Sindromul Dupuytren

  • View
    271

  • Download
    1

Embed Size (px)

Text of Sindromul Dupuytren

Sindromul DupuytrenBOALA, CONTRACTURA DUPUYTREN

Denumirea este luata de la baronul Dupuytren, un chirurg francez care a efectuat prima fasciotomie palmara in 1831. Sindromul este caracterizat de fibroza fasciei palmare si contractia in flexie a degetelor, progresiva. Articulatiile interfalangiene proximale si cele metacarpofalangiene pot fi afectate

Boala Dupuytren Apare ca urmare a ingrosarii anormale a tesutului subcutanat de la nivelul palmelor. Apare, de obicei, la ambele maini si uneori se poate intalni si la nivelul talpilor. Progreseaza foarte lent si de cele mai multe ori, nu necesita tratament. In multe cazuri, afectiunea nu progreseaza si la nivelul degetelor, ramanand doar in zona palmelor. Tesutul dintre piele si tendoane (fascie), se ingroasa, limiteaza in cele din urma miscarile sau produce indoirea degetelor (contractura) si incapacitatea acestora de a se indrepta. Apare cel mai frecvent la persoanele peste 50 de ani. Desi exista un tratament, acesta nu vindeca boala.

Primele simptome observate in aceasta afectiune sunt: un mic nodul care poate fi vizibil sau simtit, aflat la nivelul palmelor sau la baza degetelor. Cateodata, poate fi sensibil la palpare si se subtieaza treptat si incepe sa traga unul sau mai multe degete catre palma. scobitura, care apare la nivelul palmei, cand tesutul afectat dintre piele si tendoane incepe sa traga de piele pe masura ce boala progreseaza, se dezvolta un cordon fibros, la nivelul fasciei si face legatura intre palma si degete, cel mai des cu degetul inelar. Cordonul care trage degetele catre palma, se numeste contractura Dupuytren. In cele din urma, va fi imposibila pozitionarea palmei pe o suprafata dreapta, cum ar fi masa. Severitatea contracturii Dupuytren poate afecta activitatile zilnice, cum ar fi ridicarea unor obiecte cu mana, punerea de manusi pe maini sau spalatul pe maini, facandu-le dificile sau imposibile. Exista alte boli care care produc aceleasi simptome, cum ar fi poliartrita reumatoida sau traumatismele.

Boala Dupuytren Exista trei faze generale ale bolii: faza de debut - aparitia unui mic nodul la nivelul palmei sau bazei degetelor. Nu exista tractionare sau contractura intre degete si palma. faza activa a bolii - aparitia scobiturii la nivelul palmei datorita cresterii fasciei ingrosate. Degetele trase catre palma. Cordonul poate fi vizibil sau sensibil la palpare. faza avansata a bolii - ingrosarea fasciei si cordoanelor cauzeaza rigiditatea, contractura care tractioneaza degetele.

Tratament Medicamentele pot fi folosite pentru a calma durerea, ele nu pot fi opri progresia bolii. Un tratament de lunga durata cu corticosteroizi, care se injecteaza direct in zona afectata, poate minimaliza simptomele in stadiile de inceput ale bolii, inainte ca unul sau mai multe degete sa se indoaie catre palma (contractura). Colagenaza si Interferonul in studiu Interventia chirurgicala de electie, pentru a elimina contractura degetelor. Dupa interventie, se practica exercitii fizice pentru restabilirea functionalitatii mainii, se pot folosi atele. Boala reapare dupa tratamentul chirurgical in jumatate din cazuri, de aceea este nevoie de o noua interventie pentru mentinerea functiei mainii.

Va Multumesc!