Sindromul Munchausen

Embed Size (px)

DESCRIPTION

boli

Text of Sindromul Munchausen

Sindromul Mnchausen

1

Sindromul Mnchausen

Sindromul Mnchausen (CIM-10 - Munchausen syndrome, ICD10: F 68.1, ICD-9: 301.51) este o tulburare mental (patologie psihiatric, o patomimie) asociat cu dificulti emoionale severe, care aparine de grupa tulburrilor facticioase. Sindromul apare de obicei la persoane cu tulburri de personalitate i este caracterizat prin necesitatea de a simula o maladie neconexat la un profit direct i obiectiv (spre deosebire de simulani, n englez : malingering, n francez : malingre[1]), prin care pacientul caut s beneficieze de ngrijiri medicale pentru afeciunea sa imaginar.

Descrierea boliiSindromul Mnchausen[2] descrie o maladie psihic, o form de mitomanie (patomimie), asociat cu dificulti emoionale severe, care se exprim prin dependena pacientului de spitalizare cu scopul de a obine atenia i asistena personalului medical. Patognomonic (specific bolii) este mimarea repetat a unor boli Karl Friedrich Hieronymus, Baron v. Mnchhausen organice, de obicei acute i dramatice, cu care pacientul umbl de (1720-1797) la un spital la altul in cautare de tratament. Internrile repetate se obin, de regul, la spitale diferite, n timpul grzilor aglomerate, prin simularea unor boli, prin autoadministrarea de substane nocive, medicamente contraindicate i n cantiti periclitante, prin infestarea voluntar a unor plgi existente sau provocate etc., fr scopul de a obine avantaje materiale: bani, loc de cazare, despgubiri, etc. (malingering). Pacientul va prefera s induc n eroare personalul consultant i administrativ prin furnizare de date personale, antecedente, simptomatologie, eronate. Pacientul, dei simuleaz boala contient i limpede, ca n carte, cerinele sale sunt incontiente, confuze. El are tulburri de identitate (reale, sau mimate), hipersensibilitate, pretinde ngrjiri i atenie, manifestnd suspiciuni, adesea vehemente, fa de personalul sanitar, pe care il testeaz, l manipuleaz i l provoac continuu [3]. Morbiditatea (frecvena bolii ntr-o populaie) este redus, dar mortalitatea poate varia ntre 5% i 20%, n funcie de nivelul serviciilor medicale i al organizrii organizaiilor de sntate public, adic, ntr-o ar cu servicii de sntate public performante, legtura eficient i direct (on-line) dintre medici i spitale duce la detectarea rapid a pacienilor i aplicarea tratamentului adecvat. ntruct pacienii simuleaz boala sau gravitatea ei, Richard Asher[4] a descris i denumit acest sindrom n 1951, dup numele ofierului german Karl Friedrich Hieronymus, Baron Mnchhausen (1720-1797), celebru pentru relatarea extrem de exagerat a unor date biografice i povestiri din rzboi[5].

Sindromul Mnchausen

2

SimptomeBolnavul/bolnava mimeaz simptome imaginare, mincinoase, exagereaz o simptomatologie real, adesea autoprovocat, altereaz probele de laborator, etc. Printre semnele care ar trebui s atrag atenia se numr: O istorie medical dramatic, dar inconsistent. Prezentarea de simptome neclare i greu controlabile care se agraveaz sau se schimb odat cu nceperea tratamentului. Simptomatologii care revin dup un tratament eficient. O bun cunoatere a terminologiei medicale i a descrierii simptomatologiei ca n carte. Cicatrici chirurgicale multiple. Rezultatele negative ale analizelor atrag apariia de simptome noi. Simptomele se exprim numai cnd pacientul este singur, neobservat. Istorie de tratamente la diferii medici, clinici, spitale, adesea, n orae diferite. Evitarea contactului personalului medical cu familia, sau prietenii pacientului. Prezentarea de date personale eronate. Pacientul are noiuni medicale relativ avansate, datorate unor studii n domeniul medical, terminate sau pariale, apartenena la o familie de personal medical, etc.. Recent au fost descrise cazuri de sindrom Mnchausen care folosesc informaii medicale obinute prin internet[6][7].

Cauzele sindromului MnchausenEtiologia (cauzele) sindromului Mnchausen nu este cunoscut. n afeciunile fizice, factorii psihologici contribuie direct sau indirect la etiologie. Stresul psihologic poate precipita sau altera evoluia unei boli, chiar i a unor afeciuni majore. Emoiile pot aciona asupra sistemului nervos autonom. Printre teoriile sugerate se consider cazuri care au avut o copilrie neglijat sau au suferit abuzuri, boli sau internri n spital pe perioade ndelungate sau repetate, persoane cu probleme de personalitate etc. Pacientul poate selecta incontient un simptom, ca o metafor pentru condiia sa psihosocial, ca o conversie, un proces incontient de transpunere a unei anxieti sau dificulti psihice, ntr-un simptom somatic[8].

Morbiditatea (frecvena) sindromului MnchausenNu exist statistici cu rezultate nete, dar este vorba de o boal rar. Numrul cazurilor depistate este n funcie de existena unei nregistrri centralizate, la nivel statal, adic, n rile n care se mai practic nregistrarea medical manual, posibilitatea de depistare a bolnavilor este mai limitat. Dei poate aprea la toate vrstele, chiar i la copii, sindromului Mnchausen este mult mai frecvent la adulii tineri, mai des la brbai dect la femei (spre deosebire de sindromul Mnchausen prin transfer (by proxy) - vezi mai jos care este mai frecvent la femei).

DiagnosticulDiagnosticarea sindromului este foarte dificil din cauza lipsei de corectitudine a pacientului. Medicul trebuie s elimine o serie de boli simulate sau mentale, s examineze atent rezultatele ilogic-patologice ale testelor de laborator, s insiste pentru a obine documente medicale anterioare, etc. i s nu se eschiveze de a folosi observarea ocult i urmrirea prin camere de filmat ascunse. Este necesar un examen psihologic/psihiatric[9]. Diagnostic diferenial Malingering, sau simularea, prezint o simptomatologie asemntoare sindromului Mnchausen, auto-provocat voluntar de pacient n scopul de a obine avantaje personale: bani, loc de cazare, despgubiri, eschivare de la serviciul militar, de privare de libertate (nchisoare), etc. Sindromul Mnchausen prin transfer (by proxy) - vezi mai jos.

Sindromul Mnchausen Sindromul Ganser, descris ca un mecanism etiologic de disociere isteric. Sindromul Ganser a fost ncadrat drept afeciune simulativ cu simptome psihologice n clasificarea DSM III-1980, iar n anul 2000 a fost clasificat, mpreun cu rspunsurile aproximative drept afeciune disociativ dac nu este altfel specificat dei rmne valabil i catalogarea ca boal disociativ cu semne i simptome predominant psihologice[10][11] Isteria[12].

3

TratamentulDei pretind intervenii i tratamente, chiar i cu mari riscuri, bolnavii de acest sindrom sunt recalcitrani la tratamentul specific afeciunii, deci rezultatele sunt slabe, cu anse reduse de ameliorare. Tratamentul const n modificarea mediului de trai al pacientului, asigurarea unei atmosfere afective pozitive i a unei activiti profesionale izolat de contacte cu cea medical. Se recomand psihoterapia personal i familial. Tratamentul medicamentos va fi luat n considerare n funcie de starea de depresie, anxietate sau de tulburrile de personalitate, iar administrarea se va face sub control. Este mai nelept a se ncerca o ameliorare printr-o gestionare mai bun a condiiilor de via a pacientului, dect insistena - cu anse reduse - de a vindeca[13].

Complicaiin sindromul Mnchausen complicaiile provin din bolile simulate, care, n afar de alterarea sntii, pot fi fatale (operaii cu extirpri inutile, autoadministrarea de medicamente contraindicate sau de alte substane nocive, .a.[14].

Prevenirea boliiNu este cunoscut o cale de prevenire a bolii, dar diagnosticarea i tratarea din timp pot fi benefice[15].

Sindromul Mnchausen prin transfer (by proxy)Sindromul Mnchausen prin transfer (by proxy - MSP), cunoscut i sub numele de sindromul lui Polle (Polle era fiul baronului Mnchhausen, mort n anii copilriei n mprejurri neelucidate), este o tulburare psihic a unui adult (n majoritatea cazurilor, mame) descris i denumit n 1977 de medicul pediatru englez Roy Meadow, care a publicat un caz de abuz al unei mame fa de propriul copil prin provocarea deliberat de boli[16]. Se deosebete de sindromul Mnchausen prin mijlocul prin care mama sau adultul afectat obine atenia medical, care este, de regul, propriul copil sau, mai rar, o rud, o persoan, sau un grup de persoane aflate n grija sa i care este utilizat ca surogat (nlocuitor). Prezentndu-se ntotdeauna foarte ngrijorat i protector el va falsifica istoricul bolii surogatului i-i va acuza afeciuni grave, provocate sau simulate, mutilri, etc., care adesea pot fi letale[A][17][18][19].Baronul von Mnchhausen - caricatur de Gustave Dor

Diagnosticul

Este similar celui al sindromului Mnchausen. Observarea ocult i urmrirea prin camere de filmat ascunse sunt determinante pentru realizarea diagnosticului[20].

Sindromul Mnchausen

4

Morbiditatea i mortalitatean Statele Unite incidena cazurilor este de aproximativ 2,9 la 100.000 de copii per cohort (an de via), cu o mortalitate ntre 9% i 22% dintre cazuri (Rosenberg, 1987[21], Sheppard, 2001 [22]). n privina adulilor aflai sub o form sau alta de tutel a bolnavului de MSP i abuzai, din cauza problemelor privind stabilirea unui diagnostic corect, nu se cunosc date statistice consistente.

Aspecte legaleConsiderat ca o situaie patologic, n multe state legea consider cu ambiguitate acest sindrom i vinova acuzatului afectat de aceast patologie fa de victim. n Romnia, acest ambiguitate a fost soluionat prin Hotrrea nr. 49 din 19 ianuarie 2011, publicat n Monitorul Oficial Partea I nr. 117 din 16 februarie 2011, care vine s actualizeze Legea nr. 217/2003 privind violena n familie: Sindromul Mnchausen prin transfer reprezint crearea artificial de ctre printe (de regul, mama) a unei boli a copilului; boala este indus prin administrarea voluntar a unor medicamente sau substane ori prin susinerea existenei unor simptome la copil care nu au fost niciodat confirmate de ctre specialiti. n ambele cazuri, prinii soli