Viu l'hospitalet juny 2013

 • Published on
  22-Mar-2016

 • View
  218

 • Download
  3

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Estiu Jove 13. La importncia de comunicar (taller de David Orviz, campi dEspanya de Poetry Slam). Defensa personal femenina. 9 Festival dArt de Carrer per Amor a lHart. Sant Joan a La Bodegueta del Museu. La histria del Manolito Mediterrani, la tapa ms votada del Quinto Tapa. Pol Santamans, crear sense pautes. Entrevista a Alejandro Gonzlez, artista resident del TPK en motiu del Solstici 2013. Especial de la festa major del Centre amb Moritz. La Fbrica Moritz, un delicis museu en moviment. Imatges del Quinto Tapa. 100 montaditos, al rac de lanunciant. La nataci com a competici al Sabies que... Com sescriu un correu electrnic?, collaboraci mensual del CNL.

Transcript

 • ,

  NM. 90 juny 13 redaccio@viulhospitalet.com

  www.elginjoledicions.com

  Una tarda a... l'Estiu Jove

  POL SANTAMANS, UN ARTISTA SENSE PAUTES - SANT JOAN A LA BODEGUETA DEL MUSEU - SOLSTICI 2013 - MORITZ AMB LA FESTA MAJOR DEL CENTRE - '100 MONTADITOS'

  www.polsantamans.com

 • VIU L'HOSPITALET

  Revista gratuta de societat i cultura

  Nmero 90, juny de 2013

  redaccio@viulhospitalet.com

  Tel. 93 337 77 47

  FOTO DE PORTADA: CEDIDA

  DIRECTOR DE CONTINGUTS: T. DELGADO

  PUBLICITAT: Ivan Puig

  IMPRESSI: IMPRINTSA

  Dipsit Legal. B-20065-2005

  EDITA: EL GNJOL EDICIONS, SL.

  BRUC, 30 2n 08901 L'HOSPITALET

  B-63785034

  La redacci de Viu L'Hospitalet no coincideix necessria-

  ment amb l'opini dels seus collaboradors. 3

  VIU

  LHO

  SPIT

  ALET

  ED

  ITO

  RIA

  L

  WW

  W.EL

  GINJ

  OLED

  ICIO

  NS.C

  OM

  AM

  B E

  L SU

  PORT D

  E:

  COMENA L'ESTIU

  Laltre dia, quan sortien les primeres dades positives relaciona-des amb latur, que indicaven una frenada en el nombre datu-rats i un bon augment dafiliats a la Seguretat Social s una qesti estacional poc van trigar els de torn a vanagloriar-sen. Dies desprs, president del BBVA i Ministre dHisenda, treien pit assegu-rant que la crisi ja ha tocat fons. Anem a pams.

  A un ritme de creaci de 100.000 llocs de treball al mes, per aix sha de crixer al 3% i ho estem fent al -15%, trigarem 50 mesos, 4 anys, a situar-nos en els dades de 2006. 6 anys de violenta i ferotge crisi no ens els treu ning, circumstncia que suposar els 10 anys ms cruents que es recorden en termes econmics.

  Mentrestant, qui mana, Alemanya, que no ho va aconseguir amb dues guerres mundials i que a cop dimposicions, subterfugis i governs dbils a laltra banda ho ha aconseguit ara, segueix imposant-nos reformes impossibles i increbles mitjanant els famosos homes de negre, que res tenen a veure amb el simptic Will Smith, que a ms de demostrar no saber res del pas que governen, Espanya, fa pensar que cap inters tenen en els ciutadans que patim com a bestiar torturat per mans dincompetents que no saben el que es fan.

  La Merkel, tal com va passar amb el totpoders Sarkozy, desapareixer en un parell danys del mapa poltic, i res sen sabr mai ms, perqu per no voler-la, com passava amb Sarkozy, no la volen ni a casa seva. Pel cam haur deixat un continent devastat i 6 pasos, entre els quals hi ha Espanya, en la misria ms absoluta. La troica ja ha reconegut que amb Grcia sha equivocat, i que les mesures dausteritat, lAustericidi en majscules, sotmetr el pas hell a dues dcades dangnia econmica de proporcions bbliques. I qu ens diferencia a nosaltres de Grcia? Doncs massa poc, i quan en aquest cas, el juliol de 2007 diem que 5 anys de greu crisi no ens els treia ning, ens van tractar de bojos. Ara augmentem la xifra a 10, en essncia perqu estem aprofundint en les reformes que han motivat la crisi. Ajudar els causants de la mateixa, el sector financer, i torturar fins a lextenuaci els que haurem de treure el pas daquesta empantanegada, PIMES, autnoms, emprenedors, famlies, etc. Cada mes que se segueixi colpejant amb cruesa contra el motor econmic dels pas, estem agreujant sis mesos el problema. I per qu diem aix? Perqu ens olorem una nova pujada impositiva, desprs de la qual vaticinarem 5 anys ms de crisi.

  Al final, els poltics i els financers, no parlo de la Merkel, ni dels lladregots que la teledirigeixen, se nacabaran adonant que recaptar el 100% dels impostos, que s el que sembla que volen fer, suposa ingressar 0. Pensem-hi.

 • NDEX5.Una tarda a...

  L'ESTIU JOVELa iniciativa no deixa de crixer any rere any i cada edici puja el nombre dentitats de la ciutat que pro-posen tallers i activitats de tota mena per a lEstiu Jove. Suposa una tasca imprescindible i necess-ria, valorava lalcaldessa Nria Marn durant la pre-sentaci de ledici daquest any, mentre assegurava que no es perdria el mercat de moda: ja li he dit a la Rosa, qui em porta lagenda, que ho tingui en compte. LEstiu Jove 13 est pensat per a tots els gustos i necessitats i shi poden descobrir i aprendre moltes coses, com idiomes, dansa, a cuinar, a fer cas-tells, passar una jornada dobservaci astronmica, participar al MetropoLHis, ballar i cantar al ritme del Festival Petit Format, sorprendres amb lenginy i les habilitats dels protagonistes de Per Amor a LHart...

 • cultura

  5

  VIU

  L'HO

  SPITA

  LET

  Text i foto TONI DELGADO

  Aquesta sala es va quedant cada cop ms petita, celebra-va lalcaldessa Nria Marn el dia de la presentaci de lEstiu Jove 13. Veia noves cares de representants dentitats i collectius que una vega-da ms han unit forces i idees amb la Regidoria dEsports i Joventut per concretar un cartell fresc i divers. Aix que podem iniciar-nos als jocs de rol, aprendre o millorar en el difcil art de parlar en pblic, descobrir la dansa contempornia, saber alguns dels se-crets sobre un ofici emergent com el de community manager, ballar salsa cubana o participar al torneig de poe-sia en directe de lHospitalet.

  Hi ha ms de 40 tallers programats: de cuina, primers auxilis, castellers, teatre, idiomes angls, francs, ale-many i rab, creaci de cctels, de-fensa personal femenina, dia temtic

  dhumor terrorfic... Una de les grans novetats s laugment de reclams es-portius, grcies a la collaboraci del Club de Beisbol i Softbol Hrcules lHospitalet o el Club Esportiu Voleibol lHospitalet.

  No hi podia faltar una nova edici de clssics imprescindibles com el Metro-

  poLHis el festival de curts fets en 48 hores arriba a la seva vuitena edici, el Mercat de moda i disseny jove cinque-na, el Festival Petit Format organitzat conjuntament amb Depsito Legal asso-leix els onze anys de vida o el Festival dArt de Carrer Per Amor a LHart, la no-vena edici.

  LEstiu Jove, formaci, entreteniment i oci

  Una imatge de la presentaci de l'Estiu Jove 13.

 • Text i foto TONI DELGADO

  s difcil establir quina s la importncia de la comunica-ci al llarg de la nostra vida, a lmbit acadmic, a les relacions so-cials i afectives... Amb el ttol Enfron-tar-se al pblic, Dani Orviz (Astries, Blimea, 1976), campi dEspanya de Poetry Slam, impartir una classe ma-gistral sobre lart de comunicar el 10 de juliol, de les 17:00 a les 20:00 ho-res, al Centre Cultural Sant Josep.

  Un dels trucs que recomana s parlar a casa amb un boli a la boca: la mem-ria muscular del cos ho aprn rpid i la llengua va agafant posicions concre-tes que potser no coneix. El millor s parlar amb tranquillitat i fent un bon s dels gestos: si volem remarcar alguna idea o el que sigui sn bons els gestos enrgics, per no pots abusar-ne, com tampoc pots comportar-te igual amb els teus amics que en una entrevista de feina, per exemple.

  En una presentaci davant un pblic, el pitjor que podem fer s deixar-nos em-portar per la por a cometre el mnim error. Estem obsessionats amb el tema i solem ser ms exigents que el propi pblic. Sembla que qualsevol ensope-gada amb un nom, en una pronunciaci o que sens travi la llengua suposi la fi del mn, per no s aix. Al final, la co-municaci es redueix a no embalar-se, tenir pacincia, ordenar idees i vocalit-zar: moltes vegades fem les coses b sense saber-ne la tcnica. Dani s un dels artfexs de lAssociaci Cultural Me-cnica Planetria, que ell i altres com-panys estan encetant per promoure la poesia, i lorganitzadora daquest taller tan til per a qualsevol persona que vul-gui comunicar-se millor.

  DEFENSA PERSONAL FEMENINAHi ha qui el veu com a esport, per

  lhapkido s ms una filosofia, una art

  marcial tradicional amb molts compo-nents; el principal s la defensa de la persona, explica Francisco Burgos (Bar-celona, 1962), president de Catalunya Hapkido Associaci i Disciplines Marci-als: cada un ha de treure la seva part interior. Ho explicar al taller de lEstiu Jove 13 de defensa personal femenina per a majors dedat el proper 23 de juliol, de les 17:00 a les 19:00 hores, al Centre Cultural Bellvitge-el Gornal.

  PAUTES PERSONAL FEMENINALa tcnica i lhabilitat sn ms impor-

  tants que la fora, a la defensa perso-nal. Al taller sensenyaran pautes per evitar la confrontaci i trobar solucions quan la situaci sigui inevitable. Es trac-ta de dominar lestrs, de canviar el xip i no paralitzar-nos: s la tercera edici del taller i t fora acceptaci. Hi ha gent que desprs continua fent hapki-do...

  6 V

  IU L'

  HOSP

  ITALE

  T una tarda a...

  (passa a la pgina 8)

  Comunicar, defensar-se i gaudir de lart

  Dani Orviz, en una imatge d'arxiu. Foto: T. DELGADO.

  Una demostraci d'hapkido. Foto CEDIDA.

 • Qualsevol objecte que portem a sobre, un paraiges, unes claus... ens pot servir per defensar-nos: en ser una art marcial tradicional no busquem competir amb ning, sin amb nosaltres mateixos. Fomentem la igualtat i el companyonia. Al gimns tinc alumnes dhapkido petits i de fins a 60 anys.

  CONSELLS Organitzat per Catalunya Hapkido As-

  sociaci i Disciplines Marcials forma-da per diferents gimnasos i amb seu al Gimnasio Olmpico, al taller saconsella les assistents sobre qu poden fer si sn atacades, on trucar i, s clar, com defen-sar-se i tamb com prevenir la situaci, per exemple, si veuen que alg les se-gueix, les mira de manera estranya, no caminar per carrers poc illuminats... I es recreen les situacions datac per assajar com sha dactuar.

  PER AMOR A LHART Ha estat molt complicat, mes que mai. Encara estem pendents de les subvenci-ons de la Generalitat i hem perdut patro-cinadors. Hem hagut dajustar molt ms els preus amb les companyies. Altres festivals, com el de Tiana, han desapare-gut. Nosaltres continuem. La Regidoria dEsports i Joventut ha tornat a apostar per nosaltres.

  s el dur relat de Ramon Oriola, direc-tor del Festival dArt de Carrer Per Amor a LHart, que arriba a la seva novena edici. La cita ser els dies 5 i 6 de juliol, a la Rambla de la Marina i a la Plaa de lAjun-

  tament, amb els ingredients de sempre: msica, humor, dansa i circ. No canvia tampoc la seva filosofia: dinamitzar la ciutat i lespai pblic, i acostar lart i la creaci a gent que mai aniria a un tea-tre, un museu o una sala de concerts.

  Ser una edici amb ms humor que mai et sap greu veure les cares llar-gues de la gent al carrer i passaran moltes sorpreses que Ramon, amb bon criteri, no vol avanar-nos. S que es pres-ta a fer-nos cinc cntims dalgunes de les companyies i artistes que formaran part del Festival Per Amor a LHart. Potser daqu a uns anys hi s la seva filla, que fa circ: acrobcia, tombarelles, expressi corporal, teatre... Sho passa bomba!

  Tony Clifton Circus: lnica compa-nyia internacional. Juguen amb la provo-caci, generen debat... Sn de lescola de Leo Bassi. Sn els pallassos punkies ms odiats per les mams italianes.

  La Macana: espectacle fresc de car-rer.

  Nats Bruts: Premi Nacional de dan-sa amb lespectacle Slot.

  Candelaria Antelo & Arthur Bernard Bazin: companyia emergent.

  Cia. Trifald: autors dEs3, Premi al millor espectacle de circ 2011 atorgat per la revista Zirkolika.

  Cirkonita: histrics del circ.Loco Brusca: clown consagrat i

  molt divertit.Sergio Pla: elegncia.Psirc: premiats per la revista Kirkoli-

  ka com a Companyia Emergent 2012.Balusca: risc. Circonautas: la festa, la msica en

  directe.Les nits del festival tindran com a es-

  cenari la Rambla Marina, amb el funk amb harmonies dels Sloopy Beats i la rumba del grup Sundach.

  8

  VIU

  L'HO

  SPITA

  LET

  culturauna tarda a...

  (ve de la pgina 6)

  UN QUART DE SEGLE AMB ELS PLAY-BLACK

  No forma part de la programaci de lEstiu Jove, per s de les festes majors del Centre. Una bona excusa per tornar a parlar amb Felip Garcia, creador i nima dels Play-Black, que arriben al seu 25e ani-versari i ho volen celebrar amb nosaltres amb les-pectacle 25 anys destrelles. Ser el proper 22 de juny, a les 18:00 hores, al Centre Cultural Sant Jo-sep. Hi participen lEscola de Ball Street Dance Area, can espanyola en directe amb Paquita Canals, i la collaboraci de Luis Lpez i Albert Garcia, i, s clar, lautor i director Felip Garcia.

  Vam passar dactuar al carrer a fer-ho al Cen-tre Catlic, recorda Felip: no ens espervem lxit. El primer dia ja vam omplir! s polivalent i interpreta ms de 70 personatges i segurament el ms clebre s el de Joselito: el ms bo sempre es deixa per al final. Tamb fa dAntonio Molina, Rafael, Marisol...

  Has de saber-ne molt, de moure els llavis, ex-plica. s la seva clau per fer un bon playback. Un art difcil que va comenar a practicar en un guateque de la seva promesa: thas de posar en la pell del personatge. Mouret i actuar com si fossis ell.

  Tony Clifton Circus. Foto CEDIDA.

 • societat

  Text i foto TONI DELGADO Ah, mira, all hi ha flors! Ja tenim ma-terial per fer fotos de les nostres!

  Aquesta s la benvinguda de Pep Sendra, gerent de La Bodegueta del Mu-seu, que a la imatge abraa uns tests de flors. s una escena perfecta per il-lustrar la transformaci que viur el local a la revetlla de Sant Joan. Perqu aquest any no evocar una platja, sin un jard [o un bosc] amb moltes sorpreses: tens ra, als boscos i jardins hi ha fades, fo-llets... Un punt ms de mgia en una nit tan especial, la ms curta de lany i la ms intensa.

  Un moment perfecte perqu ens obli-dem dels factors externs i dels proble-mes. Hem dinvocar els bons esperits!

  I per aconseguir-ho, a La Bodegueta del Museu, han canviat lopci del men degustaci per molt que els funcio-ns pels bufets nhi haur de carn, peix, amanida i ibrics. Una possibilitat fresca i molt dinmica que dna molt de joc i permet ms interacci entre els assistents. Molts es coneixen daltres revetlles de Sant Joan i han viscut anc-dotes plegats: una de els coses ms agrades s que la senyora dun extrem es posi a ballar amb el senyor de lal-tre. I si aquella nit hi ha una celebraci particular, s bo compartir-la amb la resta.

  COM A CASASer un jard amb gespa i flors en un

  context tranquil i informal perqu tothom shi trobi com a casa. Ens hem volgut llenar a la piscina i apostar per una altra histria, diu en Pep, que confessa que van descartar altres idees, com la de tornar a evocar una cala de platja com els dos anys anteriors. El que no es toca, per, s la varietat de coques i el cava,

  amb la collaboraci de Celler de lAvi Pe-ret. El vi ser de les Bodegas Enate.

  Hi haur cambrers servint el buffet, per la idea s que cadasc sho mun-ti com vulgui, al seu gust. Que si pot-ser no tagrada la carn, puguis menjar lamanida que vulguis i com vulguis. Al buffet de carn hi haur broquetes varia-des: xai, pollastre, porc ibric, vedella...; al dibrics: llonganissa, llom, xorio, per-nil...; al damanida: fulles nobles, nous, fruits secs, formatges, vinagretes...; i al de peix: broquetes, segurament gamba cuita...

  Un cop ms, la Marta ser la respon-sable de lanimaci i la msica en viu: cada cop que ens plantegem activitats complementries per a comunions,

  sopars... la tenim aqu. Ens coneixem molt i sap el nostre grau dexigncia.

  ELS CONTESEn Pep...