Diversity: transformaci³ digital UVic-UCC

  • View
    940

  • Download
    5

Embed Size (px)

Text of Diversity: transformaci³ digital UVic-UCC

Rector, Director General de la FUB, membres del consell de direcci, professorat, estudiants, personal dadministraci i serveis, membres de la comunitat universitria bon dia i grcies per venir a aquesta jornada de presentaci de Diversity.

En aquesta intervenci vull presentar-vos justament qu s Diversity. La meva presentaci es dividir en tres grans apartats:

Transformaci digitalProjecte DiversityLes seves lnies de treball

TRANSFORMACI DIGITAL

QU S LA TRANSFORMACI DIGITAL?changes associated with the application of digital technology in all aspects of human society.means that digital usages inherently enable new types of innovation and creativity in a particular domain, rather than simply enhance and support the traditional methods.

Vegem qu en diu la Wikipedia, que s justament un recurs que ha canviat totalment el concepte dobra de referncia a partir de la seva naturalesa digital.

RATHER THAN SIMPLY>TRANSFORMACI DIGITALDIGITALITZACI

Digitalitzar s transformar quelcom analgic a all mateix en format digital. Transformaci digital vol dir ms que aix: vol dir aprofitar lentorn digital per a millorar, per anar ms enll.

Agafem lexemple de la Wikipedia, ja que lhe fet servir per la definici anterior:

No s la digitalitzaci de lenciclopdia tradicional

s: La possibilitat de que tothom pugui ser autor duna enciclopdiaLaplicaci a gran escala de la revisi per parellsLampliaci de labast duna enciclopdia tpicaLactualitzaci a temps real

s perfecta? No! Per tampoc ho s la Britannica, per molt bona que sigui. O hauria de dir era?

UN CONCEPTE EN ALA

Transformaci digital s un concepte a lala. Si fem una ullada a la premsa veurem que cada dia surt esmentat diverses vegades, en una tendncia creixent. Aquest video mostra alguns continguts recuperats de premsa i publicats durant els darrers pocs dies.Hi ha grans empreses apostant per aix i el consens general diu que s sense cap dubte el cam a recrrer

PROJECTE

En aquest context, nosaltres estem treballant en el Projecte Diversity de transformaci digital de la UVic-UCC

OPORTUNITAT I AMENAAAposta estratgica en un moment en qu encara podem ser capdavanters

El temps passa rpidament i cal respondre als reptes actuals i de futur

OPORTUNITAT: Tot i que linters s creixent i tothom en parla, no sn tants els que nhan fet una aposta estratgica. A la UVic-UCC s que sest fent, justament a travs de Diversity. Vol dir que encara estem en disposici de ser capdavanters

AMENAA:El temps passa rpid i la universitat ha dassegurar que seguir responent als reptes del mn actual i futur. La lli magistral ja no respon a les necessitats de leducaci ni a la realitat del mnCal reaccionar ara, o potser ja anirem tard.

EL VICERECTORAT (VOA) ENTOMA EL REPTE

Tiro una mica enrere fins el curs 2012-2013

Avanant-se a aquesta realitat que us comentava, el Vicerectorat dOrdenaci Acadmica entoma el repte i elabora dos documents que seran la base que ha acabat portant fins el que avui dia s Diversity.

Selaboren dos documents danlisi, es marquen alguns objectius i lnies a seguir i es comena a treballar.

Es marcaven tota una srie dobjectius, dentre els que destaco:

Vetllar per la implementaci de Moodle de manera generalitzada a tota la UVic Establir aliances amb la comunitat pel desenvolupament del projecte i visualitzar lideratge institucional Acompanyar als centres en la gesti del canvi i la implementaci de modalitats obertes

Des de llavors shan anat fent accions en aquesta lnia, i lany passat es va decidir anar encara ms enll i donar-li un impuls ms fort a travs de la creaci del projecte Diversity, que visualitza per tant aquesta aposta estratgica que neix del vicerectorat per que implica a tota la universitat.

PROPSITS DE DIVERSITYLiderar el canvi tecnolgic al mn universitari

Posicionar la UVic-UCC com a referentGestionar el canvi intern necessari

MATERIALITZACI DEL CANVI

AFECTA A TOT

La transformaci digital hauria dafectar per millorar a tots els racons i mbits de la universitat:

Oferta docentMetodologiesProcessosA la gestiCultura corporativa

Vida universitria en general

COM TREBALLA

AMB QUI TREBALLA

PER VA MS ENLL DE TOT AIX

Foto: Melissa Youngern

Diversity s tot aix que us he dit, per hauria de ser molt ms.

s a dir:

Tot el que sigui avanar cap a la transformaci digital s Diversity, provingui o no des de Diversity

Per tant, Diversity (com a entitat) no t perqu ser sempre el centre en aquest cam.

Com ho diria? Ha de ser un impuls que ajudi a portar a la universitat el que ja vivim en la vida personal

Ning es planteja com a quelcom estrany utilitzar el gps del mvil en comptes dun mapa en paperAvui dia s estrany anar a lagncia de viatges per reservar un vol. El natural s obrir un navegador dinternetSegur que a molts de vosaltres us han passat un Doodle per Whatsapp per mirar dorganitzar un sopar amb amics

Sn exemples tpics que podrem trobar en tots els mbits de la vida. Aspirem a que aix sigui tamb aix en tots els mbits de la universitat.

LNIES DETREBALL

ACTUALS LNIES DE TREBALLMillora de la formaciNous productes i serveisOrganitzaci i comunicaciFormaci i suport

MILLORA DELA FORMACI

VIRTUALITZACI I MULTIMODALITAT

Imatge: aleb harland

Hi ha moltes possibilitats a lhora de virtualitzar ensenyaments, aix com nivells de virtualitzaci.

Una situaci ideal seria aquella en la qual hi hagi modalitat virtual, presencial i un espai intermig en el qual es pugui estar ms a prop duna o de laltra. El repte seria poder oferir lopci de moures entre modalitat a convenincia. Que fos possible i funcions per a lestudiant, i que fos tamb assumible per part del professorat i la instituci.

INTEGRACI DE TECNOLOGIA A LES AULES

Foto: MCGunner

Ms i millor Moodle, que s lelement central de la formaci a la nostra universitatTamb altres eines dins la virtualitat i la integraci de tot tipus de recursos propis o aliens

Per no noms aix, sino tamb cal valorar totes les opcions que la tecnologia ens ofereix si lintegrem dins la presencialitat

Recordeu els exemples que us donava abans sobre situacions de la vida diria a les que hem integrat les eines digitals?

NOVES METODOLOGIES

Foto: Dan Spencer

Flipped learningParticipaci despecialistes per videoconferncias de tot tipus de materials pedaggics propis i aliensTreball en base a comunitats de prcticas de realitat augmentadaSistemes de revisi per parellsEtc.

NOUS PRODUCTESI SERVEIS

MOOC

Els MOOC sn, per qui no els conegui, cursos massius oberts en lnia. Acostumen a oferir-se de manera gratuta a plataformes agregadores de manera que els interessats poden fer-los sense cap condicionant. Si volen certificat llavors han de pagar.

Sn una bona eina per donar a conixer la universitati per atraure estudiants a ofertes concretesTamb poden servir com a complement dalgun programa existent, etc.

Normalment el contingut principal dels MOOC son videosTenen documentaci i recursos complementarisTenen avaluaci

LA UVic-UCC aposta pel format MOOC sempre i quan tingui tots els elements anteriors i un mnim de qualitat. De fet, recentment hem fer una convocatria per rebre propostes per fer-ne i segurament lhaureu vist.

Al video es pot veure com es poden utilitzar diverses localitzacions, plans, un croma correspon al MOOC sobre SEO professional que llanarem properament.

Tamb es pot treballar de manera ms autnoma, utilitzant per exemple el Petit Plat dU_Media.

MOOC

La UVic-UCC participa ara per ara en aquestes plataformes de MOOC.

PNDOLES FORMATIVES

Les pndoles formatives no sn MOOC per shi assemblen una mica.

Solen ser fetes a partir de videoEstan destinades a lautoconsumSolen anar lligades a un pagament

Aquest tipus de pndoles poden ser molt adequades, per exemple, per a la formaci continua.

Lexemple del video s un petit extracte dun paquet de pndoles formatives sobre branding territorial fer justament a la UVic-UCC. Est format per tres videos i combina enregistraments a interior i exterior, grfics amb veu en off

ESPAIS DE PUBLICACI I DAPRENENTATGE

Font: Ed Tech Support

BlogsPortfolis digitalsPLEEtc.

Creiem que cal potenciar laccs a eines i espais daquest tipus, que permeten:

Dimensionar el procs daprenentatgeUtilitzar la publicaci de continguts per ensenyar per tamb per aprendre del propi procs de publicaciCreaci de marca personal (estudiants, PDI i PAS)Etc.

ORGANITZACI ICOMUNICACI

GRUPS DE TREBALL EN MOODLE

XARXA SOCIAL CORPORATIVA

Imatge: Simon Cockell

VIDEOREUNIONS

Foto: Shashi Bellamkonda

XARXES SOCIALS, MARCA PERSONAL

FORMACII SUPORT

Tot lanterior ha danar acompanyat de formaci i suportLobjectiu s que tothom pugui anar avanant i sempre tingui lacompanyament que necessitaPer aix, sempre procurarem que cada lnia dacci que posem en marxa tingui en compte aquest aspecte

CENTRAL DE RECURSOS

Imatge: Scott Lewis

La central de recursos ha de ser una pota molt important dins daquesta lnia de formaci i suport. Tots coneixeu la gran feina que es fa des de la USD atenent les consultes relacionades amb Moodle.Per s previsible que la demanda de suport creixi, i tamb que es vagi extenent a altres eines, a metodologies, etc.Per aix considerem primordial tenir un espai on donar accs a tot tipus de recursos digitals, propis o aliens.Ja hi ha un primer embri daquest espai al blog de la USD, per s noms una primera passa dun espai que hauria dacabar tenint un lloc propi diferenciat.

Esperem comptar per aix am