llami televziban hangzott el. A sikeresnek nevezett teszt rsze annak az irni rprogramnak, amelynek keret-ben 2010-ig t mholdat szeretnnek plyra lltani. Az els irni mhold orosz egyttm-kdssel 2005-ben startolt. A tudomnyos s technolgiai miniszter szerint az orszg fel-gyorsulni ltsz mholdas tervei kzt els helyen a tvkzls s internet-hozzfrs fejlesz-tse ll. Kna nigriai mholdat pt. Kna afrikai gazdasgi terjeszkedsnek egyik rdekes ered-mnyeknt Kna a Nigrival val gazdasgi (elssorban olajipari) egyttmkdsrt cser-ben vllalta, hogy Nigria szmra kommunikcis holdat pt. Nigria a vilg egyik leg-nagyobb olajexportljaknt fontos afrikai bzis az olajfelhasznlsban is az elsk kz tr Kna szmra. A nigriai olajrt cserben fizetend juttats mellett Kna egyb beruhzsok-kal is igyekszik meggyzni nigriai partnereit arrl, a megfelel felvsrl. Egy ilyen, mg 2004 decemberben alrt megllapods szerint a tvol-keleti orszg vllalta a kvetkez nigriai mhold megptst, termszetesen a nigriai ignyeknek megfelelen, szoros egyttmkdsben.

  A nigriai szvetsgi kormny 450 milli dollrt fektet be a programba (ms krds, hogy ezt az sszeget olajrt cserben valsznstheten vissza is kapja). Az t tonnnl valamivel nagyobb telekommunikcis mhold megptsn kvl ebbl a fldi kiszolgl rendszerek felptsre, a mrnkkpzsre s az egyb kapcsold kiadsokra is futja majd. A 2007 elejn a Hszicsang (Xichang) rkzpontbl Hossz Menetels-3B hordozraktval felbocstand mholdat a Knai Nagy Fal Ipari Trsasg (China Great Wall Industry Corpo-ration) pti majd meg. A Nigcomsat-1 (Nigerian Communication Satellite) fedlzetn 4 C-sv, 18 Ku-sv, 4 Ka-sv s 2 L-sv transzponder kap helyet. A hold kt kiszolgl ltestmnyt Abujban (Nigria) s Kashiban (Kna) ptik fel. A mhold a knai Dongfang-hong-4 mhold platformjval egyezik meg. STEREO-napfogyatkozs

  Februr 25-n a napkutat STEREO rszondk egyike (a Fldtl lemarad, a B jel) a Hold rnykba kerlt. A kp ngy klnbz sznszrvel ksztett felvtel kombincija. A Hold krvonalait jobbrl-balrl kzrefog fnyl aktv tartomnyok a naplgkrben a lthat fnyben stt napfoltoknak felelnek meg. A Hold a STEREO-B fedlzetrl csak kb. ne-gyedakkornak ltszik, mint a Fldrl. Ez azrt van, mert az rszonda immr a Fld-Hold tvolsg ngyszeresnl is messzebb tvolodott a Holdtl. A Hold tvonulsa nem csupn ltvnyossg. A STEREO programon dolgoz szakemberek arra hasznljk ki az alkalmat, hogy a kpalkot berendezseket ellenrizzk s kalibrljk.

 • 13

  2007. mrcius Magyar mszer a Marsnl. A Rosetta stksszonda leszllegysgnek (Philae) magyar kzremkdssel kszlt, a mgneses tr s a plazma paramtereit mr mszere (ROMAP) egyedlll mrseket vgzett a Mars melletti elhalads sorn. Mint ismeretes, az ESA ltal 2004-ben tjra indtott rszonda tz vi repls utn r majd a CsurjumovGeraszimenko-stkshz, ahol az anyaszonda az stks magja krli plyra ll, majd lebocstja kzel szz kilogramm tmeg leszllegysgt (Rosetta lander, Philae) a mag felsznre. A hossz t folyamn ngyszer kerl sor n. hintamanverre, amikor bolygkzeli elreplsek sorn az rszonda jrulkos lendletet kap hrom esetben a Fldtl, egy esetben a Marstl. Ez utbbira most, februr 25-n kerlt sor; a Fld kvetkez megkzeltsnek idpontja 2007. november kzepe lesz. A hrek kzppontjban az anyaszonda OSIRIS nev kamerjnak szenzcis felvtetelei lltak, mikzben ltvnyos kpet ksztett a leszllegysg CIVA kamera-egyttesnek egyik tagja is, s fontos tudomnyos mrseket vgzett az ugyanott

  elhelyezett ROMAP mrmszer magneto-mtere. A Philae leszll egysg CIVA kamerja ltal a marskzeli idpont eltt 4 perccel ksztett felvtel, melyen eltrben az rszonda s az egyik napelem egy rsze is lthat A Rosetta rszonda-programban trtn jelents magyar rszvtel dnt hnyada a Philae leszllegysghez ktdik. A fedl-zeti energiaellt rendszeren (BME SZHRT fejlesztse) s a kzponti szmtgpen (KFKI RMKI s az SGF Kft. fejlesztse) kvl kt mrmszer-egyttes (ROMAP, SESAME) egyes mszereit vagy azok rsz-egysgeit is hazai kutathelyen, a Magyar

  Tudomnyos Akadmia KFKI Atomenergia Kutatintzetben fejlesztettk illetve ksztettk. A Mars megkzeltse sorn a kamerk ltal ksztett felvtelek mellett a ROMAP mrsi eredmnyei kaptak publicitst. A ROMAP (Rosetta Lander Magnetometer and Plasma Monitor) 3-tengely, fluxgate rendszer magnetomtere igen nagy rzkenysg (10 pT), alkalmas az stksmag esetleg igen gyenge remanens mgneses ternek kimrsre is. A Mars az stkskhz hasonlan nem rendelkezik ers, globlis mgneses trrel. Gyenge, sszetett s vltoz mgneses tere a bolygt krlvev, a napszl ltal ersen befolysolt gyenge magnetoszfra s a bolyg krgben lv helyi mgneses foltok (anomlik) eredmnye. A ROMAP magnetomtere a legjobb megkzelts (CA: Closest Approach) eltti s utni fl rban mrt. Nyomon kvethet, hogy miknt vlik a Mars mgneses tere egyre sszetettebb, amint a szupersznikus sebessggel halad, zavartalan napszl (Solar Wind; bal oldali szakasz) tallkozik a magnetoszfra kls hatrval, a fejhullmmal (Mars Bow Shock), ahol szubsznikus sebessgre lassul, s turbulenss vlik. A turbulencia a magnetoszfra csvjban (Tail) is megmarad (jobb oldali szakasz). A mrsi eredmnyek szinte egyedlllak, hiszen a Rosetta plyja jelentsen klnbztt a Mars krl kering szondk megszokott plyjtl. A Fobosz2 orosz rszonda volt eddig az egyetlen, mely hasonlkppen klnleges nzpontbl biztostott betekintst a Mars plazma-krnyezetbe.

 • 14

  Hat j amerikai katonai mhold indult. Az Atlas-5 rakta ngy ksrleti mikromholdat s egy autonm mholdjavtsi mdszert kiprbl prost juttatott a vilgrbe. A startra mrcius 9-n kerlt sor Cape Canaveralrl, Floridbl. A United Launch Alliance (ULA) ltal ze-meltetett hordozeszkz ngy mikromholdat s kt ksrleti Orbital Express holdat lltott plyra. Az Orbital Express az amerikai lgier STP-1 (Space Test Program-1) ksrletnek rsze. A programban azt prbljk ki, hogy hogyan szervizelhet egy mr plyn lev r-eszkz autonm mdon, egy msik mhold segtsgvel. A most plyra lltott, 300 milli dollros mholdpros egyik tagjra a javt, a msikra a javtand szerept osztottk. A 952 kg-os ASTRO mhold clpontja a 226 kg-os NextSat. A hrom hnaposra tervezett ksr-let sorn mhold-megkzeltseket, az zemanyag jratltst, illetve alkatrszek cserjt prbljk ki. A tbbi ngy reszkz: MidStar-1 (116 kg) az amerikai haditengerszeti akadmia hallgati ltal ptett hold

  technolgiai ksrleteket vgez, pl. szmtgppel, elektrokmiai membrnokkal s mikrodozimterrel.

  STPsat-1 (156 kg) lgkri adatokat gyjt s rtechnolgikat prbl ki. CFESat (159 kg) j antennt, energiaellt rendszert s fedlzeti adatfeldolgoz

  szuperszmtgpet tesztel. FalconSat-3 (54 kg) a Fld plazmakrnyezett tanulmnyozza, illetve j beren-

  dezseket, pl. a mhold helyzett bellt rendszert prbl ki. Orion + Ares = Constellation. Eddig csak egy bvs nv volt ismert: a NASA kvetkez rhajja Orion nven fogja szlltani utasait a Holdhoz s az rllomshoz. De j neveket is

  tanulhatunk. Az Orion rhaj s az azt hordoz Ares ra-ktk kifejlesztst Constellation program nven fogjk ssze a NASA-n bell. Ahogy az mr ismert, az rrep-lgp-program 2010-es lelltst kveten 2014-ig re-plkpes rhajt szeretnnek az amerikaiak s 2020-ra vissza szeretnnek trni a Holdra. A Constellation prog-ram feladata az eszkzk kifejlesztse mellett egy pontos koncepci kidolgozsa a holdi leszllshoz. Termszete-sen az Apollo programhoz kidolgozott koncepcik ren-delkezsre llnak, ezrt nem kell a nullrl indulni, m

 • 15

  mgis valamifle jdonsg jtt ltre. A John Houbolt nevhez ktd LOR koncepci s Wernher von Braun EOR koncepcijnak rdekes keverke lttt testet. Kt rakta startol: egy kisebb az embert szllt rhajval s egy nagyobb a holdkomppal s egy hajtmvel, valamint hajtanyaggal a holdirny plyamanverhez. A manver rdekessge, hogy szo-katlan br nem plda nlkli mdon az rhajsok menetirnynak httal gyorsulnak majd a hold fel. Tovbbi rdekessg a koncepciban, hogy a Holdhoz rve mind a ngy (!) rhajs tszll a holdkompba s leszllnak a felsznre, az anyarhaj automatikus zem-mdban, ember nlkl kering majd Hold krli plyn az rhajsok visszatrsig.

  Az egsz program kulcsnak szmt eszkzk, a hordozraktk hza tjkn is j fejlemnyek vannak. Legfontosabbknt taln a rakta nvadst emlthetjk. A rakta, vagy inkbb raktacsald az Ares nevet kapta. (Ares a grg mitolgia hadistene, a rmai Mars megfelelje.) Az embert szllt kisebb vltozat az Ares I, a tehergp (a holdkompot, a hajtanyagot s a hajtmvet szllt) nagyrakta pedig az Ares V nevet kapta. A legels elkpzelsek a jelenlegi STS rendszer elemeibl ptkeztek, m most egy reg harcost is csatba hvnak, nem kevss szimbolikus mdon s az rreplgpes rszegysgekre kevesebb szerep hrul majd. A raktarendszerben helyet kap a J-2X hajtm, amely a rgi Saturn raktkban szolgl J-2, valamint annak egy 70-es vekbeli egyszerstett, de sohasem replt vltozatnak, a J-2S-nek egyenes gi leszrmazottja lesz. Ezen kvl elvetik az rreplgp folykony hajtanyag hajtmveit, helyette a jelenleg a Delta IV-ben mkd RS-68-at alkalmazzk.

  Ezek alapjn az Ares I egy ktfokozat hordozeszkz lesz. Els fokozata az rrepl-gprl szrmaz szilrd hajtanyag gyorstrakta (SRB) lesz, a msodik fokozatban pedig egy darab J-2X teljest majd szolglatot. A vgs plyra llst szintn jdonsgknt az Orion fhajtmve vgzi majd el. Az Ares I ebben a konfigurciban 25 tonna hasznos

  terhet kpes Fld krli plyra lltani (a ngy embert szllt holdrhajt, vagy hat embert az rllomsra, eset-leg ms, az rlloms zemeltetshez, vagy ptshez szksges eszkzket). Termszetesen szaktanak az rreplgpes prhuzamos szerelssel, az Orion a rakta cscsn indul a magasba.

  Az Ares V kialaktsa STS-szer lesz. Kt SRB fogja kzre az jonnan fejlesztett megnagyobbtott hajt-anyagtartlyt, amely t RS-68-at tpll. Ez a konfigurci egybl Fld krli plyra juttatja az n. fldelhagy fo-kozatot (Earth Departure Stage), amely egy adapterben hordozza a holdkompot s amelyet a holdirny gyjtskor stlszeren egy darab J-2X hajt meg. Az Ares V mretben s teljestmnyben is emlkeztet a Saturn V-re. A nagy-rakta kzel 130 tonnt lesz kpes Fld krli plyra lltani a Saturn egykor 140-et , s magassga is az egykori risra hajaz: 108 mter magas lesz a rgi holdrakta 121 mterhez kpest.

  Ahogy persze az minden korbbi programnl szoks volt, az elkpzelsek a kezdeti szakaszban kplkenyek, gy akr az is elfordulhat, hogy egy egszen ms rszerelvny indul majd a Hold fel 2020(?)-ban. Csak mr indulna

 • 16

  Sok fagyott vz van a Marson. A Mars Express radarmrsei alapjn megbecsltk a dli plus krnykt fed jgrtegben trolt vz mennyisgt. Az eredmny: ez a vzmennyisg folykony llapotban kb. 11 mter mly tengerrel bortan be az egsz bolyg felsznt. Az ESA Mars Express rszondjnak MARSIS (Mars Advanced Radar for Subsurface and Ionospheric Sounding) radarjval tbb mint 300 irnyban ksztettek metszetet a bolyg dli polris vidkn. A jeget is tartalmaz ledk vastagsgra a rteg felsznrl, illetve az als hatrol kzetrtegrl visszaverd radarjelek alapjn lehet kvetkeztetni. Egyes helyeken akr 3,7 km vastag is lehet a jeges rteg.

  A kp fels rszn egy radarkp, az als kpen a Mars Express szondnak a bolyg felszni trkpre vettett plyja ennek mentn trtnt ez a mrs. Hogy a Marson vzjg van, mghozz sok, az persze nem j eredmny. (Krds, hogy elg-e, hiszen egyes szmtsok szerint a bolygn valaha mg ennl is tbb vznek kellett lenni.) A most fellelhet vzjg pontos mennyisgt eddig csak kevsb megbzhatan lehetett megbecslni. Az szaki plus vidkt lefed mrsektl hasonl eredmnyek vrhatk. A Falcon-1 elindult, de... A mholdindtsok olcsbb ttelt clul kitz SpaceX vllalat hordozeszkze msodik alkalommal sem mkdtt tkletesen. A Falcon-1 raktt mrcius 21-n indtottk az Egyeslt llamok katonai tmaszpontjrl, a Csendes-ceni Marshall-szigetekhez tartoz Kwajalein-atollrl. A rakta rendben elhagyta az indtllst, de emel-keds kzben meghibsodott, gy nem tudta legyzni a Fld tmegvonzst. Az irnytk a msodik fokozat mkdse kzben vesztettk el a kapcsolatot a hordozeszkzzel. A flsiker ellenre Elon Musk, a Space Exploration Technologies cg (SpaceX) alaptja s elnke elgedetten nyilatkozott a tavalyi els ksrlet ta elrt haladst illeten. A kvetkez indtst augusztusra tervezik. Akkor komolyabb hasznos terhe is lenne a Falcon-1-nek, az amerikai haditengerszet TacSat-1 ksrleti mholdja. (A mai start sorn kt kisebb NASA-ksrlet utazott volna a vilgrbe.)

  Vgeznek a legregebb mkd GPS-holddal. Az amerikai mholdas navigcis rendszer 16 ve mkd egyik mholdjt hamarosan eltvoltjk plyjrl. Az eltelt tbb mint msfl vtized alatt, mita a vetern mhold a rdijeleit sugrozza a Fld fel, a GPS egy szkebb szakmai rteg ltal ismert alkalmazsbl egy vilgszerte elterjedt, szinte mindenki ltal hasznlt szolgltats lett. Az SV-15 jel GPS-hold 1990. oktber 1-jn startolt a floridai Cape Canaveralrl, az amerikai lgier bzisrl. A GPS (Global Positioning System) globlis navigcis mholdrendszert ugyanis az amerikai hadsereg zemelteti, br hasznostsi terletei (szrazfldi, vzi s lgi navigci, hely-

 • 17

  zetmeghatrozs, idszinkronizci, trkpezs, geodzia, meteorolgia, alacsony plyn kering mholdak plyameghatrozsa, stb.) jcskn tlterjednek a katonai alkalmazsokon.

  A most vgt jr hold alaposan tllte 7 vesre tervezett nvleges lettartamt. Vgl az utols fedlzeti frekvencia-etalon (atomra) pontossga nem rte mr el a megkvnt mr-tket. Mrcius 14-e ta nem sugroz navigcis jeleket a felhasznlk szmra, s kb. egy hnapos vgs tesztsorozat utn megszabadulnak tle: eltvoltjk eddig elfoglalt, 20 200 km magas plyjrl (vagyis megemelik a plyamagassgt, hogy a jvben ne tallkozhasson a konstellci mkd tagjaival). Helyre hamarosan j reszkz kerl. Az SV-15 volt az utols mkd darab a GPS Block II-es sorozatbl. (Jelenleg mr Block IIA, IIR s a leg-jabb tpus IIR-M holdak zemelnek.) Termszetesen nem ez a rendszer els mholdja, amely felmondta a szolglatot, hiszen az els Block I-es GPS-hold mg 1978-ban indult!

  Furcsa alak lgrvny a Szaturnuszon. A Cassini felvtelein az risbolyg szaki plust egy hatszg alak lgkri kpzd-mny vezi. Hasonlt eddig a Naprendszer egyik bolygjnak vagy holdjnak a lg-krben sem talltak. A hatszg oldalai gya-korlatilag egyenl hosszsgak. A mhsejtre emlkeztet kpzdmnyt mr kt vtizeddel ezeltt a Voyager-1 s -2 rszondk is meg-rktettk. Ezt azt bizonytja, hogy a jelensg hossz ideig stabilan fennmarad a Szaturnusz lgkrben. Fenti kp: A Cassini-rszonda VIMS m-szernek infravrs kpe. Mivel a terlet most a bolygnak a Nappal tellenes oldalra esik, ezrt a lthat fny tarto-mnyban mkd kamerk nem tudnak rla kpet kszteni. A 15 vig tart sarki j-szakbl mg kb. 2 v van htra... (Kp: NASA/JPL/University of Arizona) A Cassini kpein a rgi hatszgn bell egy kisebb, jval sttebb hatszg is felis-merhet. A kls hatszg 25 ezer km-es, kzel ngy Fldet lehetne elhelyezni bel-sejben. A legjabb felvtelek szerint a szerkezet meglepen mlyen, 100 kilomter-rel a felhk fels hatra alatt is folytatdik. Bell felhk rendszere kavarog.

  rdekes, hogy a bolyg msik, dli plusa egszen mskpp nz ki. Ott a lg-

  krben egy hatalmas, 8000 km-es tmrj, hurriknra emlkeztet kpzdmny alakult ki. Lenti kp: A Szaturnusz dli plusnak krnyke Cassini felvteln, kzpen egy szemre emlkeztet alakzattal. (Kp: NASA/JPL/Space Science Institute)

 • 18

  Mi jsg a Vnusz krl? A bolyg forr felsznn mg forrbb foltokat is azonostani tudnak az eurpai Venus Express szonda segtsgvel. A 2005 novemberben startolt, a Vnuszhoz 2006 prilisban rkezett szonda VIRTIS (Visible and Infrared Thermal Imaging Spectrometer) mszervel a bolygfelszn nagy kiterjeds rszleteinek hmrskleti trkpe kszthet el.

  Hmrskleti trkpek a Vnusz dli fltekjnek egy rszletrl, a Venus Express mrsei alapjn (balra) s a Magellan felsznmodelljbl szmolva (jobbra). A nagy felfldek s a vulkanikus felszni alakzatok jl kivehetk. (Kp: ESA/VIRTIS-VenusX Team) A kzeli infravrs hullmhosszakon a felhzet hozzjrulsnak eltvoltsval gyakor-latilag a lgkr aljig lelthatunk, ezt hasznlja ki a kpalkot spektromter. Az gy kapott adatokat azutn ssze tudjk vetni a felszni hmrskletre vonatkoz jslatokkal. Ez utbbi-akat az amerikai Magellan szonda 1990 s 1994 kztt, radarmrsekkel kszlt pontos felsznmodelljbl szmtjk, felttelezve, hogy a magassg nvekedsvel egyenes arny-ban cskken a hmrsklet. A kt trkp sszevetsvel azonosthatk a Vnusz felsznnek forr foltjai, amelyeket pldul jelenleg is foly vulkni tevkenysgbl szrmaz kitr-sek, lvafolysok okozhatnak. A mrseket 2006 augusztusban vgeztk s az eredemnye-ket mg tavaly decemberben tettk kzz az ESA honlapjn. A Venus Express mkdse zavartalan, adatai folyamatosan rkeznek. Az ESA illetkes tudomnyos programbizottsga februr vgn hosszabbtotta meg a Venus Express (s a Mars Express) hivatalos kldetst 2009 kzepig.

 • 19

  2007. prilis Eurpa radar-mozaikkpe. Az Envisat ASAR apertraszintzis-radarjnak 143 felvtel-bl sszelltottk kontinensnk kpt ahogyan az a vilgrbl ltszik. Az eurpai fld-megfigyel mestersges hold, a 800 km magasan kering Envisat tz mszere kzl az egyik a legnagyobb az ASAR (Advanced Synthetic Aperture Radar). Mkdsnek elve, hogy a mholdrl kibocstott 5,6 cm-es hullmhossz rdihullmok a lgkrn (a felhzeten is) thatolva a Fldrl visszaverdnek. Ezt a jelet felfogva feltrkpezhet a felszn. Az ASAR kt zemmdban mkdtethet: a 400 km-es szlessg svokat 1 kilomteres felszni felbontssal, illetve mg rszletesebben, 150 m-es felbontssal kpezheti le. Egyes terletek visszaver kpessge eltr: a megfelel szgben ll sima felletek pldul fnyes radar-jelet produklnak, a hullmz vzfelletek ellenben alig verik vissza a rdihullmokat a mhold irnyba.

  Az Envisat folytatja az ESA ERS-1 s ERS-2 holdjainak a 90-es vek elejtl vgzett munkjt, gy ma mr hossz idtartamot lefed radarkp-sorozatok llnak a kutatk s az alkalmazk rendelkezsre. A mhold a felszn egy adott pontjrl nzve 35 naponknt pon-tosan ismtli plyjt, de nhny nap alatt valamilyen formban az egsz Fldet tfsli. Az eltr idpontokban kszlt kpek sszehasonltsval (a radar-interferometria mdszer-vel) a fldfelszn magassgnak vltozsai is kimutathatk. Rvidebb idtvon a radar-kpeket pldul a jghegyek mozgsnak kvetsre hasznljk. Az Envisat naponta 10 gigabjtnyi adatot kld a fldi kvetllomsokra, ahol azokat kzel vals idben feldolgoz-zk. Az eurpai mozaikkp a 2006. janur s mjus kztt kapott adatokbl kszlt. j kanadai tvkzlsi hold indult. Az ANIK-F3 jelzs mholdat Proton hordozrakta lltotta plyra Bajkonurbl prilis 10-n. Ez volt a negyvenedik olyan kereskedelmi mholdindts, amely a Proton hordozraktt az ILS (International Launch Services) cg szervezsben hasznlta. Az els ilyen start ppen 11 vvel ezeltt egy eurpai ASTRA msorszr hold volt. Az ANIK-F3-at az ottawai szkhely Telesat Canada zemelteti. Vgs pozcijbl, a geostacionrius plyn a 118,7 nyugati hosszsgrl televzis, zleti tvkzlsi s internetes szolgltatsokat nyjt majd szak-Amerikban, vrhatan mr a jv hnaptl kezdve. lettartamt 15 vre tervezik. A hrom frekvenciasvban sszesen 58 transzponderrel felszerelt mholdat az eurpai EADS Astrium gyrtotta. ESA fldi lloms j-Zlandon. Az Eurpai rgynksg teherszllt rhajjnak els, sszel esedkes indtsa idejre a Csendes-cen dli rszn is szeretne egy fldi kvet-llomst ltesteni. Az lloms megptst lehetv tev nemzetkzi egyezmnyt mrcius 29-n Prizsban rta al az ESA figazgatja s j-Zland franciaorszgi nagykvete. Az eurpai automata teherszllt rhaj (Automated Transfer Vehicle, ATV) els pldnya, a Jules Verne Ariane-5 raktval Francia Guyanbl indul, a legutbbi tervekhez kpest ismt nmi ksssel, elre lthatlag csak az sszel. A jvben az ATV-nek fontos szerepet szn-nak a Nemzetkzi rlloms (ISS) elltsban. Az orosz Progresszekhez hasonlan tartalk alkatrszeket, mszereket, lelmet, vizet, oxignt szlltana a fenn dolgoz rhajsok szm-ra. Dokkols utn alkalmas lenne az ISS plyamanverezsre, a felesleges dolgokkal meg-pakolva s az rllomsrl levlasztva pedig elgetnk a lgkrben. Az Ariane-5 rakta 260 km magas, az Egyenlthz kpest 51,6-os hajlsszg plyra lltja az ATV-t. Innen az rhaj sajt hajtmveinek ignybe vtelvel kzelti meg az ISS-t, ahov nmkden csatlakozik. A kifejezetten a Jules Verne startjra vonatkoz modellszmtsok alapjn nagy szksg volna egy fldi llomsra a Csendes-cen dli trsgben, ahonnan jl kvethet a hordozrakta harmadik fokozatnak mkdsbe lpse, az rhaj levlsa s vgs plyra llsa. Az ESA ebbl a clbl ki szeretn bvteni meglev fldi kvethlzatt, egy hordozhat lloms j-Zlandra teleptsvel. A terep felmrse 3 ve kezddtt. A

 • 20

  kiszemelt hely az Awarua nev terlete, Bluff vroshoz kzel (a dli sziget dli cscsknl), ahol a kezedeti munklatok (t, infrastruktra elksztse) janur ta mr folynak. Ezt szentestettk a most alrt egyezmnnyel. Az ESA ltal finanszrozott beruhzs 200 ezer eurba kerl s mjus kzepre lehet ksz. Olasz rtvcs indiai raktval. Az AGILE olasz gammacsillagszati mhold indiai PSLV raktval indult hromves kldetsre. A startra prilis 23-n kerlt sor India keleti partjai kzelbl, a Satish Dhawan rkzpontbl. Az Olasz rgynksg (ASI) holdja a legnagyobb

  energij elektromgneses hullmok tartomnyban trkpezi fel az gboltot. Az indts mrfldk az indiai rprogramban, hiszen ez volt az els igazi keresekedelmi start. Az 1993 ta hasznlt PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle) raktk msodlagos teherknt korbban is szlltottak kis klfldi pts

  reszkzket, de az olaszok voltak az els fizet gyfelek. Az AGILE fedlzetn a gammatartomnyban rzkeny kpalkot berendezs, egy

  rntgendetektor s egy mini-kalorimter tallhat, amellyel gyorsan lezajl esemnyek (pl-dul gammakitrsek) utn kutatnak majd, nhny hnapos tesztzem utn. A mhold a nagyenergis csillagszati rteleszkpok kzl az eddigi legolcsbb s legkompaktabb, csupn 130 kg tmeg. (sszehasonltsul: az 1991-ben indult, 2000-ben megsemmislt amerikai Compton gammacsillagszati hold EGRET mszere, amely hasonl energiatarto-mnyban volt rzkeny, 1,8 tonns volt, ms elven mkdtt, s feleakkora rzkenysg volt, mint most az AGILE.) Az AGILE tudomnyos megfigyelsei segtenek majd a GLAST, a NASA decemberben felbocstand gamma-rteleszkpja els clpontjainak kivlasztsban is. Klnleges kpessge, hogy akr az gbolt egynegyed rszt is meg tudja figyelni egy-idben. A rendkvl gyors gammafelvillansokrl ha ppen nincs egyetlen fldi kvet-llomssal sem kapcsolatban tvkzlsi mholdak segtsgvel rtesti a csillagszokat. A Dnyepr sikeresen visszatrt. prilis 17-n a hordozrakta sszesen 14 kis mholdat lltott plyra Bajkonurbl. Ez volt az els start a tavaly nyri kudarc ta, amikor egyszerre 18 mhold veszett el az indts utni pillanatokban. A hromfokozat, ballisztikus raktbl talaktott Dnyepr vrakoz megrendeli kztt van a Bigelow Aerospace cg, amely a msodik felfjhat rmoduljt, a Genesis-2-t szeretn mielbb plyra lltani. A mostani start utn alacsony polris napszinkron plyra kerlt mholdak fele arab egyiptomi s szad-arbiai megrendelsre kszlt. Ezek tvrzkelsi s kommunikcis feladatokat ltnak el. A msik ht miniatr reszkz a CubeSat program rszeknt repl. Hrom cso-magban jutottak Fld krli plyra, ahol aztn sztvltak. A legnagyobb CubeSat hold a MAST (Multi-Application Survivable Tether experiment). Clja a hrom kis egysget ssze-kt kbelek tartssgnak vizsglata a vilgrben. r-tesztkzpont pl Magyarorszgon. Egy idn indul 2,2 millirdos beruhzs nyomn haznk vezet szerepre tehet szert a tr-sgben az ripar terletn. A terv keretben a Zsmbki-medence terletn egy olyan r-tesztkzpontot kvnnak ltesteni, amelyhez hasonl Eurpban ngy van, ugyanakkor a kontinens keleti feln mg egy sincsen. A tervek szerint az ripari Technolgiai- s Teszt-kzpont rberendezsek tesztelst s minstst vgzi. A ltestmny egy kpzsi-oktatsi szolgltatst is nyjt rkutatsi kzpontot foglal magban, technolgiai s tesztkzponttal, a kapcsold kis- s kzpvllalkozsok cgkzpontjaival s laborjaival, valamint K+F intzetekkel, sszesen kzel 30 hektrnyi terleten.

 • 21

  (Ltvnyterv: Talentis Group)

  Az ilyen tesztkzpontok a nagykznsg ltal kevss ismert, mgis kiemelt jelentsg

  ltestmnyek nlklk ugyanis egyetlen reszkzt sem tudnnak biztonsgosan zemel-tetni. Az rkutatsban az egyes berendezseket s a ksz, mr sszeszerelt egysgeket a start eltt kiterjedt ellenrzseknek vetik al. Ennek sorn vizsgljk pldul, hogy a rendszer miknt brja az indulskor fellp gyorsulst, rzkdst s egyb kellemetlen behatst. Ta-nulmnyozzk a berendezsek mkdst vkuumban, alacsony s magas hmrskleten, tovbb olyan intenzv sugrzsok kzepette, amilyeneknek a vilgrben lesznek kitve. A tesztkzpontok a fentieken tl szleskr fejlesztsi munkt is vgeznek, elssorban azt kutatva, hogy a meghibsodsok jellegt miknt lehet a Fldn fogott jelekbl megllaptani, tovbb milyen fejlesztsekkel cskkenthet ezek kialakulsnak eslye.

  A hazai kutat-fejleszthelyek kzs problmja, hogy az rminsts szerels s tesz-tels Magyarorszgon nem megoldott, gy csak hatalmas kltsgek rn, az elnyert meg-bzsok jvedelmezsgt kockztatva tudjk a vgszerelseket s a tesztelseket elvgezni valamelyik nyugat-eurpai kzpontban. A hazai ripari mhelyek mreteikhez kpest nagy kutatsi potencillal rendelkeznek, a tesztkzpont nlkl mgis eslytelenl indulnak a p-lyzatokon. Egy magyar tesztkzpont lnyegesen olcsbb tenn ezt a szolgltatst ms unis orszgok szmra is. A nemzetkzi rtechnolgiban len jr nmet IABG mris jelezte a tesztkzpont mkdtetsben val egyttmkdsi szndkt. Eurpban jelenleg ngy nagyobb tesztkzpont mkdik, ezek az IABG (Industrieanlagen-Betriebsgesellschaft), ITS (INTESPACE), az Alcatel Test Centre s az ESTEC Test Centre. Kt mhold hrom napon bell. Egy-egy cenkutat s navigcis mestersges hold in-dult Knbl. Az prilis 11-n indult Haiyang-1B Kna msodik cenkutat mholdja. A 2002-ben startolt s 2004-ben vratlanul lellt eldjnek ptlsra sznjk. Az szakkelet-knai Tajjanbl (Taiyuan) ktfokozat Hossz Menetels-2C raktval startolt, polris napszinkron plyra ll majd. Feladata az cenok szennyezettsgnek felmrse, illetve az erforrsok jobb kihasznlsa, j kiktk ltrehozsank tmogatsa lesz. Az elkvetkez vekre szl knai tervekben nem kevesebb, mint t tovbbi cenmegfigyel hold szerepel, kzlk az els 2009-es indtsi dtummal.

  Az zsiai orszg navigcis mholdrendszernek tdik darabja prilis 13-n startolt Hossz Menetels-3A raktval Hszicsangbl (Xichang). A szkszav knai hrgynksgi jelentsek szerint a hold a Beidou (ms nven Compass) navigcis mholdrendszer rsze lesz, amelynek feladata pontos hely-, sebessg- s idmeghatrozsi szolgltats nyjtsa hasonlan az amerikai GPS, az orosz GLONASSZ, vagy az elkszletben lev eurpai Galileo rendszerhez. Egy tavaly v vgn nmikpp vratlanul bejelentett terv szerint a polgri felhasznlk fel is nyitni kvn knai rendszer 5 geostacionrius mholdbl s 30-

 • 22

  nl is tbb, kzepes magassg plyn kering holdbl ll majd, ha egyszer kipl. A tervek szerint a szolgltats kezdetleges formban akr mr jvre elindulhat. A korbbi ngy start sorn geostacionriusakat, mg most elszr egy alacsonyabb plyra sznt mholdat indtottak. Legutbb idn februrban startolt knai navigcis mhold. Ismeretes, hogy korbban Kna is csatlakozott az eurpai Galileo rendszer finanszrozshoz, 200 milli eurt invesztlva a programba. A Galileo ksbbi megtrlse szempontjbl ugyanakkor aggaszt hr, hogy a knai piacon ezek szerint egy bels versenytrsa is felbukkanhat az egyelre ksleked eurpai mholdrendszernek. rreplgpes szemlyzetcsere. A Nemzetkzi rllomson dolgoz Sunita Williams mr az Atlantis STS-117-es replse sorn visszatr a Fldre. Az amerikai rhajsn levltst eredetileg az Endeavour STS-118 jel kldetsre terveztk, amelyre a dolgok mostani llsa szerint csak augusztusban kerl majd sor. Vlttrsa, Clay Anderson fedlzeti mrnk mr az Atlantisszal indul az rbe, hogy elfoglalja helyt az ISS 15. legnysgben. A start mosta-ni cldtuma jnius 8. Az indtst a kls zemanyagtartlyt februrban rt jgvers okozta srlsek kijavtsa miatt kell halasztani. A most megvltoztatott tervek szerint Williams

  nagyjbl annyi idt fog tlteni az rllomson, mint amennyivel korbban is szmoltak. (Ha a csszs nem lett volna, az Endeavour pp jniusban indult volna.) Az rhajsn tavaly december 9-n indult a Discovery fedlzetn (STS-116). Munkja sorn megjavtott egy rekordot is, hiszen ni rhajs soha ilyen hossz ideig nem tett rstkat (helyesebb volna persze rhajn kvli munkt emlteni). Ngy alkalommal sszesen 29 ra 17 percig tartzkodott az ISS-en kvl. Mire visszatr, tartja majd a ni rhajsok vilgrben tlttt idejnek

  rekordjt is. Br Sunita Williams kitn egszsgnek rvend, a program irnytinak mrle-gelnik kellett, hogy az t esetleg augusztusig r sugrterhels miatt mr nem mehetne fel tbb az rllomsra. Ha viszont jniusban visszatr, nyitva ll eltte egy kvetkez repls lehetsge is. 2007. mjus SOFIA = Lindbergh. A NASA s a DLR repl infravrs csillagszati obszervatriumt Charles Lindbergh transzatlanti tjnak 80. vfordulja tiszteletre a repls ttrjrl neveztk el. A SOFIA (Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy) nemrg tette els prbatjt. Az amerikai-nmet egyttmkdssel kszl sztratoszfriukus infravrs csillagszati obszer-vatrium els tudomnyos felvtelei 2009-re vrhatk. rdekes, hogy a (jelentsen) talaktott Boeing-747 replgpet utasszllt korban eredeti tulajdonosa, a PanAm lgitrsasg Clipper Lindbergh nvre keresztelte, mg 1977-ben. Az jranevezsi nnepsgen Charles Lindbergh unokja, Erik is rszt vett. A SOFIA (immr Lidbergh) kpes lesz infravrs tvcsvt a lgkri vzgz 99%-a fl emelni. A

 • 23

  megfigyelsi mdszer kiegszti az infravrs rtvcsvek lehetsgeit, azoknl rugal-masabb krlmnyeket biztostva. Szolglatba lpett a MetOp-A. B fl vvel a start utn, a sikeres tesztek vgeztvel az els polris eurpai meteorolgiai mhold megkezdte szolglatszer mkdst. Most mr mind a 11 fedlzeti mszer folyamatosan kldi mrsi adatait az eurpai meteorolgusok s klma-kutatk szmra. A MetOp-A globlis mretekben, nagy pontossggal s trbeli felbontssal mr a hmrskletre, pratartalomra, a lgkr klnbz sszetevinek koncentrcijra, a szl sebessgre vonatkoz adatokat. Nhet az elrejelzsek megbzhatsga, hiszen az j adatok kzvetlenl a numerikus idjrs-elrejelz modellek rendelkezsre llnak. Ezekkel szmtjk a legfeljebb 10 napos elrejelzseket.

  A MetOp-A 2006. oktber 19-n indult, a polris plyra tervezett hrom eurpai mete-orolgiai mhold kzl elsknt. A tbbiek 14 ven bell kvetik. zemeltetje az EUMET-SAT, amelynek jelenleg 20 tagorszga (Ausztria, Belgium, Dnia, Finnorszg, Franciaorszg, Grgrszg, Hollandia, Horvtorszg, rorszg, Luxemburg, Nagy-Britannia, Nmetorszg, Norvgia, Olaszorszg, Portuglia, Spanyolorszg, Svdorszg, Svjc, Szlovkia s Trk-orszg) s 10 trsult tagllama (Bulgria, Csehorszg, sztorszg, Izland, Lengyelorszg, Lettorszg, Litvnia, Magyarorszg, Romnia s Szlovnia) van. Az eurpai szervezet ren-delkezik mg a geostacionrius plyn mkd Meteosat-6, -7, -8 s -9 holdakkal. Az elbbi kett az Indiai-cen, az utbbi kett Afrika egyenlti vidke felett kering. Nigriai mhold indult Knbl. A NIGCOMSAT-1 tvkzlsi hold Knban kszlt, knai hordozraktval llt plyra s a knaiak mkdtetik majd. A NIGCOMSAT-1 Hszicsang-bl startolt mjus 14-n, Hossz Menetels-3B raktval. Hivatalos knai hrgynksgi forrsok emlkeztetnek r, hogy ez volt az els alkalom, amikor klfldi megrendelsre kereskedelmi mholdindtst hajtottak vgre. A start idpontjval egyidben tartottk Sang-hajban az Afrikai Fejlesztsi Bank ves igazgatsgi lst. Mindkt esemny a knai-afrikai kapcsolatok ersdst jelzi. A NIGCOMSAT-1 megptse s felbocstsa annak a 331 milli dollros zletnek a rsze, amelyet Kna s Nigria 2004-ben kttt. A mhold Kzp-Afrika telefonos s internetes elltottsgt javtja majd. Ami a knai kereskedelmi mhold-programot illeti, ez mg csak a kezdet. A tervekben mris mintegy 30 indts szerepel, kz-tk pldul egy venezuelai mhold. j Globalstar holdak Szojuz raktval. Egyszerre ngy mobil tvkzlsi mhold indult mjus 29-n Bajkonurbl. A start clja az amerikai Globalstar rendszer reged flottjnak frisstse. Az jonnan indtott reszkzk vrhat lettartama 7,5 v. A tervek szerint az v msodik felben egy jabb mholdngyest is indtanak. A Globalstar mholdakon C sv antennk szolglnak a fldi tjtszkzpontok fel trn adattvitelre. Ezek a kzpontok tovbbtjk a vezetkes s fldi mobilhlzatok fel irnyul telefonhvsokat. Az L s S svban a mholdak a felhasznlk kszlkeivel kommuniklnak. A konstellci eredetileg 48 mkd, alacsony (920 km magassg) plyn kering holdbl llt. Ezek 6 klnbz plyaskot foglalnak el. A flotthoz mr plyn lev, brmikor bevethet tartalk reszkzk is tartoznak. Az idkzben fellp mszaki hibk miatt a mkd Globalstar holdak szmt 40-re korltoztk. A plyk kialaktsa rvn a Fld felsznnek 80%-t kpes lefedni a rend-szer. A felhasznlk jelenleg kb. 120 orszgban tbb mint negyedmilli telefon- s adat-tviteli egysget zemeltetnek. A most plyn lev, 1998 s 2000 kztt indtott Globalstar holdak S sv kommunikcis rendszervel kapcsolatban hibk merltek fel. Ez veszlyez-teti a ktirny adattviteli szolgltats fenntartst. Mg a 2007-ben indtand 8 j mhold, s azok optimlis elosztsa a plyaskokon sem akadlyozza meg, hogy cskkenjen a lefe-dettsg. A cg most azon igyekszik, hogy a mholdas mobil tvkzlsi rendszer 2009-ig, az j genercis holdak indtsnak kezdetig zemkpes maradhasson.

 • 24

  Tvrzkel mhold Knbl. Az idei tdik indtsval Kna egy jabb fldmegfigyel mestersges holdat lltott plyra. Egy nappal elbb Kna is csatlakozott ahhoz a nemzet-kzi megllapodshoz, amely katasztrfk esetn ingyenes mholdas adatokat biztost. A mjus 25-n vgrehajtott startot elzetesen nem jelentettk be. A ktfokozat Hossz Menetels-2B rakta napszinkron plyra lltotta az angol trsban Yaogan-2 nev m-holdat. A sorozat els darabja tavaly indult. Az j radaros tvrzkel reszkz hivatalos tudomnyos programjban a fldfelszn megfigyelse, termsbecsls, katasztrfa-elrejelzs is szerepel. A hordozrakta msik utasa egy miniatr, 1 kg-os egyetemi mhold volt, amellyel mikroelektronikai ksrleteket vgeznek. A statisztika kedvrt: ez volt 2007-ben az tdik sikeres mholdindts Knbl. Nemzetkzi sszestsben pedig eddig tizenkilenc reszkz rte el Fld krli plyjt. s mg egy rdekes, kerek szm: ez volt minden idk szzadik sikeres knai startja!

  Az j tvrzkel hold indtsa eltt egy nappal Kna is csatlakozott ahhoz a nemzetkzi egyezmnyhez (International Charter "Space and Major Disasters"), amely lehetv teszi, hogy termszeti katasztrfk esetn a mholdas adatok gyorsan s ingyenesen a ments s a krelhrts szolglatba llthatk legyenek. Az egyezmnyt az eurpai (ESA) s francia (CNES) rgynksgek kezdemnyeztk, az ENSZ 1999-es bcsi UNISPACE-III konferen-cijt kveten. A mholdzemeltetk kzl eddig mr Nagy-Britannia, Kanada, India, Japn, Argentna s az Egyeslt llamok szervezetei rtk al a megllapodst. 2007. jnius jbl a Vnusz mellett. A Merkr fel tart ameri-kai MESSENGER rszonda msodszor is lendletet nyert a Vnusz kzelben elhaladva. Ezttal tudom-nyos megfigyelseket is vgzett. A legnagyobb k-zelsg magyar id jnius 6-n hajnalban kvetkezett be. Ekkor a szonda alig tbb mint 300 km-es felszn feletti magassgban haladt el a Vnusz mellett. A manver clja az volt, hogy cskkentsk a MESSENGER Nap krli plyjnak sugart, kze-lebb jutva a legbels bolyg, a Merkr plyjhoz.

  A szonda legkzelebb 2008. janur 14-n repl kzel egy bolyghoz, s az mr a vgs clpont, a Merkr lesz! Mieltt 2011 mrciusban a Merkr krli plyra tud llni, mg kt kzelsg lesz: 2008 oktberben s 2009 szeptemberben. E hrom megkzelts sorn a szonda a bolygfelszn legnagyobb rszt s a lgkr sszettelt is fel tudja mrni. Az el-zetes adatok segtenek majd a kb. egy vig tart Merkr krli kerings idejre tervezett tu-domnyos program vglegestsben.

  A Vnusz mostani megkzeltse sorn a MESSENGER 20 percre a bolyg rnykba kerlt. Ezalatt a napelemek helyett a fedlzeti akkumultorok szolgltattk az energit. Eze-ket utna sikerlt rendben jratlteni, amit az irnytk megnyugvssal vettek tudomsul. Az esemny arra is kitn alkalmat adott, hogy szmos mszert kiprbljanak, s egyttal a Vnuszrl is informcikat szerezzenek. Kb. 6 gigabitnyi adatot gyjtttek, tbb mint 630 kpet ksztettek. Vizsgltk a felhzet fels rtegt a lthat s infravrs tartomnyban, a bolyg krli mgneses teret s a tlttt rszecskket. Az ultraibolya s rntgentartomny-ban felvett sznkpek a felslgkr sszettelrl rulkodnak majd. Klns lehetsg a mrsek sszehasonltsra, hogy most is a Vnusz krl kering az eurpai Venus Express szonda. Ezrt a trtnelemben els alkalommal, ha rvid idre is egyszerre kt rszond-val tudtk vizsglni bels bolygszomszdunkat. A mrsi adatok a kvetkez napok sorn rkeznek majd a Fldre. Jnius 8-ra grik az els sznes mozaikkpet s a lzeres magas-sgmr berendezstl szrmaz adatokat.

 • 25

  Izraeli kmmhold. Az Ofek-7 feladata elssorban az ellensgesnek szmt llamok katonai tevkenysgnek szemmel tartsa. A startot az j leple alatt, jnius 11-n hajtottk vgre Shavit raktval, a Fldkzi-tenger partjainl fekv Palmahim tmaszpontrl, Tel-Aviv kzelbl. A hromfokozat rakta nyugatra, a tenger irnyba indult, retrogrd (a Fld forgsirnyval ellenttes irny) plyra lltva a holdat. A kb. 300 kg tmeg reszkz 311 s 600 km kztt vltoz magassg elliptikus plyn kering. Msfl rnknt elrepl Irn, Irak s Szria terletei fltt. Taln felesleges is emlteni, de mind a hordozrakta, mind a nagyfelbonts fnykpezst lehetv tev Ofek-7 mhold izraeli gyrtmny. A nv hberl lthatrt jelent. A mhold tervezett lettartama 4 v.

  A legutbbi, 2004-es izraeli startksrlet sorn az Ofek-6 indtsa nem sikerlt. Azta ez az els izraeli prblkozs. A mg korbbi (2002-ben indtott) feldert hold, az Ofek-5 jelenleg is mkdkpes, br nvleges lettartamt mr tllte. Az izraeli vdelmi minisztri-um nem csak sajt mholdjainak adatait hasznlja, de kereskedelmi tvrzkel holdak kpe-ivel is dolgozik. A kvetkez lps taln ez v vgig egy radaros elven mkd km-hold plyra lltsa. A radaros mdszer legnagyobb elnye, hogy brmilyen fldi idjrsi krlmnyek kzt s brmelyik napszakban alkalmazhat. Egy nap kt mholdindts. Jnius 15-n a sorrendben az els start a kazahsztni Bajkonurbl trtnt. Ekkor egy Dnyepr hordozrakta lltotta plyra a nmet TerraSAR-X mholdat. Az reszkz X svban mkd radarja minden eddigi hasonl polgri hold telje-stmnyt fellmlva, akr 1 m-es fldfelszni felbonts kpeket tud majd kszteni mk-dsnek t ve sorn. A tesztelsek utn a hold az v vge fel llhat mkdsbe. A 250 milli dollros kltsg megoszlik az llami s a magnszektor kztt: a nmet DLR rgy-nksg mellett az pt EADS Astrium s a kpeket forgalmaz Infoterra cg is rdekelt a programban. A mholdas radar mrsi elve, hogy a Fldre sugrzott, a felsznrl vissza-verd jeleket a mholdon felfogjk. A radarimpulzusok futsi idejnek mrse alapjn a tvolsgok meghatrozhatk. Mivel a rdihullmok keresztlhaladnak a felhzeten, s napfny sem kell a trkpezshez, a mdszer borult idben s jszaka is alkalmazhat. A TerraSAR-X alkalmazsi terletei kzl rdemes megemlteni a topogrfiai trkpezst, a nvnyzet monitorozst, a polris jgsapkk vizsglatt, az ptett s termszetes krnyezet vltozsainak nyomon kvetst. Ha a felvtelek forgalmazsa zleti sikert hoz, a nyeresg-bl a kvetkez, TerraSAR-X2 jel hold 2011-re kszlhet el.

  A msik, az elztl fggetlen indts Atlas-5 raktval trtnt Floridbl. Kt, az amerikai haditengerszeti feldert hivatal hatskrbe tartoz mhold llt plyra. Ez volt 1993 ta az Atlas raktacsald egyhuzamban 81. sikeres indtsa, s szinte pontosan az els Atlas-start tvenedik vforduljn trtnt (a hordozraktk eredetileg interkontinentlis ballisztikus raktaknt kezdtk plyafutsukat). A mostani titkos programrl nem sokat lehet tudni. Amerikai sajtrteslsek szerint a mholdpros feladata hajk mozgsnak kvetse a vilg tengerein klns tekintettel az esetleges terrorrtmadsi veszlyre, illetve a knai s irni hadiflotta mveleteire. Br a startot sikeresnek minstettk, 8 rval az indts utn egy szkszav sajtkzlemny azt tudatta, hogy a Centaur vgfokozat mkdse nem volt tkletes. A problmrl kzelebbi informcit egyelre nem adtak. A tallgatsok szerint a Centaur taln a szksgesnl korbban lellt, a tervezettnl alacsonyabb plyra lltva gy a holdakat. Felfjhat rlloms. A Bigelow Aerospace megtette a kvetkez lpst a Fld krli plya magn-benpestse fel. A msodik felfjhat rlloms-modul, a Genesis-2 jnius 28-n startolt a dl-oroszorszgi Jasznij indthelyrl, Dnyepr hordozraktval. Majdnem pontosan egy vvel kvette az els ksrleti darabot, a Genesis-1-et. (Br a folytatst korbb-ra terveztk, a ballisztikus raktbl talaktott Dnyeprrel kapcsolatos gondok ksedelmet okoztak.)

 • 26

  A Genesis-2 rendben a kzel 600 km ma-gasan hzd, az Egyenlt skjhoz kpest 64,5-os hajlsszg krplyjra llt. A fedl-zeti srtettleveg-tartlyokkal rvidesen meg-kezdtk a kb. 4,4 mter hossz, 2 s fl mter tmrj, henger alak modul felfjst. Ugyancsak rendben kinyltak a napelemek. Ezt az irnytk a kls kamera rvn a Fldre kzvettett kpek segtsgvel is ellenrizni tudtk. A Genesis-2 klsre hasonlt a Genesis-1-hez, de mszerezettsge fejlettebb, tbb (13 helyett 22) kamert visz magval s mr fizet megrendelk ltal kldtt trgyakat is a fedlzetre helyeztek. Felkerlt mg egy hangyknak, cstnyoknak s skorpiknak otthont ad Biobox s egy kln erre az alka-lomra megalkotott bingjtk.

  Robert Bigelow, a cg alaptja, a Budget Suites of America szllodalnc tulaj-donosa 1999 ta dolgozik a kereskedelmi rreplsek elmozdtsn. A kt prototpus sikere utn a kzeli(?) jvre vonatkoz tervei kztt szerepel lakhat rllomsok plyra lltsa. A kvetkez, Galaxy nev modul kzel msflszer ekkora trfogat lesz, egy sor technolgiai jtst prbl ki, s 2008 vgn taln mr replhet. Az els, immr embereket is elltni kpes Sundancer elksztst 2010-re grik. Egy vre r tovbbi modulokkal kezdenk kiegszteni a magn-rllomst, amelynek hasznli kztt klnfle, zleti vagy llami meg-rendelsre kszl kutatsokat vgz utasokat remlnek. sszehasonlt bra az rlloms-modulok klnbz generciinak mreteirl. (Kp: Bigelow Aerospace)

  Helyzetjelents az rllomsrl. rstk, felszerelt napelemek, kritikus szmtgphiba ez trtnt jniusban a Nemzetkzi rllomson. Az Atlantis (STS-117) csatlakozsa utn meghibsodott a Nemzetkzi rlloms (ISS) helyzetbelltsrt felels orosz szmtgp-rendszer, amelyet egyelre nem is sikerlt jraindtani. Az els hiba mg jnius 12-n jelentkezett. Nem kizrt, hogy a bajt az j amerikai napelem-szegmens felszerelse okozta. A mveletet htfn kezdte meg az Atlantis rreplgp legnysge. A jelensg tovbbi szm-tgpes hibk lncolatt indtotta el, amelynek eredmnyeknt az ISS helyzett stabilizl giroszkprendszer zemkptelenn vlt. A helyzetstabilizlst tmenetileg az Atlantis hajt-mveivel kell biztostani. Az rllomson jelenleg tartzkod 10 rhajs nincs kzvetlen veszlyben, de nem zrhat ki, hogy a legrosszabb esetben vgl mindannyiuknak el kell hagyni az ISS-t (ekkor az Atlantis legnysge az rreplgppel, az rlloms pedig a fent lv Szojuz rhajval trne vissza). A hibkat addig mindenkppen el kell hrtani, amg az Atlantis az rllomsnl marad. Korltozs nlkl nem vgezhetik az rreplgppel az ISS

 • 27

  helyzetnek korriglst, mert a gp oxignkszletei is vgesek, s a visszatrskor is kell zemanyag a Fld krli plyrl val letrshez.

  A problmk ellenre folytatdott az rlloms napelemrendszernek tovbbptse. Az els rstn az rllomshoz rgztettk az Atlantis rreplgp ltal felszlltott, S3/S4 jelzs elemet. Msnap tvvezrlssel teleptettk (kigngyltk) az j elem napelem-szrnyait. Az Atlantis hszigetel burkolatn keletkezett srls javtst most a harmadik rstra tervezik. 2007. jlius Knai msorszr mhold indult. A Chinasat-6B geostacionrius plyrl televzis msorokat juttat el az orszg legtvolabbi vidkeire is. A jlius 6-ai start volt idn a hetedik knai mholdindts. A Hossz Menetels-3B rakta az orszg dlnyugati rszn fekv Hszicsang (Xichang) rkzpontbl startolt. A Chinasat-6B nhny hten bell elri a geostacionrius plyt, ahonnan elre lthatlag 15 ven t 38 C sv adjval sugrozza be zsia s a Csendes-cen trsgt. Mintegy 300 tvads kzvettsre lesz alkalmas. A Franciaorszgban gyrtott reszkzt a knai mholdas kommunikcirt felels llami vllalat zemelteti. A kvetkez msorszr hold, a Chinasat-9 indtst mg az idn szre tervezik. Rgi rszondk j feladattal. Vglegess vlt, hogy a NASA tmogatja a mr kiszolglt Stardust s Deep Impact tudomnyos programjnak folytatst. Mindkt rszonda sikeresen elvgezte az eredetileg rjuk bzott feladatokat. Mkdkpesen maradt, immr bizonytott fedlzeti berendezseik rvn alkalmasak arra, hogy tovbbi, korbban egyltaln nem terve-zett kutatsi programot is vgrehajthassanak velk. A megolds nyilvnvalan kltsgtakar-kos, legalbbis abbl a szempontbl, hogy nem kell j reszkzket pteni s plyra ll-tani. gy a program mindssze 15%-os kltsggel valsthat meg. (Ms krds, hogy erre is kell ptllagos forrst tallni, hiszen e kutatsokkal nem szmoltak.)

  A Deep Impact 2005-ben fejezte be elsdleges kldetst. A most elfogadott j program rvidtse EPOXI, s kt f tudomnyos clt egyest: a Boethin-stks melletti elreplst s tvoli csillagok krl kering bolygk vizsglatt. Ez utbbi feladatot persze nem szem-lyes jelenlte rvn teljesti az rszonda, hanem fedlzeti tvcsvvel vizsgl olyan fnyes csillagokat, amelyek krl mr ismert exobolygk keringenek. A csillagok eltt s mgtt elhalad bolygk okozta fnyessgvltozsok rendszeres megfigyelse rvn azt remlik, hogy akr a bolygk krli gyrk vagy holdak kimutatsra is lehetsg nylhat. A szonda a kzepes infravrs tartomnyban magt a Fldet is figyeli majd, ezzel sszehasonlt adatokat gyjtve az exobolygk sznkpnek majdani kirtkelshez.

  A kzelrl mg sosem vizsglt, kismret, rvid peridus Boethin-stks megltoga-tsra 2008. december 5-n kerl sor. A megkzeltskor a legkisebb tvolsg kb. 700 km lesz. A program rvn a 2002-ben meghibsodott CONTOUR rszonda tudomnyos cljai-nak egy rszt, a klnbz tpus stksk sszehasonlt vizsglatt igyekeznek meg-valstani.

  A Stardust j feladata kapcsoldik a Deep Impact eredeti programjhoz: a Tempel-1 stks jbli megkzeltsrl van sz. A NEXT (New Exploration of Tempel 1) nev program lehetv teszi, hogy az stksmagban a Deep Impact ltogatsa, illetve az stks-plya napkzelpontjn val thalads utn bekvetkezett vltozsokat kutassk. A Tempel-1 lesz az az stks, amelynek a magjt a legnagyobb rszletessggel ismerjk majd. A Stardust odarkezsre 2011. februr 11-ig kell vrni. A kt kibvtett kldetst a NASA 1992-ben indtott Discovery programja keretben finanszrozzk. A program clja a hat-kony, kltsgtakarkos, jl meghatrozott tudomnyos cllal rendelkez, a Naprendszer gitestjei fel indul rszondk ltrehozsa.

 • 28

  jabb nmet radaros kmmhold. A tavaly decemberi els utn sikeresen elindult a SAR-Lupe sorozat msodik darabja is. A SAR-Lupe-2 egy majdan t mholdbl ll rendszer m-sodik darabja. A Fld felsznt X sv radarberendezsvel psztz hold remlt lettartama tz v. A nmet vdelmi minisztrium megrendelsre kszlt reszkz orosz Kozmosz-3M raktval emelkedett magasba Pleszeckbl, jlius 2-n. A kzel 500 km magassgban hz-d napszinkron plyrl a mholdon elhelyezett apertraszintzis-radar (synthetic aperture radar, SAR) berendezs kb. 1 mteres felbonts felvteleket szolgltat. Magt a radar-antennt nhny napon bell kinyitjk, s a nmet hadsereg heteken bell megkezdheti a felvtelek gyjtst. A tavaly plyra llt SAR-Lupe-1 azta rendben mkdik. A SAR-Lupe rendszer tovbbi tagjainak startjt ngyhavonta tervezik, gy a jv v vgre teljes kapaci-tssal mkdhet. A program rsze annak az egyttmkdsnek, amelynek keretben a nmet s francia kmholdakkal szerzett informcikat a kt orszg megosztja egymssal.

  A Szaturnusz hatvanadik holdja. A Cassini rszon-da felvtelein egy jabb hold tnt fel, amely mind-ssze 2 km-es lehet. A sorrendben hatvanadik-knt felfedezett Szatur-nusz-ksr nyilvn nem az utols. A bolyg krl kering amerikai Cassini rszonda mjus 30-ai fel-vteln tnt fel. A felfede-zs utn tnztk az elz hrom v sorn ksztett kpeket is, amelyek nme-

  lyikn szintn megtalltk a parnyi hold nyomt. gy pontosabb informcit nyerhettek a plyjrl. A nvadsig ideiglenesen S/2007 S 4 jells gitest a Szaturnusztl kzel 200 ezer km tvolsgban kering, msik kt kicsi hold, a Methone s a Pallene kztt. (Ezeket az alig nagyobb, kb. 4 km-es tmrj gitesteket szintn a Cassini felvtelein talltk meg, mg 2004-ben.) Az j holdacska s a Methone keringse a rezonanciban ll a nagy holdak kzl a Mimasval. A hrom kis hold plyja annyira hasonl, hogy a kutatk szerint egy nagyobb populci maradvnyai lehetnek. A Cassini tervezett plyjnak ismeretben mr most kijelltek olyan idpontokat, amikor jabb kpek kszthetk az S/2007 S 4-rl. Sze-rencss vletlen, hogy az rszonda 2009 decemberben alig 12 ezer km-re halad el a most felfedezett holdtl. Ekkor tbbet is megtudhatunk annak alakjrl, sszettelrl. Mindennek persze az a felttele, hogy a Cassini hivatalosan 2008 nyarn lejr programjt meghosszab-btsk. Vget rt az Orbital Express ksrlet. A kzben felmerlt mszaki gondok ellenre teljes sikert hozott az nll mholdjavtst kiprbl amerikai katonai rksrlet. Br a program-ban rszt vev kt mhold tovbbra is mkdkpes maradt (volna) a Fld krli plyn, a ksrletet mivel minden cljt elrte lelltottk. Korbban sz volt ugyan arrl, hogy akr a NASA is hasznos tapasztalatokat szerezhetne a ASTRO s NextSat hasznlatval. Vgl a pnzhiny volt a dnt: az amerikai hadsereg programirnyti a befejezs mellett dntttek. Mindenesetre az eredmnyeket krsre ms amerikai katonai s kormnyszervek szmra is hozzfrhetv teszik.

  Az jszer rksrlet tbb mint 4 hnapig folyt. Ezalatt szmos eltvolodsi s megk-zeltsi manvert, krbereplst vgeztek, egyre nagyobb tvolsgokbl. Trtnt zema-

 • 29

  nyag-ttlts, az ASTRO robotkarjval tbbszr befogta a msik mholdat, alkatrszeket juttattak az egyik reszkzrl a msikra. Az utols, jlius 16-n kezddtt manver sorn a kt mhold kb. 400 km-re tvolodott el egymstl. A javt szerept betlt ASTRO 310 km utn elvesztette szem ell a NextSatot. Ezutn a fldi irnytktl kapott navigcis adatok felhasznlsval 3 nap alatt jra megkzeltette a javtand NextSatot, mikzben vissza-vltott autonm zemmdba. Az ASTRO sajt rzkelire tmaszkodva 1 km-en bellre jutott a msik mholdhoz. Egy napon t mg ktelkben repltek, aztn lett vge: kiadtk a parancsot a vgleges sztvlshoz szksges manverhez. A plyamdostsra azrt volt szksg, hogy ksbb vletlenl se tkzhessenek, s ne gyarapthassk ezzel az rszemt mennyisgt. A szmtsok szerint a kisebb NextSat 3-5 ven bell g el a lgkrben, az ASTRO szmra mg 15 v van htra ttlenl a Fld krl.

  Javt mholdak, illetve repl zemanyagtartlyok flottjnak akkor vehetnk hasznt, ha a hasonl plykon (pldul a npszer geostacionrius vagy alacsony polris plyn) kering reszkzk kifogynak tartalkaikbl, esetleg energiaelltsi vagy kommunikcis problmik addnak. Elkpzelhet, hogy egy elhibzott start sorn rossz plyra llt mholdon is lehetne segteni. Mindez hosszabb letv, ezrt fajlagosan olcsbb tenn ezeket a mholdakat. A NextSat kpe az ASTRO kamerjval, 14 mteres tvolsgbl, az egyik eltvolodsi manver sorn.

  GPS-Galileo egyezmny. Egyezsgre jutottak az amerikai s eurpai mholdas navigcis rendszerek zemelteti. A polgri felhasznlk szmra a GPS s a Galileo jelei kzs kdolssal rkeznek majd. Az Egyeslt llamok s az Eurpai Uni egyttmkdse a globlis mholdas navigcis rendszerek kzs szablyozsa tern 2004-ben indult. Ekkor dlt el, hogy a kt rendszer a mr rgta mkd amerikai GPS s a mg azta is csak kipts alatt ll eurpai Galileo a felhasznlk (vevberendezsek) szintjn kompatibilis lesz egymssal. A megegyezst a jzan sz s az zleti rdek diktlta. Azok a mholdas navigcis (sszefoglalan, angol rvidtssel GNSS) vevk pontosabb helymeghatrozst tesznek lehetv, amelyek egyidejleg tbb mholdrl tudjk a navigcis jeleket venni. A nagyobb lthat mholdflotta elnye megmutatkozik mg akkor is, ha nem nylt, hanem beptett terleten pldul nagyvrosok utcin kvnjk a rendszereket helymeghatro-zsra hasznlni.

  A jlius 26-n kzztett j megegyezs lnyege, hogy a polgri felhasznlk szmra azonos jelszerkezetet (multiplexed binary offset carrier, MBOC) alkalmaznak a GPS IIIA mholdakon (L1C jel) s a Galileo nylt szolgltatsban (L1F jel). Magt az eljrst egy kzs szakmai bizottsg vek ta tart munkval dolgozta ki. Az j tpus jelek vtelre alkalmas berendezsek kevsb lesznek rzkenyek a zavarsra s a nemkvnt rdi-interferencira is. A vevgyrt cgek szmra elegend id marad az algoritmus bevezet-sre. A kzs jelszerkezet azrt is kedvez a felhasznlknak, mert gazdasgosabban lehet ellltani a mindkt rendszer jeleivel dolgozni kpes berendezseket. A Galileo, mint jonnan belp mholdas navigcis rendszer szmra igen fontos a megllapods, hiszen a mr bevezetett GPS mellett hasznlata hamarabb elterjedhet a globlis piacon. Verne Dl-Amerikba hajzik. Az eurpai teherszllt rhaj els pldnyrl van sz, amelyet Kouroubl indtanak a Nemzetkzi rllomshoz. Az ESA els automata teher-szllt rhajja (Automated Transfer Vehicle, ATV) korbban a Jules Verne nevet kapta. A 20 tonna tmeg, emeletes autbusznyi mret reszkz a legnagyobb, amelyet valaha Eur-

 • 30

  pban ptettek. Mindssze tz nappal azutn, hogy az ESA hollandiai technolgiai kzpontjban (ESTEC, Noordwijk) befejezdtt a Jules Verne vgs sszeszerelse s utols tesztje, az rhajt sszecsomagoltk, hogy az Atlanti-cen msik partjra, a Francia Guyanban lev eurpai indthelyre, Kourouba szlltsk. Az sszes szk-sges rszegysg, berendezs s szer-szm mintegy 400 tonnt tesz ki, tven kontnerbe pakolva. A csomagols

  s a vele jr leltrkszts, adminisztrci tz htig tartott. Az egsz a rotterdami kiktbl hajn indul tnak. Az rtkes rakomny kontnereiben a hmrskletet s a leveg pra-tartalmt folyamatosan ellenrzik majd. A francia zszl alatt jlius 17-n kifut MN Toucan teherszllt hajt ltalban az Ariane raktk rszegysgeinek Dl-Amerikba juttatshoz hasznljk. Az t Pariacabo kiktjig 11 napot vesz majd ignybe. Onnan kzton jut el a szlltmny az indthelyre. A szemlyzet nlkli rhaj feladata az lesz, hogy elltmnyt szlltson az rllomsra, illetve szksg esetn hajtmveivel megemelje annak plya-magassgt. Mintegy hat hnapig fog az rllomshoz csatlakozni. A jelenlegi tervek szerint a Jules Verne indtsra egy Ariane-5 raktval 2008 janurjnl korbban nem kerl sor. 2007. augusztus Hamarosan knai Mars-szonda indul? Az els, akkor mg csak ksrleti knai rhaj, a Sencsou-1 1999 novemberben hajtott vgre a hradsok szerint sikeres replst. Ezutn mg hrom ksrleti rhaj kvetkezett, s az els knai rhajs, Jang Li-vej tajkonauta 2003. oktber 15-16. kztt replt a vilgrben. Nem tudni, pontosan milyen megfontolsok vezet-hettek ahhoz, hogy ezutn jabb kt vet kellett vrni, hogy 2005. oktber 12-16. kztt a Sencsou-6 knai rhaj, fedlzetn Fej Csun-lung s Nie Haj-sen tajkonautkkal, replhessen. Az is elgondolkodtat, hogy a Sencsou-7 startja a jelenlegi elrejelzsek szerint leghamarabb 2008 szeptemberben vrhat. (Lass a fejlds, de mr nincs rverseny, valsznleg hinyozhat a megfelel pnzgyi-politikai tmogats, de ezt tvolrl persze nagyon nehz megmondani.)

  2003-ban mg minden bizonnyal nem kszltek rszletes tervek egy esetleges knai Mars-szondrl, m a nemzetkzi kzvlemny nagyon vrta a bejelentst: Kna a Marsra is rszondkat kld. A vrakozst fokozta, hogy az USA akkor a Columbia-katasztrfa miatt kptelen volt nerbl embert a vilgrbe juttatni, s az amerikai rkutatsnak nem is volt igazi jvkpe (a Bush-fle elnki rprogram meghirdetse csak hnapokkal ksbb trtnt meg). Vgl a magra talls s az breds els komoly jeleit mutat orosz rkutats volt az, ami Knnak ismt kapra jtt. Az oroszok a pesszimista vrakozsok ellenre jl haladnak a

  2009-ben indtand Fobosz-Grunt mintahoz rszonda ptsvel, br egy 2011-re halaszts egyre valsznbb. Annl is inkbb, mivel kezdetben valban sok volt a kss a pnzgyi fedezet hinya miatt, egy jelenlegi felgyorstott tem pedig a minsg krra mehet. Ezrt is rlhetnek az oroszok Kna megkeressnek. gy tnik, a jelenleg mg mindig 2009-re

 • 31

  tervezett program trsfinanszrozjv vlhat Kna, azzal a felttellel, hogy az oroszok a hordozrakta msik hasznos terheknt a Fobosz-Grunttal elindtjk az els knai Mars-szondt. Szun Lai-jan, a Knai rhivatal (CNSA) igazgatja, s Anatolij Perminov, az Orosz rgynksg igazgatja 2007. mrcius 26-n rtak al egyttmkdsi megllapodst egy kzs knai-orosz Mars-kutatsi programrl. Ez a megllapods rszletezte, hogy a Fobosz-Grunt orosz szonda mellett Bajkonurbl egy Szojuz-2 hordozrakta a Jinghuo-1 (Yinghuo-1) Mars krl plyra ll rszondt is elindtja 2009 oktberben. A Jinghuo-1 tmege a tervek szerint 110 kg, szlessge s hosszsga 75-75, magassga 60 centimteres lesz. A sanghaji rmrnki Intzet kutatja, Csen Csangja szerint mkdst a Mars krli plyra lls utn egy, az indtstl szmtva pedig kt vre tervezik. A Jinghuo-1 elssorban a Mars kozmikus krnyezett (mgneses tr, plazmaszfra) tanulmnyozza majd.

  Ha minderre 2009-ben tnyleg sor kerl, akkor a 2010-es esztend valban mozgalmas-nak grkezik. Ugyanis a tervek szerint szintn akkor rkezik meg a Marshoz a radioizotpos genertorral fttt Mars Science Laboratory amerikai rover, melynek mkdsi ideje a nap-elemekkel mkd Spirit s Opportunity rovereket jelentsen tlszrnyalhatja. A Phoenix s a Mars Express. A Mars krl kering eurpai rszondnak is jut majd szerep az amerikai Phoenix odarkezsekor. Egy a Mars krl formld-ban lev nemzetkzi kommunikcis hlzat rsze lesz az Eurpai rgynksg (ESA) Mars Express rszon-dja jvre, amikor a Phoenix leszll a bolygra. Az egyttmkdsre a NASA krsre kerl sor, hiszen az amerikai irnytk minl tbb adathoz szerennek jutni, elssorban a leszlls kritikus 13 percrl. A Mars Express elnylt ellipszisplyja elvileg lehetv teszi, hogy akr a teljes folyamatot vgig tudja figyelni. Ki-sebb plyamdosts is szba kerlhet jv prilis kr-nykn, ha majd pontosabban kiderl a Phoenix leereszkedsnek menetrendje. A leszlls sorn a Phoenix folyamatosan tovbbtja adatait a NASA Mars krl kering egysgeihez. A 2003 ta ott lev eurpai szonda biztonsgi tartalknak kell. Az eurpai szondtl nem ide-gen a feladat, mivel annak idejn a Beagle leszll egysg kiszolglsra is terveztk. Ez a funkcija azonban a Beagle kudarca miatt eddig kihasznlatlan maradt. Az is elkpzel-het, hogy a Phoenix programjnak ksbbi fzisban is felhasznljk majd a Mars Express adattovbbt szolgltatst, ha ezt az amerikai rhivatal illetkesei krik. Erre klnsen akkor lehet szksg, ha a Spirit s az Opportunity mg akkor is mkdni fog, s egyszerre hrom felszni egysg adatait kell sszegyjteni. Az ESA emellett a Kourouban lev fldi kvetllomst is rendelkezsre bocstja a Phoenix leszllsnak idejre. Ariane: jabb ketts mholdindts. Az Ariane-5 ECA V117 jelzs augusztus 15-n egy amerikai tvkzlsi s egy japn msorszr mholdat lltott plyra Kouroubl, Francia Guyanbl. A kt mhold egyttes tmege meghaladta a 8 tonnt. A Spaceway-3 szlessv internetes adattviteli szolgltatsokat nyjt majd szak-amerikai felhasznlknak. A BSAT-3a direkt televzis adsokat juttat japn hztartsokba. A kt reszkz sikeresen tmeneti plyra llt, hogy idvel elrjk a geostacionrius pozcijukat. A Spaceway-3-at eredetileg a Sea Launch cg Zenyit raktjval szerettk volna indtani, de az ceni platformon janur-ban trtnt baleset miatt t kellett trni az Ariane hasznlatra. (A Sea Launch s az Arianespace vllalatok kztt startgiat egyttmkds van letben pp az ilyen esetekre.) Ez volt idn az Araine harmadik indtsa. A tervek szerint 2007-ben mg hrom van htra. Legkzelebb szeptemberben az Intelsat-11 and Optus-D2 komunikcis holdak kerlnek sorra. Az Arinaespace clja 2009-tl vi 7-9 indts.

 • 32

  Msorok mholdrl mobilra. Az ESA tmogatsval olyan techno-lgiai fejleszts indult, amelynek segtsgvel majd multimdis tartalmak juthatnak el egszen a mobil tvkzlsi eszkzkig. A geo-stacionrius plyn kering tvkzlsi mestersges holdak biztosthatnk a szles terleti lefedettsget. A televzi- s rdim-sorok, videk, adatok tovbbtshoz ugyanakkor fldi tjtsz llomsokra is szksg van, hiszen a 36 ezer km-es tvolsgbl jv rdijelek nem elg ersek, s semmikppen nem foghatk pldul pleteken bell. A rendszer elnye, hogy knnyen s olcsn integrlhat a kzeljv mobil tvkzlsi eszkzeibe, ezrt semmi sem ll tmeges elterjedsnek tjban. Az Eurpai rgynksg (ESA) egyrszt egyes alrendszerek fejlesztsvel s tesztelsvel kapcsolatos munkkat finanszroz, msrszt rendelkezsre bocstja mholdas tvkzlsi infrastruktrjt. A fej-lesztst kzsen kzben tart eurpai mholdas tvkzlsi cgek (SES Global s Eutelsat Communications) clja az els eurpai S-sv (2-4 GHz-es frekvencij), mholdrl mobilra sugrz msorszr rendszer kiptse. A feladatra alaptott kzs vllalat rtkesti majd a 2009-ben felbocstani tervezett Eutelsat-W2A mholdon elrhet S-sv kapacitsokat. A mholdat a Thales Alenia Space gyrtja, a geostacionrius plyn kijellt pozcija 10 keleti hosszsg felett lesz. Preczis mezgazdasg itthon is. Knnyebb, hatkonyabb munka, a tpanyagellts s a vetmagmennyisg szablyozsa, a krnyezetterhels cskkentse, zemanyag- s vztaka-rkossg tbbek kzt ezeket az elnyket nyjthatja a mholdas helymeghatrozs a gazdknak. Preczis mezgazdasg alatt egyrszt az rbl szrmaz tvrzkelsi adatok felhasznlst, msrszt mholdas helymeghatroz berendezsek alkalmazst rtjk. Eur-pban egyre tbb gazdlkod ismerte fel a modern mdszerek elnyeit, gy terjedben van ez a gazdlkodsi forma. A tendencia all Magyarorszg sem kivtel. Mirt is hasznos tudni, hogy pontosan mghozz nagyon pontosan merre jrnak a traktorok vagy a kombjnok? Mholdas navigci segtsgvel az egyms melletti sorok nagy pontossggal kvethetk, minimlis rllsi hibval. gy a munka sorn cskkenthet az tfeds, a hiba elhasznlt zemanyag, a feleslegesen elszrt vetmag, mtrgya vagy nvnyvd szer. Nem elhanya-golhat szempont, hogy a GPS alap automata kormnyzssal rendelkez munkagpek jelen-tsen cskkentik a vezetre jut terhelst. A prhuzamos sorok ers koncentrcit ignyl kvetse mostantl a robotpilta feladata, a traktorvezet gy akr egy 10-12 rs mszak vgre sem frad el. Korbban sok ves-vtizedes traktorvezeti gyakorlat volt ahhoz szksges, hogy kzel optimlisan tudjon valaki megmvelni egy adott terletet. A GPS vezrlete automata kormnyzs segtsgvel mr 1-2 v gyakorlattal ugyanilyen minsgi munkt lehet vgezni. A gyors tanuls lehetsge komoly vonzer lehet a fiatalok szmra is, nem beszlve arrl, hogy knyelmes munkakrlmnyek kztt (lgkondicionlt flkben,

  rugs lsen lve) cscstechnolgit hasznlva lveze-tess vlik a mezgazdasgi munka.

  A talaj minsge egy-egy tbln bell sem lland. Egyenletesen j termstlag elrshez hasznos tudni, hogy adott helyeken mennyi mtrgyt kell kijuttatni, vetskor milyen srsgben kerljenek a fldbe a magok. Aratskor a helytl fgg termsmennyisg is regisztrlhat. Az Egyeslt llamokban a farmerek az 1990-es vek kzeptl kezdtek a GPS mholdrend-szeren alapul preczis gazdlkodsba. Franciaorsz-gi becslsek szerint a szksges beruhzsok 300-400 hektros terlet mvelse mellett mr megtrlnek. A GPS-t legjabban az ntzsben kezdtk alkalmazni.

 • 33

  Augusztus 27-n a Pest megyei Ptyon a Fldmrsi s Tvrzkelsi Intzet (FMI) s a bbolnai IKR Zrt. kzs szervezsben preczis mezgazdasgi bemutatra kerlt sor. Kovcs Blint egyni gazdlkod sajt birtokn ltta vendgl a megjelent rdekldket. A bemutatn GPS navigcit hasznl, robotpiltval elltott traktorokat lehetett munka kz-ben ltni. A gyakorlati bemutatt megelzen a FMI Kozmikus Geodziai Obszervatriu-mnak (KGO) munkatrsai ismertettk a Magyarorszgon mkd aktv GNSS lloms-hlzat (www.gnssnet.hu) mkdst. A hazai hlzat fejlesztse kapcsoldik az Eurpai Uni INTERREG IIIC EAST programja ltal is tmogatott EUPOS kezdemnyezshez.

  A dlutni bemutatn hasznlt traktorok pontos navigcijt nem csak egy egyszer GPS vevberendezs biztostotta. Csupn a GPS mholdrendszer holdjairl, kzvetlenl a Fld krli plyrl rkez jelek a legjobb esetben is csak jnhny mteres pontossggal alkalmasak vals idej navigcira. Ennl lnyegesen nagyobb precizitsra van szksg a mezgazdasgi alkalmazsoknl (is). A megolds egyik mdja, hogy tovbbi fldi referen-ciallomst, vagy ezek hlzatt hozzk ltre. Az ismert, rgztett helyen mkd GPS vevberendezsek adatainak segtsgvel a mholdas jelekbl szmtott pozcik korrigl-hatk, a legtbb hibaforrs kikszblhet. Ehhez arra van szksg, hogy a mozg pldul a traktorban elhelyezett vevhz folyamatosan, vals idben eljussanak a korrekcik is. Hatkony, geodziai pontossg helymeghatrozs csak fldi kiegszt rendszerek ltes-tsvel rhet el, amirl minden orszgnak magnak kell gondoskodnia. Egy ilyen, egyb-knt meglehetsen kltsges rendszer kiptse utn, a GNSS technikval vgzett pontmeg-hatrozs szablyainak betartsa mellett, a nhny centimter pontos helymeghatrozs hihetetlenl egyszerv vlik. A magyarorszgi GNSSNET.hu llomshlzat a javtsokat tartalmaz adatokat az Internet s mobil tvkzlsi eszkzk segtsgvel juttatja el a felhasznlkig.

  Az llami fldmrs keretben a FMI 2000-tl kezdve fejleszti a hazai orszgos fldi GNSS kiegszt rendszert. A konkrt megvalstst a FMI KGO GNSS Szolgltat Kz-pontja vgzi. A fejleszts clja egy olyan orszgos aktv GNSS hlzat s a rpl szolgl-tatsok kiptse, amelyre tmaszkodva vals idben is