SINDROMUL DE HIPER - IgM

 • Published on
  03-Feb-2017

 • View
  214

 • Download
  2

Embed Size (px)

Transcript

 • Publicarea acestei brouri a fost posibil datorit unui generos grant educaional din partea CSL Behring

  SINDROMUL DE HIPER - IgM

 • Sindromul De Hiper - IgM

  3

  SINDROMUL DE HIPER - IgM

  Aceast brour se adreseaz pacienilor i familiilor acestora, i nu nlocuiete recomandrile medicului imunolog

 • 4

  ALTE BROURI LA DISPOZIIA DUMNEAVOASTR:

  .IMUNODEFICIENA COMUN VARIABIL

  .BOALA GRANULOMATOAS CRONIC

  .AGAMAGLOBULINEMIA X-LINKAT

  .SINDROMUL WISKOTT-ALDRICH

  .IMUNODEFICIENA COMBINAT SEVER

  Prima editie (2008) Grafic Project si printare Graphic Project & Printing: TIP, ALA snc (Italia) www.tipolito-ala.it Doua editie (2014) Graphic Project modernizare: luisbordalo.com (Portugalia)

 • 5

  Pacienii cu Sindromul de Hiper-IgM prezint incapacitatea de a co-muta producia de anticorpi (imunoglobuline) din IgM n IgG, IgA i IgE. Prin urmare, aceti pacieni au un nivel redus de IgG i IgA i un nivel normal sau ridicat de IgM. Sindromul de hiper-IgM este determinat de mai multe tipuri de defecte genetice. Cea mai comun form se transmite X-linkat i deci afecteaz numai bieii. Cea mai mare parte a celorlalte forme de boal se transmit autozomal rece-siv i afecteaz att fetele ct i bieii.

  DEFINIIEPacienii cu sindrom de hiper-IgM prezint incapacitatea de a comuta producia lor de anticorpi (imunoglobuline) din IgM n IgG, IgA i IgE. n consecin, pacienii cu aceast imunodeficien primar, au un nivel sczut de IgG i IgA seric i un nivel normal sau ridicat de IgM. Limfoci-tele B pot produce proprii anticorpi IgM, dar este necesar cooperarea cu limfocitele T pentru a comuta producia de anticorpi de tip IgM n IgG, IgA i IgE. Sindromul de hiper-IgM este determinat de mai multe tipuri de defecte genetice care perturb interaciunea dintre limfocitele B i T.

  Forma cea mai comun a sindromului de hiper-IgM este cauzat de de-ficitul unei proteine care se gsete pe suprafaa limfocitelor T activate. Aceast protein se numete CD40 ligand, deoarece se leag de o protein de pe limfocitul B, numit CD40. CD40 ligandul este codificat de o gen de pe cromozomul X. Prin urmare, aceast imunodeficien primar se transmite recesiv X-linkat i afecteaz de obicei numai bieii. Ca o consecin a deficienei lor n CD40 ligand, limfocitele T ale acestor pacieni sunt incapabile de a instrui limfocitele B s comute producia de imunoglobuline din IgM n IgG, IgA i IgE. De asemenea, CD40 ligandul

  SINDROMUL DE HIPER - IgM

 • 6

  Sindromul De Hiper - IgM

  este important pentru alte funcii ale limfocitului T, i prin urmare, paci-enii cu sindrom de hiper IgM X-linkat (XHIM), au i defecte ale funciei limfocitelor T.

  Celelalte forme ale sindromului HIM se transmit autozomal recesiv i afecteaz att femeile ct i brbaii. Pentru unele forme ale sindromului HIM au fost identificate bazele moleculare. Aceste forme sunt deteminate de defecte la nivelul genelor implicate n calea de semnalizare a CD40. Defectele genetice la nivelul CD40 sunt foarte rare i au fost descrise doar n cteva familii. Boala este similar sindromului XHIM, deoarece, dei CD40 ligandul este prezent pe limfocitul T, CD40 situat pe limfocitul B i pe alte celule ale sistemului imun, fie nu exist, fie nu funcionea-z normal. Alte dou gene (AID i UNG) sunt necesare limfocitului B n comutarea produciei de anticorpi din IgM n IgG, IgA i IgE. Defecte ale acestor dou gene au fost identificate la pacieni cu sindrom HIM. De-oarece funcia acestor gene este limitat doar la comutarea sintezei de anticorpi, celelalte funcii ale CD40 ligandului de pe limfocitele T nu sunt afectate, i prin urmare aceti pacieni nu sunt susceptibili la infeciile controlate de celulele T.

  De asemenea, s-a mai identificat un defect la nivelul unei gene X-linka-te necesar activrii moleculei de semnalizare NF-kB care determin o form de HIM ce se asociaz cu modificri ale pielii, numit displazie ectodermal. Pacienii prezint pe lng alte anomalii imunodeficien, pr rar i dini conici. NF-kB este activat de CD40 i este necesar pentru calea de semnalizare implicat n comutarea sintezei de anticorpi. NF-kB este activat, de asemenea, de alte ci de semnalizare care sunt impor-tante n aprarea contra infeciilor. De aceea, aceti biei afectai sunt susceptibili la diverse infecii severe.

 • Sindromul De Hiper - IgM

  7

  PREZENTARE CLINICLa cei mai muli pacieni cu sindrom HIM simptomele clinice apar n pri-mul sau cel de-al doilea an de via. Manifestarea cea mai frecvent const n susceptibilitatea crescut la infecii recurente ale tractului res-pirator inferior sau superior. Cei mai frecveni ageni infeciosi sunt bac-teriile. O varietate de alte microorganisme pot, de asemenea, s produc infecii grave. De exemplu, pneumonia cu Pneumocystis jiroveci (carinii), o infecie oportunist, este frecvent ntlnit n primul an de via, iar pre-zena sa poate fi primul indiciu asupra faptului c acel copil prezint for-ma X-lincat a sindromului HIM. Infeciile pulmonare pot fi cauzate i de virui , cum ar fi Cytomegalovirusul i fungi, de exemplu Cryptococcusul. Unii pacieni pot prezenta probleme gastrointestinale, cel mai frecvent di-aree i malabsorbie. Una dintre problemele cele mai serioase ntlnite la pacienii cu XHIM este colangita sclerozant, o boal sever a ficatului, determinat de Cryptosporidium.

  Aproximativ jumtate din pacienii cu XHIM dezvolt neutropenie ( numr sczut al globulelor albe), care poate fi tranzitorie sau persistent. Cau-za neutropeniei este necunoscut dei cei mai muli pacieni rspund la tratamentul cu factor de stimulare a coloniilor granulocitare, G-CSF. Ne-utropenia se asociaz adesea cu ulceraii orale, proctit (inflamaia i ul-ceraia rectului) i infecii ale pielii. Mrirea ganglionilor limfatici este mai frecvent ntlnit la pacienii cu sindrom HIM autozomal recesiv compa-rativ cu multe alte imunodeficiene primare. Ca urmare, pacienii vor avea adesea amigdale mrite, splina i ficatul mari, i ganglioni limfatici mrii. De asemenea, pacienii cu HIM pot prezenta boli autoimune. Acestea se manifest prin artrit cronic, scderea numrului trombocitelor (trombo-citopenie), anemie hemolitic, hipotiroidism i boli renale.

 • 8

  Sindromul De Hiper - IgM

  DIAGNOSTICDiagnosticul de sindrom HIM X-lincat trebuie luat n considerare la orice biat care prezint hipogamaglobulinemie, caracterizat prin IgG i IgA sczute sau absente i valori normale sau ridicate ale IgM. Caracteristic este faptul c limfocitele T activate nu exprim CD 40 ligandul .

  De remarcat faptul c unii pacieni cu alte forme de imunodeficien pot avea expresie semnificativ sczut a CD40 ligand-ului cu deosebirea c la acetia gena pentru CD40 ligand este perfect normal. De aceea, diagnosticul final de sindrom XHIM depinde de identificarea mutaiei la nivelul genei care afecteaz CD40 ligandul. Aceast analiz a ADN-ului poate fi realizat n cteva laboratoare specializate.

  Formele de HIM autozomal recesive pot fi suspectate n cazurile n care un pacient are caracteristicile XHIM, dar este fie pacient de sex feminin i / sau are gena pentru CD40 ligand normal, cu o expresie normal a CD40 ligandului pe limfocitele T activate.

  Displazia Ectodermal cu Imunodeficien, o alt form X-lincat a HIM, poate fi suspectat la un biat care are trsturi de displazie ectodermal (de exemplu pr rar i dini conici) i infecii recurente, valori normale sau ridicate ale IgM i sczute ale IgG, IgA i IgE.

  Diagnosticul diferitelor forme de HIM autosomal recesiv sau al Displaziei Ectodermale cu Imunodeficien poate fi confirmat prin identificarea mu-taiei la nivelul genei responsabile de apariia bolii respective.

 • Sindromul De Hiper - IgM

  9

  TRANSMITEREA BOLIISindromul HIM X-lincat i Displazia Ectodermal cu Imunodeficien se transmit similar bolilor recesive X-lincate. Prin urmare, doar bieii sunt afectai. Din moment ce acestea sunt boli ce se pot moteni, transmise recesiv X-lincat, n familie pot exista frai sau unchi materni (frai ai ma-mei) care au manifestri clinice similare. Ca i n alte boli X-lincate, pot exista n familie i membrii neafectai.

  Deoarece formele autozomal recesive ale sindromului HIM necesit ca genele de pe ambii cromozomi s fie afectate, aceste boli sunt mai puin frecvente dect formele X-lincate.

  Dac ntr-o familie se cunoate mutaia genei afectate, este posibil s se efectueze diagnosticul prenatal sau s se testeze membrii familiei pentru a se cunoate dac sunt purttori ai mutaiei.

  TRATAMENTPacienii cu sindrom HIM au deficit sever de IgG. Tratamentul substitutiv regulat cu imunoglobuline la fiecare 3 - 4 sptmni este eficient n redu-cerea numrului de infecii. Imunoglobulinele nlocuiesc lipsa de IgG i,de cele mai multe ori, duc la o reducere sau o normalizare a nivelului de IgM seric. Deoarece pacienii cu sindrom XHIM au o susceptibilitate marcat la pneumonia cu Pneumocystis jiroveci (carinii), muli medici sunt de p-rere c este important s se iniieze tratamentul profilactic sau preventiv al pneumoniei cu Pneumocystis jiroveci cu trimethoprim-sulfamethoxazol (Sumetrolim sau Biseptol) de ndat ce diagnosticul de sindrom XHIM a

 • 10

  Sindromul De Hiper - IgM

  fost stabilit. Uneori, neutropenia se amelioreaz n timpul tratamentului cu IVIG. Pacienii cu neutropenie persistent pot rspunde la terapia cu factor de stimulare a coloniilor granulocitare (G-CSF). Cu toate acestea, tratamentul cu G-CSF trebuie efectuat numai la anumii pacieni i nu este recomandat pe o perioad lung de timp. Bieii cu sindrom HIM, ca i ali pacieni cu imunodeficien primar, nu trebuie s primeasc vaccinuri cu virusuri vii, deoarece exist posibilitatea ca virusul s produ-c boala. Este de asemenea important s se previn consumul de ap contaminat cu Cryptosporidium, deoarece expunerea la acest organism poate cauza simptome gastrointestinale grave i boal hepatic croni-c. Familia ar trebui s contacteze autoritile responsabile de alimen-tarea local cu ap i s ntrebe dac apa este sigur i testat pentru Cryptosporidium.

  Pacienii cu XHIM au defecte ale funciei limfocitelor T , pe lng deficitul de anticorpi, iar pacienii cu Displazie Ectodermal cu Imunodeficien prezint i alte defecte ale sistemului imun. De aceea tratamentul cu imu-noglobuline nu poate s protejeze complet aceti pacieni mpotriva tutu-ror infeciilor. Acesta este motivul pentru care n ultimii ani se recomand transplantul de maduv hematogen sau cel cu celule stem hematopoie-tice recoltate din sngele de cordon ombilical. Muli pacieni cu sindrom XHIM au efectuat transplant de maduv de la donator nrudit i HLA iden-tic (frate), cu rezultate excelente. Aceasta a fcut posibil un tratament care s vindece aceast boal. Transplantul de celule stem hematopoie-tice din sngele de cordon ombilical, integral sau parial compatibil, a fost efectuat, de asemenea, cu succes, conducnd la reconstituirea ntregului

 • Sindromul De Hiper - IgM

  11

  sistem imun. Transplantul compatibil de la un donator nenrudit (MUD) ofer rezultate aproape similare transplantului nrudit. Deoarece pacienii cu XHIM iniiaz un rspuns puternic, mediat de limfocitele T, mpotriva organelor transplantate i deci i a mduvei transplantate, este necesar administrarea de tratament imunosupresor sau de iradiere cu doze mici.

  PROGNOSTICDei pacienii cu sindrom de Hiper IgM pot avea defecte n producerea anticorpilor IgG i IgA i ale funciei limfocitelor T (XHIM), exist o serie de tratamente eficiente care permit acestor copii s creasc i s ajung aduli fericii i de succes.

 • Organizaia global care lupt pentru ameliorarea calitatii vietii pacientilor cu imunodeficiene primare.

  IPOPI este o organizaie caritabil din UK, numr de nregistrare 1058005

  Copyright 2007 de ctre Fundaia pentru Imunodeficiene, USA Ghidul pacientului & familiei sale cu imunodeficiene primare, din care acest material este autorizat, a fost conceput de ctre Fundaia pentru Imunodeficiene i susinut

  de ctre Baxter Healthcare Corporation

  info@ipopi.org www.ipopi.org

  www.arpid.ro

  Versiunea in limba romana a fost realizata cu sprijinul Octapharma.