CVJ Nr 853, vineri 8 mai

 • View
  224

 • Download
  2

Embed Size (px)

DESCRIPTION

CVJ Nr 853, vineri 8 mai

Text of CVJ Nr 853, vineri 8 mai

 • Cotidian regional zz Apare de luni pn vineri n toate localitile Vii Jiului zz Redacia i administraia: str. 1 Decembrie 1918, nr. 100, Petroani (Casa de Cultur)

  www.cronicavj.ro z E-mail: cronicavj@gmail.com z Telefon: 0374.906.687 z 8 pagini z 1 LEU

  Cronica Vii JiuluiFondat 2011 z Anul IV z Nr. 853

  Vineri, 8 Mai 2015

  S ituaia este exploziv la Complexul Energetic Hunedoara.Vorba unui specialist n minerit: la ora aceasta doar o minune a printelui Arsenie Boca mai poate salva de la moarte compania energetic. >>>>>> PPAGINAAGINA AA 2-A2-A

  Sunt din ce n ce maimuli oameni care mi spunc ar trebui s organizm omicare pentru SALVAREAVII JIULUI. n ultimelezile am primit sute demesaje. Oameni simpli, dinValea Jiului sau plecai dinValea Jiului... Oameni carevor s fac ceva, nu tiuns ce. Este un pas, vors fac ceva... Vreau siniiez o dezbatere despreVIITORUL VII JIULUI, n cadrul creia s participe toat suflareacare poate/vrea i neleges i aduc contribuia lancercarea de a gsi soluiipentru un mine n care snu murim. S vin oameni

  de afaceri/intelectuali/specialiti din minerit/cadre din UniversitateaPertrosani/sindicaliti/pensionari/sportivi/ tineri/politicieni/ preoi, oamenisimpli... n urma acesteidezbateri s identificmcteva puncte pe care s leaezm ntr-o petiie.

  Apoi, hrtia s fie cititi semnat de OAMENIIVII JIULUI crora lepas. Vom organiza noraele VII puncte undeoamenii vor putea veni ivor putea semna. Dacstrngem 50.000-60.000de semnturi poate maimulte, nu mai putem fiignorai. Trimitem petiia

  tuturor, Preedenie/Guvern/ Parlament... dari forurilor europene, sun-tem parte din EUROPA...

  Sper c acest demers snu se mpleticeasc norgolii, oricare ar fi acestea. Este ceea ce m-amgndit c putem face,poate c nu este de ajuns,ns este o articulare... Eunu vreau s asist la dece-sul economic al acesteizone fr s fac nimic, nicis m nregimentez nbatalionul celor care stau ispun degeaba, ce rost are?sau oricum nu se maipoate face nimic. Nu, euvoi face tot ceea ce mi stn puteri la nivel public

  pentru a atrage ateniaasupra acestui dezastrusocial care urmeaz s aibeloc n Valea Jiului. Apoipoate un mar al tcerii,un mar la care s partici-pm cu toii, vom stabilitraseul. Un mar decent,tcut, la care s fim cutoii, mineri/ intelectuali/jurnaliti/ elevi, studeni/preoi/ poliiti/ funcionari/asistai sociali/pensionari/oameni fr locuri demunc/ciobani... toi.

  Este un semn, istoria nuva scrie c am stat cuminile ncruciate i ochiibelii n televizor n timp ceVALEA JIULUI estenchis. Ce spunei?

  PS: Sunt foarte muli caremi cer tricouri inscripionatecu mesajul NU NCHIDEIMINERITUL. Voi lua legtura cu o imprimeriepentru o discuie n acestsens. DOAMNE AJUT !

  Ionu DRAGOTESCIonu DRAGOTESC

  O statistic a Direcieide Sntate Publica judeului Hunedoaraarat c anul trecut aufost 20 de noi cazuri deBorrelioz sau boalaLyme, afeciune gravcare este provocat demuctura de cpue.

  Nota DSP Hunedoara maiarat c 56 de hunedoreni aufost suspicionai c au fcutaceast afeciune, ns dupanalize amnunite, n cazul a36 dintre ei s-a infirmat diagnos-ticul. Fa de anul 2013 s-aconstatat o cretere a numru-lui de cazuri cu 5 pacieni dari o scdere cu acelai numrfa de anul 2012.

  Din acest motiv specialitiiDireciei de Sntate PublicHunedoara au emis un avertisment persoanelor careies la iarb verde, dat fiind faptul c n aceast perioadpot fi mucate de cpue, iar n unele cazuri acestemucturi pot duce la compli-caii. Astfel, DSP Hunedoararecomand ca persoanele careies n natur s poarte hainede culori deschise care s protejeze braele i picioarele.

  Culoarea deschis ajut prin

  contrast la identificarea uoara cpuelor. Se recomand,de asemenea, purtarea pan-talonilor lungi. Se recomandpurtarea de tricouri, bluze saucmi cu mneci lungi. Esteindicat c nclmintea s nufie prevzut cu decupaje.

  Se recomand aplicarearepetat la 1-3 ore a unuispray repelent pentru insectepe pielea expus sau a unuiinsecticid (cu permetrin) pepantaloni, manete, ciorapi ipe mneci, arat DSPHunedoara.

  Pentru ndeprtareacpuelor este recomandat sv prezentai la un cabinetmedical. n cazul apariiei uneipete sau induraii de culoareroie de peste 5 centimetridiametru, cu stare de ru,dureri musculare, febr, dureride cap, senzaie de ceaf i gt nepenit, dureri la nivelularticulaiilor trebuie s vadresai imediat medicului.

  Maximilian Maximilian GNJUGNJU

  20 de hunedoreni au fcut complicaiidin cauza mucturii cpuelor

  STRNGEM RNDURILE PENTRU VALEA JIULUI?

  Guvernul a dat, Guvernul a luat

  Banii Complexului EnergeticHunedoara malaxai

  la ruleta afacerilor inutile!

 • S ituaia este explozivla ComplexulEnergetic Hunedoara.Vorba unui specialist nminerit: la ora aceastadoar o minune a printeluiArsenie Boca mai poatesalva de la moarte compa-nia energetic. GuvernulPonta se dovedete a fi untat iresponsabil, care atocat banii CEH ninvestiii inutile.

  Guvernul este cel care adecis s unifice termocen-tralele Paroeni i Mintia cucele patru mine declarateviabile care au fostdesprinse din CompaniaNaional a Huilei, dar construcia se dovedete unuria cu picioare de cear.n nici trei ani de la nfiin-are, CEH se prbuete subpovara datoriilor i apierderilor, n timp ce con-turile au fost golite. Totuldublat de un managementneperformant, dar i a unorcontracte de achiziie decrbune din import, n timpce huila de Valea Jiului aremai mari anse s ard nsubteran dect n cuptoarelecelor dou termocentralesurori. Sunt pierderi de 1 miliard de lei i datorii desute de milioane de lei, din-tre care peste 300 milioanelei doar la stat. n tot acesttimp, Guvernul a datdovad, ns, c este untat aproape iresponsabil,care a luat banii copiluluipentru a-i juca n proiectece se dovedesc pn acum,cel puin, inutile.

  Juranlitii de la Hotnewsau scos la lumin ctevadintre proiectele n careCEH a investit milioane imilioane, nu de bun voie,ci silit de Executiv.

  P roiectul HidroTarnia n anul 2013, n urma

  unei decizii a Guvernului afost nfiinat compania deproiect Hidro Tarnia cu uncapital social de 115.000 leii doi acionari, ComplexulEnergetic Hunedoara iSAPE Electrica. Compania

  ar trebui s se ocupe deproiectul de peste 1 miliardde euro privind construireahidrocentralei Tarnia-Laputeti. Un proiect pen-tru care s-au cheltuit n modinutil circa 5 milioane deeuro pe studii de fezabilitatecare nu au dovedit n vreunfel oportunitatea acestuia,spun cei de la Hotnews pebaza datelor oficiale. Practiceste un proiect care nghitebani degeaba. Mai mult, fostul ministru delegat pentru energie ConstantinNit a obligat ComplexulEnergetic Hunedoara, lanceputul lui 2013, s par-ticipe la majorarea capitalu-lui social al Hidro Tarnia cu8,8 milioane lei, n douetape, pn la 30 aprilie cu30% din sum i pn la 31 decembrie 2014 curestul. ns CE Hunedoara avrsat doar 30% din sum,pentru restul neavnd bani.

  Chiar i avansul de 30%a contribuit la destabilizareasituaiei financiare a com-plexului. Culmea e c HidroTarnia a somat societateas plteasc restantele de6,3 milioane de lei dar idobnzi de ntrziere idaune care curg de la 31decembrie 2014. Totul pen-tru o societate i un proiectcare nu i-au dovedit pnacum utilitatea. n ianuarie2015, reprezentanii HidroTarnia susineau c cincicompanii chineze au depus oferte preliminare i neangajante n cadrulacestei etape de precalifi-care pentru dezvoltareahidrocentralei cu acumulareprin pompaj Tarnia-Laputeti. Proiectul armas la acest stadiu.

  U n proiect pentruturci pe careturcii nu l vor

  Bani s-au dat i pentrucablul submarin Romnia-Turcia, un proiect de careturcii nu sunt interesai.Exact ca n cazul companieide proiect Hidro Tarnia s-anfiinat i compania deproiect HVDCC Romnia-Turcia SA care s-ar ocupade cablul electric submarinRomnia-Turcia.

  i aici, n urma decizieiGuvernului Ponta susinuteputernic de fostul ministruConstantin Nit, CEHunedoara a fost obligats contribuie cu 2 milioanede euro.

  Este un proiect desprecare se discut de cel puin10 ani i care nu a fost concretizat mai ales cTurcia nu a dovedit un prea mare interes pentruconstruirea lui. n schimb, seirosesc bani pe studii isalarii inutile.

  H uila de ValeaJiului, dat uitriipentru cea din import

  O alt decizie care arputea fi o cauz a situaieidezastruoas de la CE

  Hunedoara ar putea fi cealegat de importurile de crbune. La sfritul anului2012, TermocentralMintia, parte a CEH, a fcutun import de 455.000 detone de crbune despre careun audit, solicitat de direc-torul complexului de atunci,Daniel Andronache, relevc nu era oportun. Practic,CE Hunedoara nu preluacrbunele din mineleromneti, n schimb importa, fapt care a strnitnemulumirea ortacilor carenu mai aveau de lucru. ipentru iarn 2014-2015,CE Hunedoara a lansat procedura de achiziie dinimport a 150.000 tone decrbune. Problema este caceste importuri s-au fcutn condiiile n care mineledin Romnia sunt pline dehuil. n plus, ar exista laDirecia NaionalAnticorupie o plngerelegat de importurile reali-zate n anii trecui. DireciaNaional Anticorupie ar fifost sesizat, n 2013,pe marginea importu-lui de huil efectuat n2012 de Termo-centrala Mintia i maiapoi de ComplexulEnergetic Hunedoara.Exist bnuiala caceste importuri nu aufost fcute tocmailegal, crbunele dinadus din Ucraina, viaUngaria, printr-o seriede intermediari.

  S e prbuetesub povaradatoriilor

  ComplexulEnergetic Huendoarase prbuete efectiv

  sub povara datoriilor, apierderilor iar Guvernul doarmimeaz ajutorul.

  Sunt pierderi de 1 miliardde lei i datorii de sute demilioane de lei, dintre carepeste 300 milioane lei doarla stat. Iar n plus, CEH estela un pas de a fi amendat cuo sum colosal pentru cnu a achiziionat, n timputil, certificatele de CO2.

  Guvernul Ponta a promis ajutor financiar, darproiectul anunat cu surle itrmbie nu a fost discutatniciodat n edin dereprezentanii Executivului inu are nici mcar girulMinisterului de Finane carear trebui s vin cu banii.

  n aceste condiii,