LP 8 Sisteme Genetice Umane

 • View
  29

 • Download
  2

Embed Size (px)

DESCRIPTION

genetica

Transcript

 • Grupele sanguine (sistem)Un grup sanguin este o clasificare a sangelui bazat pe prezenta sau absenta unor substante antigenice pe suprafata eritrocitelor. Aceste antigene pot fi proteine, carbohidrati, glicoproteine, glicolipide sau glicolipide, depinzand de sistemul de grup sanguin folosit. O parte din aceste antigene sunt de asemenea prezente pe suprafata altor celule din tesuturi variate. Grupele sanguine sunt mostenite si reprezinta contributii de la ambii parinti. Un total de 32 sisteme de grupe sanguine sunt in prezent recunoscute de International Society of Blood Transfusion (ISBT), desi numai sistemele ABO si Rh sunt semnificative clinic.

 • Fenotipul BombayGena H, care condiioneaz sinteza antigenului H, precursorul comun al antigenelor A i B, are o alel recesiv foarte rar, h, nefuncional. n cazuri extrem de rare, n care apare genotipul hh, antigenul H nu mai este sintetizat, i implicit este imposibil sinteza antigenelor A sau B, chiar dac genele respective exist. Individul n cauz are snge de grup 0 fals (fenotip Bombay), notat 0h sau 0hh. Numele vine de la primul caz documentat, al unei femei din Bombay.Persoanele cu fenotip Bombay sintetizeaz anticorpi anti H i, dei la testrile uzuale apar ca avnd grup 0, nu pot primi snge dect de la alte persoane cu fenotip Bombay, deoarece grupa 0 adevrat are antigen H..

 • Fenotipul Bombay

 • O particularitate a sistemului ABO/ABHSecretor/Non-Secretor systemIndivizii care prezinta antigenele eritrocitari ABO si in alte tesuturi (saliva, plasma, transpiratie) sau tumori sunt numiti secretori si reprezinta vasta majoritate (75%) a populatiei.

  Indivizii care prezinta antigenele ABO numai pe eritrocite sunt numiti non-secretori and reprezinta 25% din populatie.

  Gena responsabila pentru acest caracter are doua alele: Se (dominanta) si se (recesiva)

  GenotipFenotipSe/Se or Se/seSecretorse/seNon-secretor

 • Grupul sanguin RhSistemul Rh clasific sngele uman dup prezena sau absena unor proteine specifice pe suprafaa hematiilor. Determinarea statutului Rh ine cont de cea mai frecvent dintre acestea: factorul D, sau antigenul D.Indivizii ale cror hematii prezint antigen D pe membran sunt considerai Rh+ (pozitiv), ceilali Rh- (negativ). Spre deosebire de sistemul AB0, n sistemul Rh absena antigenului nu presupune existena anticorpilor specifici; indivizii Rh- nu au n mod normal n ser anticorpi anti D.Statutul Rh se asociaz obligatoriu grupei din sistemul AB0, astfel c "grupa sanguin" este exprimat prin adugarea semnului + sau - la grupa AB0; de exemplu: A+, B+, 0+, 0- etc. Aceste informaii reprezint minimul necesar n practica medical pentru realizarea unei transfuzii.Factorul D este codificat de o gen (1p36.2-p34) D. Aceasta determin direct sinteza antigenului D, i are o alel recesiv d. Deci indivizii cu fenotip Rh+ pot avea genotip DD sau Dd, pe cnd cei Rh- doar dd. n aceeai zon a cromozomului mai exist i un locus pentru altfel de alele: C, c, E, e (locusul CE).

  Incompatibilitatea de Rh, sau Izoimunizarea Rh, care se produce prin trecerea de la fatul Rh pozitiv a unor antigene la mama Rh negativa, in timpul nasterii sau a unui avort. Este una din cauzele Bolii Hemolitice a nou-nascutului.

  Este in prezent prevenibila prin tratarea mamei in timpul sarcinii sau imediat dupa prima nastere cu o injectie intramusculara de imunoglubulina anti-RhD (Rho(D) immune globulin).

 • Compatibilitatea transfuziilor

 • Alte sisteme de grupe sanguine

 • Sistemul genetic al hemoglobineiHemoglobina este pigmentul respirator (pigmentul rou), a tuturor vertebratelor, fiind prezent n eritrocite, unde are rol n transportul oxigenului (oxihemoglobin), i a CO2 (carbohemoglobin). Constituit dintr-o component proteic numit globin i o component prostetic, colorat, hemul, un nucleu porfirinic cu 11 duble legturi conjugate. Gruparea hemic are un atom de fier cuplat cu inelul porfirinic. Atomul de fier realizeaz o legtur puternic cu globulina.

  La adult, hemoglobina are o conformaie de tetramer, numit hemoglobina A, format din 2 lanuri i 2 lanuri , formate fiecare din 141, respectiv 146 aminoacizi.

  La adult intalnim:Hemoglobina A (22) - Tipul cel mai des ntnit.

  Hemglobina A2 (22) - Lanurile se sintetizeaz cam din al III-lea semestru de sarcin i la aduli reprezint cam 2,5%.

  Hemoglobina F (22) - La aduli hemoglobina F este restrns la o populaie limitat de hematii numite celule F.

  Gruparea Hem

 • Hemoglobina adulta (A)

 • Hemoglobine patologiceHbS din anemia falciforma (anemia cu celule in forma de secera, sicklemia sau Drepanocitoza) o mutatie AR face ca acidul glutamic (hidrofil) din pozitia 6 a lantului beta este substituit cu valina (hidrofob). Aceasta modificare permite formei dezoxigenate a Hb sa formeze agregate (conglomerate nefunctionale).

 • HbS - Sicklemia (1)Hematiile normale din snge sunt destul de elastice, proprietate ce le permite s se deformeze pentru a putea trece prin capilare. n siclemie, hipoxia favorizeaz trecerea hematiilor n forma de secer, ceea ce le reduce elasticitatea, iar atunci cnd se revine la o concentraie normal de oxigen, acestea nu mai sunt capabile s-i restabileasc forma normal. Astfel, aceste celule nu mai sunt capabile s treac prin capilarele nguste, ceea ce duce la ocluzia vaselor, i ischemie.Anemia este declanat de hemoliz (distrugerea hematiilor), din cauza structurii acestora. Dei mduva osoas ncearc s compenseze pierderile prin intensificarea eritropoiezei, aceasta nu este de ajuns. Hematiile normale au o durat de via de 90-120 de zile, ns drepanocitele pot supravieui numai 10-20 de zile.

 • HbS - Sicklemia(2)Simptomele anemiei falciforme apar de obicei la cteva luni dup natere, din cauza predominanei hemoglobinei F (fetale) n organismul nou-nscutului. Simptomele ncep s apar odat cu debutul sintezei masive de lanuri modificate pentru producia de hemoglobin S.Simptomele se pot ncadra n:Crize vaso-oclusive: hematiile n form de secer blocheaz circulaia la nivelul vaselor mici, mpiedicnd transportul oxigenului la nivelul organelor, ceea ce duce n timp la dureri de intensitate mare. creier: accident vascular cerebral ischemic;splin: infarct splenic;plmni: pneumonie, hipertensiune pulmonar;rinichi: nefropatii, pn la insuficien renal;oase: osteonecroz avascular;muchi;Anemie hemolitic: drepanocitele sunt eliminate rapid din organism, din cauza formei lor anormale. O consecin a acestui fapt l reprezint icterul, cnd capacitatea de eliminare a hematiilor cu HbS este depit, iar bilirubina rezultat se acumuleaz la nivelul pielii, conjunctivei i mucoaselor.Infecii: n special cu pneumococi sau meningococi (asplenie funcional).Manifestrile cronice ale bolii se pot traduce prin ntrziere de cretere, ntrziere pubertal, deficite nutritive (folai), tulburri cardio-pulmonare, defecte retiniene (vasele de la nivelul ochilor sunt mai sensibile la ocluziile produse de hematiile anormale), nefropatii (ocluzarea arteriolelor i capilarelor de la nivel renal duce la hiperfiltrare i glomerulopatie), priapism etc.

 • HbS - Sicklemia (3)Tratamentul drepanocitozei se bazeaz pe:tratamentul crizelor vaso-oclusive: analgezice (inclusiv opiacee) i concentraie crescut de oxigen;evitarea factorilor declanatori ai crizelor (altitudine mare, vreme rece, infecii, deshidratare);suplimente cu acid folic;tratamentul preventiv al infeciilor pneumococice i meningococice;transfuzii de snge n anemii severe.Hidroxiureea favorizeaz sinteza de hemoglobin fetal, format n condiii normale n cantiti mici, prin inhibarea produciei de hematii cu hemoglobin S. Acest medicament pare s reduc n mod semnificativ numrul crizelor dureroase i a mortalitii. Cu toate acestea, acesta nu poate fi folosit din cauza mecanismului su de aciune la pacienii cu anemie.Prevenirea infeciilor pneumococice la copii mici se efectueaz prin vaccinri.Transfuziile de snge ar putea reduce semnificativ riscul de accidente vasculare cerebrale la unii copii care prezint risc special.

 • Alte tipuri de Hemoglobine patologiceHemoglobina C (2C2) O varianta datorata substitutiei acidului glutamic din pozitia 6 a lantului cu lizina. Ea determina o anemie hemolitica cronica blanda.

  Hemoglobina E (2E2) - O varianta datorata substitutiei acidului glutamic din pozitia 26 a lantului cu lizina. Ea determina o anemie hemolitica cronica blanda..

 • Anomalii cantitative in sinteza Hemoglobinei(Talasemiile)Principalele tipuri de talasemie sunt alfa talasemia (cu deficit in sinteza lanturilor alfa) si beta talasemia (deficit in sinteza lanturilor beta). Beta talasemia este forma cea mai des intalnita. Un purtator are o gena normala si o gena patologica (cu talasemie) in toate celulele corpului. Majoritatea purtatorilor sunt sanatosi si au o viata normala.

  Talasemiile sunt autozomal recesive

 • Beta talasemiaBeta talasemia apare cand una sau ambele gene care produc beta globina nu functioneaza sau functioneaza doar partial. Omul are nevoie de ambele globine, alfa si beta, pentru a forma hemoglobina. Beta talasemia apare mai ales la populatiile din zona Marii Mediterana (precum grecii sau italienii) si mai rar la populatiile din Africa sau Asia. Exista cateva subtipuri de beta talasemie, in functie de afectarea genelor, doar una dintre ele sau ambele gene afectate si de nivelul de productie al genelor. - daca pacientul este purtator de tara genetica si are doar una dintre gene afectate, acesta prezinta o anemie usoara si cel mai frecvent nu are nevoie de tratament. In acest caz este vorba de talasemie minora sau beta talasemie tara. Pacientul cu tara genetica este pacientul care mosteneste gena normala de la un parinte si gena cu talasemie de la celalalt parinte - daca ambele gene ale globinei sunt afectate, pacientul prezinta anemie moderata sau severa. In acest caz pacientul a mostenit gene cu talasemie de