Examen Biologia 1r de batxillerat ?· Biologia 1r de batxillerat 1.- (1punt) Relaciona les informacions…

 • Published on
  16-Oct-2018

 • View
  214

 • Download
  0

Embed Size (px)

Transcript

 • Biologia 1r de batxillerat 1.- (1punt) Relaciona les informacions segents amb els diferents tipus demicroscopis:a) Es basa en ls de feixos delectrons.b)Requereix tenyir les mostres.c) Permet observar cllules vives.d) Permet obtenir micrografies.e) Utilitza la llum visible.f) T un poder de resoluci de 0,2 mm.g) T una capacitat daugment dentre 1.500 i 2x10Xh) No permet observar la ultraestructura cellular.i) Proporciona imatges tridimensionals. 2.- (1,5punts) a)Observem un cianobacteri amb el microscopi electrnic, a 1.500augments, i veiem que t una longitud aparent de 0,85 cm. Quina s la seva midareal expressada en micrmetres? b) Tens un microscopi ocular de 12,5x i un objectiu de 10x. Si la longitud aparentduna cllula de ceba vista amb aquest microscopi s de 25mm, quina s lalongitud real de la cllula? 3.- (1,5punts) Diques a quin tipus de cllula (procariota, eucariota, les dues ocap) es refereixen les caracterstiques segents:a) Tenen membrana plasmtica.b) La presenten els organismes del regne moneres.c) Presenten plasmidis.d) Fan entre 10 i 100 mm.e) Presenten mitocondris.f) El material gentic est constitut per una molcula de DNA circular i senseembolcall.g) Es divideixen per mitosi i meiosi.h) No presenten citosquelet.i) Sn les ms antigues.j) No tenen ADN.k) Algunes pertanyen al regne animal, altres al vegetal i altres al dels fongs.l) Algunes sn auttrofes.m) Sn ms simples estructuralment, per tenen una fisiologia molt variada.n) No tenen nucli diferenciat.o) Tenen un nucli constitut per ADN. 4.- (1 punt) Omple els espais buits del pargraf segent.La teoria de lendosimbiosi admet que els ........................ procedeixen de bacterisaerobis ancestrals adaptats a viure en ........................ al citoplasma dun primitiuorganisme unicellular fagcit. Desprs de ms de mil milions danys devoluci encom, shan integrat plenament a la ...................... hoste, tot i que encara conserven,com a vestigi del seu passat remot, les restes del que, en el seu dia, va ser el sistemagentic .......................: una doble ........................ circular de ....................., similar als........................ bacterians actuals.

 • com, shan integrat plenament a la ...................... hoste, tot i que encara conserven,com a vestigi del seu passat remot, les restes del que, en el seu dia, va ser el sistemagentic .......................: una doble ........................ circular de ....................., similar als........................ bacterians actuals. 5.- (1punt) Recorda els diferents passos del mtode cientfic:a) Observaci del fet.b) Formulaci del dubte.c) Recerca dinformacid) Resposta convincent o no.e) Enunciat de la hiptesi.f) Comprovaci experimental.g) Confirmaci de la hiptesi.Mira destablir la correspondncia de cada pas amb els que es detallen acontinuaci sobre una experincia prctica.1. Si el gla flota, deu ser perqu s menys dens que laigua. Per tant, en glaar-seha daugmentar de volum. Per aix sha trencat lampolla.2. La referncia que trobo ms prxima al meu problema s una aventura en qu elCapit, Cripsin i Goliat, es desplacen per laigua utilitzant un tros diceberg com sifos una barca.3. Perqu sha trencat?4.Consulto la biblioteca, on noms trobo volums dEl Capitn Trueno.5. He trobat lampolla daigua trencada dins el congelador, per sort laigua eraglaada i no sha vessat.6. Posar un gla en una proveta amb aigua i anotar el volum que ocupa, acontinuaci esperar que es fongui i tornar a anotar-ne el volum. Si la mevahiptesi s certa, la diferncia entre el primer volum i el segon ha de ser positiva.7. Els resultats sn els previstos; per tant, la hiptesi s vlida.

  6.- (1punt) Els glbuls vermells sn cllules anucleades que es formencontnuament per substituir els que sn destruts en el fetge i en la melsa. Elsglbuls vermells tenen una mitjana de vida de cent vint dies i es troben en unaquantitat que oscilla al voltant dels cinc milions per millmetre cbic de sang.Quants glbuls vermells per segon es formen en un adult amb cinc litres de sang. 7.- (3punts) Un estudiant vol determinar experimentalment don capten lenergiales plantes. T dues hiptesis:-hiptesi 1: potser les plantes capten lenergia de la llum del Sol.-hiptesi 2: potser les plantes capten lenergia de les sals minerals del sl.Per tal de resoldre-ho ha fet un experiment:1r. Ha preparat diversos grups de plantes collocant el mateix nombre de plantes acada grup.2n. Ha situat cada grup sota diferents intensitats de llum i diferents concentracionsde sals al sl. Ha tingut cura que altres factors, com la himitat o la temperaturaambiental, fossin iguals en tots els grups de plantes.3r. Desprs de deixar crixer les plantes durant un mes, ha calculat lenergia queacumulaven.La taula segent resumeix els resultats de lexperiment.Intensitat de la llum (unitats arbitrries) 10 20 30 40 50Sals minerals afegides al sl (g) 1 2 3 4 5Energia continguda desprs dun mes (kcal) 950 1200 1500 2225 2850 1. (1punt) Quines sn les variables independents en aquest experiment? I ladependent? Quin ha estat el control de lexperiment?

 • 1. (1punt) Quines sn les variables independents en aquest experiment? I ladependent? Quin ha estat el control de lexperiment? 2. (1punt) A partir dels resultats que mostra la taula, lestudiant ha elavorat laconclusi segent:lenergia sobt tant de la llum del Sol com de les sals minerals.

  Aquesta conclusi s coherent amb els resultats obtingut. Expliqueu-ho. b) No obstant aix, la conclusi s falsa. Expliqueu-ho. 3. (1punt) Podreu millorar aquest experiment?En cas afirmatiu, feu el nou disseny, enumerant els diferents passos delexperiment.En cas negatiu, expliqueu perqu.

  b)

Recommended

View more >