Jocuri dinamice pentru învăţarea fotbalului-1

Embed Size (px)

Text of Jocuri dinamice pentru învăţarea fotbalului-1

Culegere de tafete i jocuri dinamice pentru nvarea jocurilor sportive.Clase gimnaziale

Datorit calitatilor pe care le dezvolt, a naturaletii miscarilor i micrilor neordinare, neciclice pe care le pretinde si datorita frumuseii sale, fotbalul este una dintre probele programei colare care i atrag cel mai mult pe copii. Exist cteva lucruri de remarcat: n primul rnd, jocul dinamic fortific un copil din punct de vedere fizic, i imprim gustul performanelor precum i mijloacele de a le realiza. n al doilea rnd, jocul creeaz deprinderi pentru lucrul n echip, pentru sincronizarea aciunilor proprii cu ale altora, n vederea atingerii unui scop comun. n al treilea rnd, jocul dynamic i tafetele, provoac o stare de bun dispoziie, de voie bun, oferindu-i elevului posibilitatea de a uita pentru un timp de toate celelalte i de a se distra, dndu-i parc mai mult poft de via. n continuare iat cteva exemple de jocuri dinamice care se pot aplica n predarea anumitor noiuni de fotbal sau pot fi pur i simplu jocuri pentru diversificarea leciei de educaie fizic. tafetele i jocurile dinamice sunt selectate din mai multe surse a literaturii sportive romne i ruse i sunt adoptate pentru elevii claselor de gimnaziu.

tafete i jocuri dinamice pentru nvarea jocului de fotbal. 1. Suveic. (( procedee de preluare, pasare)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------A B -----------------------------------------------------

a)

Se mparte clasa n dou echipe, care la rndul lor se mpart n dou grupe aezate n coloan

fa, n fa la o distan de 5-8 m ntre ele. Primul juctor din grupa ,,A paseaz cu latul la primul juctor din grupa ,,B i alearg la coada irului ,,B. Juctorul care a primit pasa o preia cu latul, indiferent cu care picior,cu o singur atingere i o paseaz n continuare. Jocul continu timp de 4. Ctig echipa care face cele mai puine greeli. b) Preluarea i pasa se face cu exteriorul. c) Preluare cu exteriorul i pasa cu latul.

d) Preluare cu stngul i pasa cu dreptul i invers.e) Pase cu latul dintr-o bucat, fr preluare.

f) Juctorul care primete mingea alearg 2-3m n ntmpinarea mingii, paseaz i alearg cuspatele la coada grupei sale.

-----

----------------------

2. Mingea la cpitan. (preluare, pasare)

Copiii se aranjeaz n cerc cu diametrul de aproximativ 12 m. n mijloc se plaseaz un juctor (cpitanul). Cpitanul paseaz mingea la juctorul care dorete el, iar acesta trebuie s-i paseze napoi. Cpitanul paseaz mingea la toi juctorii, ntr-o ordine oarecare. Ctig juctorii care fac cele mai puine greeli.(preluri, pase greite). Jocul se poate desfura cu sau fr preluarea mingii.

3. tafeta paselor. (preluare, pasare, conducerea mingii) A B C D ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Se mparte clasa n patru grupe ,,A,B,C,D. Grupa A-B formeaz o echip, iar grupa C-D alt echip. Deplsarea n timpul desfurrii tafetei se face prin pas-preluare n fa cu o atingere- pas

napoi la coechipier, dus -ntors. tafeta se desfoar cu dou echipe grupate pe perechi. Ctig echipa care a fcut cele mai puine greeli de pase i preluri. n caz de egalitate ctig echipa care a terminat prima. Se poate i fr preluare, direct. (D. Papian).

4. tafet cu mingea la picior. (conducerea mingii) A B

A ---------------------------------

B

a) tafeta se desfoar cu 2-3-4 echipe n funcie de efectivul de elevi prezeni la lecie. La semnal, primii juctori de la fiecare echip alearg la minge (punctul A), preiau, conduc mingea, ocolesc punctul B, conduc mingea napoi la punctul A i pred tafeta urmtorului juctor. Ctig echipa care termin prima, corect. b) Alergare de la linie, conducerea mingii de la A la B, se oprete mingea cu piciorul la punctul B, pas napoi la urmtorul concurent, alergare la coada irului.

5. tafet cu jaloane. (conducerea mingii)

a)

b)

Se mparte colectivul n dou echipe. Jocul se desfoar sub form de stafet, dar cu conducerea mingii printre jaloane pe traseu.

a) Mingea este condus printre jaloane cu piciorul drept, cu stngul sau dreptul la dus i stngul lantors.

b) Se nconjoar cu mingea fiecare jalon. (cu dreptul, cu stngul, alternativ). 6. ,, M. (preluare, pasare)

Se mparte clasa n 2-3-4 grupe, n funcie de efectiv (aprox. 4-6 ntr-o grup). Fiecare grup formeaz un cerc (ptrat) cu diametrul de 8-10m. n interiorul cercului se plaseaz 1-2 juctori. Juctorii care formeaz cercul ncep s paseze mingea de la unul la altul, iar cei din interiorul cercului ncearc s o recupereze (s o ating). Juctorul care a pierdut mingea intr n cerc n locul celui care a recuperat mingea. Se poate juca cu 2 atingeri, cu o atingere, dintr-o bucat.

7. Mingea n cerc. (lovirea mingii) ------------------------------------------------------------------------------------

Se mparte clasa n dou grupe, aezate n coloan, distana 4-6 m ntre ele. n faa fiecrei grupe se deseneaz un cerc cu diametrul de 1,5-2m. La o distan de 10-15m fa de juctori. Pe rnd fiecare juctor ncearc s uteze mingea n aa fel nct aceasta s cad n cerc. Dup ut, juctorul alearg dup minge i o d urmtorului juctor. Se pot folosi mai multe mingi. Ctig echipa care a utat de cele mai multe ori n interiorul cercului.

8. utul la popice. (lovirea mingii)

Se mparte clasa n dou echipe aezate n coloan cu o distan de 3-5m ntre ele. n faa fiecrei echipe se aeaz 6-10 popoice (obiecte), la o distan de 12-15m fa de juctori. Pe rnd fiecare juctor va uta mingea n direcia popicelor, ncercnd s le doboare. Ctig echipa care doboar cele mai multe popice n 5 min. sau termin prima de dobort toate popicele. Juctorul care a utat alearg i recupereaz mingea.

9. Volei peste plas (lovirea mingii cu capul i cu piciorul)Se poate folosi un teren de volei, tenis, sau se poate marca (6/12, 8/16, 10/20m). Se mparte colectivul clase n echipe de 2-4-6-8 juctori. Jocul const n trimiterea mingii n terenul advers prin toate procedeele nvate i n scoaterea ei din joc. Punerea mingii n joc se face de pe una din liniile de fund ale terenului; dup ricoarea ei de pe sol, se lovete cu scopul de a o trece peste plas. Regulile de joc: - mingea servit trebuie s cad pe sol; mingea nu poate fi preluat i jucat direct din serviciu; numrul de pase care vor fi executate de ctre o echip va fi stabilit de ctre profesor;

- punctele se realizeaz cnd: mingea servit nu trece plasa; mingea jucat iese afar din joc,mingea jucat este atins cu mna. Regulile se pot modifica n funcie de condiii, scop etc. (D.Papian)

A

B

A

B

10. Paseaz din col n col. (pasa, preluarea) D C D C

Se formeaz echipe de cte patru juctori dispui n form de patrat. La semnal, juctorii de la colurie A i C ncep s paseze spre partea dreapt ct mai rapid. Cnd un juctor este ajuns de mingea din urm, primete o pedeaps sau are un punct penalizare. 11. Ptrate. (lovirea mingii, plasament)

Se traseaz unul sau mai multe ptrate cu latura de 6m, fiecare mprit n patru pri egale. n fiecare ptrat rezultat dup mprire se plaseaz 1-2 juctori. Fiecare juctor sau echip ncearc s trimit mingea cu piciorul n terenul unuia dintre adversari fr ca acetia s poat s o returna regulamentar. Mingea are voie s ating terenul o singur dat, dar poate fi returnat i fr nici o atingere. Dac se joac n echipe, componenii echipei pot pasa ntre ei attea pase ci juctori sunt n echip, dar fr ca mingea s ating terenul lor. Juctorul sau echipa care reuesc s trimit n terenul unuia dintre adversari fr ca acetia s poat s o trimit la rndul lor n terenul altui adversr, ctig un punct.

12. Vntoarea de cerbi. (preluare, pasare)

Se traseaz un cerc cu diametrul de 10-12m, iar clasa se mparte n dou sau patru echipe n funcie de efectiv. Una dintre echipe se plaseaz n cerc (cerbii), iar cealalt n jurul lui (vntorii). Vntorii paseaz de la unul la altul i la momentul prielnic ncearc s loveasc un cerb, cel mai ru plasat. Dup 3-5 min. se schimb rolurile. Ctig echipa care vneaz cei mai muli cerbi. Zapletal) (M.

13. Naveta cu mingea de fotbal. (conducerea mingii) a) b) ---------------------------------------------------------------------A de 3-5 ori fiecare B A c) d) 0 B C D E

a) Se mparte clasa n dou echipe, aezate n coloan, cu o disan de 3-4m ntre ele. n faa lor se pun 2 jaloane la o distan de 12-15m ntre ele. La semnal primii juctori conduc mingea de la jalonul A la jalonul B, opresc mingea cu talpa lng jalonul B, conduc mingea napoi la jalonul A. Aceast operaiune se repet de 3-5 ori dup care mingea trece la urmtorul juctor care reia traseul. Ctig echipa care termin prima. c) Acelai lucru, dar la ntoarcere de la B la A se vine cu spatele prin tragerea mingii cu talpa. d) e) Se conduce mingea dus-ntors pe traseul 0-A, 0-B, 0-C, 0-D, 0-E, apoi urmeaz juctorul al Acelai lucru ca i la jocul ,,d, dar revenirea se face cu spatele.

doilea.

14. Joc de fotbal cu modificarea regulilor. (preluare, pasare, demarcaj)

Joc bilateral n care se modific regulile n funcie de scop. a) Juctorii au dreptul la 1-2-3 atingeri a mingii, n funcie de nivelul de pregtire. b) Golul marcat prin ut direct, fr preluare se consider dublu. c) Golul marcat din vole, se consider dublu sau triplu.

d) Golul marcat cu capul, se consider dublu sau trplu.e) n momentul marcrii golului, toi coechipierii celui care a marcat trebuie s fie n terenul advers etc.

15. Joc cu capul. (lovirea mingii cu capul)

Se joac la dou pori de 4-7m, cu o distan de 5-10m. ntre ele, n funcie de numrul de juctori, nivel de pregtire. Fiecare echip are un portat i 1-2-3 juctori. Portarul arunc mingea n sus, o paseaz cu capul unui coechipier, care