Afectiunile Cronice Ale Copilului Si Adolescentului

 • Published on
  09-Nov-2015

 • View
  214

 • Download
  1

Embed Size (px)

DESCRIPTION

prezentare powerpoint afectiunile adolescentului

Transcript

 • Centrul de Formare Profesionala D.G.A.S.P.C. IasiCURS DE PERFECTIONARE PENTRU ANGAJATII DIN SISTEMUL REZIDENTIAL PENTRU COPII

  - IASI 2012

 • Afectiunile cronice ale copilului si adolescentului

 • Ingrijirea paliativaIngrijirea paliativa este o abordare care imbunatateste calitatea vietii beneficiarilor care se confrunta cu boli incurabile si a familiilor lor, prin prevenirea si usurarea suferintei, identificarea timpurie, evaluarea si tratamentul durerii sau a altor probleme fizice, psihosociale si spirituale. In cadrul ingrijirii paliative a beneficiarilor din cadrul centrelor de tip rezidential pentru copii care sufera de o boala incurabila se pot identifica urmatoarele forme: ingrijirea paliativa oferita de medici; furnizorii de servicii paliative specializati;ingrijirea persoanelor aflate in stadii terminale.

 • Echipa de ingrijire paliativa include medici, asistente medicale, fizioterapeuti, terapeuti ocupationali, psihologi, asistenti sociali, farmacisti, dieteticieni, logopezi si preoti.

  Se ofera:sprijin in ceea ce priveste evaluarea si tratamentul problemelor complexe (fizice, psihologice, sociale, spirituale);discutii privind obiectivele ingrijirii, planificarea ingrijirii, prognoza, controlul simptomelor si internarea beneficiarilor cu boli terminale in spitale;asistenta in mentinerea unui parteneriat terapeutic intre practicieni, beneficiari, rude, etc;resurse pentru managementului doliului.

  Ingrijirea paliativa

 • Ingrijirea paliativa In practica medicala cele mai frecvente boli cu prognostic letal sunt: Procesele neoplazice (in functie de organ si stadiu);Accidente vasculare (cerebral, miocard, etc.);Ciroze (etanolice/virus B, C);Sindrom SIDA;Accidentele cu infirmitate mare si prognostic grav.

 • Ingrijirea paliativaRecunoasterea de catre personal a faptului ca moartea este iminenta poate fi dificila. Semnele ca moartea este iminenta poate fi recunoscuta astfel:cianoza;schimbari in pattern-urile respiratorii;somnolenta si absenta raspunsului la stimuli verbali si fizici;agitatie si neliniste necaracteristice;retinerea secretiilor cailor respiratorii;semne cardiace (hipotensiune, tahicardie);mobilitate scazuta (sta doar la pat);scaderea capacitatii de a inghiti in siguranta, fara a se ineca.

 • Ingrijirea paliativaInainte de moarte, persoanele aflate in stadiu terminal trec prin cinci stadii ale modificarilor psihologice si ale declansarii mecanismelor de aparare a eului:stadiul negarii realitatii si al izolarii;stadiul revoltei (agresiunii);stadiul tratativelor si al incheierii conventiilor;stadiul depresiei;stadiul acceptarii mortii.

 • Ingrijirea paliativaStrategii care vin in sprijinul adaptarii beneficiarilor:sprjinirea si respectarea mecanismelor proprii de adaptare a persoanei suferinde studierea mecanismelor care l-au ajutat in trecut, ce il ajuta in prezent si ce anume percep ei ca i-ar ajuta cel mai bine;ajutor in exprimarea si intelegerea emotiilor proprii;ajutor in mentinerea si intarirea relatiilor cu persoanele apropiate;furnizarea de informatii corecte si implicarea in tratament si ingrijire;permisiunea de a alege si a detine controlul asupra starii lui;ajutor in mentinerea normalitatii;sa fie ajutati in mentinerea unui nivel ridicat al functionarii fizice si mentale;sa fie incurajati sa poarte propriile haine si sa-si pastreze obiceiurile.

 • VA MULTUMIM PENTRU ATENTIE!