Living in Mechelen

 • View
  220

 • Download
  2

Embed Size (px)

DESCRIPTION

De eerste editie van een nieuw en gratis magazine over interieur en diversiteit in Mechelen.

Text of Living in Mechelen

 • een huis als een cocon

  Binnenkijken Bij een architect

  ahmed schraapt schapenmechelse hutsepot

  matroesjkas

  LIVING IN MECHELEN

  woNEN - GENIEtEN - oNtdEkkEN - proEVEN - GLurEN - bELEVEN - rELaxEN

  NIEUW! GRATIS!

  op de vlucht

 • INHOUD

  5

  COLOFONREDACTIE Dorien Camps , Pieter Claes, Silke Denissen, Jan Sneyers

  FOTO

  Pieter Claes, Jan Sneyers

  LAY-OUTDorien Camps

  MET DANK AANRenaat Bogaert, Joke Duponcheel, Fanny Matheusen, Kris Vanhemelryck, Cimic, Dienst Diversiteit Stad Mechelen, Managers in Diversiteit, Lessius Mechelen

  VERANTWOORDELIJKE UITGEVEROpleiding Journalistiek Lessius MechelenRaghenoplein 21 bis 2800 Mechelen

  5

  9

  11

  39

  wit huis,vloer

  Binnenkijken Bij architect

  rode

  DAVID DRIESEN

  9

  15

  IK GELOOF NIET IN THE AMERICAN DREAMMuziek bracht Bill Coffindaffer ooit naar Belgi, de liefde deed hem ernaar terugkeren.

  TROUWEN Is HOUDENMaddy zorgde veertien jaar voor haar man. Nu nog houdt ze de herinnering in huis levend.

  11 VAN KLEIN KAsTEELTJE NAAR spIEGELpALEIsFehime Ceylan en Fikret Dora kwamen als politieke vluchtelingen van Turkije naar Belgi.

  AhmED SchRAApt ElkE DAg EEN SchAAp

  mechelsehutsepot

  17

  27

  33 GLUREN BIJ DE BUREN Martine en Suzanna wonen op drie verdiepingen van elkaar. Toch kennen ze elkaar amper.

  LIEVER DIsCO IN DE BADKAMERMarijke woont sinds een jaar alleen. Met een woonst aange-past aan haar handicap, trekt ze haar plan.

  mAtRoESjkAS

  op de vlucht37

  39 Op WEEKEND IN EIGEN HUIs Ariane en Patrick bouwden twee 19de eeuwse panden om tot The Patio Houses, veel meer dan zomaar een B&B.

  43

  BANKZITTERsWie strijkt er zoal neer op de Mechelse zitbanken en met welk verhaal?

  45

  TEAMspIRIT Is sTERKER DAN TAALKabir werkt in t Atelier, een werkplek voor arbeiders die moeilijk een job vinden.

  25 EEN MEER IN DE TUINLente woont dan wel in een appartement, haar tuin herbergt een oase van Bijbelse proporties.

  31 MECHELEN IN CIJFERs.

  WIN EEN VIDEOVOGELHUIs16

 • INHOUD

  EDITORIAAL

  Ik geloof niet in The American Dream. Alsof je een nationaliteit nodig hebt om te dromen. Bill Coffindaffer haalt een stereotype van formaat van haar voetstuk. Als Amerikaan weet hij waarover hij praat, dus wie zijn wij om zijn woorden te weerleggen? Daarbij, landsgrenzen en nationaliteiten zijn al beperkend genoeg, laat dromen inderdaad maar vrij blijven.

  Wat dat laatste betreft, vertoont het merendeel van de wereld-bevolking opvallend veel gelijkenissen. Er zijn natuurlijk altijd vreemde eenden in de bijt zij die dromen van een discobadkamer en spiegelpaleizen maar over het algemeen droomt iedereen van een huis. Van een appartement tot een villa, een bungalow of een penthouse. Daar hoort bij voorkeur ook een tuin bij, liefst met een boompje in, waaronder na verloop van tijd een of meerdere kinderen spelen.

  Om maar te zeggen dat dromen mensen bij elkaar brengt. Alles is mogelijk, er zijn geen limieten. Toch blijft dromen voor velen bij die ene, relatief bescheiden wens om een thuis te hebben. We schrijven bescheiden, want niemand houdt je tegen om te dromen van wereldfaam of oneindige rijkdom.

  Living in Mechelen maakt er haar missie van om die eenvoudige droom van al even eenvoudige mensen in de kijker te plaatsen. Hoe je je huis inricht, zegt namelijk veel over wie je bent. Wij tuurden dan ook doorheen het behangpapier, de gordijnen en het meubilair, op zoek naar Mechelse dromers.

  Pieter Claes

  COLOFON

  17

  25

  33

  43

  27

  15

 • WITmet eenRODE draad

  Architect DaviD Driesen (42) probeert in zijn herenhuis het perfecte evenwicht te vinden tussen modern en klAssiek, rood en wit. tekst sILKE DENIssEN - foto JaN sNEyErs

 • 5Omdat zijn eigen huis te klein werd, ging architect David Driesen met zijn vrouw Marisa Molinari in 2001 op zoek naar een grotere woning. Het koppel woonde al sinds 1992 in Mechelen en wilde er absoluut blijven. In Brussel of Antwerpen zouden we nooit kunnen wonen, het is er te druk en te onpersoonlijk. Hier woon je in een grootstad, maar het voelt aan als een groot dorp. Op 300 meter van hun huis aan de Brusselpoort vonden ze dit gebouw, een van de eerste he-renhuizen die gebouwd werden na de demping van de grachten rondom de oorspronkelijke stad. Vroeger, rond 1900, stonden hier bijna alleen heren-huizen. In de jaren 60 zijn veel histo-rische gebouwen echter afgebroken omdat ze in slechte staat waren en vervangen door lelijke grootschalige appartementsgebouwen. In de jaren 90 zijn ze daar gelukkig mee gestopt, maar het kwaad was al geschied. Die gebouwen halen de grandeur van de straat naar beneden. Dit pand stond al dertig jaar leeg en was in zeer slechte staat. Wanneer je hier binnenkwam, kon je de hemel zien. Het was meteen duidelijk dat de renovatie van het gebouw heel wat tijd in beslag zou nemen. Omdat het gezin indertussen een plaats nodig had om te wonen, begonnen de renovaties bovenaan, zodat ze op de bovenste verdieping een appartement konden inrichten. Vervolgens werkten ze de benedenver-dieping af.

  designTien jaar later is de renovatie gro-tendeels afgerond. De grootste bekommernis van Driesen was om de klassieke elementen van het gebouw te bewaren. Ik wilde er een hedendaagse touch aan geven. Het pand gewoon restaureren zou veel te beperkend geweest zijn. Met de hulp van designmeubelen probeerde de architect die hedendaagse touch naar voren te brengen. Ik beschouw dit huis als het decor van een theaterstuk. De mensen en de objecten die hierin staan, moeten het verhaal maken. Dat kan je vaak alleen met designmeube-len, die voor extra contrast zorgen. Design hoeft niet per se duur te zijn. Je kan het bij Ikea kopen.

  RODE david: we wilden voor de eetkamereen authentiek kleurenpalet gebruiken.best donker, maar zo was het vroeger ook.

  de dochter van driesen heeft de kleuren van haar slaapkamer zelf mogen kiezen:voor mij geen rood!

 • Omdat Driesen niet meteen vond wat hij zocht, besloot hij om zelf meu-belstukken te gaan ontwerpen. De gestroomlijnde tafel in de eetkamer is van zijn hand, en ook het hemelbed van zijn dochter ontwierp hij zelf, met behulp van interieurbouwers. Je moet er vaklui voor zoeken. Op papier kan het allemaal wel mooi lijken, maar het moet ook nog gemaakt worden. Daar is veel knowhow voor nodig.

  Voor de muren in de eetkamer opteer-de Driesen voor een donker olijfgroen. We wilden een kleurenpalet vinden dat ook in het verleden gebruikt werd. Het is misschien niet exact dezelfde kleur, maar het benadert de oude wel. Het is hier ook best donker, wat in het verleden vaak de gewoonte was. Driesen heeft er geen problemen mee. Het licht dat binnenvalt, benvloedt de kleur van de wanden. Dat vind ik net boeiend. De sfeer wisselt constant en dat werkt op je gemoed. Het evolu-eert mee met de dag.

  rood en witNog opvallender is het gebruik van rood en wit. Die kleuren komen over-al in het huis terug, zelfs op de vloer. Wit staat voor zuiverheid, voor het minimalisme. Het zorgt voor een hele cleane sfeer. Rood daarentegen is veel explicieter. De kleur daagt uit en roept gevoelens op. Driesen vertelt dat de kleur rood vaak letterlijk als een rode draad door de projecten van zijn ar-chitectenbureau loopt. We gebruiken die kleur redelijk veel. Het versterkt alles. De meest opvallende toepassing van dat kleurenpalet zijn de mobiele panelen in de keuken. Ze fungeren zowel als deur, zonwering en als buffer tegen de koude. Dat is nodig, vanwege het enkel glas in de ramen. Daarnaast creren de panelen ook een witte cocon. Overal in ons huis voel je de link met de geschiedenis. In deze cocon kan je je echter perfect

  COCON mijn huis is als eendavid:

  ik kan me hier

  perFectAFsLUITEN

  de drie mobiele panelen in de keuken fungeren zowel als deur, zonnewering

  en als bescherming tegen de koude.

 • 7afsluiten van de confrontaties met het verleden. Ik heb het nodig om mezelf af en toe te kunnen terugtrekken. Of al dat rood hem niet stoort? Helemaal niet. Ik vind het net een hele boeiende kleur. Ik heb een rode vloer, ja. Dat is niet raar. Het past gewoon in dat hele verhaal.

  kangoeroewoningAchter het huis bevindt zich nog een bijgebouw: het vroegere koetshuis en de paardenstallen. De bedoeling is om daar een kangoeroewoning van te maken, zodat de moeder van mijn vrouw dichter bij ons kan komen wo-nen. We zijn echter nog volop bezig met de stallen te verbouwen. Vanbui-ten is het helemaal af, en de structuur binnen zit ook goed. Het is alleen nog wachten op de finishing touch. Wat die touch gaat worden, is nog niet helemaal duidelijk. Mijn kinderen zijn wel te vinden voor een zwembad.

  COCON AFsLUITEN

  david: we zijn het vroegere koetshuis aan het verbouwen. zo kan mijn schoonmoeder dichter bij ons komen wonen.

 • Zijn passie voor muZiek bracht Bill CoffinDaffer (54) eind jaren Zeventig voor het eerst naar belgi. de liefde voor Zijn vlaamse vrouw deed hem terugkeren. nu verdient hij Zijn brood met een muZiekwinkel in de frederik de merodestraat. tekst PieTer Claes - foto PieTer Claes

  Met een brede glimlach opent mu-zikant en instrumentenmaker Bill Coffindaffer de deur van zijn atelier. Wie er voor het eerst komt, treft er een kleine, rommelige werkplaats aan. Glimmende trompetten, hoorns en toeters in alle maten en vormen doen zelfs een muzikale dummy even versteld staan. Bill is namelijk een specialist in het herstellen en onder-houden van blaasinstrumenten.

  Bill: Dit pand is ongeveer vierhon-derd jaar oud, hoewel enkel een paar balken nog uit die tijd stammen. Voor mij woonde hier een architect die het hele gebouw gerenoveerd heeft. Nog vroeger was hier zelfs een frituur, al merk je da